:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MILLENNIUM - SEIZOEN 1
MILLENNIUM - SEIZOEN 1
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-08-10
SERIE
"And there will be such intense darkness that one can feel it" - Exodus 10:21



Toen de succesvolle X-Files-machine in 1996 op volle toeren draaide kreeg bedenker Chris Carter zo maar eventjes 'carte blanche' van de Fox-bazen om z'n creativiteit de vrije loop te laten. Een financiële aderlating, zo zou later blijken. Wat we van Chris Carter op ons bord kregen, mag tot op heden nog steeds gerekend worden tot de beste televisie-series die er ooit gemaakt werden. Jammer genoeg kon het onmogelijk een brede doelgroep aanspreken. Daarvoor was Millennium, een serie over een ex-profiler bij de FBI die de gave bezit om flarden te zien van de meest gruwelijke moorden, veel te somber. Deze donkere, moody serie met bijzonder expliciet beeldmateriaal voor de 'prime time'-televisiewereld was dan ook van het goede teveel voor de modale Amerikaan. Daar waar men zich bij de X-Files nog kon opwarmen aan de humor en de eventuele romantische verhouding tussen de twee hoofdpersonages, ontbreekt dit alles bij Millennium. In de plaats kregen we spannende en aparte televisie.



Het omschrijven van de serie is moeilijk. Denk in eerste instantie aan een mix tussen de verschillende bestaande profiler-reeksen, Se7en en Silence Of The Lambs. Waar de massa voor wijkt, daar komt een keiharde maar kleine kern van die-hard fans voor in de plaats. Het 'intelligentere' televisiepubliek wist deze serie dan ook enorm te smaken en de fansites sprongen als paddestoelen uit de grond. Chris Carter had iets unieks geschapen en het hoofdpersonage, Frank Black, werd op een perfecte manier vertolkt door Lance Henriksen, één van de meest onderschatte acteurs ooit.



Black speelt een getormenteerde ex FBI-agent met een gave die hij enerzijds aanwendt om goed te doen, maar die hem anderszijds doet lijden tot in het diepste van z'n ziel. Op een bepaald moment wordt het Frank allemaal teveel en een zenuwinzinking nabij neemt hij ontslag bij de FBI en trekt met z'n vrouw en dochtertje naar een rustige buurt in Seattle. Maar hij kan het zichzelf niet ontzeggen om z'n gave te gebruiken wanneer de Millennium-groep hem contacteert. Deze groepering (gebaseerd op 'The Academy', een bestaande groep ex-FBI agenten) stellen zich aan hem voor als gespecialiseerde misdaadbestrijders die geloven in een link tussen allerlei gruwelijke, rituele moorden en het nakende millennium. Het ultieme kwaad manifesteert zich op aarde en moet met man en macht bestreden worden. Frank Black, die de mogelijkheid bezit om te zien wat de moordenaar zag, is hun perfekte medewerker!



En zo begint één van de beste televisieseries ooit geschreven. Een reactie ook tegen z'n commerciële, zeemzoeterige, slecht geacteerde tijdsgenoten. Seizoen 1 moet het meer hebben van de 'killer of the week'-episodes terwijl seizoen 2 een verrassende wending neemt en een andere dimensie geeft aan de millennium-groepering (uiteraard meer daarover bij het uitbrengen van dat seizoen op dvd). De eerste paar afleveringen van Millennium werden massaal bekeken, maar algauw zakten de kijkcijfers als een pudding in elkaar. Alhoewel Se7en kijkcijferrecords brak in de bioscoop was het blijkbaar toch dàt niet wat de modale Amerikaan op een vrijdagavond in z'n huiskamer wou.



De studiobonzen van Fox zagen hun fout in maar ondermeer door de noodkreten van de dappere fanbasis hield Millennium het drie seizoenen uit. Ook kwam er uiteindelijk een X-Files/Millennium-crossover episode. In het zevende seizoen van de X-Files krijgen Mulder en Scully immers de hulp van Frank Black in de episode Millennium. Nadien waren er nog enkele geruchten over een eventuele film en een volgende serie, maar de show werd jammer genoeg definitief begraven... om nu opnieuw in volle dvd-glorie te herrijzen. Een hoogdag voor de fans over de hele wereld !



De 6 discs van het eerste seizoen krijgen volgende episodes te verwerken:

Disc 1: Pilot, Gehenna, Dead Letters, The Judge
Disc 2: 522666, Kingdom Come, Blood Relatives, The Well-Worn Lock
Disc 3: Wide Open, The Wild and the Innocent, Weeds, Loin Like a Hunting Flame
Disc 4: Force Majeure, The Thin White Line, Sacrament, Covenant
Disc 5: Walkabout, Lamentation (1/2), Powers, Principalities, Thrones and Dominions (2/2), Broken World
Disc 6: Maranatha, Paper Dove (1/2), bonusmateriaal



BEELD EN GELUID
De serie werd op dvd gezet in z'n originele 1.33:1 volledige beeldformaat. Zo werden de afleveringen ook geschoten en zo werden ze destijds ook op tv weergegeven. Zo somber de sfeer van Millennium is, zo grauw en donker is het beeld. Veel zwart- en grijstinten en weinig felle natuurlijke kleuren. De weinige kleuren die er wel zijn worden correct en natuurlijk weergegeven en de vele donkere kleuren zijn diep maar toch gedetailleerd. Er zit over het algemeen nog héél wat scherpte in het beeld voor een toch wel iets of wat gedateerde serie maar gelukkig heeft Fox op dit gebied een goeie reputatie (cfr. de eerste X-Files seizoenen).



De surroundtrack is agressief op de juiste momenten en valt qua kwaliteit ook te vergelijken met het geluid uit de eerste 'Mulder & Scully'-seizoenen. De bassige stem van Lance Henriksen spreekt zowat voortdurend je subwoofer aan, iets wat het geluid zeker en vast een andere dimensie meegeeft. De frontspeakers doen hun werk correct en onderandere gebruik makend van de prachtige Mark Snow-muziek geven ze, ondersteund door de af en toe krachtig optredende surroundkanalen, en extra dimensie aan die unieke Millennium-sfeer waar we destijds zo van onder de indruk waren.



EXTRA’S
De audiocommentaren Chris Carter en David Nutter, respectievelijk de bedenker van de serie en de regisseur van Gehenna zijn vrij informatief en aangenaam luistermateriaal. Vooral die van Carter bevat héél wat achtergrondinformatie en zowat alle aspekten van deze buitengewone serie komen aan bod. De eerste van de drie documentaires heet Order In Chaos en duurt zo'n 50 minuten. Deze gaat voornamelijk over de pilootaflevering en de produktie ervan. Zowat iedereen die er van dicht of van ver mee te maken had komt aan het woord in een uitgebreide sectie aan interviews. Ook krijgen we informatie over het gele huis uit de serie, het enorm drukke opnameschema wordt uit de doeken gedaan en ook is er aandacht voor de flashbacks die Frank in z'n geest ziet. Zo komen we onderandere te weten dat deze aan 6 beelden per seconde opgenomen werden. Chasing The Dragon is de tweede documentaire (duurtijd: zo'n 22 minuten) en hierin staat de 'Academy Group' centraal. De befaamde groepering FBI-profilers die model stond voor de Millennium-groep uit de serie. Info, interviews, achtergrondinformatie alsook statistieken zijn ons deel hier. De laatste documentaire bespreekt in een negental minuten het ontwerpen en de oorsprong van het Millennium-logo: de Ourobouros. Ook de openingssequence passeert de revue. De ontwerper ervan komt aan het woord en legt ondermeer uit waar het gebruikte beeldmateriaal vandaan komt. De 8 tv-spots voor de pilootaflevering, waarvan er eentje een minuut duurt, zijn hebbedingetjes voor de fans.



CONCLUSIE
Profiterend van z'n artistieke vrijheid die hij in 1996 toegewezen kreeg door Fox, maakte Chris Carter z'n beste serie tot nu toe: Millennium. Jammer genoeg was het donkere karakter van deze topreeks ook meteen de reden van z'n commeriële falen. Het was immers een te zware dobber voor het grote publiek. Na lang wikken en wegen krijgen de enige drie series ooit gemaakt hun welverdiende dvd-uitgave. Deze eerste seizoensbox is alvast een schot in de roos. Op beeld- en geluidsvlak heeft Millennium er nooit beter uitgezien- of gehoord. Ook de extra's zijn, alhoewel niet enorm talrijk, meer dan de moeite waard.


cover



Studio: Fox

Regie: David Nutter, Thomas J. Wright, Randall Zisk, Winrich Kolbe, James Charleston, Ralph Hemecker, Michael Pattinson, Michael Watkins, Rod Pridy, Cliff Bole, Peter Markle
Met: Lance Henriksen, Brittany Tiplady, Megan Gallagher, Klea Scott, Terry O'Quinn, Bill Smitrovitch

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
'96-'97

Leeftijd:
16

Speelduur:
950 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626016229


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• 3 documentaires
• 8 tv-spots
• 2 audiocommentaren

Andere recente releases van deze maatschappij