:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALLY MCBEAL - SEIZOEN 4
ALLY MCBEAL - SEIZOEN 4
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-01-17
ACHTERGROND
Toen "Ally McBeal" in 1997 voor de eerste keer op de buis kwam, had niemand durven hopen dat de serie zou uitroeien tot een wereldwijd fenomenaal succes. Ook geestelijke vader en scenarist/producent David E. Kelley niet die eerder onder meer verantwoordelijk was voor series als Chicago Hope, Picket Fences en The Practice. Uit zijn brein kwam het idee en na vier seizoenen is de succesformule nog steeds niet uitgeblust. "Ally McBeal" is een komische serie over een stel maffe advocaten in Boston (Cage & Fish) die naast rechtzaken ook hun persoonlijke trauma's en relatieproblemen met elkaar delen. Het bureau wordt geleid door advocaten John Cage (Peter MacNicol) en Richard Fish (Greg Germann) waarbij advocate Ally MacBeal (Calista Flockhart) en haar problemen centraal staan. Nevenkarakters zijn de bemoeizieke secretaresse Elaine Vassal (een schitterende Jane Krakowski), Renee Radick (Lisa Nicole Carson) de flatgenote van Ally, en Billy Thomas (Gil Bellows) een vroegere jeugdliefde die Ally nog steeds niet vergeten is. Als blijkt dat Billy getrouwd is met Georgia Thomas (Courtney Thorne-Smith) laaien jaloezie en verbittering om een gemiste kans bij Ally hoog op. Wanneer Georgia nadien in hetzelfde bureau als advocate aan de slag mag, barst de strijd tussen beide dames los, geen fysiek geweld maar eerder een psychologisch gevecht, wat tot hilarische taferelen leidt. En zo kunnen we nog tal van situaties opsommen waarom de serie zo veel succes kent. De absurde humor wordt bijzonder gesmaakt en dat maakt dat "Ally McBeal" boven elke andere serie uitsteekt. Zo weerklinken er regelmatig muziekdeuntjes door de hoofden van Ally en John - hetgeen hen aanzet tot een danspasje al was het maar om hun gedachten even te verzetten - dat elke keer opnieuw abrupt wordt onderbroken door één of andere collega die onverwachts binnenloopt. De toiletten blijken regelmatig de ideale plaats om problemen op te lossen of geschillen bij te leggen en telkens opnieuw worden de twee protagonisten betrapt door iemand die van het toilet afstapt en stiekem de conversatie gevolgd heeft. Hilarisch gewoonweg.



Met de regelmaat van de klok worden acteurs in series vervangen, maar in Ally McBeal valt dat nogal mee. Zo is er in elk seizoen wel iemand die de serie verlaat of zijn opwachting maakt. In het tweede seizoen wordt het personage van Ling Woo (Lucy Liu) aan het publiek voorgesteld. Zij is een bijzonder harde en op het eerste zicht emotieloze advocate. Richard voelt wel wat voor haar maar heeft al geruime tijd een oogje op rechter Jennifer "Whipper" Cone (Dyan Cannon). Ook Nelle Porter (Portia de Rossi) maakt haar opwachting tijdens het tweede seizoen. Haar verschijning maakt John dan weer van streek. De gevoelens laaien hoog op en dit terwijl Ally er nauwelijks in slaagt een relatie in stand te houden. Dit gegeven is de rode draad van de serie. In seizoen 4 maken we kennis met Jackson Duper, een nieuwe advocaat waar Renee voor valt en de flamboyante Larry Paul, gespeeld door één van Hollywoods meest besproken acteurs, Robert Downey Jr. De spontane chemie tussen Downey Jr. en Calista Flockhart doet de vonken in seizoen 4 van het scherm springen.

Ally McBeal wist tal van prijzen in de wacht te slepen waaronder een Golden Globe (1997) voor Beste Actrice (Calista Flockhart). Ook de hele cast kreeg meermaals awards uitgereikt waaronder "Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series", maar na twee seizoenen leek het erop dat alle goede ideëen opgebruikt waren, want in de States vielen de kijkcijfers tegen. David E. Kelly ging daarom met andere scenaristen aan tafel zitten met als gevolg dat de kijkcijfers voor het vierde seizoen opnieuw de hoogte ingingen, mede dankzij de nieuwe relatie tussen Ally en Larry Paul. En het moet gezegd: deze reeks leuke afleveringen mag zeker gezien worden. Waarom Fox geopteerd heeft om het vierde seizoen uit te brengen terwijl het op de Belgische televisie momenteel volop wordt uitgezonden, is ons een raadsel. Het eerste seizoen staat trouwens voor dvd-release gepland voor eind deze maand.



BEELD EN GELUID
De serie krijgt zoals verwacht een 1.33:1-beeldformaat (4:3 fullscreen), net zoals het getoond wordt op de televisie. Daar is helemaal niets fout mee, in tegendeel, de kwaliteit is zelfs zeer goed: een uitstekend contrast, mooie en warme kleuren en diepe en solide zwarttinten. Nu en dan merk je wat ruis, maar dat is zeker niet storend. Het geluid is Dolby Digital 2.0 en klinkt meer dan bevredigend. Draai het volume maar eens open tijdens de begincredits, de muziek weerklinkt krachtig doorheen de luidsprekers. Dialogen blijven constant verstaanbaar.

EXTRA'S
Deze release bevat, in tegenstelling tot andere tv-series zoals Buffy The Vampire Slayer, X-Files of The Simpsons, geen enkele extra. Jammer.

CONCLUSIE
De vernieuwingen die dit vierde seizoen heeft ondergaan, zijn bijzonder goed geïntegreerd. De serie komt kwalitatief opnieuw op gelijke hoogte met de twee eerste seizoenen. Voor de fans is deze box een aanrader om in huis te halen.


cover



Studio: Fox

Regie: Diversen
Met: Calista Flockhart, Greg Germann, Jane Krakowski, Vonda Shepard, Portia de Rossi, Peter MacNicol, Taye Diggs, Lucy Liu, Lisa Nicole Carson, James LeGros, Robert Downey Jr.

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
1035 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626007579


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij