:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TO CATCH A KILLER
TO CATCH A KILLER (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-01-17
FILM
Tijdens het nieuwjaarsvuurwerk schiet een schutter vanuit een appartement onder dekking van het geknal 29 mensen dood met militaire precisie. Vooraleer de politie aan het appartement is toegekomen waar de schutter zich verschanst houdt, vliegt de flat de lucht in. Beat cop Eleanor Falco (Shailene Woodley) heeft er als enige haar verstand bij om de mensen die uit het appartement vluchten, te filmen, in de hoop dat daar de dader bij zit. Haar reflex levert niets op, maar ze komt daarbij wel op de radar van inspecteur Lammark (Ben Mendelsohn), die het onderzoek leidt. Hij biedt haar onmiddellijk een positie aan als liaison tussen het FBI en de lokale politie. Eleanor heeft het nooit tot de FBI gebracht omwille van haar autodestructieve neigingen, maar blijkbaar wijst ze in dit onderzoek met haar neus in de juiste richting wanneer het aankomt om een profiel te schetsen van de dader. Wanneer die ook nog een tweede keer toeslaat in een winkelcentrum, neemt de druk op Lammark toe om met resultaten te komen, en wanneer er ook nog eens tegen zijn wil een kliklijn op televisie wordt geïnstalleerd, wat als siroop op een vlieg werkt voor een handjevol neonazi's, met dodelijke gevolgen, is het hek helemaal van de dam, en moet Lammark ontslag nemen. Dan krijgt Eleanor een gouden ingeving, maar tegen die tijd is ze al lang van het onderzoek gehaald.




Deze policier, die in het buitenland de titel Misanthrope meekreeg, staat stijf van de genreclichés, maar vooral door het goede acteerwerk van Shailene Woodley en Ben Mendelsohn wordt dit gegeven voorbeeldig uitgewerkt en leef je mee met de zoektocht van Eleanor naar de moordenaar, terwijl ze in het reine tracht te komen met haar eigen demonen. De grootste troef is dat Woodley, die we eerder zagen in young adult-voer als Divergent, haar rol bijzonder serieus neemt en een bijzonder genuanceerd personage neerzet. Baltimore wordt op een koude en kille manier in beeld gebracht, en de moordenaar in kwestie schijnt in dit milieu goed te gedijen. De scriptschrijvers hebben goed hun best gedaan om een evenwicht te zoeken tussen de hardere actiescènes, die nogal brutaal in beeld worden gebracht, en de meer contemplatieve momenten, waarbij de motivatie van de hoofdpersonages uit de doeken wordt gedaan. To Catch A Killer is geen film waar u vrolijk van wordt, maar de film misstaat niet tussen genreklassiekers als Heat en Fargo.




BEELD EN GELUID
Een release van The Searchers betekent meestal een voldoende op technisch vlak, maar voor de rest een bare bones-release, en dat is bij deze To Catch A Killer niet anders. Alles wordt op een single layer-schijf gepropt, wat tot gevolg heeft dat het beeld er soms wat soft uitziet, en de aflijning beter had kunnen zijn. Het grootste deel van de film speelt zich af bij nacht en ontij, en er durft al wat detaillering verloren gaan, alhoewel bijvoorbeeld de shootout in het winkelcentrum bijzonder goed in beeld is gebracht, waarbij je net niet genoeg van het gezicht van de dader ziet om hem te kunnen identificeren, waarschijnlijk de bedoeling. We krijgen voor de rest een deftige DTS-HD MA 5.1-track die alvast schitterend opent met het vuurwerk boven Baltimore, en voor de rest vooral de dialogen prima naar voor brengt, want uiteindelijk wordt de actie in deze film beperkt tot een drie- à viertal scènes.

EXTRA'S

Que?




CONCLUSIE
To Catch A Killer is een bevredigende thriller die vooral toont dat actrice Shailene Woodley over best wat talent beschikt. Spijtig dat de film wat onder de radar is gebleven; deze Blu-ray release zorgt hopelijk voor wat eerherstel.


cover



Studio: The Searchers

Regie: Damián Szifron
Met: Shailene Woodley, Ben Mendelsohn, Jovan Adepo, Ralph Ineson

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2023

Leeftijd:
16

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789493316751


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij