:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LENE MARLIN - ANOTHER DAY
LENE MARLIN - ANOTHER DAY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-02-16
MUZIEK
Door het bescheiden succes van de singles Unforgivable Sinner en Playing My Game, en het bijhorende album met laatstvermelde naam, heeft de nachtegaal van Tromsø, Lene Marlin, alle uithoeken van Europa gezien om haar album te promoten. Na de daarop onvermijdelijke rustpauze is ze onder het toeziend oog van producer Mike Hedges samen met een handjevol muzikanten de Abbey Road-studio's binnengedoken om haar tweede album op te nemen. Dat handjevol muzikanten had overigens niet al te veel in de pap te brokken, want de jonge singer-songwriter eist op alle momenten in haar creatieve proces méér dan een flinke vinger aan de pols te mogen houden. Het grootste deel van het album Another Day is dan ook ter plekke door juffrouw Marlin bij elkaar geschreven en quasi onmiddellijk ingeblikt. Op deze dvd zien we van alle tien de nummers op het album een sfeervolle, minimalistische studio-opname, met een totale speelduur van 52 minuten. Het minimalistische aspect past overigens erg goed bij het genre muziek dat Lene Marlin brengt: sombere, zwartgallige liedjes, meestal over pijnlijk afgelopen liefdesaffaires of eenzaamheid, kortom, liedjes die het potentieel hebben om de gewone puber-poëzie te overstijgen. Lene Marlin zingt bovendien met een zeer frêle, breekbaar stemmetje dat helemaal niet bij dergelijke kommer en kwel schijnt te passen. Nochtans gaat ze op geen enkel moment vocaal onderuit; alhoewel we in het verleden reeds hebben kunnen ervaren dat ze bovendien een begenadigd gitariste is, laat ze voor deze sessie echter het bespelen ervan aan haar backup-band over. In het hoofdmenu kan U bovendien kiezen om de nummers wél of niet te bekijken met commentaar van Lene Marlin en haar muzikanten.



TRACKLIST
1. Another Day
2. Faces
3. You Weren't There
4. From This Day
5. Sorry
6. My Love
7. Whatever It Takes
8. Fight Against The Hours
9. Disguise
10. Story

Acoustic set:
11. Hope You're Happy
12. It's All Good
13. Enough
14. Sorry



BEELD EN GELUID
Eerst en vooral dit: deze dvd is helemaal geen live-concert, en bevat alleen maar de nummers zoals ze op het studioalbum Another Day terug te vinden zijn. De kleuren en de belichting in de studio zijn echter zeer sfeervol uitgewerkt; het beeld is genadeloos scherp, vertoont nauwelijks ruis of compressie-artefacts. Het feit dat ondanks voor de beperkte speelduur toch voor een double layer-disc gekozen is zal daar wel voor iets tussen zitten. Qua geluid heeft U de keuze tussen een Dolby Surround 2.0-track, die kwaliteitsgewijs erg op de gelijknamige audio-cd lijkt; er is echter voor de dvd nog eens speciaal de moeite gedaan om een Dolby Digital 5.1-track te mixen, die nog net iets zuiverder klinkt en nog wat meer de aparte muziekinstrumenten van elkaar scheidt. Er is een ondertitelingsspoor voorzien in onder meer het Engels die de commentaren tussen de nummers vergezelt.



EXTRA'S
Als eerste extra wordt er een acoustische set met vier bonusnummers aangekondigd, waarbij drie nieuwe nummers en één afkomstig uit het album Another Day, namelijk Sorry. Zowel deze vier nummers als het nummer My Love uit de hoofdset worden op de kaft als "live" bestempeld; de term "unplugged" was wellicht accurater geweest, maar dekt ook toch niet helemaal de lading, want bij sommige van de bonusnummers wordt er duidelijk gebruik gemaakt van een electronische versterker. De liedjes die Lene Marlin in haar, laten we zeggen, "hoofdprogramma" brengt, zijn overigens al van nature zeer akoestisch van opbouw. Het enige verschil met de main act zit 'm wellicht in het feit dat bij deze opnames Lene Marlin niet tenmidden van de muzikanten zit, maar in een apart kamertje waarin de vocalen worden opgenomen. Volgens de bijhorende toelichting heeft ze dit vooral gedaan om niet te nerveus te worden, wat ons toch enigszins de wenkbrauwen doet fronsen, want Lene Marlin heeft haar repertoire toch écht wel goed onder de knie. De vier nummers duren samen 16 minuten. De tweede extra is een 12 minuten durende documentaire in de stijl van de tussen de nummers liggende fragmentjes, waarin nog eens teruggeblikt wordt op het verblijf in de Abbey Road studio's. Op een derde pagina krijgen we de handgeschreven lyrics te zien die worden getoond terwijl op de achtergrond de muziek speelt. Leuk is dat deze extra voorzien is van een multi angle-optie waarmee je kan switchen tussen het vertonen van de teksten en de studio-uitvoering. Als afsluiter vind je in de vorm van easter eggs nog eens de resultaten van een foto-shoot voor het album, voor wie Lene Marlin niemand minder dan de bekende Nederlandse fotograaf Anton Corbijn wist te strikken.



CONCLUSIE
Another Day bevat spijtig genoeg geen materiaal uit Lene Marlin's vorig, commercieel meer toegankelijk album Playing My Game, maar het is een deftige opvolger geworden, waarbij de uitvoering van de muziek veel belangrijker is dan de presentatie. Vooral voer voor liefhebbers van muziek met veel akoestische elementen.




cover




Studio: EMI

Regie: Sally Stratton
Met: Lene Marlin, Makato Sakamoto, Richard J. Parfitt, Martin Ditcham, James Sanger

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2003

Leeftijd:
E

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
724349083691


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Noors, Zweeds, Deens
Extra's:
• Bonus-tracks
• Featurette
• Lyrics
• Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij