:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VALIANT
VALIANT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-11-15
FILM
De jonge duif Valiant (Ewan McGregor) wil zich op het einde van de tweede wereldoorlog per sé melden voor dienst bij de Royal Carrier Pigeon Service, de heldhaftige duiven die het kanaal overvliegen met de voor de geallieerden o zo belangrijke berichten. Valiant kijkt op naar de heldhaftige Gutsy (Hugh Laurie), een patser die beschouwd wordt als de held van de troepen, en ondanks zijn (te) kleine gestalte wil hij koste wat het kost het land dienen. Samen met de stinkende nietsnut Bugsy (Ricky Gervais) die hij toevallig op Trafalgar Square heeft ontmoet, dienen ze zich als rekruten aan in het regiment van Sergeant (Jim Broadbent), en maken ze kennis kmet met hun wapenbroeders Lofty (Pip Torrens), Toughwood (Brian Lonsdale) en Tailfeather (Dan Roberts). Uiteraard worden ze ingedeeld bij Section F, de kneusjessectie, die moet uitrukken als om de één of andere reden zowel Section A, Section B, Section C, Section D als Section E gelijktijdig niet voorhanden zijn. Valiant valt ook voor de charmes van verpleegster-duif Victoria (Olivia Williams). Dan speelt plots het rampscenario af waar niemand ooit rekening mee had gehouden: de nietsnutten van Section F moeten daadwerkelijk uitrukken om een belangrijke boodschap af te halen in bezet Frankrijk. Daar maken ze kennis met de charmante muis Charles De Girl (!) (Sharon Horgan), leidster van ze résistance, en de lichtjes geschifte Rollo (Buckley Collum), maar ook met de gevreesde vijand: een bataille roofvogels, onder leiding van Generaal Von Talon (Tim Curry), is door de Duitsers ingezet om de postduiven te onderscheppen. Bugsy wordt gevangen genomen en in een cel - vogelkooi - gestopt bij de babbelzieke krijgsgevangene Mercury (wie anders dan John Cleese?). Valiant moet al zijn moed bij elkaar rapen om het fort binnen te dringen en Bugsy samen met de belangrijke boodschap terug te halen.



Ook Valiant is zo weer een film die je, als je 'm op het grote scherm wil zien, de eerste week moet gaan bekijken, of je wordt alleen nog maar de afschuwelijk slecht Nederlands gedubde versie voorgeschoteld. Wat ons weer de vraag stelt waarom er dan nog steeds geafficheerd wordt met namen als Ewan McGregor, John Cleese en Ricky Gervais als die toch niet meer te horen zijn. De overwegend Engelse cast is ook een waarmerk voor het feit dat dit de eerste CGI-film van Britse bodem is, van de hand van het productiehuis Vanguard Animation. Valiant zal zeker geen potten breken op het vlak van technische innovatie, maar is een degelijk werkje met eerder Britse dan Amerikaanse inslag. Zo martelen de roofvogels hun krijgsgevangenen door ze - oh, de gruwel! - bloot te stellen aan langspeelplaten met echte, onvervalste Oberbayernmuziek, waar ze dan zelf nog eens extatisch van worden. Overigens was het een briljante vondst van regisseur Gary Chapman om de rollen van Britse piloten door duiven en die van de Duitsers door roofvogels te laten vertolken - met de Franse muizen dan als buitenbeentje. Zowel de duiven als de muizen zijn de "natuurlijke vijand" van de roofvogels, waardoor de karakters weliswaar wat sterotiep worden, maar duidelijk tot één welbepaald kamp horen. Een lange inleiding is dus overbodig, en we worden al van in het begin in het strijdperk geworpen. Omwille van de kindvriendelijkheid zijn de roofvogels met uitzondering van hun leider ook niet echt kwaadaardig, maar eerder oliekoekendom afgeschilderd, en het donkere sfeertje van de Tweede Wereldoorlog doordringt - bewust - niet echt de sfeer van de film, wat de prent ook uiterst geschikt maakt voor de allerkleinsten.



Als eerste experiment van de studio is Valiant dan ook een aardig visitekaartje. Niet alle grappen zijn evenwel even geslaagd, en vooral de gags opgebouwd rond Ricky Gervais' personage zijn allemaal varianten op het onsnappen van gasachtige substanties uit het menselijke, pardon, duivelijke lichaam. Maar de film haalt punten door de voortreffelijke art direction, en de manier waarop de wereld wordt bekeken vanuit het perspectief van de duiven. De duivenkooien zijn hun standaard vervoersmiddelen om boven het slagveld mee geparachuteerd te worden, de ventilator op een bureau dient als windtunnel om mee te leren tegen de wind te vliegen, en het hindernissenparcours waar de rekruten op drillen, is perfect ingebed in een rustiek Engels landschapje. Met in de cast verder nog vaste Britse waarden als John Hurt en Rick Mayall zal je zeker Valiant kunnen appreciëren als een portie gortdroge Britse humor..



BEELD EN GELUID
Deze CGI-film is net als het gros van zijn soortgenoten direct onttrokken aan de digitale bron. Het beeld verdient bijgevolg bijna een (computer)perfecte score. Vitters als we zijn trekken we een half puntje af voor de toch wel zeer opvallende layer change, maar scherpte, kleuren, contrast... het ziet er allemaal piekfijn en absoluut foutloos uit. Naast een Nederlandse en Engelse track zowel in Dolby Digital 5.1 als in Dolby Surround 2.0 is er ook nog een zeer fijne Engelse DTS-track aanwezig. Alle 5.1-tracks en ook de DTS-track laten een behoorlijk goeie ruimtelijke spreiding horen, gecombineerd met een zeer dynamisch LFE-kanaal.



EXTRA'S
Voor deze disc zijn duidelijk keuzes moeten gemaakt worden: alle verschillende geluidstracks op één disc rammen, of er een paar weglaten ten voordele van het bonusmateriaal. Men heeft duidelijk voor het eerste gekozen, wat maakt dat de sectie aan extra's redelijk beperkt is. Bij het opstarten krijgen we na een irritante reeks openingsfilmpjes ook nog 3 cross-promotionele trailers opgelepeld voor duidelijk op een jonger publiek gerichte releases: een Kabouter Plop-film, Racing Stripes en een Barbiefilm. In de bonussectie van de geanimeerde menu's vinden we eerst en vooral een 14 minuten durende making of-documentaire terug, waarin Gary Chapman vertelt over het idee achter de film, en we ook zien hoe men van ingescande bustes uiteindelijk naar een digitale omgeving is gegaan. Een tweede sectie bevat twee bladzijden, gevuld met in totaal 13 korte interviewfragmentjes met cast en crew waaronder enkele van de animatoren. Vervolgens zien we 3 scène-evoluties, waarin we telkens een fragment van een minuutje of 2 zien waarin de stages van afwerking gradueel toenemen. Een laatste featurette, "The voices" (7 min.) laat ons enkele geluidopnames zien van de stemacteurs, vooral Ricky Gervais.



CONCLUSIE
Valiant is een voor alle leeftijden geschikt CGI-spektakel dat zoals alle dergelijke films technisch zeer verzorgd is afgewerkt; het verschil met de soortgelijke films is dat dit de eerste dergelijke Britse film is, en dat is er inhoudelijk ook aan te merken. De extra's zijn redelijk beperkt, maar de beeld-en geluidskwaliteit zijn mooi afgewerkt.


cover




Studio: Universal

Regie: Gary Chapman
Met: Ewan McGregor, Ricky Gervais, Tim Curry, Jim Broadbent, Hugh Laurie, John Cleese, John Hurt, Pip Torrens, Rick Mayall, Olivia Williams

Film:
8/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582297133


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Cross-promotionele trailers,
• Making of-documentaire
• 13 interviews
• 3 scène-evoluties
• Featurette "The voices"

Andere recente releases van deze maatschappij