:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MADAGASCAR 2 - ESCAPE 2 AFRICA
MADAGASCAR 2 - ESCAPE 2 AFRICA (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-05-03
FILM
Na alle strapatsen uit de eerste film wordt het toch stilletjesaan tijd dat onze vrienden Alex (Ben Stiller), Marty (Chris Rock), Melman David Schwimmer) en Gloria (Jada Pinkett Smith) huiswaarts keren. Omdat, zoals we in de eerste film zaken, het cargoschip zonder benzine zit, hebben de maki-aapjes een andere optie naar voren geschoven: laten we zeggen dat het voornaamste middel om het eiland weer te verlaten is: een combinatie is van het vliegtuig van de daar ooit gestrande piloten, de pinguïns in de cockpit en een héle grote katapult. Ook King Julien (Sacha Baron Cohen), zijn henchman Maurice (Cedric the Entertainer) en de kleine zenuwachtige Mort (Andy Richter) willen wel eens een stukje van de nieuwe wereld zien. Helaas geraakt het vliegtuig niet voorbij het Afrikaanse vasteland, en het stort midden in een wildreservaat neer. De vier kunnen hun geluk niet op wanneer blijkt dat ze te midden van hun eigen soortgenoten zijn geland. Marty vindt al dadelijk een groep identiek op hem lijkende zwarte zebra's met witte strepen, pardon, witte zebra's met zwarte strepen, euh... laat maar zitten, zebra's dus. Melman wordt benoemd tot medicijnman van de giraffen, en wordt voor het eerst in zijn leven geconfronteerd met een bende ongeregeld die nog hypochondrischer is dan hijzelf. Bovendien slaat de angst hem om het hart wanneer men hem wijsmaakt dat hij aan de (compleet niet bestaande) medicijnmannenziekte zou lijden. Gloria heeft zich een lekker modderbad genomen, en aangezien haar hormonen de laatste tijd opspelen en ze wel te vinden is om te paren, laat ze zich de charmes welgevallen van macho nijlpaard Moto Moto (Will.i.Am). Maar Alex zit helemaal klaar voor het avontuur van zijn leven: hij heeft zijn vader Makunga (Alec Baldwin) en zijn moeder (Sherri Shepherd) teruggevonden, en eventjes lijkt het alsof het idyllisch plaatje van het gezinnetje na zoveel jaar weer herenigd is. Makunga's kleffe broer Zuba (Bernie Mac), die maar wat graag alfa-mannetje van de groep zou worden, merkt niet geheel onterecht op dat Alex de ontgroeningsproeven nooit heeft ondergaan. Dat daar een vechtpartij met een kleerkast van een leeuw bijhoort, is iedereen in de euforie van het moment vergeten te vermelden, totdat Alex er in de ring tegenover staat. De uitkomst is voorspelbaar: Alex wordt de ring uitgeknikkerd en uit de troep verbannen. Maar wanneer er een droogte dreigt heeft ook Zuba niet de oplossing; misschien dat Alex met zijn westerse instincten wél drinkbaar water kan vinden...

Toegegeven, Madagascar 2 tapt grotendeels uit hetzelfde vaatje als deel 1; de hoofdpersonages worden van Madagascar naar het Afrikaanse vasteland verkast, maar het fish out of the water-verhaaltje dat zich vervolgens ontspint is grotendeels gebaseerd op hetzelfde eenvoudige keukenrecept. Moeten we nu blij zijn omdat er geen trendbreuk is en de karakters in dezelfde lijn liggen als bij de eerste film, of moeten we het daarentegen betreuren dat er geen jota aan nieuws te rapen is en dezelfde personages weer in dezelfde situaties verzeilen als in het eerste deel. Dreamworks is nochtans één van de schaarse maatschappijen die echter de handschoen durft opnemen tegen het almachtige en alomtegenwoordige Pixar. Eerder middelmatige talenten als Ben Stiller en David Schwimmer krijgen met deze film wel de kans om te schijnen, maar echt hun rol veel verder dragen dan de voorspelbare oneliners in deze toch wat kleffe en moraliserende prent die afgeladen vol met clichés zit, doen ze niet. Waar er in de eerste film nog een zekere wrijving speelde tussen de personages van Ben Stiller en Chris Rock, is de chemie tussen de hoofdpersonages er niet echt meer; we zouden ons zelf kunnen afvragen of ze wel in hetzelfde deel van Afrika zijn beland. De subplot waarbij giraf Melman verliefd is op nijlpaard Gloria, maar dat nooit heeft durven toegeven, werkt zelfs een beetje contraproductief, want we hebben in de eerste film Melman leren kennen als iemand die alleen maar geeft om het bijhouden van zijn lichaamstemperatuur. Voor de cheap laughs werd ook een blik verdwaalde toeristen opengetrokken, waarbij vooral Nana, het oude omaatje dat in de eerste film aan Central Station de vloer aanveegde met Alex de leeuw, plots naar het voorplan wordt geschoven. De nieuwe karakters dragen niet echt veel bij en doen het geheel zelfs op momenten denken aan een plagiaat van The Lion King. Met name de rol van de malafide Zuba wordt door Alec Baldwin ingekleurd als een doordrukje van Scar. Ook de andere rollen zijn met variabele aaibaarheidsfactor ingevuld, zo is Sacha Baron Cohen nog altijd dezelfde gender confused irritante haarbal. Desondanks blijft de film een mengsel van postmodernistische cultuurreferenties, leuke liedjes en dansjes, hyperkinetische animatie en de vrolijke ongelukjes van het kwartet pinguïns, die de show blijven stelen in elke scène waarin ze opduiken, met als hoogtepunt een door één van de zwartwitte beestjes in scène gezette zelfmoord met behulp van een fles ketchup en een rauw ei.

BEELD EN GELUID
Net als bij Madagascar op Blu-ray is de beeldtransfer compleet foutloos: d'r is geen analoog omzettingsstadium geweest, dus alle artefacts die daarmee samenhangen hebben nooit bestaan. Critici zeiden daat de iets "rudimentairdere" animatie van Madagascar in verhouding tot de films van Pixar waarschijnlijk in het niet zouden verdwijnen. Het beeld is echter toch constant dik in orde, een beetje qua ruwheid van textuur te vergelijken met Open Season, die qua beeld ook al een danig goed resultaat kon voorleggen. De eerste openbaringen van het goede beeld zien we al wanneer de talloze maki-aapjes van onze vrienden afscheid komen nemen wanneer ze weg gaan vliegen; echter vooral de openbaring van de kuddes tegenover onze vier vrienden is een prachtig staaltje CGI, waar qua bewegingen van kuddes de realiteit zo goed mogelijk is nagemaakt. De manier waarop de zebra's, die overigens allemaal identiek zijn aan Marty, voorthuppelen is zeker met zorg gedaan, zodat het feit dat het maar CGI is, goed wordt weggemoffeld. Het meest indrukwekkend vind ik echter nog de haartooi van de leeuwen zoals Alex, waarbij je de strengetjes kan tellen - alhoewel die nonkel met zijn Elviskuif de zaak een beetje overdrijft. De Engelse geluidstrack is uitgevoerd in Dolby TrueHD 5.1, en is een lust voor het oor. De juichende aapjes, de zware impact wanneer Alex de flink geanticipeerde oorvijg van Teetsi krijgt, de junglegeluiden bij de onfortuinlijke groep toeristen waar Nana in is verzeild geraakt, alles klinkt zoals het zou moeten klinken en de zorg die aan de geluidstrack is gewijd, is evenredig met de moeite die men voor de rest van de presentatie heeft gemaakt.

Eén grootse flater is echter het Nederlandse ondertitelingsspoor, dat té nadrukkelijk op een Noord-Nederlands en niet op een algemeen Nederlands is gericht. "Hou jij mijn tassie effe vast, want die gozer wil met me dansen" is een érg grote dichterlijke vrijheid ten opzichte van het Engels gesproken origineel, en geen enkel Vlaams kindje van onder de tien begrijpt de grap.

EXTRA'S

Ik heb de dvd ter vergelijking niet, maar voor zover ik kan oordelen is het voornaamste bonusmateriaal op de nieuwe drager overgepompt. In de geanimeerde menu's vinden we eerst en vooral drie opties voor tijdens het afspelen van de film: er is een audiocommentaartrack van regisseurs Eric Darnell en Tom McGrath, die, zoals het animatiefilms betaamt, wel een paar interessante anecdotes over het productieproces uit hun mouw kunnen schudden, maar over bijvoorbeeld de klasse van een acteur als Ben Stiller wordt er redelijkerwijs beter niets gezegd. In de animator's corner kan je enkele van de animatoren op een bankje zien zitten die tijdens het afspelen van de film in een Picture-in-Picture gelijktijdig de scènes becommentariëren, en er is ook nog een trivia track die niet dadelijk iets schokkends bevat.

De documentaires zijn wat gevarieerd. Enerzijds zijn er wat goeie bijdragen bij, maar er is ook een hoop filler material. Eerst en vooral wordt de stemmencast natuurlijk voor de camera getrokken, in de documentaire It's a family affair: The cast of Escape 2 Africa. Negen minuten lang mogen Stiller, Rock, Schwimmer en Pinkett-Smith elkaar over elkaars haar wrijven en zeggen hoe'n toffe collega's ze allemaal zijn. Hier en daar worden ze onderbroken door de nieuwe leden van de cast, zoals Alec Baldwin. Een meer technische en beter onderbouwde documentaire is The making of Escape 2 Africa (11 min.) waarin zowel aandacht besteed wordt aan het verhaal als aan de gebruikte computertchnieken, en één scène in het bijzonder, de Crash landing (4 min.), wordt nog eens apart uitgelicht. Als zelfs Waalse politici op snoepreisjes mogen naar China, dan is het maar niet meer dan logisch dat enkele mensen van het productieteam ter voorbereiding van de animatiefilm een studiereis naar China ondernamen. Het resultaat daarvan ziet U in African adventure (7 min.). Om het zwarte continent nog wat extra aandacht te geven, is er ook een interactieve featurette Jambo Jambo: Swahili speak ingebouwd, waarin je de voornaamste woorden in het Swahili worden aangeleerd, en die waarschijnlijk geen hond oppikt. Eén en ander is vooral een alibi om de beelden van de film zelf nog eens te recycleren. Een laatste featurette is The Bronx zoo: Madagascar (8 min), waarin een New Yorkse directeur van een dierentuin zijn nieuw nachtpaviljoen met dezelfde naam als de film mag komen pluggen. Verder bevat de disk vijf videoclips - dat kan dan gaan van filmfragmenten met muziek in over karaoke-versies tot en met heuse videoclips van onder meer Will.i.am. Ook de Dreamworks animation video jukebox is weer aanwezig, een compilatie met muzikale momenten uit andere Dreamworks-films, die nu zijn aangedikt tot ongeveer een kwartier. Zijn we het lamme spelletje niet vergeten? Nee hoor, dat is er ook. Test flight of Air Penguin bevat één of ander raadspelletje waarbij je moet zoeken wel vliegtuigonderdeel je nodig hebt om je uit elkaar vallende vliegtuig te repararen. De uit elkaar vallende aandachtscurve daarentegen is reddeloos verloren. Dan is er nog een reclamespotje voor één of ander Madagascar-computerspel, en er zou ook nog een BD Live-optie aanwezig moeten zijn.

CONCLUSIE

Een topstatus zit er eigenlijk niet in, want daarvoor is het bonusmateriaal inhoudelijk gewogen en te licht bevonden. Madagascar 2 is een film die ten opzichte van het eerste deel op veilig blijft spelen, en niet bruskeert maar helaas ook nergens geniaal is.



cover



Studio: Paramount

Regie: Eric Darnell & Tom McGrath
Met: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Andy Richter, Alec Baldwin, Bernie Mac, Sherri Shepherd, Will.i.am, Tom McGrath, Christopher Knights, Chris Miller, John DiMaggio

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
2008

Leeftijd:
PG

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5055025132132


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Deens Dolby Digital 5.1
Fins Dolby Digital 5.1
Noors Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Frans, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar
• Animator's corner PIP-commentaar
• Trivia track
• Documentaire "It's a family affair: The cast of Escape 2 Africa"
• Documentaire "The making of Escape 2 Africa"
• Documentaire "Crash landing"
• Documentaire "African adventure"
• Interactieve featurette "Jambo Jambo: Swahili speak"
• Documentaire "The Bronx zoo: Madagascar"
• 5 videoclips
• Dreamworks animation video jukebox
• Spelletje "Test flight of Air Penguin"
• Trailer voor spel
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij