:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUTURAMA - SEIZOEN 1
FUTURAMA - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-02-09
SERIE
Na een tiental seizoenen Simpsons wou bedenker Matt Groening het eens over een andere boeg gooien, en zocht naar een medium waarin hij zijn ei kwijt kon dat hij in het Simpsons-nest niet kon leggen. Samen met producent David X. Cohen bedacht hij een nieuwe, bizarre tekenfilmreeks die zich afspeelt in het jaar 3000. Eén van de hoofdpersonen, Fry (Billy West), een sullige pizzabezorger komt op oudejaarsavond 1999 per ongeluk in een cryogene tank terecht, en wanneer hij uit zijn winterslaap ontwaakt, is hij in de toekomst beland. Hij besluit daar een nieuw leven op de bouwen, want het vorige leek toch maar op niks, en in zijn geval kan het enkel maar een verbetering worden. Een summier onderzoek leert hem dat er nog één verwant van hem in leven is, zijn achter-achter-achter-achter-achter-achter-...-achterneef, professor Hubert Farnsworth (ook Billy West), een ietwat seniele uitvinder die zijn experimenten financiert met het uitbaten van een planetaire koeriersdienst, de Planet Express. Het bedrijf heeft nog net twee nieuwelingen in dienst, de éénogige vrouwelijke alien Leela (Katey Sagal) en de compleet amorele robot Bender (John DiMaggio). Gevestigd in de stad New New York (wat er met Old New York is gebeurd, wordt uitvoerig uitgelegd) reist de bemanning door het universum, van de éne krankzinnige planeet naar de andere.



De humor in Futurama lijkt sterk op die van in The Simpsons: een mengeling van bizzare surrealististe plots met referenties uit de populaire cultuur. Zo worden tal van films geparodieerd, om er maar een paar uit deze reeks alleen al te noemen Independence Day (in When Aliens Attack) en Armageddon (in A Big Piece Of Garbage), en hebben tal van Bekende Amerikanen een gastrol, al dan niet met hun hoofd in een pot op sterk water, zoals The Beastie Boys en Pamela Anderson, om maar te zwijgen van de cameo van Grootmeester Groening himself. Het geheel wordt doorspekt met bijzonder originele liedjes met teksten om van te bescheuren, zoals in het schitterende Hell Is Other Robots, of het belachelijke Whalers On The Moon uit Episode 2: The Series Has Landed. Ideaal voor DVD zijn de zogenaamde freeze-frame grappen: het loont de moeite om eens op de afstandsbediening af en toe de pauzeknop in te drukken, want wat voor een bijkomende onzin er allemaal niet op billboards in de achtergrond, veiligheidswaarschuwingen op gebruiksvoorwerpen en computerschermen te zien is, is gewoon te veel om op te sommen. Ook de begingeneriek is telkens anders; waar bij The Simpsons Bart altijd een andere regel straf schrijft en de familie telkens anders op de zetel gaat zitten, hoort hier bij elke aflevering een disclaimer zoals "COMING SOON TO AN ILLEGAL DVD", "THIS EPISODE HAS BEEN MODIFIED TO FIT YOUR PRIMITIVE SCREEN", of "THIS EPISODE PERFORMED ENTIRELY BY SOCK PUPPETS", en boort Leela het ruimteschip in een billboard met telkens weer andere oude tekenfilmpjes. Net als The Simpsons zijn de twee belangrijkste troeven van de reeks een schare geestige nevenfiguren, die op geregelde tijdstippen terug opduiken, en een bijzonder sterke voice cast. Acteur Billy West neemt hier, net als Dan Castellaneta bij The Simpsons, het merendeel van de figuren voor zijn rekening: Fry, Professor Farnsworth en Dr. Zoidberg. Een andere opvallende verschijning in de cast is Katey Sagal, bij ons vooral bekend als de slonzige Peggy Bundy in Married... With Children.

Futurama heeft op drie jaar tijd een al even grote fan-base weten op te bouwen als The Simpsons. En met reden: het scenario dendert als een trein, en om alle inside jokes mee te hebben moet je elke aflevering meerdere keren bekijken. Futurama is ook niet vies van een potje zware maatschappijkritiek, en spot met alles en iedereen, ook met zichzelf, onbelemmerd door het feit dat de actie zich 1000 jaar in de toekomst afspeelt. Desnoods stoppen ze we een paar hoofden van celebrities in een pot op sterk water of in een boordcomputer. Executive producer Matt Groenings bizarre humor, veel beter dan de Amerikaanse doorsnee, blijft altijd weer verfrissend en origineel, en door eens iets anders dan The Simpsons te doen heeft hij weer een bijzonder creatieve uitlaatklep voor zijn talent bijgevonden. Zo staat er steevast op alle hoezen en aftitelingen dat dit een release is van 30th (!) Century Fox. De programmatie op de Amerikaanse zender Fox laat echter te wensen over: de reeks heeft een erg crappy timeslot, en moet geregeld (lees: bijna alle weken) wijken voor sportverslaggeving en nieuwe Big Brother-achtige experimenten van de sensatiezender. Jammer, want Futurama zou, zeker nu The X-Files verdwijnt, één van hun sterkste troeven kunnen worden. Neem nu deze eerste reeks bijvoorbeeld. Oorspronkelijk waren er dertien afleveringen gepland, maar er werden er maar negen uitgezonden, en de overige vier werden naar het tweede seizoen verschoven. Na een redelijk tweede seizoen is daarna de achterstand alleen nog maar groter geworden, en nu, begin februari 2002, zijn er van het lopende seizoen nog maar welgeteld drie afleveringen uitgezonden, terwijl er nog een dertigtal klaar zijn. Ook hier geniet Futurama weinig naambekendheid, en kan zeker op gebied van merchandising in onze streken niet tippen aan de hele industrie die rond The Simpsons is gebouwd. Jammer, want dit is een reeks die je tientallen keren gaat willen herbekijken, ideaal voor DVD dus.

AFLEVERINGEN
1. Space Pilot 3000
Pizzabezorger Fry moet op oudejaarsavond 1999 een pizza leveren aan I.C. Wiener. Door een ongelukje verzeilt hij in een cryogene tank, en ontwaakt in het jaar 3000. Daar blijkt iedereen op voorhand voorbestemd voor een carrière, en zijn consulente, Leela, heeft voor hem een baan als... loopjongen in gedachten. Fry neemt de benen en ontmoet onderweg de robot Bender, die een eind aan zijn leven wil maken. Ze worden door Leela opgejaagd, en het drietal belandt uiteindelijk bij Fry's verre neef, professor Farnsworth, die het drietal aanbiedt om voor zijn interplanetaire koeriersdienst te komen werken.

Disclaimer: IN COLOR

2. Episode 2: The Series Has Landed
Als eerste opdracht moeten Fry, Leela en Bender een pakje afleveren op de maan. De maan blijkt omgebouwd tot een amusementspark, volgens de overlevering gesticht door walvisvaarders. Fry is teleurgesteld door deze hoop nonsens, en wilt de echte maanlandingscapsule zoeken. Bender heeft intussen een relatie aangeknoopt met de dochter van een maanlandbouwer-robot, en brengt de crew in gevaar.

Disclaimer: IN HYPNO-VISION

3. I, Roommate
Fry heeft nog altijd geen appartement, en woont op de kantoren van de Planet Express. Daar maakt hij er echter zo'n danig zootje van, dat de anderen aandringen op zijn verhuis. Bender biedt aan dat Fry bij hem zou komen wonen, maar hij vertelt hem er niet bij dat dat in een bezemkast is. Fry wil meer ruimte, en samen gaan ze een grotere flat zoeken. Wanneer ze denken een ideale woonst gevonden te hebben, blijkt Bender er niet welkom, want zijn antenne stoort de TV-uitzending.

Disclaimer: AS SEEN ON TV

4. Love's Labors Lost In Space
De planeet Vergon 6 staat op het punt te exploderen, en Leela wil alle bedreigde dieren redden. Hiervoor roept ze de hulp in van de macho-kapitein Zapp Brannigan, die wel iets van haar in ruil verlangt. Wanneer de crew achteraf op de planeet vast zitten, is de heldhaftige Zapp de enige die hen kan redden, maar een held is hij niet...

Disclaimer: PRESENTED IN BC [BRAIN CONTROL] WHERE AVAILABLE

5. Fear Of A Bot Planet
Leela, Fry en Bender moeten een pakje afleveren op een planeet die volledig door robots gecontroleerd wordt, en waar mensen zonder pardon om zeep geholpen worden. Iedereen is het erover eens dat Bender het best geschikt is voor die taak, maar die komt na een tijdje niet meer terug. Leela en Fry moeten, vermomd als robots, hun vriend gaan zoeken, die intussen een populair mediafiguur is geworden. Omdat hij tussen de mensen heeft geleefd, zien de robots hem als een leider van hun verzet.

Disclaimer: FEATURING GRATIOUS ALIEN NUDITY

6. A Fishful Of Dollars
Fry's schamele spaarcenten hebben op de bank 1000 jaar lang interesten liggen vergaren, en hij is daardoor in één klap stinkend rijk geworden. Zijn spendeerdrift doet hem de das om: hij wil per sé nog eens een pizza met ansjovis eten. Probleem is dat de ansjovis al zo'n 800 jaar is uitgestorven. Met zijn fortuin koopt hij op een veiling een zeldzaam blik weg voor de ogen van de rijke tycoon Mom. Zij wil koste wat het kost het blik bemachtigen.

Disclaimer: LOADING...

7. My Three Suns
Planet Express moet een pakketje afleveren op een woestijnplaneet met drie zonnen, waar de bewoners uit vloeistof bestaan. Fry drinkt per ongeluk een flesje met de keizer in, leeg. Hierdoor wordt hij de nieuwe heerser van de planeet, maar Leela heeft door dat dit op zijn minst een vergiftigd geschenk is.

Disclaimer: PRESENTED IN DOUBLE VISION (WHERE DRUNK)

8. A Big Piece Of Garbage
Professor Farnsworth probeert een belangrijke wetenschapsprijs te winnen met zijn geur-o-scoop. Bij een demonstratie ontwaart hij een gigantische berg afval die op de Aarde afstevent. Het blijkt om een berg vuilnis te gaan die de Aardbewoners nota bene zelf ooit de ruimte hebben ingeschoten. In onvervalste Armageddon-stijl probeert de crew van de Planet Express de bal te vernietigen.

Disclaimer: MR. BENDER'S WARDROBE BY ROBOTANY 500

9. Hell Is Other Robots
Na een concert van de Beastie Boys-hoofden komt Bender in een slecht milieu terecht, en wordt verslaafd aan elektriciteit. In een poging zijn verslaving de baas te geraken, sluit hij zich aan bij de Church Of Robotology. De nieuwe, hypergodsdienstige Bender is mogelijk nog irritanter dan de oude, en dus proberen Fry en Leela hem weer op het slechte pad te krijgen. Wanneer Bender weer voor zijn oude verslavingen valt, wordt hij op zekere morgen wakker... in de hel!

Disclaimer: CONDEMNED BY THE SPACE POPE

10. A Flight To Remember
Professor Farnsworth stuurt de crew op vakantie op de maidentrip van het luxe-ruimteschip Titanic. Kapitein van dienst is Zapp Brannigan, die prompt probeert Leela in te palmen. Om van zijn avances verlost te zijn, stelt Leela Fry voor als haar verloofde. Maar ook Amy's ouders zijn aan boord, en om van hun eeuwig gekoppel af te zijn, heeft ze hetzelfde briljante idee als Leela. Bender wordt intussen verliefd op een rijke robotbarones.

Disclaimer: FILMED ON LOCATION

11. Mars University
Fry gaat studeren op de Universiteit van Mars, en moet zijn kamer delen met een aap die veel slimmer is dan hijzelf. Bender probeert intussen de studentenclub van de robots, epsilon rho rho (ERR) wat nieuw leven in te blazen, ondanks het feit dat deze duidelijk uitsluitend bevolkt wordt door nerds.

Disclaimer: TRANSMITIDO EN MARTIAN EN SAP

12. When Aliens Attack
In 1999 is Fry verantwoordelijk voor het feit dat de laatste aflevering van Single Female Lawyer, een parodie op Ally McBeal, niet wordt uitgezonden. Duizend lichtjaren van hier, op de planeet Omicron Persei 8, zijn de wezens daar verbolgen over het feit dat de laatste aflevering van hun soap niet wordt uitgezonden, en ze sturen prompt een leger om de Aarde te vernietigen, tenzij ze alsnog de laatste aflevering te zien krijgen. Vermits Fry de enige is die nog bij benadering weet waar de serie over ging, rust op hem de zware taak een nieuwe slotaflevering te regisseren.

Disclaimer: PROUDLY MADE ON EARTH

13. Fry And The Slurm Factory
Fry is verslaafd aan Slurm, een goed verkopend frisdrankje. En die organiseren net een wedstrijd: de winnaar krijgt een exclusieve rondleiding in de Slurm-fabrieken. Dankzij een uitvinding van professor Farnsworth, een X-bril, weten ze het winnende blik te vinden. Tijdens de rondleiding kan Fry het niet laten om, tegen het verbod in, van de geplande route af te wijken, en hij en Bender komen achter het verschrikkelijk walgelijke geheim over het geheime ingrediënt van Slurm.

Disclaimer: LIVE FROM OMICRON PERSEI 8



BEELD EN GELUID
Bij tekenfims is interlacing altijd een weerkerend probleem, en op deze DVD is dat niet anders. Matt Groening's stijl, met heldere aflijningen en een relatief beperkt kleurenpalet, maken echter dat dit euvel minimaal is. Resultaat: een kristalhelder beeld van zeldzaam geziene kwaliteit, dat het de Simpsons Season One Box op technisch gebied moeiteloos de pas afsnijdt. De kleurschakeringen zijn altijd zeer smaakvol en zacht, en er is niet de minste fout van op de beeldband te bespeuren. Qua geluid heeft men in tegenstelling tot de Simpsons-box besloten om de reeks geen 5.1-spoor mee te geven, maar op het 2.0-spoor is even weinig aan te merken als op pakweg die van de X-Files-boxen. Er is ook nog een Franse en een Italiaanse dubbing aanwezig, en als je die even beluistert weet je meteen waarom je altijd voor de originele versie moet kiezen. De ondertiteling is mooi geplaatst, netjes uitwijkend naar de bovenkant van het scherm wanneer er bijvoorbeeld onderaan een freeze-frame grap zit. Hier en daar wel een kleine opmerking: zo is in de eerste aflevering Benders naam vertaald als "Buiger", maar in de verdere afleveringen is dat euvel verholpen.



EXTRA'S
De menu's op deze disc zijn zeer overzichtelijk, waarbij je wel eerst de aflevering en dan de talen en opties moet kiezen. De lay-out is vrij uniform, en bevat nog tal van extra hidden jokes: elke scene selection pagina is de layout van een monotor-werkstation, dat volhangt met koffievlekken, post-it note-jes en grappige lijstjes, foto's en een occasionele sticker van New New York. Hier begint de pret al, met al die grapjes eruit te vissen. De voornaamste feature van de extra's is dat ALLE afleveringen voorzien zijn van een commentaartrack, waarbij afwisselend Matt Groening, David X. Cohen, John DiMaggio (Bender) en enkele andere leden van het animatieteam interessante achtergrondinformatie verschaffen. Wij zijn niet zo'n favoriete commentaartrackbeluisteraars, maar voor een reeks als Futurama maken we maar al te graag een uitzondering, omdat er in een animatiereeks als deze nog wat interessants verteld wordt ook. De eerste disc bevat van de pilootaflevering een volledige tweede versie, uitsluitend bestaande uit animatics (iets wat het midden houdt tussen de storyboards en de uiteindelijke versie). De pilootaflevering, Space Pilot 3000, is tevens voorzien van het volledig script en storyboard. Op de tweede disc staat er nog een speciale trailer over het verschijnen van Futurama op DVD. Disc 3 bevat een korte Nederlands ondertitelde featurette, waarbij een blik achter de schermen wordt gegund, met originele opnamen in de inkleurcomputer, de handgetekende en computergegenereerde animatie wordt getoond, een blik op de storyboards, en dit alles netjes aan elkaar gepraat door Groening. Daarnaast bevat de disc ook nog een galerij met conceptuele schetsen. Bij elke schets waar er een Planet Express-schip staat, kan je hier op plak duwen, en geeft Matt Groening een korte toelichting over Fry, Leela, Bender, het optreden van gastrollen in Futurama. In totaal bij zes afleveringen zijn er verwijderde scènes toegevoegd.

En tot slot zijn er maar liefst acht easter eggs te vinden, verspreid over de drie discs. Zoeken maar! En ze zijn goed verstopt! Wie het zoeken beu is, kan hier de oplossing vinden.

VERPAKKING
Toch nog een woordje over de bijzonder stijlvolle verpakking: in plaats van een doosje zoals The Simpsons krijg je hier een Jurassic Park Box Set-achtige doos, met daarin drie volwaardige Amarays, die je netjes naast elkaar kan leggen, en die dan een beeld vormen. Tegenover de Simpsons-box een flinke verbetering, maar uiteraard neemt deze zo wel wat meer plaats in. Maar wat een superbe afwerking: er is geen vierkant centimetertje onbezet, noch op de hoes, noch op de discs zelf, een schitterende collectie Futurama-tekeningen die je ook nog eens nergens anders vindt. Als je de drie Amaray's overigens naast elkaar legt, dan krijg je één groot beeld.



CONCLUSIE
Vreemd genoeg wordt deze bijzonder mooie boxset voorlopig in de Benelux niet uitgebracht, want dit is één van de topreleases van het jaar, zonder overdrijven. Aan de afwerking zal het niet liggen: alle afleveringen én de extra's zijn Nederlands ondertiteld, dus moeten we dit wel wijten aan het feit dat Futurama nog steeds niet erg bekend is hier. Jammer, want deze box, die op één week tijd de derde plaats in de UK-DVD charts wist te veroveren - enkel Memento en Swordfish deden het beter - is een regelrecht juweeltje. Wie nog nooit een aflevering van Futurama gezien heeft, maar humor zoals The Simpsons kan appreciëren, doet met deze box de koop van zijn leven. Tegen de eindejaarsfeesten komt box twee op de markt.

FUTURAMA OP INTERNET
De ware Futurama-fan heeft natuurlijk al lang zijn weg gevonden naar de onofficiële Futurama-website, waar alle hidden jokes en referenties terug te vinden zijn, alsook screensavers, wallpapers en interactieve spelletjes bij de vleet. Hint: kijk hier eens naar de videoclip van Flying Steps "Breaking It Down".

WIE IS WIE IN FUTURAMA
Futurama mag dan al een zekere schare fans hebben, niet iedereen is met de serie vertrouwd. Daarom even een overzichtelijke "who is who" met een voorstelling van de karakters. Lees hier verder.



cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, David X. Cohen
Met: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Lauren Tom, Phil LaMarr, Frank Welker

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1998-1999

Leeftijd:
PG/12

Speelduur:
280 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5039036008099


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Extra's:
• Audiocommentaar bij alle afleveringen,
• Featurette,
• Trailer,
• Full-length animatics Pilot,
• Script Pilot,
• Storyboards Pilot,
• Interactive stills gallery,
• Verwijderde scènes,
• 8 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij