:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BILLY ROSE'S JUMBO
BILLY ROSE'S JUMBO
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-01-16
FILM
Pop Wonder (Jimmy Durante) staat aan het hoofd van een rondreizend circus en wordt daarbij geholpen door zijn dochter Kitty (Doris Day). De weinige winst die het circus maakt, gaat verloren aan de gokverslaving van Pop. Kitty doet haar uiterste best om naast haar optredens de zakelijke kant van het circus onder controle te houden. Op een moeilijk moment voegt Sam Rawlins (Stephen Boyd) zich bij de circusgroep en hij geeft er alle schijn van hen uit de nood te helpen. Het duurt ook niet lang tot hij ook de romantische interesse van Kissy begint aan te wakkeren. Op dat moment beseffen Kitty en Pop nog niet dat Sam eigenlijk een spion is in dienst van een rivaliserend circus onder leiding van John Noble (Dean Jagger). Noble laat Sam de rekeningen van het lijdende circus betalen in de hoop het te kunnen overnemen. Hij wil immers beslag leggen op hun grootste ster, een olifant met de naam Jumbo. Ondanks zijn afmetingen blijkt Jumbo over een uitzonderlijk danstalent te beschikken.



Billy Rose's Jumbo betekende heel wat: het was de laatste luxueuze musical van MGM, de laatste hoofdrol van Jimmy Durante, de laatste verschijning van Doris Day in een musical en de grootste mislukking uit de carrière van de actrice. Het was bovendien ook één van de laatste projecten van de beroemde choreograaf Busby Berkley, die verantwoordelijk was voor de opnames van alle circusoptredens. Maar bovenal staat Billy Rose's Jumbo garant voor een flinke dosis plezier die thuishoort in de categorie "zo worden ze niet meer gemaakt". Je hoeft de film niet te verwarren met de klassiekers uit het muzikale genre, maar de film bevat tal van indrukwekkende scènes en uitstekende muzikale nummers van Rodgers en Hart. Het is dan ook dé familiefilm bij uitstek. Billy Rose's Jumbo begon als een theaterspektakel in de jaren '30 met Jimmy Durante in de hoofdrol. Om aanspraak te maken op de rechten voor een adaptatie moest men de naam van de bedenker in de titel verwerken. Vandaar het stukje "Billy Rose's".



Er waren 4 hoofdrolspelers nodig voor deze productie uit 1962. Eerst en vooral is er Doris Day die wederom als een maagdelijke prinses op het doek verschijnt. In de rol van Kitty Wonder probeert ze een circus dat op sterven na dood is, draaiende te houden met enthousiasme en talent. Vervolgens is er Jimmy Durante in de rol van Pop Wonder, de vader van Kitty. Hij laat zich leiden door zijn gokverslaving is dan ook verantwoordelijk voor de vele schulden van zijn circus. Martha Raye kruipt in de huid van Lulu en zorgt meer dan eens voor de komische noot. Haar wisselwerking met Durante levert een aantal geslaagde oneliners op. Tot slot is er Stephen Boyd, die zich niet helemaal in zijn element lijkt te voelen tijdens de muzikale nummers. Hij komt wel geloofwaardig over als romantische interesse voor Kitty. Over het algemeen zorgt dit viertal voor solide acteerprestaties. En dan vergeten we misschien nog de grootste ster van de hele cast: Jumbo. De olifant hoeft niet al te veel uit te vreten, maar eens op het scherm, steelt hij de show van zijn menselijke tegenhangers.

BEELD EN GELUID
Het wordt een beetje eentonig, maar ook nu weer zorgt Warner voor een stralende 2.35:1 anamorfische beeldtransfer. Het beeld is helder, scherp en mooi gedefinieerd. De kleuren zijn levendig en er zijn nauwelijks beschadigingen aanwezig. Ook het film grain wordt netjes in toom gehouden. Het geluid werd herwerkt naar een netjes afgewerkt Dolby Digital 5.1 geluidsspoor. De muzikale nummers maken goed gebruik van de verschillende kanalen om een aangename geluidservaring te creëren. Daarnaast klinken de duidelijk verstaanbare dialogen helder in de oren.

EXTRA'S
Yours sincerely (19 min. 35)
Muzikale kortfilm van VitaPhone met nummers van Rodgers en Hart. Rodgers werkte ook mee aan de muziek van de hoofdfilm.

Jerry and Jumbo (7 min. 5)
Tom en Jerry cartoon met een olifant in de hoofdrol.

Theatrical trailer (3 min. 10)
De gebruikelijke bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Al bij al is Billy Rose's Jumbo een makkelijke aanrader. Het is entertainment zonder scrupules dat vlot verloopt. De sterren zijn allemaal genietbaar en het materiaal zit Doris Day als gegoten. Toch wordt de film beschouwd als haar grootste box office flop. Desondanks voorziet Warner dit vergeten pareltje van bijzonder aantrekkelijke technische specificaties en enkele leuke extra's.

Billy Rose's Jumbo maakt deel uit van de Doris Day Collection. Die collectie bestaat uit 5 discs en bevat naast Billy Rose's Jumbo ook de titels The Glass Bottom Boat, Love Me Or Leave Me, Please Don't Eat The Daisies en Young Man With A Horn.


cover




Studio: Warner

Regie: Charles Walters
Met: Doris Day, Stephen Boyd, Jimmy Durante, Martha Raye, Dean Jagger

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1962

Leeftijd:
AL

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934729632


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Yours sincerely,
• Jerry and Jumbo,
• Theatrical trailer

Andere recente releases van deze maatschappij