:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NOCE BLANCHE
NOCE BLANCHE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-23
FILM
De in 2019 overleden Jean-Claude Brisseau was een allesbehalve onbeschreven blad van de Franse cinema. Hoewel hij in Cannes de France Culture Award voor Choses Secrètes ontving, werd hij in datzelfde jaar gearresteerd nadat drie vrouwen aan de politie hadden verteld dat ze in ruil voor seks een filmrol van hem zouden krijgen. De cineast kreeg een jaar voorwaardelijk en maakte van dit incident in 2006 de semi-autobiografische film Les Anges Exterminateurs. Tijdens het proces getuigde ook de moeder van Vanessa Paradis. De regisseur zou aan de piepjonge actrice gevraagd hebben om voor hem te masturberen. Vreemd genoeg liet de moeder de opnames verder gaan, ook al stond zij er nadien op dat ze voortdurend bij haar dochter aanwezig zou zijn.

In Noce Blanche was Vanessa Paradis amper 16, maar volgens Jean-Claude Brisseau oud genoeg om alsmaar in haar blote kont rond te lopen. Het publiek had er ook wel best zin in, want in 1989 was deze titel na Trop Belle Pour Toi van Bertrand Blier de best bezochte Franse film. Aanvankelijk wilde Brisseau voor de hoofdrol Charlotte Valandrey, maar doordat ze seropositief was, stak de verzekering een stok in de wielen. Achteraf vond Brisseau haar toch te oud. Voor de mannelijke rol hoopte hij op Alain Delon, maar het werd Bruno Cremer.

Vanessa Paradis speelt de 17-jarige Mathilde, die gescheiden leeft van haar ouders. Haar moeder belandt om de twee maanden in het ziekenhuis voor een zelfmoordpoging en ook haar vader is niet meteen de rots in de branding. Mathilde gaat nog naar school, maar ook daar is het een zooitje. Of ze komt te laat, of ze daagt helemaal niet op. Wel krijgt ze de aandacht van haar filosofieleraar François (Bruno Cremer), die haar wil helpen om het rechte pad te kiezen omdat hij volop in haar gelooft. Elke dag komt hij bij haar langs om haar te helpen bij het huiswerk, maar de schoolboeken worden vrij vlug ingeruild voor wilde vrijpartijtjes.

Bij ons is Noce Blanche nauwelijks bekend, wellicht zelfs niet bij de Vanessa Paradis-fans en dat is best wel vreemd te noemen, want dit is zonder meer één van de meest controversiële mainstreamtitels uit de late jaren '80. Niet alleen voelt het aan alsof Jean-Claude Brisseau seks met minderjarigen met de mantel der liefde wil bedekken, ook heeft hij er geen moeite mee om alsmaar met de camera op het blote lijf van Vanessa Paradis in te zoomen die op dat moment volgens de letter van de wet nog een kind was. Een film waar je dus wel moet van slikken, ofschoon het nooit echt vulgair wordt, want Brisseau vraagt zich oprecht af of liefde tussen een 17-jarige en een vijftiger kan of niet. Komt daar nog het feit bij dat er een man achter de camera staat die weet wat regisseren inhoudt, en zowel Bruno Cremer als Vanessa Paradis (wat een starpower!) doen het fantastisch. Noce Blanche is een film die je nu niet meer zou kunnen maken, en je kan je zelfs afvragen of hij in 1989 had gemaakt mogen worden, toch kan je er niet omheen dat dit een perfect stukje cinema is waar veel over te vertellen valt.

BEELD EN GELUID
Deze film kun je alleen maar in Frankrijk vinden, waar hij sinds kort ook uit is op Blu-ray, en we hopen dat die er heel wat beter uitziet dan deze dvd-release van het Franse Aventi. Dat is een vrij goedkoop merk en met een ster als Vanessa Paradis hadden ze hiermee natuurlijk een hoofdwinnaar beet. Gelukkig werd de originele aspect ratio van 1.33:1 behouden, maar de beeldkwaliteit is vrij ondermaats. Storingen zijn er niet, maar alles lijkt zeer troebel en wazig. De geluidsband is een Dolby Surround 2.0 zonder ondertiteling, maar door de ingetogen soundtrack en effecten met goed verstaanbare dialogen.

EXTRA'S
Op deze disk tref je geen bonusmateriaal aan.

CONCLUSIE
Noce Blanche valt op verschillende manieren te zien. Of een schandaalfilm waarbij je als voyeur een piepjonge Vanessa Paradis uit de kleren ziet gaan, of een oprecht goed gemaakte film die handelt over de taboe tussen een vijftiger en een zeventienjarige. Welke optie je ook kiest, je kan niet ontkennen dat er hier niet goed geacteerd wordt!cover
Studio: Aventi

Regie: Jean-Claude Brisseau
Met: Vanessa Paradis, Bruno Cremer, François Négret, Jean Dasté, Ludmila Mikaël

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1989

Leeftijd:
NR

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3700173207486


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij