:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRADING PLACES
TRADING PLACES
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-07-22
FILM
1983 was een vreemd jaar voor John Landis. Hij scoorde met Trading Places wel een gigantische hit, maar in dat desastreuze jaar waren er ook de opnames voor Twilight Zone: The Movie, waarin een helikopterpiloot de controle over het toestel verloor, waarbij acteur Vic Morrow en twee kinderen om het leven kwamen. Achteraf bleek dat Landis alle veiligheidsmaatregelen overboord had gegooid, met alle gevolgen vandien. Het tragische incident veranderde niet alleen de werking van Hollywood, dat nadien strikte regels oplegde, maar ook de carrière van John Landis was zo goed als voorbij, en dat terwijl hij met hits als An American Werewolf In London en The Blues Brothers aardig op weg was om qua populariteit naast Steven Spielberg te belanden. Landis werd door het ongeval door velen verguisd (o.a. door Spielberg) en Trading Places werd zijn allerlaatste kaskraker. Hoewel Landis na Twilight Zone: The Movie verder bleef werken, leverde dat best wel leuke films op, maar aan de kassa waren het eerder flops zoals ¡Three Amigos! of Spies Like Us. De kassa zou alleen nog rinkelen met zijn latere samenwerkingen met Eddie Murphy zoals Coming To America en in mindere mate met Beverly Hills Cop III.
Scenarist Timothy Harris liep al een hele tijd met het idee van Trading Places rond, en hij had altijd gedacht dat het een perfecte film zou worden met het toen onafscheidelijke filmduo Richard Pryor en Gene Wilder, maar omdat die niet konden meewerken, vroeg Landis dan maar Dan Aykroyd en Eddie Murphy, die alleen nog maar 48 Hrs. had gedaan, maar op dat moment alsmaar populairder werd, en een jaar later met Beverly Hills Cop één van de grote eighties-idolen zou worden. Landis wist overigens op dat moment compleet niet wie Eddie Murphy was, omdat 48 Hrs. nog moest uitkomen, ook al was hij op dat moment één van de rijzende sterren van Saturday Night Live. Trading Places was ook de film met Jamie Lee Curtis, die wilde afstappen van de horrorfilms waarin ze alsmaar gevraagd werd, ook al is dit de film die vele fans zich graag herinneren, omdat het één van de weinige titels is waarin de actrice haar bovenbalkon laat zien.
In 1983 mocht een film nog een begingeneriek van vijf minuten hebben, en het eerste wat je ziet is iets wat lijkt op een toeristich filmpje van Philadelphia inclusief de 72 trappen van het Philadelphia Museum of Art waar Rocky Balboa op- en afliep. We maken kennis met twee mensen die je in feite alleen maar kan haten. Eerst is er de yuppie Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd), die te lui is om zelf het portier van zijn auto te openen en alles laat doen door zijn slaafse butler (Denholm Elliott, door iedereen beter bekend als Marcus Brody uit Indiana Jones). Vervolgens verwelkomen we de klaploper Billy Ray Valentine (Eddie Murphy), die voor geen haar te vertrouwen is en in een wenk je portefeuille pikt. De twee rijke stinkerds Randolph (Ralph Bellamy) en Mortimer (Don Ameche) gaan een perverse weddenschap aan met de inzet van één dollar. Gooi de yuppie op straat en neem de bedelaar in dienst, en je zal zien dat de twee zich aan de situatie zullen aanpassen: de eens zo verwende yuppie zoekt zich een baan in een misdaad en de dakloze wordt een Wall Street-typetje.
Trading Places is het soort film dat je nu niet meer kan maken, zelfs niet met een Eddie Murphy in de hoofdrol. Een quote als "Of course there's something wrong with him... he's a Negro!" zegt genoeg, en zo zijn er wel meer. Maar het is ook het soort komedie dat nu niet meer gemaakt wordt, omdat amusement in een film blijkbaar not done is. Af en toe frons je wel eens de wenkbrauwen zoals een mechanische gorilla die voor een echt beest moet doorgaan, maar Trading Places is vooral een zeer geestige film, met een Eddie Murphy die toen nog niet irritant was. Jammer genoeg krijgt Jamie Lee Curtis iets weinig te doen, blijkbaar draaide het bij Landis vooral om haar borsten, maar daar tegenover staat een ongelooflijk droge, maar oh zo grappige Paul Gleason, die iedereen kent als de beproefde leraar uit The Breakfast Club.

BEELD EN GELUID
Trading Places is een oudere titel op Paramount. Wie tevreden is met een transfer die naar dvd-normen best goed meevalt zal deze titel zonder twijfel voor een eurootje kunnen scoren op de rommelmarkt. Doen! De prachtige locaties van Philadelphia schreeuwen wel om een HD-behandeling, maar nooit loopt het fout in deze transfer, die weinig of geen donkere scènes bevat. Wel schakel je de storende ondertiteling best uit, want die is net iets te groot en neemt zowat één vierde van het beeld in beslag. De geluidsband is een onderhoudende Dolby Digital 5.1 met weinig of geen effecten, maar waarbij de actie en dialogen in perfecte balans met elkaar staan, aangevuld met een klassieke, maar verdienstelijke score van Elmer Bernstein.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE
Trading Places is misschien wat verouderd qua dialogen die nu niet meer zouden kunnen, maar het is een heerlijke komedie die anno 2022 geen kans meer heeft op slagen in de box office, met een Eddie Murphy op zijn best, en dat zijn woorden die je later niet al te vaak meer zal kunnen schrijven.cover
Studio: Paramount

Regie: John Landis
Met: Eddie Murphy, Dan Aykroyd, Ralph Bellamy, Don Ameche, Denholm Elliott, Jamie Lee Curtis

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1983

Leeftijd:
AL

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714865555804


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround  2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Japans, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Turks, Roemeens, Portugees, Pools, Hebreeuws, Hongaars, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij