:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HARRY POTTER 7.1 - AND THE DEATHLY HALLOWS PART I
HARRY POTTER 7.1 - AND THE DEATHLY HALLOWS PART I (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-12-07
FILM
Op de dag waarop Harry Potter (Daniel Radcliffe) 17 wordt, en volgens de officiële regels van de tovenaars daarmee meerderjarig, vervalt de magische bescherming rond zijn woonplaats, en wordt hij geheid het doelwit van de Death Eaters van Voldemort (Ralph Fiennes). Zijn pleeggezin, de Dursleys, ziet alvast de bui hangen en ze vertrekken met de noorderzon. Professor Moody (Brendan Gleeson) heeft een plan opgezet om Harry veilig en wel te verkassen, maar er is duidelijk verraad in het spel. Zelfs op het huwelijksfeest van de broer Bill (Domhnall Gleeson) van zijn beste vriend Ron (Rupert Grint) met zijn droommeisje Fleur Delacour (Clémence Poésy) bereikt het onheilspellend nieuws hem dat het Ministerie van Magie ten prooi is gevallen van de "hervormingsgezinden" die het bloed van de magiërs willen uitzuiveren. Harry besluit om zijn schooljaar niet af te maken, wat in zijn geval begrijpelijk is omdat duisterdienaar Severus Snape (Alan Rickman) het bestuur van Hogwarts heeft overgenomen, en samen met Ron en Hermoine (Emma Watson) trekt hij de wereld in, op zoek naar de Horcruxes, magische voorwerpen waarin Voldemort een deel van zijn ziel heeft verstopt om zichzelf onsterfelijk te maken.
De tocht belooft zwaar en gevaarvol te worden, en begint alvast met een reis naar het hol van de leeuw, want één van de Horcruxes, een medaillon dat ooit heeft toebehoord aan de broer van Sirius Black, is onrechtmatig eigendom geworden van Dolores Umbridge (Imelda Staunton), de ex-directrice van Hogwarts die een veel meer genoegdoening schenkende job heeft gevonden op het Ministerie, waar ze voor de kost mensen mag martelen. Ons magisch drietal kan het medaillon bemachtigen, maar er rust een vloek op: de drager wordt alsmaar neerslachtiger, in die mate dat het uiteindelijk zelfs een wig tussen hen drijft. Bovendien schijnt er geen enkele aardse kracht sterk genoeg te zijn om de amulet te vernietigen. Hun zoektocht voert hun ondermeer naar Godric's Hollow, het dorpje waar Harry's ouders woonden en waar ze door Voldemort werden vermoord. Godric's Hollow kent nóg een bekende inwoonster, de ouwe seniele taart Bathilda Bagshot (Hazel Douglas), die boeken heeft geschreven over de geschiedenis van de magie. Zij zou eventueel een deel van de puzzel kunnen oplossen, als Harry en Hermione haar tenminste te spreken kunnen krijgen vóór de handlangers van Voldemort opduiken.
Op verschillende cruciale plaatsen duikt telkens weer het magische teken van de Deathly Hallows op, een in elkaar verstrengelde lijn, driehoek en cirkel. De betekenis van het symbool is wellicht te vinden in een sprookjesboek dat Hermione van professor Dumbledore heeft geërfd, The Tales Of Beedle The Bard, waarin een sprookje staat dat mogelijk een deel van Voldemorts afkomst en zijn dolle queeste naar een magisch object kan verklaren. Degene die het sprookje echter kan duiden, Xenophilus Lovegood (Rhys Ifans), staat echter onder druk van de Death Eaters die zijn dochter Luna (Evanna Lynch) hebben ontvoerd. Wat vermogen drie kinderen die amper hun magische wetenschappen kunnen aanwenden voor hun eigen hoogst noodzakelijke bescherming terwijl diverse stoottroepen van Voldemort het land aan het afschuimen zijn om hen te vinden? Alles lijkt slechts een kwestie van tijd...
Zonder voorkennis van de vorige delen uit de Harry Potter-saga is er aan dit deel niet te beginnen; de kans dat u dan ook uitgerekend bij dit deel gaat instappen lijkt eerder gering. Het is ook een beetje koffiedik kijken waarom men uitgerekend dit laatste deel van de romansaga in twee wilde splitsen, waar bijvoorbeeld Harry Potter And The Order Of The Phoenix inhoudelijk een stuk vleziger is dan dit deel; "om de franchise nog een extra keer uit te melken" zal ongetwijfeld hoog scoren op de motivatiemeter, want met het inkorten van bijvoorbeeld de scènes waarin Potter en zijn twee vrienden verstoppertje spelen in het bos zou men er ook wel één, zij het vrij uitgebreide, film van hebben kunnen maken. Ook lijken nogal wat scènes elkaar at random op te volgen en wordt er hier en daar wat uit de boeken weggelaten. Als men dan toch twee films ging maken, had men misschien iets meer op de details kunnen letten. Een tweede mogelijke handicap is dat de cast van deze film wel héél uitgebreid wordt: zowat alle personages die in één of meer vorige delen van de franchise hebben mogen opdraven, krijgen - op voorwaarde dat ze nog niet dood zijn - in deze film screentijd (en een niet onaardig deel haalt de finish niet). Leuk voor de fans maar buitenstaanders zijn bij deze gewaarschuwd dat ze best op voorhand even de castlist van IMDB afprinten. De scansie wordt overigens gemaakt bij het overlijden van één van de belangrijkere nevenpersonages, gevolgd door een joekel van een cliffhanger die u naar de zalen moet doen gaan voor deel twee.
Inhoudelijk staat de film echter mijlenver af van de kostschoolromantiek van Harry Potter And The Philosopher's Stone: er is een zeer duidelijke en niet dadelijk subtiel te noemen parallel te trekken tussen het wereldbeeld van Voldemort, die zijn 'ras' wil 'zuiveren' van alle ontaarde bloedlijnen, en de ideologie van de nazi's. Dat wordt al duidelijk gemaakt in het openingsstatement, waar de man mogelijk nog een krommere smoel trekt dan hij al heeft wanneer hij de suggestie van Charity Burbage overpeinst dat versmelting van het bloed van volbloedmagiërs met Muggles niet alleen niet onwenselijk maar zelfs heilzaam kan zijn. De manier waarop vervolgens Ron naar een illegale radiozender luistert waarop de gedeporteerde halfmagiërs worden vernoemd laat ook niet veel tot de verbeelding, net als het uniform van de wachters in het Ministerie van Magie. Wat de vergelijking echter helemaal compleet maakt is dat [spoiler]Hermoine een tatoeage in haar arm krijgt waarop staat dat ze een Mudblood is[/spoiler]. De magische wereld van Potter is er overigens één die parallel aan de onze bestaat, en Hermione, die zelf kind is van "normale" ouders moet in een zeer ontroerende scènes haar ouders alle herinneringen aan hun dochter afpakken, omdat ze anders geen moment veilig zouden zijn.
Cinematografisch is het bij Harry Potter weer genieten van het eerste tot het laatste moment, alhoewel de imposante Hogwarts-school ditmaal definitief naar het achterplan is verwezen. Onder meer de ijsvlakten, het angstaanjagende bos, het Ministerie van Magie, het spookdorpje Godric's Hollow en het kasteel van de familie Malfoy-Lestrange zorgt voor de nodige gotische toetsen. Hoogtepunt blijft echter de sequentie waarin Hermione uit het boek The Tales Of Beedle The Bard voorleest en het sprookje over de Deathly Hallows op zeer Tim Burton-achtige wijze wordt nagespeeld in de schaduwen van het vuur.

BEELD EN GELUID

Harry Potter And The Deathly Hallows part 1 is van nature uit een zeer donkere en sombere film, en niet alleen omdat er elke tien minuten wel een hoofdpersonage het loodje legt. Weliswaar is het beeld op de UHD net nog iets meer helder dan op de gewone Blu-ray, en het contrast nog net iets scherper, zodat in donkere scènes de details goed geprononceerd worden, en dat is al dadelijk te merken in de openingsscène, waarin Snape arriveert op een bijeenkomst van Voldemort-aanbidders, door Zijne Walgelijkheid persoonlijk voorgezeten. De kleuren zijn enorm gedesatureerd, zodat het lijkt alsof iedereen aan een voedselvergiftiging lijdt. Desondanks zijn bijvoorbeeld de gekleurde bliksemschichten die onder meer worden aangewend in de strijd in de lucht, wanneer Harry's vrienden hem proberen te ontzetten uit het huis van de Dursleys, vrij bont. Goede punten dus, en hetzelfde kan gezegd worden van de geluidstrack, die is opgewaardeerd van DTS-HD MA 5.1 naar DTS:X. Deathly Hallows part 1 is nagenoeg een horrorfilm, en de film bulkt van de schrikmomenten, onder meer wanneer de Death Eaters Harry in de lift van het Ministerie proberen te grijpen. De surrounds breken de achterkanalen wijd open, vanaf het moment dat Hagrid (wijlen Robbie Coltrane) met zijn brommer de lucht ingaat, en dit blijft doorgaan in verschillende set pieces, zoals één waarin Harry, Ron en Hermoine belaagd worden in een koffiebaar op Shafesbury Avenue. Niets dan lof voor deze zeer goede track.
EXTRA'S
Ook hier weer krijgt u alleen de eerste disk van de Ultimate Edition. De zes documentaires "Focus Points" zijn eventueel interactief in Maximum Movie Move tijdens de film te bekijken, maar de film wordt er nogal abrupt door afgebroken. De zes segmenten heten The Last Days Of Privet Drive (2:36), Hagrid's Motorbike (4:01), Magical Tents! (2:18), Death Eaters Attack Café (2:51), Creating Dobby And Kreacher (3:48), en The Return Of Griphook (3:45), samen goed voor 19 minuten vertier, waaronder we nogal wat hoofdacteurs en hun stunt doubles, diverse mensen die hebben geholpen met het aankleden van de set en nogal wat nevenacteurs horen. Ook start de disk met enkele storende cross-promotionele trailers. De Maximum Movie Mode zelf is een knoert van een Picture-in-Picture-featurette waarin de film tegen het licht wordt gehouden, geïllustreerd met stukjes interview, het voorlezen van het boek door leden van de cast en nog veel meer. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Jason Isaacs (Lucius Malfoy).

CONCLUSIE

Alhoewel de films donkerder en donkerder worden, schort er aan de presentatie van de Harry Potter-saga op UHD absoluut niets. De extra's worden evenwel niet herhaald, dus ofwel moet u uw Ultimate Edition bijhouden, ofwel investeren in die (dure) set met die modeltrein van de Hogwarts Express.


coverStudio: Warner

Regie: David Yates
Met: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Robbie Coltrane, Bonnie Wright, Alan Rickman, Tom Felton, Brendan Gleeson, Bill Nighy, Natalia Tena, David Thewlis, Helena Bonham Carter, Evanna Lynch, Julie Walters, Timothy Spall, John Hurt, Rhys Ifans, Clémence Poésy, Hazel Douglas, Julie Walters, Richard Griffiths, Fiona Shaw, Jason Isaacs, James Phelps, Oliver Phelps, Mark Williams, Imelda Staunton, Toby Jones

Film:
8,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
146 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5051889604914


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels DTS:X
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Québecqois Frans Dolby Digital 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Chinees (Kantonees) Dolby Digital 5.1
Chinees (Mandarijn) Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Chinees (Mandarijn trad.), Chinees (Mandarijn simp.), Koreaans, Arabisch, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Maximum Movie Mode
• 6 documentaires "Focus Points":
- The Last Days of Privet Drive
- Hagrid’s Motorbike
- Magical Tents!
- Death Eaters Attack Café
- Creating Dobby and Kreacher
- The Return of Griphook
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij