:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INVASION - THE COMPLETE SERIES
INVASION - THE COMPLETE SERIES
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-11-06
TV-SERIE
Een orkaan zet koers naar Florida, maar in Homestead, een klein plaatsje in de zuidoostelijke Everglades, een uitgestrekt moerasgebied van ruim 6.000 km2 met veel water, kaaimannen en begroeide zandbanken, zijn ze er gerust in: de storm zal hun stadje vermijden. Parkwachter Russell Varon (Eddie Cibrian) verwacht evenwel zwaar weer en besluit z’n kinderen van school te halen en ramen en deuren dicht te timmeren. Toch komt de orkaan nog als een verrassing voor de inwoners van Homestead en de aangerichte schade is groot. Het gebied is dagenlang van de rest van de wereld afgesloten: telefoon, gas en elektriciteit zijn onderbroken, wegen geblokkeerd door afgeknapte bomen, vele huizen verwoest of beschadigd, inwoners gedood door blikseminslagen en vallend puin of meegesleurd door het wassende water. Russells tienjarige dochtertje Rose (Ariel Gade) raakt heel even haar poes kwijt en tijdens de zoekactie komt haar moeder (én tegelijk Russels ex-vrouw) Mariel in het water van de Glades terecht. De dag nadien wordt ze naakt, maar levend teruggevonden op een zandbank.



De kleine Rose heeft tijdens de zoektocht naar haar lievelingshuisdier lichten in de lucht gezien, als vallende waterdruppels, voegt ze er aan toe. Maar niemand neemt haar mededeling serieus, want iedereen heeft het druk met het herstellen van de schade. Russells jonge echtgenote Larkin Groves (Lisa Sheridan) beleeft hoogdagen. Als journaliste bij het plaatselijke radiostation wordt ze geacht dag en nacht verslag uit te brengen over de naweeën van de orkaan. Haar jongere broer Dave (Tyler Labine), een baardige dikkerd die in Homestead voor een mafkees wordt versleten, doet een gruwelijke ontdekking en suggereert dat er sprake is van een buitenaardse invasie. Men beschouwt het als één van zijn zovele gekke ideeën. Pas wanneer een opvallend aantal militaire voertuigen gesignaleerd wordt op weg naar het zuidelijk gelegen Key Largo, wordt Larkins journalistieke interesse gewekt. Sheriff Underlay (William Fichtner) vertelt haar dat er niets aan de hand is, maar het is voor Larkin duidelijk dat hij meer van de zaak afweet. Thuis vertelt Rose haar oudere broer Jesse (Evan Peters) dat hun moeder – Mariel (Kari Matchett) – veranderd is sinds haar langdurige verblijf in het water.

In de dagen die volgen blijken nog meer mensen een vreemd gedrag te vertonen en ze komen in de plaatselijke kerk samen om over hun aparte ervaring in het water te praten. Ondertussen heeft Russell Varon z'n handen vol in het natuurpark: de wegen zijn versperd en zijn onderzoekscentrum is grotendeels vernield. Bij een eerste inspectie van de installatie vindt hij een dode kikvorsman, een militair blijkt achteraf, met vreemde wondjes over heel zijn lichaam. Voor Dave is dat reden genoeg om opnieuw over een buitenaardse aanwezigheid te beginnen en er een blog over op te zetten, maar Russell blijft kritisch. Hij heeft zorgen genoeg met een ex die vreemd doet tegen z'n kinderen en Larkin die niet alleen zwanger is, maar ook haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen i.v.m. de aanwezigheid van de militairen en de honderd titanium boxen die ze op een geheime plaats op hun basis hebben gestockeerd.



Invasion is opnieuw een idee van Shaun Cassidy, de man achter de thriller/horror-tv-serie American Gothic die in de periode 1995-1996 voor furore zorgde. Zelf schreef Cassidy het scenario van 12 van de 22 afleveringen en de verwachtingen waren algemeen hooggespannen. Misschien kwam de serie op het slechte moment (televisie-station ABC stelde in 2005 de première uit na een rampzalig orkaanseizoen in de V.S.) en lustte het publiek even geen stormellende, of misschien lag het aan het lage tempo van de eerste vier afleveringen, in elk geval haalde Invasion niet de verwachte kijkcijfers en is het project tot de huidige 22 afleveringen beperkt. Gereleased als The Complete Series is een mogelijke voortzetting van het project – ondanks de vrije sterke cliffhangers aan het einde van de laatste aflevering – naar alle waarschijnlijkheid definitief afgevoerd.

De eerste aflevering van Invasion begint met een vrij indrukwekkende scène van een militair vliegtuig dat zich een weg baant naar het oog van een orkaan. Met digitale middelen wordt voor snelheid en spanning gezorgd, die in de rest van de aflevering – noch in de drie daaropvolgende afleveringen – wordt geëvenaard. De introductie van de verschillende karakters gebeurt op een vlotte en vrij behapbare manier, dus daaraan zal het niet liggen, de fout zit 'm eerder in de zeer lang uitgesponnen familiale problemen van Russell en zijn ex Mariel over het hoederecht van hun kinderen Rose en Jesse, de reacties van Russells jonge echtgenote Larkin op de hele situatie, de bemoeienissen van sheriff Tom Underlay (Mariels nieuwe echtgenoot) en zijn eigen problemen met dochter Kira. Cassidy wil het even goed doen als Spielberg (kinderen, herkenbar kwetsbaarheid, etc.), alleen doet hij er veel te lang over en houdt de voortgang op. Ook is het aanvankelijk niet helemaal duidelijk welke kant het met het verhaal uit moet en wordt er op z'n minst één fout zijpad bewandeld (i.v.m. besmette apen in het park). Vanaf aflevering vijf is er drastisch in het scenario ingegrepen waardoor het tempo toeneemt en de verhaallijn meer consistentie krijgt. Bovendien komen er eindelijk antwoorden op de vragen die in de proloog van de serie zijn geformuleerd. Toch blijft ook dan het gevoel bestaan dat Invasion een samenraapsel is van situaties en verhalen die we eerder hebben gezien en gehoord: een beetje Lost, een snuifje X-Files, een flinke slok Invasion Of The Body Snatchers, een portie Spielberg, een ferm streepje John Wyndham (auteur van The Day Of The Triffids en The Kraken Wakes) en bekende trucs uit recente rampenfilms. Het Amerikaanse leger is opnieuw de boeman, maar hebben we dat niet allemaal eerder gezien in Taken, Close Encounters Of The Third Kind en War Of The Worlds?



Invasion is evenwel niet zonder verdienste: de karakters zijn vrij goed ontwikkeld en de cast, met de goeduitziende Eddie Cibrian (Russell Varon) aan de kop van het peleton, acteert behoorlijk tot goed. Opvallende prestaties zijn er van Tyler Labine (als Larkins jongere broertje Dave), een warme, opgeruimde en herkenbare figuur die als een naïeve amateur-detective het mysterie beetje bij beetje en op een haast grappige manier ontwart en William Fichtner (als Sheriff Tom Underlay), een acteur met een zeer apart en gesloten gezicht, die in staat is om zijn emoties heel goed te verbergen, wat hem als dubbelzinnig karakter in deze serie zeer goed van pas komt. Terwijl Russell Varon kan rekenen op de sympathie van de kijker, roept Tom Underlay tegenstrijdige gevoelens op en blijft hij tot op het eind de minst betrouwbare figuur. Lisa Sheridan (als Larkin Groves) moet het bij de vrouwelijke rollen afleggen tegen een zeer sterke Kari Matchett (als Mariel Underlay), hoewel die er alles aan doet om onder de sympathie van de toeschouwer uit te blijven. Ongeveer halfweg is Invasion helemaal op de goede weg. Ondertussen noemt men een deel van de medeburgers hybrides en is het duidelijk dat de indringers niet helemaal in hun plan lijken te slagen. Vooral in de beide laatste afleveringen zorgen de makers voor indrukwekkende en zeer herkenbare situaties met veel actie en spanning. Omdat ze er vanuit zijn gegaan dat er nog minstens één seizoen Invasion zou volgen, krijgt u na 22 afleveringen niet op alle vragen een antwoord. Bovendien zijn er ondertussen al weer nieuwe vragen opgeworpen en zorgt alleen al de slotscène voor een shock met een kracht van minstens vijf op de Schaal van Richter. Maar hoe dat afloopt zal u dus nooit weten. Calculeer het even in.

BEELD EN GELUID
22 afleveringen van elk 40 minuten: het geeft de makers alle tijd om de meest diverse decors te gebruiken, heel verschillende sfeertjes op te roepen en te spelen met licht, donker, kleur en spanning. Bijzondere camerastandpunten en originele montages moet u niet verwachten, dat is niet het terrein van Shaun Cassidy. De digitale trucjes daarentegen zorgen voor aparte en intrigerende situaties en compenseren het tekort aan originaliteit qua aanpak in bijna voldoende mate. Vier afleveringen per dvd veronderstelt wel een flinke reductie en compressie en dat is af en toe zichtbaar in donkere scènes, niet direct op gewone tv-, maar eerder op grote schermen. Het geluid staat in stereo 2.0 met een flink surroundeffect in de heftige scènes. Het resultaat is beperkt, maar wel effectief.



EXTRA'S
Op elke disc staan een aantal Weggelaten Scènes, waarvan tenminste een gedeelte onmisbaar is om sommige niet direct logische overgangen tijdens de serie te verduidelijken. Het is in sommige gevallen jammer dat ze niet zijn gebruikt. Er zijn Bloopers, soms grappig, soms gewoon leuk en een bijdrage die Invading the Mind of Shaun Cassidy is genoemd, maar die niet helemaal aan de verwachtingen tegemoet komt. Ze is eerder wervend voor de serie dan verklarend en de toegevoegde waarde is beperkt.

CONCLUSIE
Invasion, het verhaal van een geheimzinnige indringing, ogenschijnlijk van buiten ons zonnestelsel, is vooral het verhaal over gebroken gezinnen en hun poging om een nieuw samenlevingsmodel uit te testen. De invasie heeft bijna toevallig Sci-Fi-kwaliteiten, want het had ook om een besmettelijke ziekte kunnen gaan, een nieuw en onbekend virus van puur menselijke aard met desastreuze gevolgen voor de inwoners van Homestead en de rest van de wereld. Inhoudelijk is er met andere woorden sprake van beperkte originaliteit en een overvloed aan eerder gebruikte technieken, wat het aanvankelijke enthousiasme en het verrassingseffect uiteindelijk toch min of meer tempert. De diverse verhaallijnen, de prima gecaste acteurs en de intermenselijke verbanden zijn elk op zich vaak interessanter dan het totaalbeeld dat wordt gecreëerd. Een twijfelgeval met andere woorden, maar zoals uit de appreciatie van deze serie op IMDB blijkt, zijn de hardcore sci-fi-fans best tevreden.


cover




Studio: Warner

Regie: Lawrence Trilling, Sergio Mimica-Gezzan, Steve Shill, Thomas Schlamme
Met: William Fichtner, Eddie Cibrian, Kari Matchett, Lisa Sheridan, Tyler Labine, Alexis Dziena, Evan Peters, Ariel Gade, Nathan Baesel

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
880 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932818963


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Weggelaten Scènes (op alle discs)
• Invading the Mind of Shaun Cassidy
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij