:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLIND FURY
BLIND FURY
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-14
FILM
De in 2019 overleden Rutger Hauer heeft niet minder dan 175 IMDb-credits op zijn naam staan. Hij was een veelfilmer die zeker in de hoogdagen van de videotapes vaak gevraagd werd omwille van zijn bekende kop en daardoor vaak in films belandde waar niemand nu nog weet van heeft. In 1989 was hij te zien in zo maar eventjes zeven (!) titels, waarvan Blind Fury de meest prestigieuze en (zeker in de videotheken) de meest succesvolle was.
Het idee voor Blind Fury kwam uit het brein van producer Tim Matheson toen die een film zag met Zatoichi, de blinde samoeraiheld. Samen met producer Daniel Grodnik was hij ervan overtuigd dat dit concept naar een Amerikaanse film kon overgezet worden. Het resultaat is niet meer dan gewoon wat grappig, ook al waren de critici al bij al nog tamelijk lief voor deze Rutger Hauer-film, wat in zijn geval niet altijd even vanzelfsprekend was. Voor Rutger Hauer zelf was het één van zijn moeilijkste opdrachten omdat hij blindheid moest combineren met zwaardvechten. De Nederlander werd ter voorbereiding zowel getraind door een blinde man als een zwaardvechter.
Ook al had men beter wat minder komische trekjes aan zijn personage gegeven, is Hauer best te pruimen voor dit 88 minuten durende hersenloos vertier. Wel is de naam van de regisseur tamelijk vreemd: Phillip Noyce, want laat de maker zijn van bejubelde films als Rabbit-Proof Fence, The Quiet American of Dead Calm. Maar Noyce maakte ook films waar de critici niet zo lovend over waren, zoals het onterecht verguisde Sliver met Sharon Stone of de bijlange niet zo slechte verfilming van de tv-reeks The Saint. Actie zat altijd wel in het bloed van Noyce, getuige de Jack Ryan-verfilmingen Patriot Games en Clear And Present Danger. Allemaal titels die gemaakt zijn voor het grote doek, maar Blind Fury heeft dat gevoel nooit, en daar zal het burleske element voor veel tussen zitten.
Hauer speelt de rol van Nick Parker, die door een mortierexplosie tijdens de Vietnam-oorlog volledig blind is geworden. De man wordt gered door een groep dorpelingen die hem het ultieme gebruik van zijn andere zintuigen onder de knie willen doen krijgen, waardoor hij een volleerd zwaardvechter wordt. Twintig jaar later keert Nick terug naar de Verenigde Staten om er zijn legerbuddy Frank Deveraux (Terry O'Quinn) op te zoeken. De veteraan weet echter niet dat zijn legermaatje gescheiden is, en dat zijn ex-vrouw (Meg Foster) het alleen moet zien te rooien met haar irritant zoontje Billy (Brandon Call). Bij het bezoek aan Parkers vrouw is Nick getuige van een slachtpartij wanneer een bende boeven de woning binnenstappen. Frank heeft torenhoge schulden in de gokhallen van Reno, en hij moet die terug betalen door het maken van synthetische drugs. Omdat de ontvoerde man dit weigert te doen, wordt de druk opgevoerd en vermoordt men zijn ex-vrouw. Nick ziet dit alles voor zijn ogen gebeuren (nou ja!) en de stervende moeder smeekt hem om te zorgen voor haar zoontje.

Blind Fury is een wraakfilm dus, maar eentje die origineel probeert te zijn (en dat ook wel is) door de vigilante een blinde zwaardvechter te laten zijn. De film kijkt gemakkelijk weg als leuke pulp, maar helaas wordt de klemtoon veel te veel gelegd op het zoontje. Brandon Call werd in de jaren '80 wel meer gevraagd zoals in Jagged Edge of For The Boys, maar het kind gedraagt zich als een betweterige Macaulay Culkin en kan bijgevolg aardig op de zenuwen werken. Nu ja, als je het grappig vindt dat een kind een blinde een steen heeft en hem doet geloven dat het een lekker snoepje is, zal je onze kritiek niet eens zo erg vinden. Blind Fury is een leuk tussendoortje en het is altijd wel tof om Rutger Hauer aan het werk te zien, maar meer dan dat is het niet.
BEELD EN GELUID
Het gaat hier om een oudere dvd-release van Sony die je nog wel op de kop kan tikken, ook al vind je elders (bijvoorbeeld in Duitsland) voor datzelfde geld de Blu-ray. Eentje om te zoeken op de rommelmarkt of in de kringloopwinkel dus, en dat mag, want de transfer is best genietbaar met mooie kleuren, ofschoon je in bepaalde scènes duidelijk voldoende detail mist. Van het geluidspoor moet je niet te veel verwachten, behalve mankementen. Alles zit in één laag verwerkt, ook al zijn de dialogen best goed te begrijpen.

EXTRA’S
Er staat geen bonusmateriaal op deze disk.

CONCLUSIE
Blind Fury is een leuke actiefilm met Rutger Hauer als een blinde Vietnam-veteraan die aardig uit de voeten kan met een zwaard en die gave jaren later gebruikt om een irritant kind te beschermen. Grappig, maar meer moet je hier niet van verwachten.


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Phillip Noyce
Met: Rutger Hauer, Terry O'Quinn, Brandon Call, Noble Willingham, Lisa Blount, Nick Cassavetes

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1989

Leeftijd:
16

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609031805


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij