:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - SEIZOEN 7
X-FILES, THE - SEIZOEN 7
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-09-17
SERIE
I'm fine. I'm free - Fox Mulder (Closure)

Na een, volgens de meeste kritieken, eerder matig zesde seizoen staken een paar oude problemen opnieuw de kop op bij de voorbereiding naar het (normaal gezien logische) zevende jaargang van onze favoriete serie. Het scheelde zelfs geen haar of de X-Files waren nooit verder geraakt dan seizoen zes! Daar zaten de grote filmprodukties van de twee hoofdrolspelers voor een stuk tussen.


Gelukkig voor de fans, maar minder fortuinlijk voor zichzelf, geraakte David Duchovny maar niet af van z'n Mulder-imago waardoor z'n produkties voor het grote scherm stuk voor stuk jammerlijk flopten. Dan maar terug naar m'n rijkelijk betaalde job als 'special agent Mulder', moet Fox gedacht hebben, dus een zevende seizoen was voor hem uiteindelijk geen probleem. Bij z'n tegenspeelster lag de problematiek iets moeilijker: haar verschijningen op het grote scherm deden het aanzienlijk beter dan die van haar rechtstreekse collega en ook de kritieken waren iets malser. Dit liet haar één grote troef: een gelijkwaardig Duchovny-salaris eisen aan het produktiehuis van Chris Carter (TenThirteen Productions), of opstappen. Na lange en keiharde onderhandelingen werd aan de vereisten voldaan met één voorwaarde: ze moest ineens ook voor een achtste seizoen tekenen. Zoniet, geen deal! Dit had ook nog een ander gevolg: één van de belangrijkste wendingen in het bestaan van de serie, maar daarover meer bij het verschijnen van seizoen acht op dvd.


In het eisenpakket van Anderson zat ook een clausule tot meer artistieke vrijheid: ze wou immers zelf ook eens een aflevering schrijven en regisseren, wat resulteerde in het meer dan geslaagde All Things: een verfrissende en emotionele episode waarin Scully per toeval in contact komt met een ex-vriendje. Er zit zelfs muziek in van Moby, en dit op aanvraag van mevrouw Anderson zelf. Duchovny op z'n beurt is ook opnieuw van de partij met het eerder flauwe Hollywood A.D., opnieuw een bewijs dat de humor in de show soms ook de bal misslaat.


Verder onthouden we van de zevende jaargang ook de befaamde Millennium/X-Files crossover episode, simpelweg getiteld Millennium. Daarin zit voor de zogenaamde shippers (mensen die meer romantiek willen tussen Mulder en Scully) de langverwachte eerste kusscène in. Belangrijker in die aflevering vinden wij echter de clash tussen tussen twee fantastische series en hun hoofdpersonages. Het werd een leuke episode en de interactie tussen Frank Black (Lance Henrikson) en het dynamische duo is fantastisch om naar te kijken. Er was een tijdje sprake van een vervolg maar jammer genoeg stierf Millennium al snel na deze aflevering een stille dood wegens te te duister, te ontoegankelijk en bijgevolg te weinig kijkers op de Amerikaanse markt.


Alhoewel de doorsnee kijker de draad rond het grote 'alien kolonisatie-plot' reeds geruime tijd kwijt was, schreven producers Chris Carter, Vince Gilligan en Frank Spotnitz ook voor dit zevende seizoen enkele intrigerende episodes enkel weggelegd voor de x-phile. Meningen hierover zijn opnieuw sterk verschillend: de een is van mening dat Carter gevangen zit in een kluwen van z'n eigen onopgeloste plotwendingen, de ander vindt de afleveringen stuk voor stuk pareltjes die je juist genoeg informatie bezorgen en je alleen maar doen verlangen naar meer.
Laat het duidelijk zijn: hoever Carter en co hun hersenspinsels ook gaan, het blijven stuk voor stuk beklemmende episodes, cinematografisch hoogstaand in beeld gebracht én altijd met een fantastische sfeerschepping. Je moet er natuurlijk wel het kopje bijhouden, maar dat is een kleine moeite gezien het resultaat dat je in ruil krijgt.

Afsluiten doen we met de hoogtepunten in de serie. Aflevering die je zeker moet zien zijn de beide delen van The Sixth Extinction, het door Anderson geregisseerde All Things, het verfrissende X-Cops en natuurlijk de two-parter Sein Und Zeit en Closure. De scène waarin Mulder eindelijk te weten komt wat er nu juist met z'n zuster gebeurde, werd fantastisch en ontroerend in beeld gebracht, en gaat opnieuw samen met prachtige muziek van Moby (voor de geïnteresseerden: de laatste track van z'n album Play).
De resterende afleveringen zijn ook allesbehalve middelmatig te noemen, doch de hiervoor opgesomde springen er tussenuit. De freak-of-the-week episodes die een volledig plot behandelen in één enkele episode voelen aan als volwaardige films en vervelen bijna nooit. Dit seizoen was één van de laatste hoogtepunten uit haar turbulente bestaan. U kan met een gerust hart uw collectie vervolledigen.


AFLEVERINGEN
Disc 1: The Sixth Extinction - The Sixth Extinction II: Amor Fati - Hungry - Millennium
Disc 2: Rush - The Goldberg Variation - Orison - The Amazing Maleeni
Disc 3: Signs & Wonders - Sein Und Zeit (1/2) - Closure (2/2) - X-Cops
Disc 4: First Person Shooter - Theef - En Ami - Chimera
Disc 5: All Things - Brand X - Hollywood A.D. - Fight Club
Disc 6: Je Souhaite - Requiem - Extra's

1. The Sixth Extinction: Terwijl Mulder in conflict ligt met zichzelf probeert Scully in Afrika de betekenis van de symbolen op het gevonden ruimtetuig te achterhalen.

2. The Sixth Extinction II: Amor Fati: Mulder is buiten bewustzijn en zijn dromen leiden hem ver weg van de X-Files. Scully doet er intussen alles aan om haar partner terug te vinden.

3. Hungry: Wanneer een lijk gevonden wordt zonder hersenen, leiden alle sporen naar een fastfoodrestaurant.

4. Millennium: Mulder en Scully assisteren Frank Black in een zoektocht naar leden van het Millenniumgenootschap. Dringend nodig want deze zijn bezig een Armageddon-eindejaar voor te bereiden.

5. Rush: Een moordende tiener is ons duo te snel af. Dit mag letterlijk genomen worden want de tiener is werkelijk sneller dan het licht.

6. The Goldberg Variation: Mulder en Scully komen terecht in een levensechte Rube Goldberg situatie wanneer ze een man ontmoeten die extreem veel geluk bezit.

7. Orison: Ons duo komt opnieuw in aanvaring met Donnie Pfaster, Scully's ontvoerder. Moraliteit en religie spelen Scully parten waardoor haar geloof serieus in vraag stelt.

8. The Amazing Maleeni: Een tovenaar sterft in de meest gruwelijke en mysterieuze omstandigheden. Mulder en Scully komen terecht in een magische wereld vol optische illusies.

9. Signs & Wonders: Een slangebeet zorgt voor een mysterieuze dood. Alle sporen leiden naar een religieuze groep in het diepe zuiden van Amerika.

10. Sein Und Zeit (1/2): Bij de bizarre verdwijning van een jong meisje legt Mulder de link met andere kidnappingen van kinderen. Scully is echter niet te overtuigen en denkt dat Mulder de zaak teveel in verband brengt met de kidnapping van z'n eigen zus.

11. Closure (2/2): Mulder blijft doorzoeken naar het verband tussen de kidnapping en het lot van z'n eigen zus. Uiteindelijk komt hij te weten wat er met Samantha gebeurde.

12. X-Cops: Mulder en Scully worden live gevolgd door een crew van 'Cops' terwijl ze de straten van Los Angeles afschuimen op zoek naar een monster.

13. First Person Shooter: een virtueel karakter lijkt tot leven te komen en vermoordt een speler. Uiteindelijk belanden onze twee hoofdkarakters in het spel om het pleit te beslechten.

14. Theef: Wanneer de familie van een befaamde dokter verschillende bedreigingen ondergaat, vermoeden Mulder en Scully dat er een beheksing aan het werk is.

15. En Ami: Cancerman doet een belofte aan Scully: als zij met hem meegaat op een reis zal hij haar het middel bezorgen om kanker te bestrijden. Scully moet deze reis wel verborgen houden voor haar partner.

16. Chimera: terwijl Mulder een mysterieuze kraai achterna zit heeft Scully het extreem lastig op een onconfortabele spioneringsopdracht.

17. All Things: Een reeks aan toevallige gebeurtenissen brengt Scully in contact met iemand uit haar verleden. Door deze ontmoeting stelt ze haar romantische en professionele keuzes serieus in vraag.

18. Brand X: Een insider bezit de informatie tot de laatste dodelijke ontwikkeling van de tabaksindustrie.

19. Hollywood A.D.: De plot van een X-File krijgt een Hollywood-verfilming. Mulder en Scully kijken echter raar op als de feiten en hun karakters een serieuze wending meekrijgen.

20. Fight Club: Een paar dubbelgangers van Mulder en Scully zorgen voor héél wat verwarring.

21. Je Souhaite: Het verhaaltje van de 'geest uit de fles' krijgt in deze aflvering wel een héél aparte wending.

22. Requiem: Op de plaats waar ze zeven jaar geleden hun eerste onderzoek deden, stuiten Mulder en Scully op een UFO die wel eens het einde van hun samenwerking kan betekenen.


BEELD EN GELUID
Na de eerder matige beeldkwaliteit van vorig seizoen slaat Fox deze keer keihard terug met zowat de beste transfer tot nu toe. Het 1.78:1 anamorfische beeld doet deze sterk visuele show alle eer aan en het detailniveau ligt gedurende het volledige seizoen enorm hoog. Ook de donkere tinten die toch wel heel belangrijk zijn worden perfekt weergegeven en nergens is er sprake van grain of andere oneffenheden. Net zoals bij de Sopranos komt deze serie héél dicht in het vaarwater van een langspeelfilm en de kwaliteit is dan ook navenant.

Ook tijdens seizoen zeven moeten we het stellen met de inmiddels courante Dolby Surround-track. De belofte van een volwaardige 5.1-track wordt dus opnieuw niet ingelost waardoor we ook geen hoop meer koesteren dat dit bij de laatste twee boxsets wel het geval zal zijn. Naar goeie gewoonte krijgen we een verzorgde surroundtrack voorgeschoteld die op sommige momenten agressief uit de hoek komt. Dialogen zijn perfekt verstaanbaar en de prachtige muziek van Mark Snow krijgt een mooie gespreide weergave. De surrounds worden af en toe aangesproken maar laten ons jammer genoeg altijd met de vraag achter hoe de afleveringen zouden geklonken hebben in een 5.1-encodering. Mensen die de Japanse laserdisc-versie van dit seizoen in hun bezit hebben kunnen alleszins genieten van een betere geluidskwaliteit. De 1536 kbps PCM-track klinkt op alle fronten overduidelijk beter dan deze Dolby Surround aan 192 kbps. Op sommige fora is er zelfs sprake van zoveel verschil in geluidskwaliteit dat de echte fan het geluid van de laserdiscs synchroon laat lopen met het beeldmateriaal van deze boxset. Dit gaat wat ons betreft iets te ver maar het laat ons met de twee voetjes op de grond staan betreffende de audiobehandeling van de twee resterende seizoenen.


EXTRA'S
Net zoals het vorige seizoen verschijnt ook de zevende jaargang op slechts zes discs in plaats van zeven. De zesde en laatste schijf bevat dus naast de twee laatste afleveringen van dit seizoen ook een hele resem aan extra's. De "The Truth about Season (Seven)"-featurettes klinken ons ondertussen al vertrouwd in de oren en we weten dat ze garant staan voor kwaliteit en degelijke informatie. Deel 7 vormt hierop geen uitzondering. Via interviews en korte fragmenten krijgen we voldoende informatie en een paar leuke trivia voorgeschoteld. Een interessante aanpak van tien verwijderde scènes: deze worden samen afgespeeld met het finale beeldmateriaal in zwart-wit. Telkens wanneer een verwijderde scène aan de beurt komt wordt deze in kleur weergegeven, waardoor we alles goed van elkaar kunnen onderscheiden en ook beter begrijpen waarom een scène de finale cut niet haalde. Verder zijn er drie commentaartracks: eentje door Chris Carter bij "First Person Shooter", eentje door Vince Gilligan bij "Je Souhaite" en de laatste door niemand minder dan Gillian Anderson zelf bij haar eigen baby: "All Things". Van Gilligan is geweten dat ze nogal wat kan afgiechelen, maar tijdens haar informatieve commentaartrack is daar weinig sprake van. Vervolgens krijgen we nog 13 special effects geanalyseerd door Paul Rabwin. Aan de hand van een commentaartrack legt hij ons uit hoe de speciale effecten in elkaar zitten en hoe ze gebruikt werden in de serie. Interessant maar weinig waarschijnlijk dat je hier meer dan één keer zal naar kijken. Twee van de profielen die vorige keer een eervolle vermelding kreeg op de verpakking van boxset zes maar jammer genoeg niet te vinden waren op één van de discs, zijn uiteindelijk tussen de extra's van seizoen zeven geraakt: we krijgen er eentje van Samantha Mulder en eentje van A.D. Skinner. Afsluiten doen we met de overbekende hebbedingetjes voor de die-hards onder ons: 17 internationele clips in verscheidene talen en 44 promotionele tv-spots. Al bij al opnieuw een meer dan voldoende set aan extra's, stuk voor stuk optioneel Nederlands te ondertitelen.


CONCLUSIE
Fans mogen met een gerust hart hun collectie aanvullen. Extra's en geluid bezitten quasi dezelfde kwaliteitsniveau als vorige seizoenen en de beeldkwaliteit is er deze keer zelfs op vooruitgegaan. Het blijft natuurlijk wel een serieuze hap uit je budget maar nog even volhouden en alle negen seizoenen van deze prachtserie staan te pronken in je kast.


cover




Studio: Fox

Regie: Diversen
Met: Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Nick Lea, William B. Davis, Tom Brainwood, Dean Haglund, Bruce Harwood, Mimi Rogers, Don S. Williams, Laurie Holden, Zachary Ansley, John Finn, Jerry Hardin, Floyd 'Red Crow' Westerman, Lance Henriksen

Film:
8/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000-2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
900 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626014447


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks
Extra's:
• The Truth About Season 7
• 10 verwijderde scènes
• 3 commentaartracks
• 2 profielen
• Speciale effecten-featurette
• 17 internationele clips
• 44 promotionele tv-spots

Andere recente releases van deze maatschappij