:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INSPECTOR MORSE - DEEL 7
INSPECTOR MORSE - DEEL 7
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-09-07
REEKS
Met het zevende deel van Inspector Morse krijgen we de laatste aflevering van het zesde en alledrie de afleveringen uit het zevende seizoen voorgeschoteld. De bedoeling was om hiermee de reeks definitief af te sluiten; Twilight Of The Gods moest het orgelpunt worden, waarin Morses schijnbaar onwankelbare geloof in het Hogere Goed dat kunst altijd voor hem betekend heeft, onderuit wordt gehaald. De makers waren zeker nog niet door hun inspiratie; Cherubim And Seraphim is waarschijnlijk de fijnste aflevering uit de hele reeks, en notoire Britse acteurs en actrices, in deze vier afleveringen respectievelijk Jason Isaacs (Harry Potter, The Patriot), Brian Cox (X-Men 2, Manhunter), Richard Griffiths (Harry Potter, The Naked Gun 2 1/2) en wijlen John Gielgud (Gandhi en zowat elke denkbare Shakespeare-verfilming) geven een bijzonder cachet aan dit kwartet afleveringen. Acteur John Thaw wilde meer tijd vrijmaken voor zijn andere project, Kavanagh QC, maar de aanhoudende vraag van het publiek voor meer Morse deed hem uiteindelijk tot vijfmaal toe een toegift doen. Meer daarover in onze bespreking van deel 8, binnenkort te lezen op deze site.

AFLEVERINGEN
1. Cherubim And Seraphim (aflevering 25)
Regisseur: Danny Boyle
Gastacteurs: Sorcha Cusack, Liza Walker, Jason Isaacs, John Junkin, Charlotte Chatton, Isla Blair

Morse neemt enkele dagen vrijaf nadat zijn nichtje Marylin Garrett (Charlotte Chatton) zelfmoord heeft gepleegd. Lewis trekt intussen op met inspecteur Holroyd (John Junkin), een pennenlikker die het niet hoog op heeft met Morses onderzoeksmethoden. De zaak die Lewis en hij voorgeschoteld krijgen is de verdwijning van een zekere Jacko Lever (Freddie Brooks), die uiteindelijk teruggevonden wordt (of wat ervan overblijft toch) nadat hij zich voor een goederentrein heeft geworpen. Er schijnt geen enkel verband te zijn met de dood van Morses nichtje, behalve dan dat het om twee onverklaarbare tienerzelfmoorden gaat. Op zoek naar een spoor ondervraagt Morse Vicky Wilson (Liza Walker), de hartsvriendin van Marilyn. Zo komt hij terecht in het milieu van de rave-parties. In de maag van Jacko wordt bovendien een spoor gevonden van een experimenteel dementiemedicijn, waarvan de uitvinder, dr Desmond Collier (Jason Isaacs), niet al te nauw kijkt of hij de deuren van zijn laboratorium heeft vergrendeld.

Even dit tussendoor: Cherubim And Seraphim is naar mijn bescheiden mening de beste aflevering van Inspector Morse die ooit gemaakt is. Voor de eerste en enige keer in deze serie ontmoeten we Morses familie, en komen we heel wat details over Morses jeugd te weten. De meeste andere politiereeksen gaan genadeloos op hun bek wanneer het hoofdpersonage - meestal de inspecteur van dienst - een moord binnen zijn eigen familie moet onderzoeken. Deze aflevering is het levende bewijs dat het ook anders kan: Morse legt ook in de aflevering discreet zijn zieleroerselen bloot aan Lewis, met de vraag om niet alles te gaan rondbazuinen; en dan pas vernemen we meer over Morses ongelukkige jeugd, en de manier waarop hij probeert de existentiële pijn van de andere jongeren, inzonder zijn nichtje, te vatten, maar pijnlijk moet vaststellen dat het leven voor jongeren veel ingewikkelder is geworden dan in zijn herinnering. Maar er zijn nog elementen die van deze aflevering een atypische Morse-aflevering maken. Dat we al ongeveer van in het begin weten wie de schuldige is, druist regelrecht in tegen de twist endings die in de reeks schering en inslag zijn, maar de aflevering wordt er zeker niet minder boeiend om. Morse wordt meer en meer gedwongen om een bepaalde, niet al te fraaie waarheid over zijn nichtje onder ogen te zien, iets wat hem duidelijk moeite kost. Ook zien we voor éénmaal de eeuwige gentleman emotioneel verbonden met een vrouw die eens geen afgewezen of nog af te wijzen liefde is, namelijk zijn zuster Joyce (Sorcha Cusack). Naast al dit prachtige acteerwerk valt de aflevering in positieve zin op door de strakke art direction, waaraan we het briljante doorzicht van regisseur Danny Boyle kunnen afmeten. Zelfs al worden de klassieke operafragmenten voor deze aflevering voor één keer eens vervangen door snoeiharde techno. Deze aflevering bevat daarnaast nog enkele fijne momenten, zoals de scènes waarin Lewis zich duidelijk bezorgd toont om zijn dochter, maar toch het delicate evenwicht moet vinden tussen zijn kinderen de vrijheid te laten en hen de beschermende hand boven het hoofd te houden. Tot slot is er nog de plot van het moordverhaal zelf, waarbij je jezelf de vraag kan stellen of het hier feitelijk om moord in letterlijke, dan wel in overdrachtelijke zin gaat. Desondanks is dit misschien wel de meest ingenieuze plot die we ooit in een policier hebben mogen aanschouwen. Cherubim And Seraphim is het hoogtepunt van een op zich al briljante reeks.

2. Deadly Slumber (aflevering 26)
Regisseur: Stuart Orme
Gastacteurs: Jason Durr, Richard Owens, Janet Suzman, Brian Cox, Carol Starks, Penny Downie

Dokter Matthew Brewster (Richard Owens), samen met zijn vrouw Claire (Janet Suzman) eigenaar van een privé-kliniek, is omgekomen in zijn eigen garage door de uitlaatgassen van zijn auto. Zijn zoon John (Jason Durr) beschuldigt bookmaker Michael Steppings (een doorleefde glansrol van Brian Cox), wiens dochter in coma is geraakt na een misgelopen routine-operatie in de Brewster-kliniek. Tijdens het proces heeft Steppings zowel het echtpaar Brewster als verpleegster Wendy Hazlitt (Penny Downie) met de dood bedreigd, en in een dronken bui heeft hij al eens een paar anonieme dreigbrieven naar de Brewsters gestuurd. Hij beweert echter dat hij niet schuldig is aan de moord; Morse kan enorm meeleven met zijn situatie, en doet al het mogelijke om zijn alibi te checken.

3. The Day Of The Devil (aflevering 27)
Regisseur: Stephen Whittaker
Gastacteurs: Keith Allen, Harriet Walter, Richard Griffiths, Katrina Levon, Gavin Richards, Gilly Coman

De gevaarlijke gevangene John Peter Barrie (Keith Allen) slaagt erin om uit een streng beveiligde gevangenis te ontsnappen. Barrie heeft levenslang gekregen voor een reeds gruwelijke verkrachtingen, maar werd gearresteerd bij een redelijk banale inbraak. Barrie is een overtuigd Satanist, die meent dat hij de gezant van Satan zelve op aarde is om diens werken uit te voeren, zodat hij zijn hemel - pardon, hel - kan verdienen. Morse zoekt de raad van duiveluitdrijver eerwaarde Humphrey Appleton (Richard Griffiths), die blijkbaar in de krantenknipsels van Barrie terug te vinden is, en van psychologe Esther Martin (Harriet Walter). Die laatste heeft zich jaren in de studie van het occulte vastgebeten om met wacko's zoals Barrie te kunnen praten. Barrie is haar na verloop van tijd gaan zien als een medium van één of andere opperduivelin, waarmee zij hoopte dat hij zijn psyche voor hem zou blootleggen. Allemaal komedie, want Barrie belt Morse op met de vraag - eigenlijk het bevel - om doctor Martin naar Oxford te brengen. Wanneer Morse niet op de eisen ingaat, gijzelt Barrie een onschuldige vrouw, Holly Trevors (Gilly Corman). De klok tikt intussen ongenadig door naar 1 augustus, de "dag van de duivel", waarop er volgens de zwarte bijbel van Barrie iets spectaculairs staat te gebeuren...

4. Twilight Of The Gods a.k.a. Götterdämmerung (aflevering 28)
Regisseur: Herbert Wise
Gastacteurs: Sir John Gielgud, Jean Anderson, Sheila Gish, Robert Hardy, Celia Montague, Rachel Weisz, Caroline Berry, John Bluthal

Tijdens de uitreiking van de eredoctoraten op Oxford wordt operadiva Gwladys Probert (Sheila Gish) neergeschoten. Morse, die een erg geïdealiseerd beeld heeft van artiesten, kan zich amper indenken dat iemand de zangeres kwaad zou kunnen wensen. Probert is echter een tang van een wijf, die regelmatig haar entourage uitscheldt, en vooral haar frustraties uitwerkt op haar jongere zus Mari (Caroline Berry), die het leven leidt van een kanarie in een vergulde kooi. De rector van Oxford, Lord Hinksey (John Gielgud) heeft intussen enkel maar oog voor zijn recepties en zijn feestjes. Het zou natuurlijk altijd kunnen, zoals Lewis opmerkte, dat het schot eigenlijk bestemd was voor de rijke parvenu Andrew Baydon (Robert Hardy), die zichzelf een eredoctoraat heeft "gekocht" door Oxford een butt-ugly nieuw collegegebouw te schenken. Een reporter, Neville Grimshaw, die een kritisch artikel over Baydon heeft geschreven, wordt vermoord in een bootje op de Isis gevonden. Helaas zijn de kogels uit verschillende wapens gelost...

BEELD EN GELUID
Na betere prestaties van deel 5 en deel 6 gaat het met de technische kwaliteit van de releases in dit zevende deel helaas de verkeerde kant op. Aliasing blijft zoals in de eerste aflevering een probleem, en sommige scènes vertonen merkelijk meer grain dan de vorige edities, zoals de scène uit Twilight Of The Gods waarin Andrew Baydon met zijn helikopter (een Agusta nota bene) over Oxford scheert. Wat echter de grootste ergernis blijkt, zijn twee zware audio drop-outs in de aflevering The Day Of The Devil, de eerste keer in de 30e à 31e minuut, de tweede keer drie minuten later. Vooral het feit dat deze midden in een stuk dialoog zitten, maakt de fouten des te opvallender.

EXTRA'S
Voor de zevende keer op rij mogen we een nul uitdelen voor extra's; er is ons echter beloofd dat in de finale box, waarin alle afleveringen gebundeld zullen worden, wel bonusmateriaal voorzien zal zijn. We houden onze vingers alvast gekruist.

CONCLUSIE
Een noodzakelijke aanschaf voor wie de serie volgt; mijn these dat er eigenlijk geen slechte afleveringen van Inspector Morse zijn, blijft ook na het bekijken van dit volume overeind. Mijn andere these, dat het gebruikte bronmateriaal maar zus en zo is, helaas ook.


cover



Studio: Universal

Regie: Danny Boyle, Stuart Orme, Stephen Whittaker, Herbert Wise
Met: John Thaw, Kevin Whately, James Grout

Film:
10/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992-1993

Leeftijd:
6

Speelduur:
410 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582257045


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij