:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MERLINA - SEIZOEN 2
MERLINA - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-12-09
SERIE
Merlina opdelen in seizoenen is altijd een kunstmatige zaak geweest. Als er nieuwe afleveringen van de reeks klaar waren werden die alternerend met herhalingen van oude afleveringen uitgezonden, en afgezien van zomer-of winterstop is de reeks eigenlijk nagenoeg continu een paar jaar blijven lopen. Seizoen 2 loopt dus gewoon voort waar seizoen 1 eindigde, en brengt ons afleveringen 27 tot en met 52 van wat uiteindelijk een reeks van 95 afleveringen zou worden. In de compleet geweldloze - het ergste wat er gebeurt is dat er iemand een taart in het gezicht krijgt - en brave jeugdserie volgen we de belevenissen op het advocatenkantoor Merlina, geleid door de lieve oude charmante dame Marie-Ann Meerschaut (Lea Couzin), die zich door haar medewerkers welwillend laat aanspreken met Tante Merlina. Achter haar vriendelijke façade gaat een steenrijke, bikkelharde advocate schuil die elke week opnieuw de strijdt aanbindt tegen het onrecht. Naast haar nichtje Ann (Mieke Bouve) en manusje-van-alles Pol (Paul Ricour), die de meeste opdrachten voor het detectivebureau uitvoeren, heeft ze ook nog een ietwat excentrieke uitvinden in dienst, Napoleon (Jan Reussens), die elke week met het konijn uit de hoge hoed, in casu een uitvinding, op de proppen komt die nét datgene is wat de zaak van de week vooruithelpt.

Merlina moet vaak ter hulp schieten wanneer de klassieke politie, belichaamd door de niet al te snuggere adjunct-commissaris Medard Stapel (Jan Moonen) weer eens tekort schiet, of wanneer collega Boeikens (Ronny Waterschoot) van het concurrerende detectivebureau Floepi (Firma voor Legale Opsporingen En Politionele Inlichtingen) de zaak weer eens grondig heeft verprutst door zijn schrijnend gebrek aan competentie. Meerdere malen is de tegenstander van dienst het misdaadsyndicaat dat geleid wordt door de gezichtloze Sardonis (Raf Reymen), een schurk die zo uit een stripverhaal kan zijn gestapt, die zich noodgedwongen omringt met een bende compleet oliedomme handlangers die rondlopen in een gangsterkostuum uit de tijd van Al Capone, inclusief een paar indrukwekkende (nep)littekens op hun gezicht. In dit tweede seizoen van Merlina keren ook een aantal vaste waarden terug: de Chinese restauranthouder Wang, de gesjeesde poëet Van den Kapblok en de burgervader van het stadje Ravenburg waar het immer peis en vree is. Vaak worden de afleveringen om budgettaire redenen geschreven in functie van welke toeristische trekpleisters (van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol tot het Afrikamuseum in Tervuren) of bekende personen (van Nonkel Bob tot Walter Capiau) hun medewerking aan de reeks wilden verlenen, maar voor dergelijke rigide financiële randvoorwaarden zit de reeks aardig in elkaar. De aflevering waarin bijvoorbeeld Stapel en Ann mee mogen doen met het hilarische televisiespelletje Hoger-Lager is bijvoorbeeld absoluut één van de hoogtepunten van de op deze set geselecteerde afleveringen. Ook een regelmatige sneer naar de gevestigde waarden behoort tot het vaste recept van een Merlina-aflevering, maar het blijft bij een paar goedgemikte prikken en het wordt zeker nergens ranzig of denigrerend voor de betrokken partijen.

Of de reeks in de moderne tijd waarin pluchen honden, gemaskerde superheldinnen, winderige varkens en aan een zware vorm van ADHD lijdende namaakkabouters die nonstop reclame maken voor fruit dat drie keer zo duur en tien keer zo snel rot is, nog zal aanslaan is niet helemaal zeker. De budgetten van de aangehaalde voorbeelden zijn nochtans stukken groter, maar ze maken de elementaire fout om de jeugdcategorie die hun belangrijkste afnemers zijn, te betuttelen en te bekleuteren, én als het nog enigszins mogelijk is en passant wat geld uit de zakken van de ouders te kloppen. In de tijd van Merlina was dat allemaal nog niet waar en draaide de uitzending nog altijd om de aflevering. Zij het dat Merlina zich bij één boekenbeurs bezondigde aan het Merlina Mysterieboek. Niemand kocht het behalve kinderen, nu is het een cultfenomeen dat al lang niet meer te krijgen is en waar op tweedehands sites kolossale bedragen voor worden neergeteld. U mag eens aan mijn exemplaar komen snuffelen, als U uw handen eerst wast en uzelf in een hazmat-suit hijst, natuurlijk. De reeks moest het toch vooral nog hebben van de nostalgische meerwaarde. Er wordt nog betaald in frank, de Vlaamse televisieomroep heet nog BRT, en GSM's en laptops zijn er nergens te bespeuren;de hoogste technologische vooruitgang is de computer Evarist, eertijds nog een tip top in orde-uitvinding van de geniale Napoleon, die nù naar alle hedendaagse normen gedateerd is. D'r wordt echter nog heel veel aandacht besteed aan zaken zoals beleefde omgangsvormen en correct taalgebruik, zonder dat dit te kunstmatig overkomt. Wie zin heeft in een portie jeugdnostalgie, wendt zich best tot het beste detectivebureau van het land.


     


En zie, overal in het land ontstonden op speelplaatsen door heen Vlaanderen aspirant Merlina-teams, zelfs in niet-gemengde scholen. Of ze ooit een groter mysterie hebben opgelost dan de lekke band van de fiets van de directeur zullen we wellicht nooit weten, en of ze er zelf niet de hand in hadden gehad, ook niet. Feit is dat Merlina zeker bij de generatie dertigers nog leeft, want een gemiddelde dertiger weet wat een parafix is. Zo'n storm zal het nu met deze re-release allicht niet meer lopen, maar we hebben nog steeds de herinneringen aan één van de beste BRT-jeugdseries in een reeks die al niet te slecht was om mee te beginnen.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
27. De Klopgeest
Boeikens heeft een job aangekomen om een klopgeest uit een hotelkamer te verdrijven. De hotelmanager (Anton Cogen) wenst absolute discretie om een nakend congres van oliesjeiks niet in het gedrang te brengen. Boeikens is echter de deur nog niet uit of hij klopt aan bij Merlina, want (a) hij kan het niet alleen af, en (b) hij heeft schrik van klopgeesten.

28. De Tante Roosje

De mannen van Sardonis hebben in een museum de sarcofaag met de mummie van farao Amenothep gestolen, en willen die voor vijf miljoen verkopen aan een Amerikaanse verzamelaar. De transactie zal uitgevoerd worden door de bemanning van het schip Tante Roosje. Ze hebben de instructies voor de overdracht op een rommelmarkt in het Kuifjesalbum De Sigaren Van De Farao gestopt. Het probleem is dat Ann de strip heeft gekocht.

29. Het Teken Van Merlina

Dokter Igor Mortis (Arnold Willems) heeft in dienst van Sardonis een man plastische chirurgie laten ondergaan zodat hij als twee druppels water op Napoleon lijkt. Terwijl tante Merlina en Ann met een smoes uit het detectivebureau worden gelokt, moet de dubbelganger de plaats van Napoleon innemen en zijn kluis met plannen leegroven.

30. Bloemen Voor Merlina

Er wordt op het kantoor van Merlina 1300 frank ingezameld om voor de verjaardag van tante een ruiker bloemen te kopen. Pol rijdt op zijn koersfiets naar de winkel, maar bij het terugkomen wordt hij aangereden door een dame. Die wil niet dat de politie erbij wordt gehaald, en geeft Pol voor de vergoeding van de bloemen en de kapotte fiets 5000 frank. Pol gaat nieuwe bloemen halen, maar hij brengt van de winkel nog iets anders mee: twee politieagenten die hem prompt arresteren voor valsmunterij.

31. Het Onzichbare Orkest

Nonkel Bob (Bob Davidse) wil een benefietconcert houden voor kansarme kindjes. Merlina komt op het idee om Renaat Van de Kapblok (Frans Van der Aa) te laten komen voordragen. Ann heeft in een straat een bandje horen repeteren, en wil hen graag vragen of ze mee willen doen. Maar het orkestje blijkt niet te bestaan, en de muziek die ze horen is enkel maar een dekmantel opdat men tot op straat de valsmunterijpersen van Sardonis niet zou horen.

32. De Warmwater-Uitvinder

Mijnheer Slagmolens (Jaak Van Hombeek) ontsnapt uit een psychiatrische instelling, en arriveert bij Merlina om Napoleon te laten verklaren dat zijn uitvinding, iets waar water pas door kookt op 3750 graden, echt is. De uitvinding zou het einde van de machtige petroleumfederatie kunnen betekenen, en Joe S. Paghetti (Werther Van der Sarren) huurt een detective in om Slagmolens van kant te maken: Boeikens! Slagmolens wordt intussen gezocht door Stapel om terug naar het zothuis gevoerd te worden, maar tante Merlina heeft een toneelstukje bedacht om tegelijkertijd Slagmolens onschuld te bewijzen en Paghetti te laten arresteren voor aanzetten tot moord.


     


Disk 2:
33. De Blinde Violist
Als Ann en tante Merlina in een horecazaak een broodje gaan eten wordt tantes handtas gestolen. De dievegge blijkt onder hypnose te zijn, en heeft de instructies gekregen om de inhoud van de tas te deponeren in de vioolkist van een blinde violist (Door Van Boeckel). Wanneer Pol de violist wil schaduwen, verdwijnt die spoorloos in een kapperzaak.

34. Het Geweten Van Ravenburg (1)

De gemeenteraard van Ravenburg zit met een huizenhoog probleem: al wat er in de vergadering wordt beslist staat 's anderendaags in geuren en kleuren in de Ravenburgse Post. De journalist wil uiteraard zijn bronnen niet prijsgeven, alleen dat de anonieme tipgever zich het Geweten van Ravenburg noemt. Aangezien er een papegaai in een kooi in de raadzaal staat, is Koko natuurlijk verdachte nummer één. Wanneer het beest wordt verwijderd blijft de informatiestroom echter aanhouden.

35. Wie Van De Drie? (2)

In hun poging om het Geweten van Ravenburg te klissen heeft het detectivebureau Merlina al behoorlijk wat flaters geslagen, en al wat ze totnogtoe hebben bewezen is dat Koko de papegaai de dader niet is. Aangezien er geen afluisterapparatuur in de zaal verborgen zit, moet één van de drie schepenen het lek zijn: Fons Plateau (André Van Daele), de opvliegende kolonel Debulder (L. Van Horenbeeck) of Dhr. Muishond (Walter Merhottein, broer van). Tenzij het de burgemeester (Fons Derre) zelf is, maar heeft die een reden om zijn eigen politieke carrière te torpederen?

36. Chinese Goelasj

De familie Wang (Jos Kennis en Marleen Merckx) doet op straat alsof ze Pol en Ann niet herkennen. Merlina vindt dat verdacht, en besluit om het ganse personeel van het detectivebureau op een avondje in hun Chinees restaurant te trakteren. De Wangs zijn verdwenen uit hun eigen restaurant, en in de plaats daarvan staat er een papzak die alleen stoofvlees en balletjes met frieten kan serveren. Toch komt er regelmatig iemand een keteltje Chinese goelasj halen.

37. De Gemaskerde Jockey

Boeikens heeft een job gekregen als bodyguard voor een waardevol zwart renpaard, Sneeuwwitje. Wanneer Pol en Ann hem een bezoekje brengen, ligt hij in elkaar geslagen in een stal en is Sneeuwwitje alsook haar jockey, Piet De Prins, verdwenen. 's Anderendaags ontvangt de eigenaar een brief van De Prins dat hij in Amerika zit. Van het paard echter geen spoor. Een nieuw renpaard eist echter alle aandacht op: het witte dier heet Lucifer en zijn jockey is altijd gemaskerd. Om de zaak op te lossen doet het detectivebureau een beroep op niemand minder dan de enige, echte Armand Pien.

38. Dubbelspel

Pol gaat voor Napoleon een paar schoenen halen bij de schoenmaker. Hij krijgt echter het verkeerde paar mee: in de hiel zit een microfilm met allemaal gelekte geheime dossiers van het Ministerie van Buitenlandse Betrekkingen. Tante Merlina, die op congres is in Amsterdam, raadt Pol en Ann aan om contact op te nemen met een medewerker van het ministerie, mijnheer Tijlloos (Jacky Morel), maar spionage kan best ingewikkeld zijn.

39. De Steen Der Wijzen

Een charlatan biedt aan een bank een steen der wijzen te koop aan, waarmee je ijzer in goud kan veranderen. Napoleon en Merlina worden door de bankdirecteur (Alex Van Haecke) gevraagd om na te gaan of het goud wel echt is. Pol en Ann helpen intussen Renaat Van den Kapblok (Frans Van der Aa) voort met een caféweddenschap: de dichter heeft voor een bak bier gewed met een goochelaar (Borah) dat die er niet in zal slagen om binnen de 24 uur zijn horloge te ontfutselen.


     


Disk 3:
40. Nico, Tico En Maximiliaan
De oh zo slimme mannen van Sardonis hebben de buit van een recente juweliersoverval op het marktplein begraven, net op dezelfde plek waar er een circus zijn tenten heeft opgeslagen. Een clown, Nico (Luc Wyns), heeft bij het graven van een poetje voor een paal de juwelen in het poetje gevonden, en is hierover te loslippig geweest tegen zijn collega Maximiliaan, feitelijk Sardonisagent Louis (Louis Vervoort). De clown wordt ontvoerd door de Sardonianen. Omdat hij als twee druppels water op Pol lijkt, neemt die zijn plaats in.

41. De Beste Detectives

Merlina krijgt vlak voor Kerstmis een brief van een zekere Elsje (Corrie Vermeulen), een half weesje dat haar spaarcentjes, waarmee ze voor haar papa een cadeau wilde kopen, kwijt is. Elsje is echter zo dom geweest om haar adresgegevens niet in de brief te zetten. De brief is zo pakkend dat Merlina haar detectives uitstuurt om Elsje voor Kerstmis te vinden, zo niet zijn ze niet langer de naam van het beste detectivebureau van het land waard.

42. Bokkevliegers Boven Bokrijk (1)

43. Bokkevliegers Boven Bokrijk (2)
Merlina Goes Limburg. Iemand heeft de legende van de Bokkenrijders terug nieuw leven ingeblazen, en er heerst een plaag van diefstallen op boerderijen rond Limburg. De Bokkenrijders verplaatsen zich door de lucht, en leggen met slaapgasgranaten eerst hun doelwitten lam. Merlina opereert vanuit een omgebouwde mobilhome, waarin ze over alle snufjes beschikken die ze in hun vast kantoor ook hebben.

44. Hoger, Lager, Foetsie

Er is een bende autodieven actief die er een heel aparte modus operandi op nahoudt: de dieven bellen een depannagedienst op en doen alsof ze de auto niet kunnen starten, en laten dus het vuile werk opknappen door de nietsvermoedende garagisten. Stapel is op zoek naar een partner om mee te doen met de legendarische BRT-kwis Hoger Lager. Met een lichte tegenzin wil Ann hem wel vergezellen. Na een ongelofelijke reeks onwaarschijnlijke blunders wint het duo toch de auto. Ann kan met een auto echter niets aanvangen, en Stapel stelt voor om haar de helft in geld te betalen. Maar dan wordt hij ook het slachtoffer van de dieven.

45. Drakenbloed

Sardonis heeft het gemunt op een lading "drakenbloed" - rood kwik - die wordt aangevoerd in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Met de stof kunnen ook raketten worden aangedreven. Hij laat zijn handlangers in de buurt een put graven om zo in het verluchtingssysteem binnen te kunnen dringen. Om onopvallend te werk te kunnen gaan hebben de Sardonianen uitgerekend in de straat van Merlina een tent van de RTT gestolen. Stapel verdenkt Pol van de diefstal, want hij heeft kort daarvoor een woordenwisseling gehad met twee arbeiders van de RTT.

46. Zwart Goud

Van Den Kapblok staat uit noodzaak te bedelen op straat. Hij is al zijn geld kwijtgespeeld aan een gladde immobiliënmakelaar met de toepasselijke naam Paling (Chris Cauwenberghs), van wie hij voor één miljoen een waardeloos stuk weiland heeft gekocht. De firma Merlina besluit om Paling eens goed terug te pakken, en Napoleon geeft zich uit voor een geoloog, professor Havelaar, die beweert dat er onder de grond een oliebel zit.


     


Disk 4:
47. De Schat Van Machomet
Ann en Pol gaan een weekeindje naar de Voerstreek om de excentrieke professor Dreistein (Luc Walter) te helpen bij zijn zoektocht naar de schat van de Tempelier Machomet. In dezelfde streek is echter ook de bekende surrealistische schilder Dadali verdwenen, die kennelijk het pad heeft gekruist van een bende smokkelaars.

48. Kalme Werksfeer

Bij Merlina zoeken ze een kuisvrouw, en er biedt zich een zekere Jenny (Gert Portael) aan met goede referenties, die op zoek is naar een kalme werksfeer. Kalm is echter niet wat er op het programma staat, want Sardonis wil van de gelegenheid profiteren om één van zijn handlangers, vermomd als werkman van de RTT, een zendertje in de telefoon te laten installeren.

49. Kere Weerom Bruidegom

Ann hoort het hartverscheurende verhaal van Monica Van den Bosch (Goedele Derick) die op het bureau van de burgemeester op haar trouwdag door haar verloofde Kareltje in de steek is gelaten. Kareltje zit namelijk een half jaar in Zuid-Amerika om vlinders te gaan vangen. Monica eist van de adellijke familie van Kareltje, een gravin (Emmy Leemans) en haar sullige man (Raymond Jaminé), een miljoen schadevergoeding. Maar Monica is een goudzoekster voor wie het alleen maar om het geld draait. Ann besluit om wraak te nemen.

50. De Tarnkapgang

Sardonis heeft een nieuwe manier bedacht om alle juweliers uit de omgeving te plunderen: terwijl één van zijn handlangers (Bert Champagne), een vermommingskunstenaar, zich voordoet als potentiële koper, gaat een onzichtbare man met een duur juweel aan de haal. Maar er bestaan toch geen onzichtbare mannen... of wel?

51. De Inboedelbende

Een bende benadert oude vrouwtje en jonge meisjes die van plan zijn te verhuizen, en bieden vervolgens aan om de verhuis voor de helft van de prijs te doen. Dit is een perfecte manier voor Merlina om als lokaas te fungeren: Ann wordt op een gemeubeld appartementje geïnstalleerd, en het is wachten tot de vis bijt. Pol zit inmiddels in een kast verborgen, klaar om de bendeleden te parafixen, maar de bendeleden zijn zo wantrouwig dat ze de kast van buiten op slot doen.

52. Het Mysterie Van De Kale Olifant

Boeikens krijgt de opdracht om uit te zoeken wie de opgezette olifant in het Afrikamuseum in Tervuren heeft kaalgeschoren. Hij is echter vergeten te vragen wie zijn opdrachtgever is. Pol en nn krijgen de opdracht sjeik El Ambrass (Herman De Jager) te behoeden voor een aanslag. Wanneer blijkt dat dokter Igor Mortis (Anton Willems), een voormalig bendelid van Sardonis, in opdracht van een politieke terreurgroep de sjeik wil vergiftigen door hem soep met olifantenharen voor te schotelen, worden de twee opdrachten er één. Merlina neemt contact op met Sardonis, die beweert met de zaak niets te maken te hebben, want Sardonis is misschien wel een misdadiger, maar géén moordenaar.


     


BEELD EN GELUID
Ook voor deze release van het tweede Merlina-seizoen is de technische presentatie mager, wat door de ouderdom kan verklaard worden. D'r zitten sporadisch video-artefacts in, zoals blijkbaar een band die niet correct is opgewonden, d'r lopen witte lijnen door het beeld, en het meest storend zijn dat in het kwadrant linksboven er over nagenoeg de hele transfer duidelijk twee dode pixels te zien zijn. Dit laatste kan mogelijk ook een fout zijn bij de transfer. De audioband is nog wel verstaanbaar, maar tot op de draad versleten, wat vooral in fragmenten met vals klinkende muziek pijnlijk duidelijk wordt.

EXTRA'S

Al het bonusmateriaal was al opgebruikt bij het eerste seizoen. Alleen de obligate reeks Bridge-trailers ontbreekt niet

CONCLUSIE

Neem gerust een kopje blauwe ochtendkoffie en schuif gezellig bij aan voor de tv. Ondanks de zware technische tekortkomingen die eigen zijn aan de ouderdom van het bronmateriaal heb ik voor Merlina nog steeds een plaatsje vrij in mijn collectie. U ook?



cover



Studio: Bridge Entertainment

Regie: Gie Lavigne
Met: Lea Couzin, Paul Ricour, Mieke Bouve, Jan Reussens, Jan Moonen, Raf Reymen, Ronny Waterschoot

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
4/10


Regio:
0

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984-87

Leeftijd:
AL

Speelduur:
684 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983494978


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij