:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WITSE - SEIZOEN 5
WITSE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-12-26
SERIE
In het televisieseizoen 2007-2008 was er op de traditionele zondagavond op de VRT één notoire afwezige: commissaris Witse (Hubert Damen) liet het een jaartje afweten. Eén en ander had te maken met het feit dat de prestigieuze fruitboerenreeks Katarakt ergens in de programmatie moest worden geschoven. Het opnameschema voor Witse is intussen gewoon blijven verder lopen, en er lag niet alleen een vijfde seizoen op het schap, zelfs een zesde is naar verluidt al volledig ingeblikt. Met de start van het nieuwe televisieseizoen werd de nurkse wetsdienaar weer op de Vlaamse televisiekijker losgelaten, en in tegenstelling tot de vorige reeksen was daardoor de reeks nog niet goed en wel uitgezonden, of de dvd-box ligt al in de rekken. Een soort van spoed die we alleen maar kunnen toejuichen.

Voor wat bestempeld wordt als oudbollig recherchedrama weet Witse anders best wel kijkers aan zich te binden. De laatste aflevering strandde op een zucht van de kaap van twee miljoen kijkers en was daarmee het best bekeken programma in de afgelopen vijf jaar. Witse haalde verder ook de actualiteit door de klacht van één of andere wereldvreemde rechter die streng opmerkte dat niemand in de reeks zich schijnt te bekommeren om het dragen van de autogordel. Tja. Eens te meer wordt het gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde getoond als een crimineel hellegat waar aan de lopende band lijken vallen, die de commissaris met het goed hart maar het slechte karakter mag komen uitsorteren, dus who the fuck cares about autogordels? In dit vijfde seizoen zien we onder meer hoe Witses assistente Sam De Coninck (Inge Paulussen) ruzie krijgt met haar familie nadat haar broer verwikkeld geraakt in een moorddossier. Inspecteur Romain Van Deun (Daan Hugaert), die op het einde van vorig seizoen was neergeschoten, heeft van zijn herstelperiode gebruik gemaakt om een roman te schrijven, maar het is nog maar de vraag of de uitgevers daar op zitten te wachten. Zijn partner Rudy Dams (Mark Stroobants) probeert intussen zijn carrière nieuw leven in te blazen door te solliciteren voor een job bij de computer crime unit, maar is dat echt wel wat hij wil? Witse zelf heeft voor zijn voortdurende subordinatie dankzij zijn superieur Peter Wijtinckx (Dirk Tuypens) een tuchtonderzoek én een bezoek aan de psycholoog aan zijn been. Maar Witse zou Witse niet zijn als hij er niet finaal zijn kas aan zou vegen.

De kritiek dat Witse een beetje oudbollig is en de verhalen soms vergezocht is niet helemaal onterecht, maar de kogels moeten niet altijd de kijkers om de oren vliegen. In deze reeks worden er verhoudingsgewijs nochtans nogal wat wapens getrokken, en speciaal voor commissaris Witse loopt er in de aflevering Terminaal warempel een seriemoordenaar rond in het Pajottenland. Voor ieder wat wils, dus, in deze vijfde, lekker wegkijkende reeks.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
53. Innige Band
Alle indicaties in het moordonderzoek omtrent Amanda Steels lijken te verwijzen naar  haar ex Bob Kuypers (Werner De Smedt), een ex-bajesklant die net vervroegd is vrijgekomen. Bob heeft een goed motief, want zijn dochter en zijn schoonmoeder weigeren hem het bezoekrecht aan zijn dochter Evy (Laura Tesoro). Hij heeft echter ook een waterdicht alibi: hij heeft een enkelband om en staat onder electronisch toezicht. Veel waterdichter kan het niet.

54. Het Meisje

Een Moldavische illegaal, Kosinsky, wordt op een bouwwerf gedumpt. Aan de gips op zijn vingers blijkt hij echter vermoord in een bijna afgewerkt pand en niet op een ruwbouw. Witse spoort de huisjesmelker op die de illegaal onderdak heeft verschaft, en hij blijkt nog een klein zusje Dasha (Ivona Cosic) te hebben, dat ook illegaal in het land is. Annemie neemt de zorg voor Dasha op zich, maar dat had ze beter niet gedaan...

55. Mr. Cash

Notaris Vermeersch wordt op een wel heel lugubere manier vermoord: eerst krijgt hij een injectie waar hij suf van wordt, daarna doet iemand hem stikken in geldbriefjes. Alle motieven blijken te maken hebben met geld: Notaris Vermeersch liet zich in de decadente wereld van hoerenkoten en parenclubs goed gaan. Met zijn vrouw, de adellijke Céline Du Mont Dit Callier, (Kristien Pottie) heeft hij een mariage de raison, zij heeft intussen een relatie met schepen Vissers (Mathias Sercu). Het belangrijkste item om de BTW-carroussel die de notaris had opgericht te kunnen decoderen zit in een zwart schriftje dat verloren schijnt te zijn. En er staat inderdaad explosieve informatie in.

56. Terminaal

Een jonge man die terminaal ziek is pleegt een reeks wraakmoorden, telkens met een kapmes. Hij brengt zijn slachtoffers fatale hakwonden toe om zich vervolgens te richten op het volgende slachtoffer. Gaat het om een willekeurige reeks moorden of zit er een patroon in. De politie zoekt koortsig naar een verband tussen de slachtoffers; ééntje, Sonny Derijcke (Viv Van Dingenen), heeft gelukkig de slachtpartij overleefd.

Disk 2:

57. Familie
In een magazijn vindt de politie Carl doodgestoken terug. Zijn ijskast zit vol hormoonpreparaten, en dat is voor de politie een goeie reden om de fitnessclub waar hij lid was door te lichten. Op de ledenlijst van de club staat bovendien iemand wiens wagen, een pick-up met een kapot achterlicht, voldoet aan een getuigenverklaring. Het is Sams broer Luc (Hendrik Van Doorn).

58. Huize Zonnewende

Albert Verwaest, een bewoner van rusthuis Zonnewende, wordt onder een brug met zijn hoofd tegen de muur geslagen. Zijn portefeuille is foetsie, dus Witse laat alle straatschoftjes uit de buurt oppakken op verdenking van roofmoord. Eén ervan wordt betrapt door een bewakingscamera wanneer hij met de bankkaart van de oude man geld uit de muur tracht te halen. Er is echter in het rusthuis meer aan de hand; een oude vriend van Albert, Cyriel Vertongen (Tuur De Weerdt) probeert aan de politie iets duidelijk te maken, maar hij zit zo onder de kalmeermiddelen dat er niets zinnigs meer uitkomt.

59. De Therapeut

Theo Sleutels (Joris Van den Brande) beweert dat hij zijn vrouw Liesbeth (Circé Lethem) heeft vermoord, alhoewel het er alle schijn van weg heeft dat ze zelfmoord heeft gepleegd door een combinatie van slaappillen en alcohol. Er doen echter geruchten de ronde dat de therapeut bij wie ze in behandeling is, dokter Olivier Vergauwen (Steven Van Watermeulen), haar seksueel misbruikte. Tegen Vergauwen is nog een klacht ingediend wegens seksuele intimidatie, maar die is geseponeerd. Een bijkomende complicatie is dat Vergauwen een gerenommeerde gerechtspsycholoog is.

60. Blind Vertrouwen

Bram Dewitte (Karel Tuytschaever) is getuige van de moord op Geertrui Wachters (Anne Somers), zijn lerares. D'r is één complicatie: Bram is blind, hij heeft de moord op Geertrui niet gezien, alleen gehoord. Maar zelfs dat is blijkbaar teveel, want iemand wil de waardevolle getuige uitschakelen.

Disk 3:

61. Corvette
Witse en Annemie worden ei zo na van de weg gereden door een sportwagen. Even verderop heeft de chauffeur een fietsend gezin overreden. De wagen in kwestie wordt even later geseind als gestolen. De eigenaar van de garage, Manu Geysels (Marc Nachtegaele), is dood. Zijn assistent Tom Van Hoydonk (Sam Van Samang) vermoedt dat het het werk is geweest van een Oostblokbende die een ripdeal heeft uitgevoerd, en ook Manu's oom John (Leslie De Gruyter) bevestigt dat Manu contacten onderhield met schimmige Polen. Het zoontje van de familie is intussen overleden aan zijn verwondingen, en vader Nuyens (Koen De Bouw) heeft in de pers duidelijk gesteld dat als hij de moordenaar vindt, hij hem zonder meer afmaakt.

62. Dilemma

Pastoor Govaerts wordt voor zijn altaar teruggevonden met een ingeslagen schedel. Na zijn overplaatsing uit Schaarbeek heeft de man al ongeveer iedereen in de parochie tegen zich in het harnas gejaagd: van de plaatselijke jeugdbeweging tot een arts die hij heeft laten ontslagen omdat hij een abortus had uitgevoerd. Kennelijk had de pastoor wél succes bij weduwen met een dik spaarboekje.

Disk 4:

63. Samaritaan
Louis Verdonckt (Dirk Celis) ligt al twee jaar te bed na een hersenbloeding. Zijn zoon Stijn (Lieven Pattyn) heeft het mangement van zijn bedrijf overgenomen, maar hij maakt er een potje van. Zijn andere zoon Sander (Patrick Vervueren) is een junk die alleen zijn vader komt bezoeken als hij geld nodig heeft, en zijn vrouw Mia (Peggy De Lantsheer) wipt, om het met de commissaris te zeggen, van de ene vent op de andere. Dat Louis een fatale dosis lexotan heeft genomen zou nog best te begrijpen zijn, maar aangezien hij verlamd was moet iemand hem, al dan niet vrijwillig, geholpen hebben.

64. & 65. Icarus

Marie Vandecasteele is net geselecteerd voor de kampioenschappen paardrijden, wanneer ze tegen een auto aanrijdt. Uit de autopsie blijkt dat ze een overdosis slaapmiddelen had toegediend gekregen. Zou de vader van haar concurrente Veerle Dingemans (Laurien Van den Broeck), Rob (Koen De Sutter) er voor iets tussenzitten? Of zijn het haar ruziënde vriendjes Yuri Kapinsky (Greg Timmermans) en Björn Diels (Yemi Oudewale) geweest? Feit is dat het om veel meer gaat dan een stomme sportwedstrijd. Maries vader (Jos Verbist) is schijnbaar onbewogen bij de dood van zijn dochter.

BEELD EN GELUID

Alweer goede punten voor Bridge. Witse seizoen 5 scoort met een kleurrijk en scherp anamorf beeld dat misschien af en toe een paar moiré-artefacts vertoont, maar voor de rest voor een binnenlandse productie de kwalitatieve vergelijking met heel wat buitenlandse series kan doorstaan. Vooral de kleuren zijn erg natuurlijk, maar ook het detail valt zodanig mee dat we zelfs de oneffenheden in de gelaatsuitdrukkingen zien. De kogels vliegen niet dadelijk in het rond, en Witse is een voorbeeld van een geluidstrack waarbij een simpele Dolby Surround 2.0-track ruimschoots volstaat. Alleszins zit er voldoende gevoel voor richting in de track om bijvoorbeeld voorbijgierende politiesirènes een indruk van beweging mee te geven. De dialogen zijn strak en helder, zeer goed verstaanbaar, en de muziek van de nog altijd ondergewaardeerde VRT-huiscomponist Johan Hoogewijs, die onder meer ook Heterdaad op zijn conto heeft staan is in perfecte balans, klinkt loepzuiver en geeft het geheel nog wat emotie mee.

EXTRA'S

De technologie in het district Halle-Vilvoorde staat blijkbaar nog niet ver genoeg voor bonusmateriaal.
 
CONCLUSIE
Dertien avonden lang krijgt onze favoriete commissaris weer eens de gelegenheid om uitgebreid verdachten te pesten. Fuck de deontologie!



cover




Studio: Bridge Entertainment

Regie: Melinda Van Berlo, Vincent Rouffaer, Eric Taelman, Luc Coghe
Met: Hubert Damen, Inge Paulussen, Daan Hugaert, Mark Stroobants, Dirk Tuypens, Els Olaerts

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
0

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
697 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983490796


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij