:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACK HAWK DOWN
BLACK HAWK DOWN
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-06-23
FILM
In 1982 ziet de Amerikaanse overheid zich verplicht om militair tussenbeide te komen in Somalië omdat de bevolking door hongersnood wordt getroffen. In 1993, nog eens 300.000 doden (geweld en hongersnood) en een aanslepende burgeroorlog later, stuurt Washington opnieuw mariniers naar Somalië om
president Mohammed Farrah Aidid van de macht te verdrijven. De Amerikanen installeren zich op de luchthaven van Mogadishu en slagen erin om een deel van de miljoenenstad (sommigen beweren 1.2 miljoen inwoners, anderen spreken over 2 à 3 miljoen inwoners) te bevrijden en onder hun controle te brengen. Als uit inlichtingen van een informant blijkt dat Aidid en z’n ministers in hun deel van de stad een grote bijeenkomst organiseren, besluit het Amerikaanse opperbevel om de mannen te kidnappen. De operatie krijgt de naam Task Force Ranger: een konvooi van militaire vrachtwagens wordt op weg gestuurd in de richting van het doelwit, gesteund door kleine helikopters, terwijl grote legerhelikopters mariniers ter plekke droppen (via touwen) om de omgeving van de vergaderplek te beveiligen. Het arresteren van de Somalische functionarissen is dan kinderspel. Met het ondertussen gearriveerde konvooi worden ze vervolgens afgevoerd naar de luchthaven. Duur van de operatie ter plekke: max. 30 minuten.

 

Het gaat evenwel vanaf de eerste minuut fout. De Somalische rebellen hebben nl. informaten in de buurt van de luchthaven opgesteld en die houden elke beweging van vliegtuigen en helikopters in het oog. Als de eerste US-helikopters opstijgen, steken ze autobanden in brand om hun medestanders verderop in de stad te alarmeren. Tegen de tijd dat het konvooi halfweg is en de helikopters hun doel bereiken, hebben de Somaliërs strategische posities ingenomen en houden ze hun mobiele raketwerpers klaar om de aanval af te slaan. De Amerikanen slagen er inderdaad in om de Somalische functionarissen (zonder Aidid) gevangen te nemen en af te voeren naar hun militaire voertuigen in het konvooi, maar net als alles in kannen en kruiken lijkt te zijn, wordt een grote legerhelikopter door een raket geraakt. Hij stort neer en drie van de vier bemanningsleden overlijden ter plekke. De vierde wordt door mariniers ontzet, doch het weghalen van de gedropte soldaten wordt vertraagd en door het toegenomen afweergeschut kan een vervangtoestel z’n werk niet doen. De zwaar bepakte mannen moeten zich zien te redden, terwijl de hele stad achter ze aanzit. Het wordt een bloedbad, met honderden doden aan Somalische zijde (althans dat suggereren de beelden) en nogal wat afgerukte ledematen en verbrijzelde lichaamsdelen aan Amerikaanse kant.

 

Ridley Scott maakt van elk onderwerp een actiefilm. Bijgevolg verneem je zo goed als niets over de politieke situatie in Somalië en gaat alle aandacht naar de spectaculaire ontvoeringscène en de bijna catastrofale afloop van de Amerikaanse actie. Liefhebbers van actie- en avonturenfilms waarin veel wordt geschoten, waarin oneindig veel handgranaten worden gegooid en de vijand uiteindelijk het onderspit moet delven, worden op hun wensen bediend. De camera staat afwisselend in de straten van Mogadishu en in het zenuwcentrum van het Amerikaanse leger op het vliegveld, met af en toe een beeld van hoe de rebellen zich organiseren om de aanval af te slaan. Het is allemaal spectaculair en spannend, met vallende legerhelikopters, lange scèneswaarin Amerikaanse mariniers en Somalische sluipschutters elkaar belagen, de Amerikaanse legerbevelhebbers zich achter hun beeldschermen steeds ongemakkelijker op hun stoelen bewegen en langs Somalische kant de doden uiteindelijk niet meer te tellen zijn. Over hun lot, en dat van hun gewonde medestaanders verneem je niks, over het lot van gewonde Amerikaanse soldaten des te meer. Bovendien wordt er heel veel aandacht besteed aan de afvoer van de Amerikaanse gewonden, want de mannen riskeren hun leven, maar er wordt ook voor ze gezorgd en alles wordt in het werk gesteld om de verliezen tot een minimum te beperken. Is de Amerikaanse publieke opinie het niet eens met de prijs die ze betaalt voor oorlogen waarbij voor de natie niets te winnen is, ze krijgt van Ridley Scott de boodschap dat er alles aan wordt gedaan om de menselijke tol (aan Amerikaanse zijde) zo veel mogelijk te beperken.

 

Het zal u dan ook niet verbazen dat Black Hawk Down vooral een heroïsch portret is over de suprematie, de vindingrijkheid en vooral de koppigheid van het Amerikaanse militaire apparaat, waarbij men voor het gemak vergeet dat het palmares sinds de Tweede Wereldoorlog veel minder aantrekkelijk oogt, want Amerika heeft nogal wat grote conflicten uiteindelijk verloren of is er niet in geslaagd om de toestand definitief te veranderen. Somalië is één van de beste voorbeelden, want ook nu nog is het Afrikaanse land zeer onstabiel en is de fundamentele oorzaak van de ellende hoegenaamd niet weggenomen. Conflicten los je niet op het slagveld op, maar aan de onderhandelingstafel, maar daaraan heeft Ridley Scott in Black Hawk Down geen boodschap, want hij zet alles in op actie. Bijgevolg is er totaal geen sprake van karakteruitdieping en de mannen in de straten van Mogadishu zijn louter vechtmachines.

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is uitstekend, zowel in de donkere scènes als in de fragmenten in de zonovergoten straten van Mogadishu. Aan het production design is heel veel aandacht besteed en dat de opnamen in Marokko zijn gemaakt kan je onmogelijk uit het materiaal opmaken. Een dergelijke film doet z’n voordeel met een veelzijdige geluidstrack en die is aanwezig. De kogels fluiten je om de oren, de helikopters zoeven van links naar rechts en de ontploffingen laten je daveren op je stoel. Gewoon indrukwekkend.

 
EXTRA’S
Naar goede Ridley Scott-gewoonte bevat de release heel wat extra’s. Op de Filmografieën van Cast en Crew zitten we niet echt te wachten, en de Verwijderde Scènes voegen niets wezenlijks toe aan de film, want we hebben het allemaal uitgebreid kunnen zien in de film. In de Documentaire "Het Ontwerpen van Mogadishu" verneemt u alles over de draailocatie, Fotografie door Jerry Bruckheimer behandelt de manier waarop de vechtscènes in beeld zijn gebracht, er is een overbodige Fotogalerie met meer dan 400 Foto’s, gevolgd door de Documentaire "De Essentie van de Strijd", waarin de actie op de grond én in de lucht uit de doeken wordt gedaan. Een kijkje achter de schermen van Black Hawk Down krijgt u in de Documentaire "The Making of B.H.D.", met beelden uit de film én interviews met cast en crew. Veel ruis, maar toch drie interessante documentaires.

 
CONCLUSIE
Black Hawk Down is voer voor liefhebbers van actie, avontuur en geweld. Zij worden op hun wensen bediend, want twee uur lang staat de camera in de straten van Mogadishu, waar een verbeten strijd wordt uitgevochten, eerst om een aantal rebellenleiders te pakken te krijgen, en daarna om het vege lijf te redden, want de actie van de Amerikanen wordt niet op prijs gesteld en de rebellen slagen erin om de hele stadbevolking tegen hen op te zetten.



cover




Studio: Columbia Tristar

Regie: Ridley Scott
Met: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, Ewen Bremner, Sam Shepard, Gabriel Casseus, Kim Coates, Hugh Dancy, Ron Eldard

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609064940


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Engels voor Gehoorgestoorden
Extra's:
Audiocommentaar van Mark Bowden, Ken Nolan, Jerry Bruckheimer en Ridley Scott
• Audicommentaar van de Veteranen van ’93 ‘US Special Forces’

Filmografieën van Cast en Crew
• Verwijderde Scènes
• Documentaire “Het Ontwerpen van Mogadishu’ 
• Fotografie door Jerry Bruckheimer
• Fotogalerie met meer dan 400 Foto’s 
• Documentaire “De Essentie van de Strijd” 
• Documentaire “The Making of B.H.D.”

Andere recente releases van deze maatschappij