:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BAD GUYS, THE
BAD GUYS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-08-17
FILM
De Bad Guys, dat zijn Mr. Wolf (Sam Rockwell), Mr. Snake (Marc Maron), Ms. Tarantula (Nora Lum), Mr. Shark (Craig Robinson) en Mr. Piranha (Anthony Ramos). In een wereld waar antropomorfe dieren en mensen naast elkaar leven, boezemt de bende zodanig veel schrik in dat het personeel al gillend wegloopt als Wolf en Snake nog maar een bankfiliaal binnenstappen. Politiecommissaris Misty Luggins (Alex Borstein) heeft het als haar levensdoel gesteld om het vijftal de doos in te draaien, maar ze weten telkens weer te ontsnappen naar hun schuilhol, waar het geld, de juwelen en de gestolen kunst tot aan de nok van het dak gestapeld zijn. Alhoewel ze zich beter gedeisd zouden houden, komen ze in de verleiding om de Gouden Dolfijn te willen stelen, een trofee die elk jaar wordt uitgereikt aan de grootste goedzak van de stad. De genomineerde dit jaar is de door en door irritante cavia Professor Marmalade (Richard Ayoade), en tijdens de voorbereiding van hun heist maakt Wolf kennis met de nieuwe gouverneur, Diane Foxington (Zazie Beetz), die hem doet twijfelen of hij niet beter zijn leven als crimineel op zou geven. De kraak mislukt, en het vijftal wordt gearresteerd, tot groot genoegen van commissaris Luggins. Professor Marmalade beweert echter dat hij in staat is om de vijf te onderwerpen aan een therapie waardoor ze modelburgers zouden kunnen worden. Zouden, want Wolf heeft het plannetje opgevat om het spel mee te spelen en zich slechts zo lang aan het modelburgerschap te houden totdat het vijftal weer op vrije voeten is, om vervolgens keihard terug te slaan. Of heeft de speech van gouverneur Foxington alsnog zijn zachtere kant bespeeld?
In het Lucky Luke-album De Daltons Kopen Zich Vrij moeten de Daltons zich één maand als respectabele burgers gedragen opdat hun straf zou worden kwijtgescholden. Het zou me niet verbazen als de makers van The Bad Guys dit album ooit gelezen zouden hebben, want de plot van de film lijkt verdacht veel op die van het voornoemde stripverhaal. De film is een opeenstapeling van doldwaze animatie die je nog het best kan vergelijken met een 3D-weergave van een Looney Tunes-cartoon, met heel veel gevoel voor ellips en overdrijving. Zeker de eerste helft van de film kijkt lekker weg, met de vijf criminelen die voortdurend hun grenzen lopen te verleggen over hoe ver je kan gaan bij het plegen van misdaden. Je hoopt met hen mee dat ze in hun snode plannen slagen, al was het alleen al maar om de kolerieke vrouwelijke politiecommissaris te zien afgaan als een gieter. De vijf hebben ook zeer uitgesproken en welafgelijnde karakters: Wolf is het brein, de specialiteit van Snake is - zonder vingers, want hij is een slang - brandkasten te kraken, Tarantula is een hacker, Shark een meester in volslagen belachelijke vermommingen waar je je over verbaast dat er mensen zijn die er intrappen, en Piranha is een driftkikker die kan knokken als de beste.
Maar zoals dat nogal eens vaker gebeurt in formulaïsche familiefilms, blijken de vijf uiteindelijk zachte eitjes die uiteindelijk ingezet worden om een nóg groter kwaad te bestrijden, alhoewel vooral Snake daar moeite mee schijnt te hebben. Niet dat daar veel mis mee is, want uiteindelijk moet de film toch nog een hapklare brok blijven voor de kleintjes. De film moet het dus niet hebben van een vergevorderde originaliteit, dan wel van een soepele uitwerking waarbij de actie alle kanten tegelijk uitvliegt. Kortom, een film waarbij van alle personages wel een hoekje af is, dat hotst en botst als een kleurige kijkdoos. Echt grote namen staan er niet op de voice cast-affiche, maar dat is ook niet altijd nodig.
BEELD EN GELUID
Dat Universal een versie alleen voor de Benelux maakt met enkel Vlaamse, Nederlandse, Frans en Engelse spraak en dito ondertitels is een vaag teken aan de wand dat we in tegenstelling tot andere landen op onze kin mogen kloppen wat betreft een 4K-versie. Een gemiste kans, want alhowel er aan de videokwaliteit van deze prent, die zowat het midden houdt tussen CGI en animatie die eerder in een Bugs Bunny-cartoon past, verdient beter. De personages zijn netjes gedetailleerd, en de kleuren zijn swingend en fris. We krijgen misschien geen 4K-schijf, maar wel een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track die netjes de vele actiescènes ondersteunt en het geheel laat bruisen van energie. Alleen gaat qua muziekkeuze de derderangs rapmuziek snel vervelen.
EXTRA'S
Er staat nog redelijk wat bonusmateriaal op de schijf, maar zoals wel eens meer gebeurt bij Dreamworks-releases is het vooral gericht op lagereschoolkinderen. Er is een audiocommentaar ingesproken door regisseur Pierre Perifel, producent Damon Ross, hoofdstencarist Nelson Yokota, hoofd van karakteranimatie JP San en productiedesigner Luc Desmarchelier, die vooral veel door elkaar praten. Het commentaar is enkel Engels ondertiteld overigens. Wel leuk is de bonusfilm "Maraschino Ruby" (3:50) waarin agent Luggins probeert de Bad Guys op te laten draaien voor een diefstal van een ijslolly ter waarde van 79 dollarcent. Er zijn 5 verwijderde scènes (10:52) te bewonderen die niet voorbij het storyboardstadium zijn geraakt, en er volgt daarna nog een documentaire Devise the Plan: Making The Bad Guys (6:56), waarin kort wordt ingegaan op de succesvolle serie jeugdboeken waar de film op gebaseerd is. In 5 documentaires "Assemble the Crew" (6:46) worden de vijf criminelen en hun voice actors voorgesteld, en It's Showtime: Cast Table Read (5:51) bevat een kort fragmentje waarin deze aan een tafel hun tekst overlopen. Maar dan is het qua ernstige extra's afgelopen. De sectie Snake's Frozen Pop Shop bevat een kort filmpje Frozen Popsicle Recipes" (3:33) over Snake's favoriete snoepgoed, en 3 documentaires How to Disguise Your Frozen Pop (3:26), en dan volgt nog de sectie From the Drawing Room met een documentaire How to Storyboard (4:32) en 5 documentaires How to draw (11:44) met korte instructies hoe je de vijf hoofdpersonages tekent.

CONCLUSIE

In de veelheid van CGI-animatiefilms die de diverse studio's op de wereld loslaten, zie je soms door het bos de bomen niet meer. The Bad Guys is een Dreamworks-product, en dat betekent doorgaans kwaliteit, maar ook een zeker formulaïsme. Toch kon u het slechter treffen, zeker wat de kwaliteit van de Blu-ray aangaat, maar we zouden nog iets gelukkiger geweest zijn met een UHD-schijf die in het buitenland kennelijk wel bestaat, zij het zonder Nederlandse ondertitels.


coverStudio: Universal

Regie: Pierre Perifel
Met: Sam Rockwell, Marc Maron, Nora Lum, Craig Robinson, Anthony Ramos, Richard Ayoade, Zazie Beetz, Barbara Goodson, Alex Borstein, Lilly Singh

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
6

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083247652


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital Plus 7.1
Frans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Pierre Perifel, producent Damon Ross, hoofdstencarist Nelson Yokota, hoofd van karakteranimatie JP San en productiedesigner Luc Desmarchelier
• Kortfilm "Maraschino Ruby"
• 5 verwijderde scènes
• Documentaire "Devise the Plan: Making The Bad Guys"
• 5 documentaires "Assemble the Crew"
• Documentaire "It's Showtime: Cast Table Read"
• "Snake's Frozen Pop Shop":
- Documentaire "Frozen Popsicle Recipes"
- 3 documentaires "How to Disguise Your Frozen Pop"
• "From the Drawing Room":
- Documentaire "How to Storyboard"
- 5 documentaires "How to draw"

Andere recente releases van deze maatschappij