:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OPERATION MINCEMEAT
OPERATION MINCEMEAT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-09-04
FILM
De naam van Operation Mincemeat (of Operatie Gehakt in het mooi Nederlands) tref je niet zo gauw aan in de geschiedenisboeken, toch is dit staaltje fake news één van de doorslaggevende factoren geweest waarom de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de Duitsers hebben verslagen. Het Derde Rijk wist wel dat de geallieerden een tegenoffensief zouden starten, maar de vraag was alleen waar en wanneer. Een blik op de huidige oorlog in Oekraïne toont dat je door het internet en de satellieten je vijand niet zo maar om de tuin kan leiden, maar in 1943 was dat toch eventjes anders.

Hitler en zijn trawanten gingen ervan uit dat de invasie in de zomer van 1943 in Sicilië zou gebeuren, omdat dit de meest strategische en daardoor meest logische keuze was. Met dit idee in het achterhoofd zou zo’n invasie tot ontelbare slachtoffers leiden, en daarom bedacht men een dwaas (maar prima werkend) plan om de Duitsers ervan te overtuigen dat ze hun offensief in Griekenland zouden plaatsen.
Op de één of andere manier zat James Bond daar voor iets tussen, want het snode plan waarop Operation Mincemeat gebaseerd was kwam uit een document dat geschreven was door Ian Fleming, de auteur van de Bond-romans, die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor admiraal John Godfrey werkte, die later in de boeken van Fleming M zou worden. Het plan bestond erin om een lijk te laten aanspoelen aan de kust van Huelva, wat in het zuiden van Spanje ligt. Het ging niet zo zeer om de dode, want tijdens de Tweede Wereldoorlog waren aangespoelde lijken schering en inslag, maar waar wel wat die bij zich had. De Britse geheime dienst nam lukraak een overleden dakloze uit het mortuarium om hem met wat make-up om te toveren tot een Britse officier die in zijn zak een uiterst belangrijke (fictieve) brief gehad waarin stond dat de geallieerden niet in Sicilië zouden landen, maar wel in Griekenland. Het lijkt allemaal op een plot van een slecht geregisseerde B-film, maar dit gebeurde echt, en met succes.
Met zo’n premisse kan je alleen maar een spionagefilm van de bovenste plank bekomen, maar dan heb je wel vergeten dat de regisseur John Madden is, de maker van slaapwekkende rommel als The Best Exotic Marigold Hotel of Shakespeare In Love, zeg maar de meest overschatte Oscarfilm aller tijden. Ook hier slaat Madden weer de bal compleet mis. Van de militaire operatie zie je dus geen bal, wel zit je twee uur opgescheept met degene die de touwtjes in handen hadden, en twee uur lang praten tot je er moe van wordt. De bedenker van dit plan is Ewen Montagu (een zoals altijd oervervelende Colin Firth), maar in plaats van zich te concentreren op het spionagegebeuren, legt Madden de klemtoon op de romantiek tussen hem en de MI5-secretaresse Jean Leslie (de al even vervelende Kelly Macdonald) waardoor Operation Mincemeat nooit de film wordt waarvan je hoopt dat het zal worden.

BEELD EN GELUID

Hoewel het beeld, net als de film, oersaai is (alles heeft een afgestreken gele of bruine tint) zijn de details voldoende. Let vooral op het gebruik van het woord “voldoende”, want meer dan dat wordt het nooit. Het geluid is een heel paar andere mouwen. Op het hoesje staat te lezen dat het om een Dolby Digital 5.1-geluidsband gaat, terwijl de display van de speler aangeeft dat het wel degelijk een DTS-HD MA 5.1 is. Je moet echt de geluidsinstallatie op het maximum zetten om de dialogen ook maar een beetje te kunnen horen. De soundtrack of de achtergrondgeluiden merk je gewoon niet op.
EXTRA’S
Warner had er blijkbaar ook geen vertrouwen in, want de maatschappij gooide deze disk op de markt zonder ook maar één seconde aan bonusmateriaal. Zo win je het vertrouwen van het fysiek kopend publiek dus nooit terug.

CONCLUSIE

Operation Mincemeat is een film die alleen maar kan teleurstellen. Hoewel het om één van de vreemdste (en geslaagde) operaties uit de Tweede Wereldoorlog gaat, verveelt Madden ons met een langdradig relaas, waarin we Colin Firth vooral veel whisky zien drinken en alsmaar achter het gat van Kelly Macdonald zien lopen.cover
Studio: Warner

Regie: John Madden
Met: Colin Firth, Kelly Macdonald, Matthew Macfadyen, Tom Wilkinson, Penelope Wilton, Alex Jennings

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
3/10

Beeld:
6/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
141 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051888259801


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij