:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AIRWOLF - SEIZOEN 2
AIRWOLF - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-05-08
REEKS
De briljante maar solitaire gevechtspiloot Stringfellow Hawke (Jan Michael Vincent) en ouwe brombeer Dominic Santini (Ernest Borgnine) hebben de Amerikaanse inlichtingendienst één prototype van een futuristische helikopter lichter gemaakt. Door het zwarte monsterlijke wapen in de Valley of the Gods te verbergen hebben ze zichzelf in een patstelling gewrongen. Hawke wil de helikopter alleen maar inruilen voor zijn broer, St. John Hawke, die sinds de Viëtnamoorlog boven vijandig gebied is verdwenen. Hun contactpersoon in de inlichtingendienst, agent Michael Coldsmith-Briggs III, codenaam Archangel (Alex Cord), immer onopvallend rondrijdend in een limousine van tien meter, en vergezeld van een harem aan assistentes, heeft met hen echter een soort van gentlemen's agreement, waarbij die in ruil voor alle informatie over St. John alsook logistieke steun voor Airwolf, op geregelde tijdstippen gebruik kan maken van de diensten van Hawke en Santini. Als die laatste twee daar tenminste zin in hebben, want met een wispelturig karakter als dat van Hawke kan het antwoord, de goeie ouwe koude oorlogssfeer van de reeks indachtig, even goed njet zijn.




Het tweede seizoen van Airwolf moest en zou voor de netwerkbazen van CBS een meer familievriendelijk karakter moeten krijgen dan het eerste seizoen, waarin al eens iemand for the fun of it doodgemarteld of in frennen vaneen geschoten werd. Niet helemaal met goedkeuring van bedenker Donald P. Belisario werd daarom een vierde vast lid aan de crew toegevoegd, Caitlin O' Shannessy (Jean Bruce Scott), die naast op termijn de derde piloot van 's werelds meest geavanceerde gevechtshelikopter zou worden. Wanneer we Caitlin voor de eerste maal ontmoeten, in de aflevering Sweet Britches heeft ze aanvankelijk nog een bijrol als agente van de Highway Patrol, hét orgaan bij uitstek dat in de weidse vlakten van Texas parkeerboetes mag uitschrijven. De eerste afleveringen zijn overigens wat haar rol aangaat een beetje inconsistent: de ene keer zien we haar als een harde, niet op haar mondje gevallen tante, de andere keer wordt ze opgevoerd als een watje die alleen maar dient als comic relief voor de show. Pas in de tweede helft van dit seizoen wordt haar rol iets ernstiger ingevuld, en wat al helemaal een opluchting is, is dat we geen opgewarmde romantische slappe hap krijgen voorgeschoteld tussen haar en Hawke. Caitlin is dus méér als zomaar een excuus-truus om beter te scoren in de vrouwelijke helft van de demografie der kijkers.



Maar veel familievriendelijker is de reeks er niet op geworden, zeker niet in het begin van het seizoen, waarin de reeks op hetzelfde duistere elan voortgaat als het eerste seizoen. Enerzijds doorbreekt Airwolf de regels van het zwart-witdenken dat nochtans typisch is voor het Reagan-tijdperk, waarin in elke televisiereeks de superioriteit van de Amerikaanse strijdkrachten moest worden geroemd. Tussen de tegenstanders vinden we al even vaak "patriottische" Amerikaanse psychopaten terug die zonder verpinken naar de nucleaire wapens grijpen om een Derde Wereldoorlog te ontketenen (zie Firestorm), als verdorven Russische communisten die bij nader inzien best wel oké blijken te zijn (zie Condemned). Anderzijds eindigt elke Airwolf-aflevering steevast op een portie vuurwerk, niet zelden gebruik makend van dezelfde stapel stock footage met explosies, neerstortende helikopters en sunburst-flares - waarin de slechteriken van dienst tot een hoopje gruis uiteen worden geblazen. En daar eindigt dan de nuance. Want even goed in dit tweede seizoen vallen de slachtoffers bij bosjes, en als het dan ook nog eens kwaadaardige ex-Vietcong-soldaten, Cubanen, Russen of Oostduitsers zijn, is het geoorloofd om die zonder verpinken een hellfire in hun aars te schieten, terwijl aan het overleven van enkele cruciale personages waar het verhaal om draait dan weer onevenredig veel aandacht wordt geschonken. Maar zeker de eerste helft van het seizoen gaat op hetzelfde donkere elan voort als de geroemde eerste reeks; Dominic Santini's privé-verleden en alle rottigheid die daarmee samenhangt in Sins Of The Past is niet echt hapklaar familie-entertainment; afleveringen zoals Santini's Millions zijn dan weer wat luchtiger en humoristischer van opzet.



Dit tweede seizoen bevat toch enkele zeer memorabele episodes uit de Airwolf-anthologie, alhoewel het aantal afleveringen waar de technische limieten van Airwolf tot het uiterste worden gepusht eerder op één hand te tellen zijn. In Firestorm overleeft de helikopter een slag met een atoomwapen, in HX 1 moet de crew afrekenen met een nog vervaarlijker uitziende helikopter die Airwolfs evenknie zou kunnen zijn, en in Moffett's Ghost, een persoonlijke favoriet in mijn top-zoveel aller tijden, hebben de scenaristen toch op geloofwaardige manier een korte bijrol voorzien voor de ontwerper van Airwolf (David Hemmings), wat des te merkwaardiger is omdat de man in de eerste aflevering van seizoen 1 reeds zeer radicaal aan zijn einde is gekomen. Naast de goedkopere stock footage is er gelukkig ook ruimte voor echt spektakel, waarvan één van de hoogtepunten een onder water gezonken vliegtuig is in Flight #093 Is Missing - de keuze van het redelijk ongelukkige nummer gebeurde overigens járen voor 9/11, dus afgezien van een griezelig soort voorspellende gave kunnen de scenaristen niet verantwoordelijk gesteld worden van emotionele recuperatie. Ook opmerkelijk is de aflevering Fallen Angel, geschreven door Deborah Pratt. Pratt is de echtgenote van producent Donald P. Belisario, maar speelt ook in de reeks het semi-reguliere personage van Archangels assistente Marella.

AFLEVERINGEN
Disc 1:
1. Sweet Britches
Highway patrol-agente Caitlin O'Shanessy is toevallig getuige van de hardhandige arrestatie van een gewonde gevangene door de lugubere Texaanse sheriff J.J. Bogan (Lance LeGault). Ongeveer terzelfdertijd belandt String in de jurisdictie van de sheriff, op zoek naar een oude vriend, James Blake, die ongeveer onder dezelfde geheimzinnige omstandigheden is verdwenen, en hij kan samen met Dom Caitlin verlossen van een knokploeg van de sheriff, die haar het zwijgen probeerde op te leggen. Om de lont in het kruitvat te steken doet String alsof hij Blake is, en al snel komt hij in aanvaring met de sheriff, die er zo zijn eigen manier op nahoudt om de gevangenenissen leeg te houden én er op sadistische wijze wat pret aan te beleven. Om maar te zwijgen van het centje dat hij ermee verdient...

2. Firestorm
Een oude vriend van Dominic, Eddie Donahoe (Eugene Roche), een ex-piloot die zwaar aan de fles is geraakt, meldt dat er in de prairie in de buurt van zijn stacaravan rare dingen aan het gebeuren zijn, maar niemand wilt de pathetische zuiplap geloven. Wanneer Dom en String toch eens op onderzoek uittrekken, al was het maar om de man gerust te stellen, stoten ze op de paramilitaire groepering van ex-generaal Sandower (Joseph Campanella), die ondanks de détente tussen Oost en West de USSR nog altijd als een wereldbedreiging ziet, en in het geheim aan een project, Firestorm, werkt om een kernraket op Moskou af te vuren - blind voor het feit dat zijn first strike-politiek waarschijnlijk een Derde Wereldoorlog zal ontketenen. String en Dom kunnen ontsnappen, maar Dom geraakt serieus gewond, en de enige optie om de generaal in zijn voornemen te stoppen is dat Eddie in de co-pilootstoel van Airwolf plaatsneemt.

3. Moffett's Ghost

Airwolfs computers blijken besmet te zijn met een virus: de maker van Airwolf, dr. Moffet (David Hemmings), heeft een "logische bom" in Airwolf geprogrammeerd. Als hij niet meer op regelmatige basis een authorisatiecode doorstuurt, neemt het systeem aan dat hij dood of gevangen is, en op cruciale ogenblikken slaat Airwolf op hol. Het snelle denkwerk van Hawke en Santini kan enkele rampen vermijden, maar zo kan het toch niet verder, en ze zijn gedwongen om externe hulp te vragen. Ze benaderen Karen Hanson (Robin Riker), een computer-experte die ooit nog mee heeft de originele software van Airwolf helpen ontwikkelen. De tijd dringt, want binnen een week moet Airwolf door mijn stealth-capaciteiten op Russische bodem een Amerikaanse geleerde, doctor Roger Burton (Donald Hotton), terughalen die een geheime vredesconferentie heeft bijgewoond. Maar het Moffet-virus is erg hardnekkig.

4. The Truth About Holly

String en Dom halen Dom's nichtje, Holly Matthews (Barbara Howard), uit de klauwen van een in Mexico gelegerde drugsbaron, Ed Aarons (Rick Jason),, en laten haar een tijdje bij hun onderduiken tot de storm is overgewaaid. Holly staat vooral in blinde adoratie voor Strings moedige optreden, maar die laat de bewondering koudweg aan zich voorbijgaan. Intussen zijn String en Dom op zoek naar een nieuwe werkkracht voor Santini Air, en Caitlin - die overigens nog niet weet dat String en Dom de Airwolf-piloten zijn - die het lichaam van de vermoorde Blake komt terugbrengen naar String, biedt zich terloops aan als sollicitante, en ze wordt op proef aangenomen. Santini Air is net bezig met een stuntopdracht voor een film, waarbij String en Caitlin een romantische rol moeten spelen. Maar dan slaan bij de jaloerse Holly de stoppen door, en vooraleer String en Dom beseffen dat de reddingsoperatie in Mexico niet helemaal was wat het leek, en Holly naar alle waarschijnlijkheid een serieus paar vijzen los heeft zitten, kidnapt ze Caitlin.

Disc 2:

5. The Hunted
De rijke Carter Anderson III (Joseph Chapman), filantroop, yuppie én militair adviseur van de president, wil de hele infrastructuur van Santini Air voor 30 dagen afhuren voor zijn persoonlijke bescherming. Hij is echter wat spaarzaam met de details, en vooral hoe hij er in godsnaam toe is gekomen om uitgerekend Santini in te huren. Maar Hawke komt dat na voldoende aandringen toch te weten: voor Anderson is het beste nog niet goed genoeg, en hij wil Airwolf, waarvan hij via zijn connecties het bestaan weet, laten inzetten voor zijn bescherming. En hij heeft niet helemaal ongelijk om zich zorgen te maken, want Caitlins nieuwe vriendjue, Robert Villers (Gregg Henry), is van plan de miljonair te vermoorden. Bovendien heeft Airwolf op geregelde tijdstippen last van een uitvallende motor.



6. Sins Of The Past
Dominic krijgt te horen dat zijn dochter Sally Anne, met wie hij al jaren geen contact meer had, is overleden aan een overdosis. Ondanks het feit dat ze eigenlijk een job voor Archangel hebben, vliegt Hawke met hem naar het eiland San Remo in de Caraïben, waar Sally Anne begraven wordt. Tijdens de uitvaart heeft Dominic hevige woorden met zijn ex, Lila Morgan (Lola Albright). 's Anderendaags staat de politie aan de deur bij Santini Air om Dominic te arresteren voor moord op zijn ex-vrouw. Hij heeft nochtans het perfecte alibi: op het tijdstip van de moord was hij samen met Hawke in opdracht van Archangel foto's aan het maken boven de noordpool. Helaas voor hem was dat boven Russisch grondgebied, en dénkt The Firm er nog niet aan om nog maar officieus te willen getuigen dat er ooit een dergelijke missie heeft bestaan, laat staan dat Dominic er deel van zou hebben uitgemaakt. Hawke reist alleen terug naar San Remo en komt in aanvaring met Jason Darius (Brett Halsey), de casino-eigenaar, die de bevolking, de lokale autoriteiten én de politiek in zijn greep houdt.

7. Fallen Angel

Archangel wordt in Oost-Duitsland gevangen gehouden door de KGB, nadat hij heeft geprobeerd een spionne, Maria Von Furster (Camilla Sparv), op wie hij eertijds verliefd was, veilig naar het westen over te brengen. Marella, die moet toekijken hoe Archangel's cel en dus ook zijzelf door Zeus (John Brandon), de baas van The Firm worden opgeheven, vraagt aan Hawke en Santini om naar Maadgenburg te vliegen om Michael te bevrijden. De beide heren hebben echter net een niet al te succesvolle stuntvlieg-opdracht achter de rug, en om de reddingsoperatie enigszins succesvol uit te kunnen voeren, hebben ze geen andere keuze dan Caitlin te informeren over het bestaan van Airwolf én haar op de zitplaats van de copiloot te laten plaatsnemen.

8. HX 1

Met veel machtsvertoon wordt een gesofisticeerde aanvalshelikopter, de HX1, in ware commando-stijl geroofd uit een depot. Hawke vermoedt dat zijn vermiste broer St. John hier iets mee te maken zou kunnen hebben, want de techniek waarmee de helikopter werd gestolen, was enkel zijn broer, hemzelf de in de aflevering <A HREF="http://www.dvdinfo.be/bespreking.php?id=3085">And They Are Us</A> overleden kolonel Vidor, en een vierde, doodgewaande, Viëtnamveteraan, Mace Taggert (Sam Melville). Hawke kan het niet laten om de nabestaanden van Taggert te gaan bestoken met lastige vragen, en zijn vermoeden blijkt juist: Taggert heeft zich laten inlijven door een bende Viëtnamveteranen die zich op de wapenhandel heeft gestort, en de HX1 als pronkstuk wil slijten aan de meestbiedende. Hawke is ervan overtuigd dat als Taggert de hel van Viëtnam heeft overleefd, zijn broer St. John  mogelijk ook nog leeft. Taggert houdt echter de lippen stijf op elkaar, ook tijdens een finale confrontatie met Airwolf.

Disc 3:

9. Flight #093 Is Missing
Op weg naar het huwelijk van haar zus wordt het vliegtuig van Caitlin gekaapt, en de kapers laten het tot op de bodem van de zee zakken. Voor een luttele vijftig miljoen dollar zijn ze bereid de lokatie van het op radar niet meer terug te vinden vliegtuig te onthullen. Ze hebben echter geen rekening gehouden met de snuffeltechniek van een experimenteel toestel als Airwolf.

10. Once A Hero

Dankzij Archangel heeft Hawke informatie gekregen dat St. John gevangen zou worden gehouden in een kamp in Laos, onder de leiding van een lokale krijgsheer. Hij zoekt twee strijdmakkers op, Jack Kearns (Rod McCary) en de voor senator verkiesbare Gary Wallace (Thomas Callaway). Met de hulp van de Franse gids Charmaine Beaucaire (Cathie Shirriff) en luchtondersteuning van Dom vanuit Airwolf trekt Hawke de jungle van Laos binnen. De omgeving werkt alvast niet stimulerend op Wallace, die door de druk van de situatie bekent dat hij eertijds in gevangenschap van de Vietcong verraden heeft dat Kearns een tunnel aan het graven was.

11. Random Target

Een met Dominic bevriende eigenaar van een helikopterservice, Sam Kowal (James Ingersoll), vraagt aan Hawke en Santini om een opdracht van hem over te nemen, die bestaat uit het filmen van grote stukken woestijn voor een oliefirma. Kort daarop wordt Sam vermoord, en heeft het er alle schijn van weg dat de daders op zoek zijn naar de opnames. Wanneer ze vernemen dat niet Kowal maar Santini en Hawke de opdracht hebben uitgevoerd, wordt ook Santini Air het doelwit van verschillende aanslagen. De lokale politie, een vrouwelijke inspecteur, Anne Brannen (Anne Lockheart), die voor de charmes van Hawke schijnt te vallen, vindt op de film in kwestie niets bezwarends, maar toch schuilt er in de woestijn een geheim.

12. Condemned
Hawke en Caitlin onderzoeken een geheim laboratorium waar de Amerikanen een virus van Russische makelij onderzoeken, dat in de oorlog in Afghanistan als wapen is ingezet. Het team wetenschappers op het eiland moest normaal op zoek zijn naar een antivirus, maar ze hebben elkaar allemaal afgeslacht. De enige overlevende, dr. Morton (Hank Garrett), beschadigt de hazmat-suits van String en Cait, zodat ze wel gedwongen zijn om te blijven en het tegengif te zoeken voor ze aan de ziekte bezwijken. Alsof dat nog geen voldoende probleem is, landt er op het eiland nog een onderzeeër vol met Russen, die ook naar het tegengif op zoek zijn. Omdat ze toch allemaal in hetzelfde schuitje zitten stelt hun leider, commandant Leoni Zlrukov (Jan Triska), samenwerking voor, maar sommige van de militairen zijn wel érg overdonderd van het militaire machtsvertoon dat Hawke in Airwolf tentoon kan spreiden.



Disc 4:
13. The American Dream
Minh (Soon-Teck Oh), een voormalige strijdmakker van Hawke uit Viëtnam, wordt op zijn huwelijksfeest bedreigd door een voormaliger krijgsheer, generaal Zung (James Shigeta), die ook naar Amerika geëmigreerd is. De man laat zich de Zwarte Spin noemen, en alle Viëtnamese boeren moeten aan hem een schatting betalen, of er gebeuren, laten we zeggen, verschillende maffiose "ongelukken" tijdens het oogsten. Tijdens één van die "ongelukken" komen twee verwanten van Minh om; ondanks aandringen van Hawke en Santini kan de politie niets doen zo lang er niemand klacht neerlegt, en de druk van de "omerta" is groot. Minh besluit desalniettemin niet te betalen en tóch te trachten zijn oogst binnen te halen.

14. Inn At The End Of The Road

Een commando van terroristen steelt van de CIA een luchtgeleidingssysteem, Loki, dat zowat elk vliegend toestel in een moordmachine kan omvormen. Archangel vraagt aan Hawke en Santini om een bosrijk gebied uit te kammen met Airwolf. De terroristen hebben intussen de vaste klanten van een afgelegen rustieke herberg overmeesterd, en ze dwingen de lokale arts, Doc Gifford (Nicholas Campbell), om de schotwonde van één van de bendeleden te verzorgen. Als licht pressiemiddel hebben ze zijn vrienden opgesloten in een (luchtdichte) ijskast.

15. Santini's Millions

Dominic vliegt met een voor transplantatie bestemd orgaan naar Chicago, wanneer hij een noodstop moet maken om de gestrande miljonair Carl Barron (John Ireland) te depanneren. Die staat erop dat Dom hem stande pede naar zijn aandeelhoudersvergadering in Los Angeles vliegt en biedt hem zelfs 50.000 dollar, maar Dom geeft voorrang aan het ruilhart en maakt Barron diets dat hij het geld kan steken op een plaats waar de zon nooit schijnt. Wanneer Barron kort daarop overlijdt, laat hij Dominic twee vijfde van zijn fortuin na, omdat hij "de enige eerlijke man is die hij ooit heeft ontmoet", de andere drie vijfde is voor zijn kleindochter Margo Brewster (Lory Walsh). Prompt wordt Santini Air overspoeld door gelukzoekers die allemaal wel geld van Dom nodig hebben. Archangel zit intussen verveeld met het feit dat Barron een "superhelikopter" heeft vernoemd in de media, terwijl hij net voor een parlementaire onderzoekscommissie moet bepleiten dat de geruchten over zo'n toestel uit de lucht zijn gegrepen.

16. Prisoner Of Yesterday

Doc Gifford wordt onder de ogen van Hawke ontvoerd door twee medestanders van de in het Zuidamerikaanse Surania afgezette president Guzman (Michael Constantine). Guzman heeft de afgelopen vijf jaar, na een coup van een militaire junta, doorgebracht in een ziekenhuis, waar hij manifest onvoldoende verzorging kreeg. Zijn dochter Teresa (Julie Carmen) leidde een spectaculaire ontsnapping, maar het is allemaal tevergeefs: de ex-president is stervende. Hawke, Caitlin en Dominic reizen naar Surania om Jason Gifford terug te halen, maar krijgen van Michael de raad om absoluut geen partij te kiezen in de militaire strijd om de macht.

Disc 5:

17. Natural Born
Stuntpiloot Kevin Hansen (Lance Sloane) heeft gezien hoe drie misdadigers van een drugbende zijn oom hebben neergeschoten omdat die niet langer drugs wilde vervoeren - U weet wel, het soort oom dat voortdurend boodschappen spuit in de zin van "with great power comes great responsibility". Kevin belandt op zijn zoektocht naar de helikopter waarin hij de moordenaars heeft zien opstijgen - een oud Vietnamees type - bij Dominic Santini terecht, die hem een baan en wat eten aanbiedt tot hij weer op zijn eigen benen kan staan. Maar Kevin is maar in één ding geïnteresseerd, en dat is zijn oom wreken. Wanneer hij zich 's nachts bij gebrek aan hotel in de hangars van Santini Air verstopt, is hij er getuige van hoe String en Dom voor één nachtje Airwolf laten logeren op Van Nuys, om een radardefect te kunnen repareren. Kevin ziet zijn kans schoon en meent dat hij in Airwolf de moordenaars van zijn oom wel eens een lesje kan gaan leren.

18. Out Of The Sky
De crew van Santini Air werkt mee aan het filmen van een videoclip voor country-singer Roxy Marvel (Misty Rowe). Mevrouw Rowe heeft echter schoon genoeg van de business, en dan vooral van haar ex-man en manager Nick DeSoto (Mayf Nutter), die haar maar pusht om zo veel mogelijk op te treden. Hij heeft er een goeie reden voor: met zijn twintig procent gage kan hij misschien eindelijk zijn gokschulden eens afbetalen. Wanneer Roxy er de brui aan geeft, heeft DeSoto al een plan B klaar: een vervangster die helemaal op haar lijkt. DeSoto's schuldeisers draaien hem echter ferm de duimschroeven aan, en Nick heeft daarom een nieuw plannetje bedacht: muzieksterren die in een ongeluk jammerlijk zijn omgekomen, verkopen doorgaans fantastisch méér platen...



19. Dambreakers
Hawke begeleidt een reporter, Kelly Dayton (Heather McNair), die een reportage gaat maken over een christelijke commune die zich in een afgelegen vallei heeft teruggetrokken, en wars is van alle technologie. De leiding van de commune wordt vastgehouden door een bende ondergedoken Oostduitse terroristen die een jaar voordien een kleine stuwdam heeft opgeblazen. De commune is vlak bij een veel grotere stuwdam gelegen, en zodra Hawke de ware bedoelingen van broeder Jebediah (Marjoe Gortner) en zijn "volgelingen" door heeft, namelijk via Kelly hun eisen aan de wereld bekend maken terwijl ze een ramp veroorzaken door ook deze stuwdam op te blazen, vraagt Hawke aan een meisje uit de gemeenschap, Sara Longwood (Cindi Eyman), om te ontsnappen en Dominic en Airwolf erbij te halen.

Disc 6:

20. Severance Pay
Larry Mason (Arte Johnson) en zijn vriend Joe Klein (Ed Crick) werken voor de geheime dienst, en staan één dag voor hun pensionering, wanneer Larry ondervindt dat er binnen de geheime dienst een lek moet zijn. Wanneer Joe een hartaanval krijgt omdat zijn pensioencheque wegens administratieve redenen niet kan worden uitbetaald, en hij kort daarop overlijdt, zweert Mason wraak. Hij tapt vitale en gevoelige gegevens af van de centrale computer van de geheime dienst, en dreigt die naar de pers te lekken als er geen vooruitgang komt in zijn pensioendossier. Dit spelletje wordt plots bittere ernst als één van die onthullingen verantwoordelijk is voor de dood van buitenlands ambassadepersoneel. Larry hoopt dat zijn vriend Hawke kan bemiddelen, en vooral: hij beweert dat hij net dié gevoelige informatie niet gelekt heeft, alleen een paar minder gevaarlijke maar des te meer gênante details.

21. Eruption

Dominic en String maken in Airwolf wetenschappelijke opnames nabij een uitbarstende vulkaan, en wanneer hun toestel beschadigd wordt, moeten ze door de omstandigheden een noodlanding maken in New Gideon, een mijnstadje. De manager van de mijn, John Cove (Mills Watson), buit de werknemers uit als slaven, terwijl de eigenares, de bejaarde Amelia Davenport (Laraine Day), eigenlijk hier niets over weet.

22. Short Walk To Freedom
Caitlin vergezelt vier archeologiestudenten en hun begeleider, Ozzie Hathaway (Brian Farrell) op een archeologische veldexpeditie om restanten van een Mayatempel bloot te leggen. Het gezelschap wordt gekidnapt door de operette-kolonel Alzar (John Aniston). Caitlin en Dominic ondernemen een poging om de gijzelaars vrij te krijgen, maar ze moeten Hawke en Ozzie achterlaten, en bovendien geraakt het vliegmechanisme van Airwolf beschadigd. Omringd door kilometers woestijn moeten de studenten trachten met een goed ouwerwets stevig stuk touw Airwolf tot aan de dichtstbijzijnde beschaving te trekken. Liefst vooraleer de guerilla's in hun nek springen.




BEELD EN GELUID
De technische kwaliteiten van deze 6-discset zijn dan dan weer minder overtuigend, alhoewel er toch blijkbaar nog een print van redelijkere kwaliteit present was dan de laatste Airwolf-heruitzending die ik heb gezien. De beeldkwaliteit van de afleveringen is wisselend; in Moffett's Ghost zitten er relatief veel ruis en printbeschadigingen, maar bij HX 1 is het beeld netjes opgekuist. Ook Flight #093 Is Missing en The American Dream zijn redelijk donker, en de laatste heeft op gebied van printbeschadigingen ook al niet heelhuids de tand des tijds doorstaan. Het is overigens opvallend dat vooral de (vooropgenomen) fragmenten met luchtgevechten niet altijd optimaal van kwaliteit zijn; voor de atoomexplosie in Firestorm heeft men natuurlijk ook ergens anders beelden moeten gaan halen, en deze zijn vanzelfsprekend op zijn eenvoudigst gesteld niet van HD-kwaliteit. Ongeveer halverwege Prisoner Of Yesterday is er een storend artefact in de vorm van een witte lijn die door Hawkes gezicht loopt. Positief is dan weer dat op één na alle afleveringen compleet volledig zijn, inclusief de teaser opening; enkel bij de aflevering Condemned schijnt deze te onderbreken, en zelfs als beruchte Airwolf-fan kan ik me met de beste wil van de wereld niet herinneren of dat bij de oorspronkelijke uitzendingen ook zo was. De reels in Sins Of The Past en Fallen Angel zijn redelijk kort afgesneden, waardoor het zwarte scherm waar oorspronkelijk een reclameblok zat, een paar keer bijna helemaal weg is. Sins Of The Past bevat overigens nogal wat storende aliasing. Voor een  serie van dergelijke ouderdom is de scherpte van de beelden echter voorbeeldig. De geluidskwaliteit valt over het algemeen mee, maar de beperkingen van het originele mono-kanaal laten zich duidelijk aanhoren. In Once A Hero en Random Target weerklinkt soms een vervelend tubing-effect, waardoor de klank klinkt alsof deze door een holle buis resoneert. In sommige scènes van sommige afleveringen, zoals Fallen Angel, Condemned en Short Walk To Freedom is er ook nog eens af en toe een licht synchronisatie-probleem. Wie overigens beweert dat synthesizer-muziek altijd koel en afstandelijk is, krijgt met de soundtrack van Sylvester Levai, die heus nog wat meer bevat dan het klassieke Airwolf-riedeltje, zijn ongelijk bewezen. 




EXTRA'S
Airwolf dateert nog van lang voor het dvd-tijdperk, en als er al ooit bonusmateriaal heeft bestaan (televisie-promotiemateriaal of zo), dan is het intussen stellig vergaan. Recent bonusmateriaal is overigens moeilijk te filmen: Jan Michael Vincent is een door drugs en drank aangevreten wrak dat nog amper zijn eigen naam kan herinneren, Alex Cord fokt paarden en schrijft boeken, en Jean Bruce Scott heeft zich al tien jaar teruggetrokken uit het acteerbestaan. Paradoxaal genoeg is net de nestor van het gezelschap, Ernest Borgnine, nog het beste geconserveerd, en de intussen 90 jaar oude acteur is nog steeds alive & kicking.
 



CONCLUSIE
In seizoen 2 van Airwolf is er nog niet het minste spoor van metaalmoeheid te bespeuren aan 's werelds meest geavanceerde gevechtshelikopter. Het beeldmateriaal is niet optimaal geconserveerd, maar een schandelijk ondermaatse release is dit zeker ook niet.



cover



Studio: Universal

Regie: Alan J. Levi, Ray Austin, Donald A. Baer, Sutton Roley, Gerald Mayer, Bernard L. Kowalski, Leslie H. Martinson, Virgil Vogel, Tom Blank, Georg Fenady, Bruce Seth Green, Sidney Hayers
Met: Jan Michael Vincent, Ernest Borgnine, Jean Bruce Scott, Alex Cord, Deborah Pratt

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
6

Speelduur:
1016 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582474350


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij