:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NON-STOP
NON-STOP (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-03-09
FILM
Agent Bill Marks (Liam Neeson) neemt als gewapende begeleider de nachtvlucht van New York naar Londen. Op het vliegtuig krijgt hij via het interne communicatiesysteem een berichtje dat een kaper ermee dreigt alle 20 minuten één van de passagiers om te brengen als de luchtvaartmaatschappij geen 150 miljoen dollar stort op een Zwitserse rekening. Al snel blijkt dat het niet om een grap gaat, en Bill verwittigt de autoriteiten; evenwel blijkt de rekening waarop het geld gestort moet worden op zijn naam te staan, en lijkt het er meer en meer op dat iemand persoonlijk met hem een rekening te vereffenen heeft. Bill, die duidelijk een drankprobleem heeft, wekt bovendien ergernis bij de passagiers op, en het duurt al niet te lang meer vooraleer de autoriteiten hemzelf ervan verdenken de kaper te zijn, want niemand kan zijn indianenverhaal over het losgeld bevestigen. Als hij zich uit de penarie wil redden zal Bill op het vliegtuig bondgenoten moeten zoeken. Eén van de 146 passagiers is echter een mol...




Non-Stop is een fijne actiethriller die lijkt op genrefilms uit de jaren 90 zoals Air Force One. De personages zijn redelijk clichématig uitgevoerd en het redelijk ongeloofwaardige verhaaltje heeft uiteindelijk niet veel om het lijf, maar de claustrofobische sfeer die wat doet denken aan Flightplan en Red Eye is strak geregisseerd en regisseur Jaume Collet-Serra, bekend van de horrorfilms Orphan en de afschuwelijke Paris Hilton-remake van House Of Wax, is een vakman die de kneepjes van het vak goed onder de knie heeft. Waar een acteur als Liam Neeson vroeger echter hoge toppen scheerde met kritisch geacclameerde rollen zoals in Schindler's List is zijn repertoire echter de laatste jaren wat beperkt gebleven tot doordrukjes van zijn Bryan Mills uit Taken. De brave man is intussen de zestig gepasseerd maar blijft nog steeds een ongemitigeerde knokmachine; de rollen die hij tegenwoordig uitkiest zijn veeleer die van getormenteerde zielen, hetgeen een beetje aansluit bij de privé-besognes van de man - Neeson is in 2009 weduwnaar geworden nadat zijn vrouw, actrice Nathasha Richardson, omkwam bij een dom ski-ongeluk. Ondanks het zéér implausibele gegeven dat een agent met een drankverslaving waarschijnlijk nooit gewapend op een vliegtuig zou mogen stoppen weet de film wel de juiste toon aan te slaan op gebied van de post-9/11-paranoïde waaraan Amerika ten prooi is gevallen. Uiteraard is één van de verdachte passagiers een praktiserende moslim - die natuurlijk achteraf niets met de hele zaak te maken blijkt te hebben. Dat Neesons personage een kindje verloren heeft aan kanker en zijn vadergevoelens projecteert op een klein meisje van ongeveer dezelfde leeftijd die als unaccompanied minor een transatlantische vlucht maakt is ietwat voorspelbaar en klef. Net zoals in voornoemde films geldt echter het motto dat je best je suspension of disbelief beneden bij de balie incheckt en pas gaat claimen als het vliegtuig op de grond staat - zij het met hier en daar een klein krasje op de romp. Non-Stop is behoorlijk entertainend en bevat niet alleen nauwelijks dode ogenblikken, bij momenten mag je tussendoor niet vergeten adem te halen.

 


BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit is zeer aangenaam; het 2.40:1-beeld geeft in combinatie met de krappe ruimte van het vliegtuig een zeer intensief beeld, waarin details goed tot hun recht komen en de ietwat onderkoelde kleurkeuze een realistische indruk achterlaat. Alleen de buitenshots van het vliegtuig zijn iets te overduidelijk fake. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track is krachtig en dynamisch; verhoudingsgewijs klinken er nochtans redelijk weinig machinale geluiden van het vliegtuig door, wat ter bevordering van het realiteitsgehalte wel had gemogen. De laatste act, waarin de hel op het vliegtuig losbarst, is echter van zeer goede kwaliteit.
 
EXTRA'S
Twee oppervlakkige documentaires: in Non-stop action (5:14) zien we de mock-up van de vliegtuigcabine en wordt acteur Liam Neeson overdreven fel bejubeld. In Suspense at 40.000 feet (7:45) vertellen de acteurs over de protagonisten van deze whodunit. Dan volgt nog een trailer (2:20). De rits verplicht te bekijken cross-promotionele trailers en de ellenlange menuschermen zijn bijzonder ergerlijk - de authoring van de menustructuur van deze schijf is uitgevoerd door een bende prutsers.

 

 
CONCLUSIE
Non-Stop is een verrassend effectieve actieprent voor mensen die niet te hard willen nadenken bij een film maar toch iets eloquentere dialogen wensen voorgeschoteld te krijgen dan pakweg het spastisch gemompel van een Stallone. De disk heeft solide specificaties maar een redelijk magere bonussectie en een reeks ergerlijke voorbeschouwingen. Een vliegtuig heeft altijd een beetje vertraging.



cover



Studio: Belga Home Video

Regie: Jaume Collet-Serra
Met: Liam Neeson, Julianne Moore, Scott McNairy, Michelle Dockery, Nate Parker, Jason Butler Harner, Anson Mount, Linus Roache, Zack White, Lupita Nyong'o, Omar Metwally, Shea Whigham, Quinn McColgan, Corey Hawkins, Frank Deal, Bar Paly

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370815491


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Documentaire "Non-stop action"
• Documentaire "Suspense at 40.000 feet"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij