:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 5
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-04-10
SERIE
Eindelijk schijnt er een beetje vaart te komen achter de release van The Simpsons op dvd; met de release van dit vijfde seizoen, zes maanden na het vierde seizoen, schijnt Fox definitief overgeschakeld te zijn op een tempo van twee seizoenen per jaar. Aangezien op dit ogenblik in de Verenigde Staten het zestiende seizoen in volle gang is, betekent dit dat alleen al voor de huidig geproduceerde afleveringen nog een wachttijd tot 2010, zonder rekening te houden dat er nog zeker een 17de seizoen gaat volgen, en het mogelijk daar niet ophoudt. Het tempo nóg een klein beetje opkrikken tot bijvoorbeeld één box om de vier maanden, wat bij andere televisieseries perfect mogelijk blijkt, zou dus geen kwaad kunnen. Anderzijds blijken er op dit vijfde seizoen al heel wat afleveringen te staan die reeks op compilatiediscs zijn verschenen: Homer's Barbershop Quartet op The Simpsons Backstage Pass, Deep Space Homer op The Simpsons @ Work, Sweet Seymour Skinner's Baadasssss Song op The Simpsons: Greatest Hits, The Last Temptation Of Homer op Sex, Lies And The Simpsons, Treehouse Of Horror IV op The Simpsons: Heaven And Hell en Homer Goes To College op The Simpsons.COM. Zes afleveringen op tweeëntwintig; slechts zestien afleveringen beleven dus hun première op dvd. Doorwinterde fans hebben deze allemaal reeds n-tig keer gezien, en dit vijfde seizoen zal zeker niemand in de lucht doen springen van blijdschap omdat er nieuw materiaal tussenzit.



Alhoewel. De presentatie van deze afleveringen is meer dan behoorlijk - maar daar leest U meer over in de volgende secties -, de verwijderde scènes die toegevoegd worden kunnen net als vorig seizoen door seamless branching in de afleveringen worden geïncorporeerd, waardoor een paar afleveringen toch weer een tikkeltje anders worden, en vooral, bij dit vijfde seizoen zaten de makers creatief nét niet op de top van hun kunnen - die eer is volgens mijn bescheiden mening weggelegd voor het zesde seizoen, dat de meeste memorabele afleveringen bevat. Klagen hoor je ons in elk geval niet doen: we zien dit seizoen onder meer hoe The Simpsons als The Thompsons moeten onderduiken voor Sideshow Bob in Cape Feare, hoe Apu de Kwik-E-Mart kwijtraakt door Homers toedoen in de zeer creatief van een titel voorziene aflevering Homer And Apu, hoe Bart dé drugtrip van zijn leven maakt en uiteindelijk bij de scouts belandt in Boy-Scoutz N The Hood, en natuurlijk de queeste van Mr. Burns naar zijn lang verloren beertje, het symbool van zijn onschuldige jeugd, in Rosebud. Naast schitterende persiflages over de opkomst en ondergang van de Beatles (Homer's Barbershop Quartet), en duidelijke hints naar films als Kubricks 2001 A Space Oddyssey (Deep Space Homer) en The Graduate (Lady Bouvier's Lover), om er maar een paar te noemen, staan de bekende namen uit de filmwereld weer aan te schuiven om een stemrol in The Simpsons te vervullen, soms voor een korte interventie als zichzelf (zoals James Woods, Ernest Borgnine, James Brown, The Ramones en George Harrison), soms ook in een dragende bijrol voor een hele aflevering. Zo is de bevallige stem van Mindy Simmons, de collega op wie Homer verliefd wordt in The Last Temptation Of Homer, feitelijk die van Michelle Pfeiffer en wordt de rol van Malloy in Homer The Vigilante ingesproken door Sam Neill. Daarnaast maken enkele semi-reguliere gaststemmen hun (weder)optreden: Kelsey Grammer kruipt nog maar eens in de huid van Sideshow Bob, en wijlen Phil Hartman is als de incompetente advocaat Lionel Hutz zeer prominent aanwezig - feitelijk vanaf het moment dat eender wie het woord "rechtzaak" uitspreekt.



Toch zijn er in dit vijfde seizoen enkele afleveringen die zelfs enkele zeer doorwinterde fans hebben doen steigeren. De manier waarop Homer de gepatenteerde klootzak uithangt in Homer Goes To College is veruit het meest extreme dat de schrijvers in zestien jaar Simpsons-geschiedenis zijn durven gaan. Een andere aflevering die niet bij iedereen in het goede keelgat is geschoten, was Bart Gets An Elephant, waarvan de premisse (Bart wint een olifant in een radiospelletje) voor sommigen té surrealistisch bleek, zelfs in het Simpsons-universum. En dan was er nog een welbepaalde scène in Cape Feare, waarbij Sideshow Bob wel tienmaal op dezelfde hark trapt, hetgeen niet meer of minder was dan een manier voor de makers om de aflevering, die qua tijdsduur wat aan de krappe kant zat, te rekken. De creatieve geesten achter de reeks hebben dat overigens ook letterlijk toegegeven. De memorabele momenten die bij de fans het meest zijn blijven hangen, zijn echter evenzeer volop aanwezig in deze reeks: Homer die zich inbeeldt dat zijn kinderen freaks met een roze huid en vijf vingers zijn, Adolf Hitler die in zijn bunker de ondergang van het Derde Rijk wijt aan Bobo de teddybeer, Homer die Apu's kansen om de Kwik-E-Mart terug te krijgen op een paar seconden verspeelt, het bezoek van Tom Cruise en Dustin Hoffman aan het casino van Springfield, en de onsterfelijke "floor pie"-grap, ze vormen een mooie dwarsdoorsnede van de mengeling van high-brow comedy en slapstick die van The Simpsons al die jaren lang zo'n succesformule heeft gemaakt.
De meer volwassen kijker zal ongetwijfeld de maatschappijkritische invalshoek goed weten te appreciëren, alhoewel niet elke aflevering daar zich even goed toe leent - Bart Gets An Elephant een goed tegenvoorbeeld zijnde. Met de vergankelijkheid van succes in Bart Gets Famous, of een duidelijke sneer naar de seksistische ondertoon van - we zullen de naam maar noemen - Barbiepoppen in Lisa Vs. Malibu Stacy, gokverslaving in $pringfield komen de scenaristen soms met bijzonder bijtende satire op de proppen, om vervolgens weer te vervallen in surrealistische nonsens, zoals Homer die via telepathie Bart de commercial van Miauw-kattevoer nazingt in The Boy Who Knew Too Much. Voeg bij dit alles ook weer een handvol onvergetelijke liedjes, zoals "Who needs the Kwik-E-Mart?" uit Homer And Apu en de persiflage op "The Sound Of Silence" van Simon en Garfunkel in Lady Bouvier's Lover - waarmee we overigens ook tot ons voornaamste punt van kritiek komen dat bovenvermelde twee liedjes wel, maar alle liedjes zeker niet ondertiteld worden - de H.M.S. Pinafore-medley uit Cape Feare, de liedjes van James Taylor in Deep Space Homer en Homer's "Mindy" uit The Last Temptation Of Homer moeten het bijvoorbeeld zonder stellen. Dat ook de liedjes uit de erg op de muziek steunende aflevering Homer's Barbershop Quartet niet mee zijn vertaald, is echter zeer spijtig. De vertaling is anders voor de rest keurig gedaan, met de nodige achtergrondkennis. Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat Beetle Bailey in het Nederlands moet worden vertaald als Flippie Flink, maar de persoon die Lisa Vs. Malibu Stacy heeft vertaald kent duidelijk wel zijn klassiekers. Volgende keer daar misschien nog een klein beetje meer zorg aan besteden?



Bedenker Matt Groening heeft ook dit seizoen weer aan een strenge kwaliteitsbewaking onderworpen, wat tevens de reden is voor het lange hiaat tussen de verschillende seizoenen. Alles in deze dvd-set, tot en met de verpakking, is tot in de puntjes afgewerkt met artwork waarin de verschillende elementen van de afleveringen uit seizoen 5 worden samengebracht. De impressionante binnencover bevat bijvoorbeeld tekeningen van Stampy de olifant, Malloy, Mindy Simmons, Smithers in zijn Bobo-kostuum, het varken Sir Oinksalot en nog veel meer. De stijl van afwerking is bovendien ook weer helemaal gelijk aan die van de voorgaande vier seizoenssets, alhoewel de menu's van de discs voor de zoveelste keer zijn gereconcipieerd in functie van de afleveringen.

AFLEVERINGEN
82. Homer's Barbershop Quartet
Op een jaarmarkt vinden Bart en Lisa een elpee waar hun vader blijkt op te zingen. Hij heeft vroeger nog gezongen in een barbershop-ensemble samen met Apu, Skinner en Wiggum. Wanneer hun groepje, de Be Sharps, een contract krijgen aangeboden, gooien ze Wiggum eruit, en vervangen ze hem door Barney, die over een mooie tenorstem schijnt te beschikken. Nadat ze een award winnen, gaat het echter snel bergaf met de Be Sharps, vooral wanneer vocalist Barney hen verlaat en met een Japanse artieste meer experimentele wegen gaat bewandelen.

83. Cape Feare
Wanneer Sideshow Bob uit de gevangenis wordt vrijgelaten, ontvangt Bart verscheidene doodsbedreigingen. De Simpsons worden door de overheid onder een andere naam, de Thompsons, in het geheim verhuisd naar Cape Feare, waar ze moeten onderduiken. Sideshow Bob is hen echter al op het spoor, en Bart moet al zijn talenten aanwenden om Bob nog maar eens te slim af te zijn.



84. Homer Goes To College
Tijdens een nucleaire inspectie slaagt Homer erin om een melt-down te veroorzaken in een simulator! Hij moet herscholing volgen, en gaat kernfysica studeren aan de universiteit. Hij is er de oorzaak van dat drie nerds van school worden gestuurd voor een grap waar hij verantwoordelijk voor is. De nerds komen bij de Simpsons wonen, en veroorzaken daar zoveel herrie dat Marge wil dat Homer ze terug op de universiteit krijgt. En intussen dreigt Homer compleet te buizen.

85. Rosebud
Mr. Burns heeft als kind zijn teddybeer Bobo opgegeven in ruil voor een leven in rijkdom. Jaren later, na talloze omzwervingen, belandt de beer bij Maggie. Mr. Burns heeft intussen een gigantische beloning uitgeloofd voor wie hem zijn beer terug kan bezorgen. Wanneer Homer hem contacteert om hem de beer te verkopen, wil Maggie echter plots de beer niet meer afgeven. Gaststem: the Ramones.



86. Treehouse Of Horror IV/The Simpsons Halloween Special IV
Bart geeft een rondleiding bij enkele schilderijen, waar enkele vreemde verhalen aan zijn verbonden:

  • The Devil And Homer Simpson: Homer verkoopt zijn ziel aan de duivel, Ned Flanders, voor een donut. Wanneer de duivel voor zijn ziel komt, verzet Marge zich hevig.
  • Terror At 5 1/2 Feet: Bart is blijkbaar de enige die ziet hoe een monstertje geleidelijk de rijdende schoolbus vernielt, hetgeen voor iedereen de dood zou kunnen betekenen.
  • Bart Simpson's Dracula: De Simpsons zijn uitgenodigd op het kasteel van Mr. Burns, die een vampier blijkt te zijn. Hij bijt Bart, die ook een vampier wordt.


87. Marge On The Lam
Op het werk geraakt Homer klem in twee automaten, net op de avond waarop hij met Marge naar het ballet zou gaan. In plaats van met hem gaat ze naar het ballet met buurvrouw Ruth Powers, en de avond daarop nodigt Ruth haar uit voor een ruige nacht in de gore achterbuurten van Springfield. Bovendien slaat Ruth op de vlucht voor de politie, wanneer ze moet bekennen dat ze met een gestolen wagen rijdt.



88. Bart's Inner Child
Homer kan ergens een gratis trampoline krijgen. Heel de buurt komt bij de Simpsons trampolinespringen, met de nodige ongelukken. Marge zet hier zodanig een boom over op, dat de rest van de familie klaagt dat ze teveel zeurt. Ze gaan te rade bij een therapeut, Brad Goodman, die iedereen aanraadt om te doen waar je je goed bij voelt. Daarop breekt de anarchie los in Springfield. Gaststem: James Brown.

89. Boy-Scoutz N The Hood
Gedrogeerd door een super-squishee, betaald met een gevonden briefje van 20 dollar, is Bart toen hij niet meer wist wat hij deed lid geworden van de scouts, bij leider Ned Flanders. Hij gaat mee op vlottentocht, en het vlot met vaders en zonen Flanders en Simpson erop geraakt per ongeluk op volle zee, zonder enige hoop op redding. Gaststem: Ernest Borgnine.



90. The Last Temptation Of Homer
De nieuwe vrouwelijke collega van Homer, Mindy Simmons, lijkt in alle opzichten op hem: ze eet donuts, drinkt bier, kijkt TV en slaapt tijdens het werk. Samen zouden ze het ideale koppel zijn, maar Homer probeert de boot af te houden. Dit wordt eens zo moeilijk, wanneer Homer en Mindy samen de kerncentrale moeten gaan vertegenwoordigen op een energiecongres. Gaststem: Michelle Pfeiffer.

91. $pringfield (Or, How I Learned To Stop Worrying And Love Legalized Gambling)
De economie van Springfield is er de laatste jaren sterk op achteruit gegaan. Op een vergadering wordt besloten om het gokken te legalizeren, en Mr. Burns bouwt een casino. Homer gaat er aan het werk als croupier aan de Blackjack-tafel, en Marge geraakt verslaafd aan de jackpots. Ze vergeet volledig dat ze Lisa heeft beloofd te helpen bij het maken van haar kostuum voor school.



92. Homer The Vigilante
Een geheimzinnige inbreker, die zichzelf de Cat Burglar noemt, berooft verschillende gezinnen in Springfield, waaronder dat van de Simpsons. Homer wil het recht in eigen handen nemen, en richt een burgerwacht op. De burgerwacht begaat echter meer misdrijven dan dat ze er voorkomt. Burgerwacht-leider Homer wordt op TV door de Cat Burglar uitgedaagd zijn volgende misdaad te verhinderen: de roof van een kostbare diamant uit het museum. Gaststem: Sam Neill.

93. Bart Gets Famous
Tijdens een saaie schooluitstap naar een dozenfabriek neemt Bart de benen, en komt in een tegenover het fabriek liggende TV-studio terecht, waar de Krusty The Clown-show wordt opgenomen. Bart krijgt een baantje als manusje van alles, maar niemand wil geloven dat hij voor Krusty werkt. Wanneer Sideshow Mel ziek wordt, moet hij even inspringen in de show, en hij laat het decor instorten, waarop hij zegt: "I didn't do it!". Deze rage slaat zo aan, dat Bart binnen de kortste keren wereldberoemd wordt, en in alle mogelijke programma's moet komen zeggen: "I didn't do it!". Hij slaagt er niet in om te bewijzen dat hij nog meer in zijn mars heeft dan dat ene zinnetje.



94. Homer And Apu
Homer doet in de Kwik-E-Mart tot tweemaal toe een voedselvergiftiging op. Kent Brockmans consumentenmagazine vraagt zijn medewerking om de lamentabele hygienische toestand van de Kwik-E-Mart aan de kaak te stellen. Apu wordt ontslagen, en hij stelt zichzelf ten dienste van de Simpsons. Hij heeft echter heimwee naar zijn winkel, en samen met Homer reist hij naar India om aan de grote baas van de Kwik-E-Mart keten zijn winkel terug te vragen. Gaststem: James Woods.

95. Lisa Vs. Malibu Stacy
Er is een nieuwe Malibu Stacy -pop op de markt: een die spreekt. Lisa is echter flink verbouwereerd door de platte seksistische taal die op de geluidsbandjes gebruikt wordt. Ze gaat op zoek naar de ontwerpster van de pop, en komt zo terecht bij Stacey Lovell. Ze overtuigt haar om een nieuwe pop op de markt te brengen, Lisa Lionheart, een geemancipeerde jaren '90-versie van Malibu Stacy. Gaststem: Kathleen Turner.



96. Deep Space Homer
De kijkcijfers voor de lancering van de space shuttle zijn dramatisch laag. Om de kijker dichter bij de ruimtevaart te betrekken, organiseert de NASA een vlucht waarbij een van de passagiers de gewone man in de straat is. Zowel Barney als Homer willen graag in aanmerking komen voor de vlucht; Barney laat er zelfs de drank voor. Uiteindelijk wordt toch Homer de ruimte in geschoten. Door in gewichteloze toestand een pak chips open te trekken brengt hij echter de vlucht in gevaar. Wanneer even later de deur beschadigd is, en terugkeer naar de aarde onmogelijk lijkt, weet Homer echter de missie te redden. Gaststem: James Taylor.

97. Homer Loves Flanders
Ned geeft Homer een ticket voor een belangrijke sportwedstrijd. Omdat hij een van de spelers kent, krijgt hij zelfs de wedstrijdbal, die hij aan Homer schenkt. Homer wordt Neds beste vriend, maar ned is daar niet zo gelukkig mee. Wanneer Homer Neds liefdadigheidswerk afpikt, zijn boot vernielt, en tot overmaat van ramp zijn reputatie in de kerkgemeenschap bezoedelt, is de maat vol.



98. Barts Gets An Elephant
Marge staat erop dat het huis een grondige schoonmaakbeurt krijgt. Tijdens het schoonmaken speelt Bart mee met een radio-telefoonspelletje, en wint. In plaats van 10.000 dollar kiest hij voor de 'speciale prijs': een Afrikaanse olifant. Na lang aandringen krijgt hij inderdaad een olifant, Stampy, feitelijk bedoeld als nepprijs. De olifant vreet zoveel dat de Simpsons op korte tijd bankroet zijn, en Homer wil Stampy verkopen aan een ivoorhandelaar. Stampy breekt los...

99. Burns' Heir
Na een ongelukje in de badkuip, waarbij Mr. Burns bijna verdrinkt, beseft hij dat hij niet lang meer zal leven, en hij wil een erfgenaam. Hij kiest uiteindelijk voor Bart, die hij helemaal naar zijn gewoontes wil modelleren, en die zijn familie moet afzweren. Bart krijgt echter heimwee naar thuis, en komt voor de dramatische keuze te staan.



100. Sweet Seymour Skinner's Baadasssss Song
Bart brengt zijn hond Santa's Little Helper mee naar school, en wanneer Inspecteur Chalmers een verrassings-bezoekje brengt, staat net de hele school op stelten. Directeur Skinner krijgt de schuld, en wordt ontslagen. Vreemd genoeg kan Bart het best vinden met zijn voormalige aartsvijand, nu die geen directeur meer is. Intussen breekt de totale wanorde op Springfield Elementary los, onder de nieuwe Directeur Flanders. Skinner voelt zich overbodig en hij gaat terug naar het leger.

101. The Boy Who Knew Too Much
Bart spijbelt, en wordt op de hielen gezeten door Skinner, die zijn gespijbel wil bewijzen. Bart springt in een voorbijrijdende auto, en komt zo terecht op het feestje van Freddy Quimby, het neefje van de burgemeester en een arrogante kwal. Daar is hij er getuige van hoe een ober brutaal in elkaar wordt geslagen. Freddy Quimby wordt gearresteerd, en Bart is er getuige van geweest dat hij onschuldig is. Maar opbiechten betekent zijn spijbelen bekennen. En zowel Skinner als Homer zitten in de jury, alwaar Homer misbruik maakt van de verdeeldheid van de jury om zichzelf te trakteren op een paar dagen verblijf in een luxe-hotel.



102. Lady Bouvier's Lover
Maggie viert haar eerste verjaardag, en op het verjaardagsfeestje zijn zowel Grampa als Jackie Bouvier, de moeder van Marge uitgenodigd. Marge vindt dit een prachtige gelegenheid om deze twee eenzame harten dichter bij elkaar te brengen, maar Homer is ertegen, omdat hij denkt dat zijn kinderen door inteelt genetische mutaties gaan vertonen. Grampa wordt verliefd op Jackie, maar zij wordt hem afgesnoept door Mr. Burns, die Jackie een huwelijksaanzoek doet.

103. Secrets Of A Successful Marriage
Homer is gefrustreerd omdat hij zo traag van begrip is. Om zijn zelfwaarde op te vijzelen gaat hij lesgeven in een van de weinige dingen waarin hij goed is: een succesvol huwelijk. Hij vertelt echter aan de leerlingen hopen persoonlijke zaken over zijn huwelijk met Marge, en wanneer Marge hier achter komt, vliegt Homer aan de deur.



BEELD EN GELUID
De opwaardering van de originele Dolby Surround-track naar Dolby Digital 5.1 is iets wat we nog altijd een rare keuze vinden, daar reeksen zoals The X-Files waarin speciale effecten een duidelijkere ondersteuning verdienen, het zonder moeten stellen. Desondanks zijn we er niet rouwig om dat de geluidsafwerking zo netjes is. In Secrets Of A Succesful Marriage horen we bijvoorbeeld Marge duidelijk naar de rechter achterhoek wegrijden van de parking van de Kwik-E-Mart nadat het geheim over haar geverfd haar verraden is. Ook een aflevering als Deep Space Homer, waar we ook de 2.0-versie op een andere dvd van hebben staan, profiteert van deze verbeterde mix. Minder lyrisch zijn we over de beeldkwaliteit, die ten overstaan van seizoen 4 toch weer wat achteruit is aan het gaan. De compressiefouten in Bart Vs. Thanksgiving in seizoen 2 waren dus geen eenmalig accident de parcours: enkele voorbeelden van zeer slechte compressie zijn te vinden in de aflevering $pringfield in de scène waarbij Mr. Burns over de dijk wandelt en zich zijn jeugd herinnert, diverse details in Secrets Of A Succesful Marriage en zowat de hele aflevering Deep Space Homer zijn eigenlijk niet van een goede kwaliteit. De kleuren zijn wel standvastig genoeg en het contrast is, gezien het beperkte spectrum, meer dan voldoende. Toch zien we in afleveringen als Homer The Vigilante en Homer And Apu soms vlekken in de egale kleurvlakken.

EXTRA'S
Deze Simpsons-boxen hebben een traditie van goed overladen te zijn met divers bonusmateriaal, en ook dit vijfde seizoen is daarop geen uitzondering. Er zijn echter in de loop van de Simpsons-geschiedenis heel wat documentaires over het fenomeen geschreven, en het is een beetje spijtig dat deze minder en minder plaats toebedeeld krijgen op deze discs; toch hebben we het gevoel dat de samenstellers doen wat ze kunnen of beschikbaar hadden. Voor het volgend seizoen, nummer zes dus, weten we van het bestaan af van enkel interessante documentaires, onder meer eentje over de hype die gecreëerd werd rond de grote Who Shot Mr. Burns-wedstrijd waar het seizoen mee werd afgesloten. We hopen dat de samenstellers tegen volgende keer de rechtenkwesties rond deze documentaires hebben opgeklaard, en dat we deze documentaires ook opgediend krijgen. Pluspunt is alleszins dat alle extra's van Nederlandse ondertiteling voorzien zijn. Ook heeft elke disc een play all-functie, zowel voor de afleveringen zelf als voor de commentaartracks.


Geanimeerde storyboards en animatics


Menu's
Maar nu de extra's van dit seizoen. Een belevenis op zich zijn de geanimeerde menu's, die per seizoen alsmaar beter worden. De hoofdmenu's op elke disc zijn telkens een composiet van de afleveringen die op de disc in kwestie terug te vinden zijn, gevuld met allerlei props en attributen die plots tot leven komen en bijna elke keer weer voor andere verrassingen zorgen. De setting van de hoofdmenu's van de vier discs zijn respectievelijk Homers werkstation, Barts slaapkamer, de Kwik-E-Mart en de klas van Ms. Krabappel. De menu's van de individuele afleveringen worden versierd met enkele couch gags die voordien onuitgegeven waren, en waar er in totaal een tiental nieuwe van op de discs staan. Bij De talenmenu's komt Bart telkens in een andere taal graffiti op de muur van Springfield Elementary spuiten, waarna Groundskeeper Willie die er al even vlijtig weer komt afwassen, en de hoofdstukkenmenu's zijn te zien op de klassieke reeks monitors waarmee Mr. Burns zijn personeel in de gaten houdt. Bij het bonusmateriaal zien we Bart met zijn speelgoedtreintje uit Burns' Heir; in de verschillende submenu's zien we telkens andere personages op de trein zitten, zoals Maggie en Smithers, Chief Wiggum en Snake, Itchy en Scratchy en nog veel meer. We hebben het niet na kunnen meten, maar we schatten dat alle menu's samen qua duur van de animatie ongeveer nog eens het equivalent van één Simpsons-aflevering bevat.

Audiocommentaren
Elk van de 22 afleveringen is voorzien van een commentaartrack, waarbij diverse crewleden aan het woord komen: acteurs, animatoren, scenaristen en diens meer. Opper-Simpson Matt Groening is in 20 van de 22 commentaren mee aan het woord, en is alleen afwezig bij Homer And Apu en Secrets Of A Succesful Marriage. Commentaren met veel crewleden hebben wel eens de neiging om te verworden tot een gezellig babbeltje waarbij ze blijkbaar aan de toog door elkaar beginnen te praten en het op de duur niet meer over de aflevering in kwestie hebben, afleveringen met weinig castleden zijn vaker to the point. De commentaren blijven echter een rijke bron van achtergrondweetjes bij de reeks, en wijzen je vaak op grappen die je eerder nog niet doorhad. Ik heb zelf als doorwinterde Simpson-fan er alleszins nog van bijgeleerd, en ik heb alle afleveringen waarschijnlijk al vaker gezien dan jullie allemaal samen.


Verwijderde scene uit Bart Gets Famous


Verwijderde scènes
Net als bij het vorige seizoen worden deze afleveringen voorzien van tal van verwijderde scènes, die door middel van seamless branching in de aflevering terug kunnen worden geplaatst. Hierdoor worden sommige afleveringen significant langer, zoals Homer And Apu, en de scènes zijn een echte traktatie voor de fans. De animatie is doorgaans volledig afgewerkt, op het vlak van audio staan meestal alleen de dialogen erop en niet de foley-geluiden of de muziek. Ook is het goed merkbaar dat in deze verwijderde scènes de geluidskwaliteit plots terugvalt van Dolby Digital 5.1 naar Dolby Surround 2.0. De inlassing in de afleveringen is ook niet altijd even netjes gedaan. Alle verwijderde scènes kunnen, desgewenst met optioneel commentaar, bekeken worden op disc 4, waar ze samen een twintigtal minuten in beslag nemen. Elke verwijderde scène wordt daar bovendien voorzien van een klein stukje animatie uit de oorspronkelijke aflevering in zwart-wit, zodat je de scène beter kan situreren in het geheel. 14 van de 22 afleveringen krijgen zo een extra kers op de taart.


Verwijderde scene uit Treehouse Of Horror IV


Introductie door Matt Groening
In minder dan 2 minuten geeft Groening een kort overzicht wat we op de discs kunnen terugvinden; zijn gesproken relaas is inhoudelijk ongeveer hetzelfde als wat we op de productieaantekeningen op de dvd-box terugvinden.


Verwijderde scene uit The Last Temptation Of Homer


Art & Animation
Elk van de discs bevat minstens voor één aflevering een collectie geanimeerde storyboards en/of animatics. Deze zijn ofwel picture in picture-beelden (PiP), waarbij je met de angle-knop tussen de storyboards, animatics en de uiteindelijke aflevering kan switchen, ofwel full-frame (FF) uitwerkingen van de storyboards. De volgende fragmenten vinden we terug:
• De eerste act van Treehouse Of Horror IV (8 min., PiP en FF)
• De eerste act van $pringfield (5 min., PiP en FF)
• De derde act van Bart Gets An Elephant (5 min., PiP en FF)
• De derde act van Sweet Seymour Skinner's Baadasssss Song (5 min., PiP en FF)


Verwijderde scene uit Homer And Apu


Animatics
Van sommige afleveringen wordt daarnaast nog eens een aparte animatic-track voorzien, die je al dan niet met geïllustreerd commentaar kan afspelen. Dit laatste houdt in dat de makers tijdens de animatic met een blauwe pen wat schetsen zitten te maken over het scherm heen, terwijl ze wat uitleg geven bij de animatics. De versie met commentaar duurt vaak net iets langer, omdat de makers nog even blijven doorbomen nadat het fragment is afgelopen. Deze feature is terug te vinden bij:
• De eerste act van Treehouse Of Horror IV (8 min. zonder, 9 min. met commentaar)
• De eerste act van $pringfield (5 min. zonder, 6 min. met commentaar)
• De derde act van Bart Gets An Elephant (5 min. zonder en met commentaar)
• De derde act van Sweet Seymour Skinner's Baadasssss Song (6 min. zonder en met commentaar, echter dit commentaar bestaat enkel uit audio, niet uit sketches)


Verwijderde scene uit Cape Feare


Original sketches autoplay
Een reeks origineel artwork, zowel zelfstandig te bekijken als door middel van een voorgeprogrammeerde slideshow. Deze vinden we terug bij Treehouse Of Horror IV op disc 1 en Bart Gets Famous op disc 3.


Verwijderde scene uit Cape Feare


Commercials
Vijf reclamespots waarin de Simpsons figureren, staan op disc 1. Twee daarvan zijn voor het bekende snoepmerk Butterfinger, waar de Simpsons een langetermijn-relatie mee schijnen te hebben, één voor de restaurantketen T.G.I. Friday's, één voor Ramada Inn, en tot slot nog de bekende THX-trailer uit Burn's Heir, waarin Grampa zijn beklag doet over het te stille geluid.


Verwijderde scene uit The Boy Who Knew Too Much


Special Language Feature
Voor de honderdste aflevering, Sweet Seymour Skinner's Baadasssss Song, werden voor de hele aflevering audiotracks in het Tsjechisch, Italiaans, Pools en Hongaars toegevoegd. Deze audio kan je ook on the fly veranderen


Verwijderde scene uit Sweet Seymour Skinner's Baadasssss Song


Documentaire "A Look Back With James L. Brooks"
In een korte, vier minuten durende featurette, kijkt James L. Brooks terug op de eerste honderd afleveringen van The Simpsons, en vooral op de aandacht die de reeks in de geschreven media ontving.


Verwijderde scene uit Rosebud


Easter eggs
We hebben reeds acht easter eggs gevonden, maar volgens het begeleidend boekje zou er ergens in de buurt van de aflevering Deep Space Homer nog een audio blooper van James Taylor te vinden moeten zijn. Zoeken maar!

CONCLUSIE
Inhoudelijk is op dit vijfde seizoen van The Simpsons alweer weinig tot niets aan te merken. Qua extra's is het hopen dat tegen het volgende seizoen (hopelijk nog in 2005) de doos met documentaires ook eens wordt opengetrokken. De beeldkwaliteit blijft echter een zorgenkindje: sommige afleveringen gaan er mee door, maar flaters zoals Deep Space Homer zouden eigenlijk niet mogen kunnen.


cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
10/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1993-1994

Leeftijd:
AL

Speelduur:
484 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626017547


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Inleiding door Matt Groening
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar voor alle afleveringen
• 1 Multi Language-featurette
• 4 Animation Showcases en 4 Animatics
• 2 reeksen originele schetsen
• Verwijderde scènes
• Terugblik door James L. Brooks
• 5 Commercials
• Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij