:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STRIPES
STRIPES (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-09-19
FILM
De in 2022 overleden Ivan Reitman kennen we natuurlijk het best als de geestelijke vader van de Ghostbusters, maar naast een paar komedies met Arnold Schwarzenegger (Kindergarten Cop en Junior) was de Canadees over de grote oceaan eveneens populair met zowel Meatballs als Stripes. Twee films die het bij ons helemaal niet deden, maar dat had alles te maken met het feit dat hoofdrolspeler Bill Murray bij ons pas doorbrak in 1984 als geestenjager Peter Venkman. In Amerika daarentegen was Bill Murray dankzij Saturday Night Live een ontzettend grote tv-vedette, waardoor een film met hem automatisch veel aandacht kreeg. Eventjes was er sprake van dat Chevy Chase (de aartsvijand van Bill Murray), John Belushi en Dan Aykroyd de affiche van Stripes zouden vullen, maar uiteindelijk werd het dus een heel andere cast.
Zelfs al heb je nog nooit deze komedie gezien, moet de filmposter waarop Bill Murray je honend uitnodigt voor een job bij het Amerikaanse leger je zeker al zijn opgevallen. Het zit taxichauffeur John Winger (Bill Murray) dan ook niet mee, want binnen één uur verliest hij zijn baan, zijn appartement, zijn auto en zijn vriendin. Winger weet dat het financieel spannende tijden zullen worden, en daarom schrijft hij zich gemakshalve in bij het leger, en haalt hij tevens zijn beste vriend Russell Ziskey (Harold Ramis) over om zich bij hem aan te sluiten. De twee stumperds komen terecht in Fort Arnold, waar ze tijdens een basisopleiding de andere rekruten leren kennen die onder leiding staan van brulaap-sergeant Hulka (Warren Oates) en klaargestoomd worden om de wereld te verdedigen, maar de onderofficier weet niet wat hij ziet.
Toen Ivan Reitman op weg was naar de première van Meatballs kreeg hij het idee om een Cheech en Chong-legerfilm te maken. De regisseur stapte met zijn script naar Paramount Pictures, dat de film onmiddellijk groen licht gaf, maar het door Len Blum en Dan Goldberg geschreven scenario viel niet in goede aarde bij de manager van Cheech en Chong. Die gingen alleen maar akkoord indien het komische duo de volledige creatieve controle over de film zou krijgen, en dat zagen noch de scriptschrijvers noch Reitman zitten. Reitman die Bill Murray kende van Meatballs, wist de ster te overhalen om met hem in zee te gaan, op voorwaarde dat zijn goede vriend Harold Ramis eveneens een rol zou krijgen. Dat was volgens Murray nodig omdat die hem kon helpen bij het improviseren. Met dat laatste kon niet iedereen lachen, zeker niet Sean Young, die het totaal niet konden vinden met Murray. Het verhaal ging dan ook de ronde dat Murray achteraf zwoer om nooit meer met haar te willen samenwerken. Ook de verstandhouding tussen Bill Murray en Warren Oates, die Reitman koos omdat hij een westernfan was, verliep niet steeds zoals het hoorde.
Deze komedie kun je eigenlijk in twee delen splitsen. Het eerste uur is vrij grappig, ook al moet je fan zijn van Murray, en volg je een zooitje ongeregeld dat de regels van het leger moet leren volgen. Het tweede uur, waarin het peloton aan de haal gaat met een nieuw legervoertuig (een gepantserde camper!), is veel te langdradig, te chaotisch, te vergezocht en niet altijd even grappig. Bovendien moet je er tegen kunnen dat de meeste moppen over de omvang van de borsten gaan, en homofobe uitspraken toen nog normaal waren. Stripes is in feite enkel aan te raden als je graag Bill Murray en in mindere mate (hier een eerder ingetogen) John Candy aan het werk ziet, voor anderen zou deze komedie wel eens tenenkrommend slecht kunnen zijn.

BEELD EN GELUID
Wij hebben hier de Duitse Blu-ray van Sony voor ons liggen die je voor een aardig prijsje (vaak onder de 8 euro) kan vinden. Nederlandse ondertitels zijn er niet, maar gelukkig wel Engelse. Deze film uit 1980 werd volledig opgepoetst en er valt kwaliteitsgewijs niets aan te merken op deze transfer die vol heldere kleuren zit en niet de minste filmgrain vertoont. De geluidsband is een energieke DTS-HD MA 5.1 met op het einde heel wat actie-effecten.
EXTRA’S
Er staat maar één extra op deze disk, maar het is meteen een goede want in Stars & Stripes doet Reitman samen met de crew in een klein uurtje het hele verhaal achter deze komedie uit de doeken, en dat vinden wij nog altijd veel leuker dan een hele hoop featurettes van 4 minuten waarmee je niks kan aanvangen.

CONCLUSIE

Stripes is een matige komedie die op het einde echt wel ineenzakt, maar gelukkig is er nog altijd Bill Murray, want deze vent is nu eenmaal altijd grappig.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Ivan Reitman
Met: Bill Murray, Harold Ramis, John Candy, Judge Reinhold, P.J. Soles, Warren Oates

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1981

Leeftijd:
12

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
403521716926


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1
Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar van Ivan Reitman
• Stars And Stripes


Andere recente releases van deze maatschappij