:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SLIDERS - SEIZOEN 5
SLIDERS - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-09-20
SERIE
Met de sciencefiction-reeks Sliders gaat het na vijf seizoenen van kwaad naar erger. Na het vierde seizoen werd acteur Jerry O' Connell, nochtans de spilfiguur van de reeks, bedankt voor bewezen diensten, ook al omdat zijn artistieke en daaraan gekoppelde financiële eisen de pan uitswingden. In seizoen 4 had O'Connell zelfs gevraagd (én gedaan gekregen) dat zijn broer Charlie ook een rol in de reeks had gekregen, maar die werd gelijk met hem aan de deur gezet, waardoor de vaste cast bij het begin van dit seizoen effectief gehalveerd is. Na Sabrina Lloyd en John-Rhys Davies bleef hierdoor van de originele cast alleen nog Cleavant Derricks over, die origineel in het eerste seizoen alleen maar was binnengehaald als funny sidekick.

De plottwist die als een wit konijn uit een hoge hoed tevoorschijn werd getoverd in The Unstuck Man toont nog maar eens dat Hollywoodschrijvers over onbeperkt talent beschikken als het gaat over de laatste druppel melk uit de uier van de koe te wringen, nadat het beest feitelijk al klinisch dood is. Middels de één of andere wending in het verhaal die ik na drie keer bekijken nog niet helemaal door heb (en ik ben nochtans een sci fi buff), versmelt Quinn om de één of andere reden met een andere Quinn Mallory uit een andere wereld, die compleet niet op hem lijkt, wat in de eerste plaats een handig alibi is om een compleet nieuwe acteur (Robert Floyd) in de reeks te schrijven, eerder dan te proberen een goed ingewortelde verhaallijn te moeten verzinnen. Van Colin Mallory wordt er feitelijk geen melding meer gemaakt, behalve dat hij ergens in de plooien tussen de dimensies is blijven steken en dat er van hem nooit meer iets vernomen is - amen. Om van het drietal weer een viertal te maken wordt er nog een personage, doctor Diana Davis (Tembi Locke) bijgesleurd die - how convenient - toch wel net fysicus van beroep is en dus dienst kan doen als reservewiel om de wetenschappelijke kruiwagen te depanneren - lees: uitleg te debiteren die normaal voor het personage van Quinn was voorzien. Om de fans van het eerste uur te lijmen wordt er regelmatig gerefereerd naar afleveringen van vorige seizoenen (dinosaurusje hier, Kromaggje daar...). Jammer genoeg zijn het gros van de afleveringen stand alone-episodes, want het is altijd interessanter dat er eens in de verhaallijnen iets meer wordt verteld over de achtergronden van het sliden, of dat de zelfverklaarde wetten van het sliden weer eens met voeten worden getreden. In de aflevering Requiem krijgen we zelfs uitsluitsel over het nare lot dat Wade Wells ten deel is gevallen bij de overgang van seizoen 3 naar seizoen 4. Voor de aflevering werd zelfs Sabrina Lloyd aangezocht om haar stem in te spreken - de actrice is echter door een handigheidje in het scenario vervangen door een stand-in, omdat Lloyd omwille van contractuele redenen niet meer mocht verschijnen.

De eerlijkheid gebiedt ons echter om te zeggen dat de omstandigheden nooit gunstig zijn geweest voor Sliders. De combinatie van de gedwongen verhuis naar SciFi Channel en het vertrek van het meest kleurrijke personage uit de reeks - John-Rhys Davies - heeft de reeks uiteindelijk de das omgedaan. De producenten hebben het wel zeer onhandig gespeeld, en ook hebben bedenkers Tracy Tormé en Robert Weiss hun geesteskind laten verkommeren. Het einde van de reeks komt wat rommelig over. Tijdens het filmen werd er namelijk van uitgegaan dat er ook nog een zesde seizoen zou komen, maar ook SciFi Channel zag zich genoodzaakt om de reeks on hiatus te plaatsen.

Dat de bioscoopfilm er nooit is gekomen, is waarschijnlijk equivalent met het intrappen van een open deur. Zo eindigt de ooit veelbelovende reeks op een hellend vlak ingesmeerd met bruine zeep.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
71. The Unstuck Man
Maggie en Rembrandt geraken Quinn en Colin kwijt tijdens een slide waarin ze op een wereld komen waarop de transdimensionaliteitswetenschapper Oberon Geiger (Peter Jurasik) experimenten uitvoert met het samenvoegen van parallelle werelden. Per ongeluk heeft hij Quinn samengevoegd met een andere Quinn Mallory uit zijn eigen wereld, een nederig laboratoriumproefkonijn. De Sliders moeten Geigers assistente, Diana Davis overtuigen dat Geiger met zijn experimenten moet stoppen.

72. Applied Physics

Mallory heeft last van de interactie tussen hemzelf en zijn gespleten persoonlijkheid. Diana probeert of ze op het departement fysica van de universiteit geen machines kan vinden om de persoonlijkheidsstoornissen te stoppen. Daar ontmoet ze haar eigen dubbelgangster, die nogal een woelig privéleven heeft met een ex-man en een kind. Diana probeert om haar leven weer op de rails te zetten, maar knoeit daarbij met de ruimte-tijdcontinuïteit.

73. Strangers And Comrades
De Sliders belanden op een astroïde waarin een regiment soldaten een loopgravenoorlog uitvecht met de Kromaggs. De Kromaggs stellen een wapenstilstand voor, die wordt bedreigd wanneer er op de wereld een wapen blijkt te zijn dat hun ras van de kaart kan vegen, maar uiteindelijk ook het einde van de mensheid betekent.

Disk 2:

74. The Great Work
Een kloosterorde die geleid wordt door de nurkse vader Abraham (Granville Van Dusen) werkt naarstig aan wat ze zelf het Grote Werk noemen, een encyclopedie van alle menselijke kennis van vóór de beschaving overhoop werd gelopen door de barbaarse Volgans. Maggie is gewond en ons viertal moet noodgedwongen in het klooster blijven.

75. New Gods For Old

Mallory geraakt bij de slide gewond, en komt vanuit een wereld waarin religie strikt verboden is in een wereld terecht waarin deze juist goed gedijt. Als geneesmiddel moet hij mee van een gewijde vloeistof drinken, maar het gevolg is wel dat hij een deel van zijn individuele vrijheid opgeeft en deel gaat uitmaken van een spiritueel groter geheel.

76. Please Press One

Het megaconglomeraat Data Universal bepaalt het volledige consumptiepatroon, en de mensen met een streepjescode in de hand worden aangemoedigd om zo veel mogelijk te consumeren en leningen aan te gaan. Wanneer Maggie aan een snackautomaat probeert een versnapering los te peuteren, wordt ze door een soort van dievenwagen opgezogen en naar een heropvoedingskamp gestuurd waar ze moet leren nóg meer te consumeren

77. A Current Affair

Wanneer Maggie op een onbewaakt ogenblik struikelt en in de handen van president Williams (Eric Pierpoint) landt, maakt de pers van een mug een olifant en smeren ze breed uit dat de president een buitenechtelijke affaire zou hebben. De entourage van de president dikt echter het verhaal nog wat aan om de aandacht af te leiden van de oorlog die de Verenigde Staten met Zwitserland voeren.

Disk 3:

78. Java Jive
Op een wereld waar de sfeer van de drooglegging van de jaren 20 hangt is hét verboden middel bij uitstek cafeïne. In de nachtclub van zangeres Angie Morgan (Jennifer Leigh Warren) wordt er naarstig cafeïne gedeald, maar ze geraakt in de problemen wanneer haar pianist, undercoveragent Harrell (Shane Stevens), wordt neergeschoten door de dubbelganger van Remmy.

79. The Return Of Maggie Beckett

Maggie belandt in een alternatief van haar geboortestad, waar ze als een heilige vereerd wordt omdat ze één van de eerste mensen was die op de planeet Mars heeft gewandeld. Helaas is het ruimteschip Intrepid waarmee de eerste Marsexpeditie werd uitgevoerd, nooit naar de aarde teruggekeerd, en ergens onderweg verloren gegaan.

80. Easy Slider

De Sliders komen terecht op een wereld waar olie niet langer wordt gebruikt als fossiele brandstoffen voor vervoermiddelen. De wagens zijnden allemaal op waterstof. Een hardnekkige motorbende, die voor zichzelf het recht opeisen om alsnog op hun motorfietsen rond te snorren met fossiele brandstoffen, plegen vaak overvallen op de olietransporten. Rembrandt, Diana en Maggie laten zich inlijven als olietransporteurs; Mallory wordt echter verliefd op Sam (Lisa Akey), de clandestiene leider van de motorbende, de Smokers. Die wil de overval van het jaar plegen...

81. Requiem

Rembrandt wordt geplaagd door nachtmerries die hem doen terugdenken aan Wade Wells. Wade leeft nog altijd in een broedkamp van de Kromaggs. Ze maakt onderdeel uit van een nieuwsoortig wapen waarmee er naar elk willekeurige wereld kan geslide worden. Rembrandt ziet het als zijn taak om haar te bevrijden, nadat dat een vorige keer mislukt was.

Disk 4:

82. Map Of The Mind
De Sliders komen in een gekkenhuis terecht, waar Diana tijdens een opstand prompt tot de inmates gerekend wordt en wordt opgesloten, terwijl Mallory zich kan voordoen als behandelend arts, tenminste zo lang zijn leugentje opgaat. Maggie en Rembrandt ontdekken dat op deze wereld kunstzinnigheid als een mentale afwijking wordt beschouwd, en al wie enige artistieke aanleg heeft, wordt aan een machine gelegd die de breinactiviteiten van hersenhelft doen veranderen.

83. A Thousand Deaths

Het bedrijf Einman heeft een attractiepark waarin je tegen betaling je dromen in een virtuele wereld kan beleven: Rembrandt wil graag een jaren 70-agent spelen, en Mallory wil in de Amerikaanse Burgeroorlog onder generaal Lee dienen. De meisjes hebben geen zin in de jongetjesspelletjes, en Diana en Maggie laten zich eens goed gaan in een wellnesscentrum. Helaas zit er een reukje aan de heke zaak.

84. Heavy Metal

De Sliders belanden in de zee, en worden gelukkig opgepikt door een koopvaardijschip. Omdat er op deze wereld geen aluminium bestaat, is vliegverkeer maar heel beperkt, en doet de scheepvaart gouden zaken. Jammer genoeg trekt die ook piraten aan. Maggie wordt op zo'n exemplaar (Robert Cuccioli) verliefd, maar het aanpappen met piraten is de Sliders eigenlijk te doen om terug binnen de straal van hun Slide-gebied te geraken, want hun schip gaat feitelijk naar Honolulu.

85. To Catch A Slider

Het kristal van de timer is uitgeput, en de Sliders proberen op een filmfestival een nieuw exemplaar te versieren. De prijs is echter wat boven hun budget, dus schakelen ze over naar plan B. Mallory wordt de nieuwe boytoy van seksgodin Monique Mansfield (Lisa Stahl Sullivan), terwijl Diana niet nee zegt tegen een etentje met edelsteenvertegenwoordiger Grant Curtis (Todd Kimsey). Alleen verkoopt Curtis geen stenen, hij moet ze bewaken voor de verzekering.

Disk 5:

86. Dust
De Sliders vinden wat er nog resteert van het Chandler-hotel terug op een archeologische site. De professor die de opgravingen leidt, Jack Bigelow (Ken Jenkins), vindt in de ruïnes het ingevroren lichaam van een man, en wil er een autopsie op verrichten. De werkers van de site zijn het daar echter niet mee eens.

87. Eye Of The Storm

De Sliders belanden op een wereld die zich in het oog van een magnetische storm bevindt, en alsmaar kleiner wordt. Ze worden er opnieuw geconfronteerd met doctor Geiger, die beweert dat hij een middel kent om Quinn en Mallory terug van elkaar te scheiden.

88. The Seer

Wanneer de Sliders denken terug te keren naar hun wereldn, belanden ze op een wereld waar ze het middelpunt van de belangstelling zijn, en waar een helderziende (Roy Dotrice) al hun avonturen heeft gevolgd. Zijn dochter (Jennifer Hetrick) denkt daar munt uit te kunnen slaan. De Ziener heeft echter ook voorspeld dat hun volgende slide hun laatste zal zijn, want dat ze de wereld aan de overkant niet zullen overleven.

BEELD EN GELUID

Ook het laatste seizoen heeft slechts een matige beeldkwaliteit meegekregen, waarin hikjes, gebrek aan scherpte en afgewassen kleuren de ordewoorden zijn. Om de kantjes er helemaal af te lopen heeft Universal - opnieuw - een Franstalige master gebruikt, zodat de openings- en eindcredits ééntalig Frans zijn. De titel van de aflevering wordt wel telkens afgedekt door een zwarte banner waarop de naam van de aflevering in het Engels staat, maar het draagt er zeker niet toe bij dat de reeks minder goedkoop oogt. Maar toch: de originele beeldband niet gebruiken is één van de unforgivable curses, en daar staat bij DVD Info gewoontegetrouw als sanctie een halvering van de score tegenover. De 2.0-geluidstrack is nog min of meer aanvaardbaar, alhoewel de PAL-speedup bij momenten ergerlijk is, en er hier en daar serieuze hiaten in de geluidsband zitten. Waar de reeks overigens een +16-logo aan verdient is me een compleet raadsel; Het Liegebeest is een stuk griezeliger.

EXTRA'S

De extra's zijn samen met de acteur die Quinn speelde in een wormhole gesproken en bevinden zich althans op de planeet Zork.

CONCLUSIE

Het open einde waarmee het laatste seizoen van Sliders eindigt, doet de reeks en de fans geen recht aan, alhoewel de laatste aflevering, The Seer, briljant is door zelfspot. De technische kant van de dvd is niet goed, vooral het gebruik van Franse masters is een onvergefelijke fout.



cover



Studio: Universal

Regie: Guy Magar, David J. Eagle, Richard Compton, Reza Badiyi, Paul Lynch, Jeff Woolnough, Peter Ellis, David E. Peckinpah, Paul Raimondi, Reynaldo Villalobos, Paul Cajero
Met: Cleavant Derricks, Kari Wuhrer, Robert Floyd, Tembi Locke

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
1,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
653 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582780260


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij