:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - THE DARK SECRETS OF
SIMPSONS, THE - THE DARK SECRETS OF
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-09-28
INLEIDING
In deze kolommen kon U de laatste weken lezen hoe we één voor een de vier DVD's uit de reeks The Simpsons Classics besproken, The Simpsons: Too Hot For TV, Bart Wars - The Simpsons Strike Back, The Simpsons Greatest Hits en The Simpsons Go To Hollywood. Telkens ging het daarbij om een collectie afleveringen rond één thema, gespreid over verschillende seizoenen, die vroeger al op VHS werden uitgebracht. We merkten echter dat in het Verenigd Koninkrijk een vijfde dergelijke compilatie werd verkocht, die hier in de Benelux, volgens onze inlichtingen, niet zou worden uitgebracht. En omdat we onze onuitblusbare Simpsons-nieuwsgierigheid niet konden bedwingen, bestelden we ook de UK-import van The Dark Secrets Of The Simpsons, wat overigens ooit de eerste videoband was die in de Benelux werd uitgebracht, en waar de toen nog niet op VT4 uitgezonden X-Files-Simpsons crossover-aflevering The Springfield Files op stond. Ten opzichte van die videorelease van zoveel jaar geleden en deze DVD is er wel één belangrijk verschil doorgevoerd: de aflevering Homer The Great is weggelaten en vervangen door de recentere Homer To The Max. In zekere zin spijtig, want Homer The Great is van alle driehonderd en zoveel afleveringen nog altijd mijn absolute nummer één aller tijden. Het goede nieuws daarentegen is dat de disc qua layout of inhoud in niets van de vier recente Simpsons Classics-DVD's verschilt. Dus deze disc heeft ook Nederlandse ondertiteling zoals alle andere 4 afleveringen-compilaties, en als er al één aflevering is waar U deze disc voor moet kopen, dan is het wel voor The Springfield Files, een non-stop aaneenschakeling van bijzonder leuke grappen waarbij acteurs David Duchovny en Gillian Anderson, maar ook Star Trek-acteur Leonard Nimoy met veel plezier hun medewerking aan verleenden, en de eerste twee nog maar eens in de huid van hun alter ego's Mulder en Scully kropen. De aflevering maakt deel uit van de beroemde 3G-reeks, een 4 afleveringen tellende reeks van buiten de reguliere productie om gedraaide afleveringen waarbij de originele producers van de eerste afleveringen, Al Jean en Mike Reiss, nog eens aan boord werden geroepen. In Lisa The Iconoclast heeft bovendien acteur Donald Sutherland een leuke bijrol.



AFLEVERINGEN

Homer To The Max (seizoen 10, aflevering 216)

Homer: Kids, there's three ways to do things.The right way, the wrong way, and the Max Power way!
Bart: Isn't that the wrong way?
Homer: Yeah, but faster!
(draait zich om en loopt met zijn gezicht tegen een reuze-cactus)
Lisa: We should really put that in the corner.


Een sitcom op televisie, 'Police Cops' pakt uit met een nieuw personage, dat ook Homer Simpson heet. Wanneer na enkele afleveringen het personage wordt aangepast, zodanig dat die op een eersteklas idioot lijkt, verandert Homer zijn naam in Max Power om zo te voorkomen dat de mensen in Springfield hem uitlachten. Met zijn nieuwe identiteit breekt Homer, euh, Max, door in de betere kringen van Springfield.

The Springfield Files (seizoen 10, aflevering 163)

Mulder: Look, Scully. There's been another unsubstantiated UFO sighting in the heartland of America. We've gotta get there right away.
Scully: Well... gee, Mulder, there's also this report of a shipment of drugs and illegal weapons coming into New Jersey tonight.
Mulder: I hardly think the FBI is concerned with matters like *that*.


Homer neemt een dagje vrijaf om zich bij Moe te gaan bezatten. Op de terugweg naar huis heeft hij een ontmoeting met een groen lichtgevend wezen. Wanneer hij zijn verhaal doet, lacht iedereen hem uit, zelfs Marge gelooft hem niet. Dan komen Dana Scully en Fox Mulder de mysterieuze verschijning onderzoeken, maar het levert niets op. Enkel Bart gelooft zijn vader, en samen trekken ze 's nachts terug naar de plek van de verschijning, gewapend met een videocamera. En het wezen verschijnt weer...

Lisa The Iconoclast (seizoen 7, aflevering 144)

Lisa: Jebediah Springfield was really a vicious pirate named Hans Sprungfeld. His tongue was bitten off by a Turk in a grog house fight.
Homer: No tongue, eh? How did he talk and eat and laugh and love?
Lisa: He had it replaced with a prosthetic tongue made out of silver.
Homer: Yes, that'll do.


Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Springfield, moeten de kinderen in de klas van Ms. Hoover een opstel over Jebediah Springfield schrijven. Lisa vindt een document waarin blijkt dat deze zogenaamde 'held' in feite een moordlustige piraat was. Niemand wil haar geloven, en ze krijgt dan ook een F voor haar opstel! Intussen heeft Homer gesolliciteerd voor de rol van stadsomroeper tijdens het grote volksfeest.

Homer Badman (seizoen 6, aflevering 112)

Homer (in zijn originele interview): Ehh, someone had to take the babysitter home. Then I noticed she was sitting on the gummi Venus, so I grabbed it off her. Oh, just thinking about that sweet, sweet candy... I just wish I had another one right now. But the most important thing is --
Homer (in het gemonteerde interview): Somebody had to take the babysitter home. Then I noticed she was sitting on / her sweet / can. / -- o I grab her -- / sweet can. / Oh, just thinking about / her / can / I just wish I had he -- / sweet / sweet / s-s-sweet / can.
(zeer snel) "Dramatization -- may not have happened."


Tijdens een snoepbeurs steelt Homer een gummi-beertje in de vorm van de Venus van Milo. Wanneer hij 's avonds de babysitter thuisbrengt, en het zuurtje op haar billen blijkt te plakken, wil Homer het eraf halen, hetgeen door de babysitter als een poging tot aanranding wordt geinterpreteerd. De ganse publieke opinie keert zich tegen Homer in een meedogenloze heksenjacht, ondersteund door de sensatiepers.



BEELD EN GELUID
Opnieuw worden we geconfronteerd met een beeld- en geluidskwaliteit die meer dan adequaat zijn voor het beoogde doel, alhoewel we de 5.1-mix van op de seizoensboxen missen. Voor zover men de Engelse Dolby Surround 2.0-track kan rekken, maakt die toch hier en daar wat gebruik van links-rechtseffecten, en biedt vooral een heldere dialoog, zodat je de finesses van de afleveringen in de originele taal mooi kan volgen. Weer krijgen we een beeld dat goede punten scoort op de afwezigheid van ruis en printbeschadigignen, op het mooie en stabiele kleurenpalet. Artefacts zijn er in deze release weer wat minder te zien dan in de andere releases, interlacing dan weer jammer genoeg wat meer, vooral in de aflevering Homer To The Max. De blokvorming valt bij deze uitgave nog redelijk mee, en vooral The Springfield Files oogt mooi en scherp. De vertaling valt goed mee, op één detail na: waarom de naam Max Power in Max Kracht moest vertaald worden, is ons een raadsel.



EXTRA'S
Als enige extra vinden we opnieuw de 6 trailers die we op de andere Simpsons Classics ook al zagen, én een play all-optie.

CONCLUSIE
The Dark Secrets Of The Simpsons is alleszins een mooie compilatie, al was het maar omwille van de aanwezigheid van de bijzonder goede aflevering waarin Mulder en Scully mee door de plot gemangeld worden. De afwerking van deze disc is erg gelijklopend met de hier uitgebrachte Simpsons Classics, tot en met de aanwezigheid van Nederlandse ondertiteling. Weer dezelfde raad: voor wie niet kan wachten tot seizoensbox nummer 10, nu al kopen.


cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Phil Hartman. Gillian Anderson, David Duchovny, Leonard Nimoy, Donald Sutherland

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
94-99

Leeftijd:
12

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036014724


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Engels CC
Extra's:
• 6 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij