:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAPPY TREE FRIENDS - SIXTH NONSENSE
HAPPY TREE FRIENDS - SIXTH NONSENSE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-05-01
SERIE
We zijn intussen beland bij het zesde deel van de Happy Tree Friends, dat na Fourth Pick en Fifth Gear het derde van vier rondjes Tree Friends-avonturen bevat, die samen het Season one vormen, het eerste seizoen dat na de succesvolle flash-filmpjes op internet nu voor televisie is gemaakt. Het gaat er dan ook weer bijzonder bloedig aan toe, alhoewel er ditmaal meer wordt gesteund op iconen uit de populaire cultuur. Zo is de manier waarop Lumpy in Home Is Where The Hurt Is inbreekt in het toilet een letterlijke transcriptie van de bekende "Heeeere's Johnny"-scène uit The Shining, kan de diefstal van het afgodsbeeld door Sniffles in Idol Curiosity zo uit een Indiana Jones-film gelicht zijn, en is uiteraard de hele opzet van het filmpje See What Develops een pastiche op de Superman-franchise, inclusief het omkleedpartijtje in een onvermijdelijke telefooncel, alsook de pogingen van journalist Superman, pardon, Splendid, om zijn ware identiteit geheim te houden. Alhoewel er aan het gore-recept absoluut niets veranderd is, en de beestjes net als weleer in alle grafische detaillering ontdaan worden van hun organen en zacht weefsel, is er toch nog een klein segmentje van de humor dat tracht de meer actieve zones van de hersens te stimuleren. De running joke met Cro-Marmot (een ingevroren diertje dat niet kan bewegen, maar toch - net altijd buiten beeld - onder meer een gevaarlijk trapezenummer uitvoert in het circus) is daar het beste voorbeeld van, maar ook de tijdmachine-grappen van Blast From The Past getuigen dat er nog zéér veel creatief talent te rapen valt bij de bedenkers van deze ranzige cartoon. Zeker met een heel seizoen in productie krijgen de personages meer karakter: de smetvrees van Petunia, de uitvinderstalenten van Sniffles, het feit dat The Mole toch altijd jobs krijgt waarbij minstens "kunnen zien" op de desiderata van de vacature hadden moeten staan, allemaal zijn het voorbeelden van goeie karakterontwikkeling. Maar vooral: de timing van de grappen wordt veel beter, met mooi uitgewerkte bogen in de verhaaltjes, waarbij uiteindelijk geen enkele rondslingerende duimspijker uiteindelijk onbenut blijft. Voeg daarbij nog grappen van het compleet absurde genre (de aardbeving in Idol Curiosity die een taxi neemt om de westerse wetenschapper tot in het museum te achtervolgen), en je hebt een formule die best nog wel een tijdje meekan.



AFLEVERINGEN
Deze disc bevat de derde set van drie afleveringen van de vernieuwde Happy Tree Friends-show, met elk drie zevenminuten-filmpjes. De bedoeling is om het volledige seizoen uiteindelijk uit dertien dergelijke bundelingen te laten bestaan, zodat het seizoen vier van dit soort discs beslaat.

7.1. A Change Of Heart
Disco Bear heeft zich weer eens laten gaan, en heeft dringend een harttransplantatie nodig van dokter Lumpy. Die moet echter op zoek naar een geschikte donor - wat niet moeilijk kan zijn gezien de doden in Happy Tree Friend Land bij bosjes vallen. Maar zal hij het donorhart niet verwisselen met de charcuterie tussen zijn lunch???

7.2. A Hole Lotta Lovin
Cub valt in een onbewaakt ogenblik in een diepe put. Pop vraagt aan Sniffles om haast te maken met zijn nieuwe uitvinding, een graafmachine waarmee je door de grond kan reizen. De zoektocht naar Cub kan beginnen. Aan alle andere Happy Tree Friends: dekking zoeken!

7.3. Mime To Five
Mime is dol op een éénwieler die hij in de etalage heeft zien staan, maar hij is platzak, en besluit daarom om wat jobs uit te proberen. Helaas gaat het telkens om jobs waarbij de werknemer toch moet kunnen spreken, anders komen er ongelukken van.

8.1. Blast From The Past
Sniffles gooit een glas limonade om, en bouwt daarom een oude wasmachine om tot tijdmachine, om de limonade te kunnen recupereren. Plots stormt Lumpy zijn atelier binnen: er is een ongeluk gebeurd op de speelplaats, en door terug te gaan in de tijd kan Sniffles het onheil misschien nog voorkomen... of misschien nog véél meer ander onheil bijcreëren. Uiteindelijk belandt hij in... het eerste filmpje Spin Fun Knowing Ya van de originele reeks flash cartoons. En we herinneren ons nog levendig hoe die is afgelopen...

8.2. Chew Said A Mouthful
Nutty merkt tot zijn grote afgrijzen dat er geen suiker meer in huis is; hij spoedt zich naar de supermarkt, waar een mooie glanzende bol suiker zijn aandacht trekt. De bol is echter zó hard dat Nutty er zijn kaak compleet in splinters op bijt, en dokter Lumpy de boel terug aan elkaar moet binden. Voor Nutty zit er een tijd niets anders meer in dan vloeibaar voedsel, en dat zint hem niet..

8.3. See What Develops
Splendid, in het dagelijkse leven een anonieme journalist bij een krant, moet samen met fotograaf The Mole de opening van een nieuw winkelcentrum verslaan. Tal van ongelukken breken uit, en Splendid moet zichzelf in zijn super-alter ego zien om te kleden, liefst zonder dat The Mole er (uiteraard onbewust) een foto van trekt.

9.1. Idol Curiosity
Onderzoeksreiziger Sniffles heeft in de jungle het fameuze afgodsbeeldje gevonden. Er rust - zoals gewoonlijk - weer eens een vloek op, en Sniffles wordt achtervolgd door een alsmaar groter wordende scheur in de grond. Zijn twee assistenten, Giggles en Flaky, moeten het met hun leven bekopen, maar zelf kan hij vluchten naar de beschaafde wereld. De boottocht en de inhuldiging van het beeldje in het museum blijven echter ook niet gespaard van de vloek...

9.2. Home Is Where The Hurt Is
Handy bouwt samen met de andere Tree Friends een nieuw huis voor Giggles, nadat het vorige is ingestort. Alleen is Lumpy bezig geweest met vliegertjes te vouwen van de bouwplannen. De instructies daarop zijn daardoor niet echt duidelijk meer, en het huis verwordt uiteindelijk tot een gigantische gevaarlijke bedoening vol levensgevaarlijke valstrikken.

9.3. Aw Shucks
Lumpy hoopt met zijn ultra-grote maïskolf de jaarlijkse wedstrijd op de boerenkermis te winnen. Helaas zijn er een paar kraaien in de tuin die ook wel een stukje maïs lusten. Lumpy gaat de strijd aan, en levert heroïsche gevechten met de kraaien, die hem alles kosten behalve zijn mooie, mooie maïskolf. De festiviteiten op de markt verlopen echter ook niet volgens het plan... Laten we zeggen dat het géén goed idee is om een maïskolf in te pakken in een elektrisch deken.



BEELD EN GELUID
Of de discs nu in PAL of NTSC werden afgewerkt maakt bijzonder weinig uit, behalve dat de zevenminutenfilmpjes in dit geval geen 7 minuten per stuk, maar 6 minuten en 43 seconden duren, wat perfect te verklaren is door de PAL-speedup. Dit heeft niet echt grootse gevolgen voor het beeld, want de ruwe animatie met slechts een basispakket aan kleuren (met echter exorbitant veel rood om de één of andere reden...) komt zowel in NTSC als PAL tot zijn recht. Wel heb ik op deze disc, in tegenstelling tot de vorige delen uit de collectie, een paar kleine instanties van aliasing gezien, die eigenlijk niet hadden mogen voorkomen. Ook lijkt het kleurenpaneel met soms wat softer dan bij de vorige delen, iets waar eigenlijk geen goede reden voor is. Wat het geluid betreft is het enige puntje van kritiek dat de muziek (u weet wel, het Laah-laah lalala-laah kenwijsje) in de openingscredits versneld klinkt. En ook op deze disc weer gutsen de darmen en de hersens alle richtingen uit door alle kanalen van de surround... De wegvliegende kraai in Aw Shucks is een mooi voorbeeldje van subtiel gebruik, alhoewel het predicaat "subtiel" over deze hele disc eigenlijk compleet misplaatst is.



EXTRA'S
De korte speelduur van de filmpjes wordt nog maar eens ruim gecompenseerd door de brede waaier aan extra's, die erg lijken op die op Happy Tree Friends season one volume one. Ook hier weer vloeien de filmpjes en de extra's in één menu in elkaar over: met in het pop-up boek ditmaal afbeeldingen van The Mole die - stekeblind als hij is - voor kapper mag spelen, met alle bloederige gevolgen vandien. Er is opnieuw een audiocommentaartrack met bijdragen van de creatieve breinen achter de Happy Tree Friends terug te vinden, alsook voor elke aflevering een reeks storyboards in slideshow-mode, qua lengte variërend van 20 tot 45 minuten... per aflevering van zeven minuten! De overschot aan bonusmateriaal bestaat ditmaal uit twee korte filmpjes. In Previously on... krijgen we gedurende vier minuten eerst een supersnelle compilatie van de bloedigste slachtpartijen uit de vorige delen, gevolgd door de "eigenlijke aflevering" waarin geen reet gebeurt (of toch: Lumpy breit een sok!) "Asbestos I Can Do" die een paar seconden duurt, dan gevolgd door "Next time on Happy Tree Friends", waarin we opnieuw twee minuten lang in sneltempo hoogtepunten uit de afleveringen van deze disc te zien krijgen (om eerlijk te zijn, er zitten bij die laatste ook nog een paar van de vorige afleveringen...) De tweede featurette Voices Of Doom (7 min) bevat interviews met een paar mensen die op het eerste zicht wel normaal lijken, zoals U en ik, maar de stemacteurs achter de Tree Friends blijken. Ze vertellen hoe ze bij Mondo Media terecht gekomen zijn (meestal omdat ze gewoon in de buurt waren), en ook wat over hun karakters. Op eenvoudig verzoek doen ze elk een paar lijntjes tekst; het hallucinantste fragment is dat van de op het eerste zicht wel redelijk normaal uitziende stemacteur die zich Lippy laat noemen (blijkbaar Michael Lippman ), die een angstaanjagende metamorfose ondergaat wanneer hij Nutty's stem begint uit te braken, en de waanzin echt wel in zijn ogen te lezen valt.



CONCLUSIE
De Happy Tree Friends slaan zelden of nooit nieuwe paden in. Voor wie deze aparte cartoonstijl kan smaken is dit weer een mooie disc, een NTSC-naar-PAL port van de US-disc, dus zonder enige vorm van ondertiteling (ook niet bij de extra's). De hoeveelheid extra's is ten opzichte van de vorige uitgaven sterk gereduceerd, maar vooral de featurette over de stemacteurs is beter dan wat we gewoon zijn van Mondo Media.


cover



Studio: RCV

Regie: Rhode Montijo & Kenn Navarro
Met: Kenn Navarro, Ellen Connell, Warren Graff, Rhode Montijo, Michael Lippman, Liz Stuart, Nica Lorber, Peter Herrmann, Jeff Biancalana, Francis Carr, Mark Giambruno, Aubrey Ankrum

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
60 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
87130452100755


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Laa laa la-la-la laa Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Audiocommentaartrack,
• Storyboards,
• Documentaire "Previously on...",
• Documentaire "The Voices of Doom"

Andere recente releases van deze maatschappij