:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WITSE - SEIZOEN 8
WITSE - SEIZOEN 8
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-03-20
REEKS
Met Witse (Hubert Damen) gaat het niet goed, dank u. Nadat hij door zijn vriendin gedumpt is, heeft hij zijn intrek genomen in een appartement boven een café, dat er in de kortste keren uitziet als een varkensstal, met dat verschil dat varkens het doorgaans niet zo ver laten komen. Het avondmaal bestaat meestal uit oververhitte microgolftroep en een stevig aantal pinten - met als toetje zelfs occasioneel een one night stand -  en het is dus niet zo verwonderlijk dat de brave man op de afdeling voor middelzware hartaanvallen wordt opgenomen. Zijn collega's proberen wel de boel recht te houden, Van Deun (Daan Hugaert) neemt de dagelijkse leiding over, maar het duurt niet lang vooraleer die de boel compleet verprutst en Witse noodgedwongen weer de leiding moet overnemen. Tussendoor heeft de commissaris zelfs tijd voor zijn hobby: foto's maken van de privélevenssfeer van een ander. Zijn assistente Tine Smets (Viv Van Dingenen) krijgt op een dag foto's te zien waarop duidelijk te zien is dat haar man haar bedriegt. Enfin, weer genoeg stof voor dertien afleveringen waarin in het bucolische hellhole Halle-Vilvoorde de doden bij bosjes vallen.

Saai en voorspelbaar voor de ene, goed uitgewerkt politiedrama waarin eens niet rondgeschoten wordt alsof de kogels gratis zijn voor de andere. De waarheid ligt zoals gewoonlijk ergens tussenin. Witse is niet dadelijk sexy óf realistisch, maar weet vooralsnog een record aantal kijkers te boeien, en het moet niet altijd een zedenschets over de postmodernistische waarden en normen zijn, óf is het noodzakelijk zo dat de kijkers alleen geboeid worden door de hoofdactricedie  langs achter genomen wordt door iemand die pizza pepperoni bezorgt? Uit afleveringen als Pest blijkt bovendien dat qua actualiteitswaarde de scenaristen zodanig op de waarheid zitten dat het niet meer mooi is - terwijl in het vorige seizoen één aflevering duidelijk geïnspireerd was op de "parachutemoord", kan je de scenaristen toch écht niet beschuldigen dat ze voorkennis hadden over een Waals bedrijf waar een werknemer door een vakbondsafgevaardigde werd gepest, tenzij ze een glazen bol hadden. Na acht seizoenen zit er misschien wat sleet op de formule waarbij er in de eerste minuut een dode valt en Witse en zijn team vervolgens 59 minuten lang op zoek mogen naar de dader, die typisch uitgerekend degene is die ze de eerste 58 minuten schromelijk over het hoofd hebben gezien. Qua artistiek plaatje hebben de makers in elk geval van hun vorige seizoenen geleerd. Er wordt al eens geëxperimenteerd met wat meer artistieke camerastandpunten. Hubert Damen heeft echter aangekondigd dat zijn volgend seizoen zijn laatste wordt, want hij is de commissaris kotsbeu. Ik voorlopig nog niet.
 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
92  + 93.  De informant deel 1 & 2
Motorrijder Jos Ceuppers komt om het leven door tegen hoge snelheid tegen een container te rijden. De vakbondsafgevaardigde had het regelmatig aan de stok met ploegleidster Loes Decraene (Griet De Backer) omwille van de vermeende inferieure materialen die op de werf gebruikt worden. Maar zelfs al is dat niet waar, hij heeft wat in gang gezet! Bij het onderzoek dat Witse voert komt hij in aanvaring met de financiële cel van Munters (Luk De Koninck), die al maanden informatie aan het verzamelen is over het omstreden bouwproject 2020, waarvan een deel van de financiering op dubieuze wijze uit het buiteland komt. Witses gestook zorgt er echter voor dat de informant die voor financiën werkt, Roel Haegemans (Mark Verstraete), zijn opzeg krijgt wegens spionage. Vooraleer Haegemans iets aan Witse kan vertellen over de transacties wordt hij zelf neergeschoten. Het onderzoek wijst meer en meer uit dat het prestigieuze Halle 2020 niet meer of minder is dan een witwasoperatie en Witse kan zowat iedereen in de zaak het vuur aan de schenen leggen, behalve André Vestiaux (Lucas Van den Eynde), in Brussel staatssecretaris van ruimtelijke ordening en in die hoedanigheid politiek onschendbaar.
 
94. Ongestoord bezoek
Liesbeth Christiaensens wordt bij nacht en ontij in haar eigen woning doodgeschoten. Ze kwam aan de kost als psychiater in een gevangenis en ze heeft in die hoedanigheid onder meer penitentiair verlof geweigerd aan zware jonge Lars De Waele (Sven De Ridder). Blijkbaar met reden, want De Waele is on the loose en vuurwapengevaarlijk. De Waele is echter niet de dader want hij overviel op het moment van de moord een nachtwinkel. Als alibi kan dat tellen.
 
95. Onder de toren
In de tuin van een school wordt het lijkje aangetroffen van een pasgeboren meisje, begraven in een plastic zak. Eén meisje op school, Stephanie Geeraerts (Anke Stockmans), heeft 27 weken lang haar zwangerschap verborgen weten te houden en is incognito bevallen in een hotel. Haar ouders Arne (Mathijs Scheepers) en Katrien (Sophie Decleir) Geeraerts zijn strenge getuigen van Jehova en beschouwen wat is gebeurd als een bloedschande. D'r komt echter nog een bloedschande bovenop, want Stephanie lijdt na de bevalling aan bloedarmoede en de spirituele leider van het koppel, Toon Cuypers (Nicolas Caeyers), verbiedt een bloedtransfusie op religieuze gronden.
 
Disk 2:
96. Vrije slag
Sven De Pril heeft nog maar net het Belgisch record op de honderd meter vrije slag op zijn naam weten te zetten, als hij bij de training 's morgens het hoofd wordt ingeslagen. De avond daarvoor heeft hij het net uitgemaakt met zijn vriendin Maya (Kim Hertogs) en bovendien leeft hij op gespannen voet met zijn naaste concurrent voor de Belgische titel, Pieter Vandervurst  (Louis Talpe). De fanatieke manier waarop de twee elkaar bekampen is echter eerder terug te voeren tot de rivaliteit tussen hun trainers, Svens oom Karel Robbrechts (Warre Borgmans) en Pieters vader Theo (Wim Danckaert). De zaak zal echter zonder Witse moeten opgelost worden, want die ligt in het ziekenhuis met een hartaanval.
 
97. Pest
Witse is nog op revalidatieverlof als een medepatiënt en jogster op het in plastic vergepakte lichaam stoot van Mike De Nayer. De Nayer stond op zijn werk bekend als een grote pestkop: Dirk Delcourt (Wennie De Ruyck), die duidelijk een spraakgebrek heeft, was zijn favoriete pispaal. Mikes vrouw Nancy (Tania Kloek) heeft een relatie met zijn beste vriend Peter Mertens (Peter Bastiaensens). Maar dat de schriele Dirk, die over het pestgedrag niets tegen zijn vrouw durft te vertellen, de grote stevige Mike zou hebben vermoord, dat klopt op méér dan één wijze niet. Van Deun en Dams verpesten het onderzoek en zo komt Witse - althans voorlopig - weer aan het hoofd van zijn eenheid.
 
98. Overdosis
Heroïne, drank en kalmeermiddelen, het is amper nog te volgen wat Tom Kempeneers allemaal heeft ingenomen. Vreemd genoeg heeft hij maar één shot gehad, zodat het erop lijkt alsof iemand hem vermoord heeft. Als Tine en Witse het appartement van Tom onderzoeken, blijken de zegels verbroken en treffen ze er Mireille Daghuyt (een zeer goede Lieselotte De Keyzer), de junkievriendin van Tom aan, samen met Fré Debruyn (Steve Aernouts), een ex-verslaafde die bij een antidrugvereniging slachtoffers en afkickers coacht. En die beweren dat Tom toch moeite deed om af te kicken. De commissaris kan intussen zijn lusten nog eens botvieren met het betrappen van dealers. Mireille maakt echter wel danig misbruik van de situatie door Erwin (Peter Rouffaer) en Sil (de altijd prima acterende Camilla Blereau) te doen geloven dat ze van Tom zwanger was. Met die leugen doet men maar gedurende beperkte tijd zijn voordeel...
 
Disk 3:
99. Paso Dramatico
Hector Segovia (Tom De Vocht), eigenaar van een dansschool, wordt 's avonds het hoofd ingeslagen terwijl zijn ex-danspartner, de in Spanje wonende Lola Guittierrez (Karolien Loriers), het ziet gebeuren op de webcam. Misschien. De tweede in commando op de dansschool, Ingmar Somers (Dimitri Leue), worstelt met zijn homoseksuele identiteit als leerkracht LO in een katholieke school en heeft nog maar net zijn moed bij elkaar geraapt om Hector zijn liefde te verklaren. Maar Hector valt alleen op vrouwen. En liefst nog jonge vrouwen... zijn nieuwe danspartner Patrice De Sutter (Lotte Pinoy) bijvoorbeeld, of Lola, van wie hij blijft hopen dat ze terugkomt. Maar toch zeker niet die dikke koe van een Daniëlle Degryse (Fania Sorel) die achter de toog pintjes mag schenken?
 
100. Verstikt
Frituurexploitant Louis Selleslags moet omwille van zijn gezondheidstoestand zijn frituur 't Gescheld Patatje sluiten. Hij loopt al een tijd met zelfmoordneigingen rond en op een avond vinden zijn klanten hem opgehangen in zijn frituur. De "zelfmoord" is echter zodanig amateuristisch in scène gezet, dat het duidelijk is dat het om moord gaat. Zijn oudere zoon Gunter (Axel Daseleire) wilde de frituur overnemen, dik tegen de zin van grote concurrent van de Selleslagsen, Pieter Goeman (Tom Van Bauwel) van De Gouden Puntzak, die ultiem nog een bod uitbracht om de tent van Louis over te nemen. Zijn broer Joris (Tom Van Landuyt) is tien jaar daarvoor een eethuisje begonnen samen met zijn omhooggevallen madam Sonia (Ianka Fleerackers). Maar de vlam slaat pas echt in de pan, of liever gezegd in de frietketel, als blijkt dat Goemans zoon Mauro (Vincent Van Sande) een relatie heeft met Anna (Lynn Van Royen), de dochter van Gunter.
 
101. Breekpunt
Buschauffeur Ewout Staelens bracht na een nachtelijke ronde zijn passagiers terug van de luchthaven. Eén van de laatsten heeft hem schijnbaar vermoord. Toevallig zat ook Victor Claeys (Jurgen Delnaet) op de bus: anderhalf jaar daarvoor, toen Ewout bij De Lijn reed, heeft die het zoontje van Victor doodgereden. Victor maakte zich (en hij doet het nog steeds) kwaad omdat Ewout tegen overdreven snelheid reed - 54 waar maar 50 mocht. De schurk! Victor is duidelijk nog niet in het reine met zijn verleden en maakte inderdaad plannen om Ewout neer te schieten. De moord is echter gepleegd met een mes, dus iemand is hem voor geweest. Tenzij het natuurlijk de bedoeling was om Ruben Moens (Maarten Bosmans) te vermoorden, met wie Ewout van shift heeft verwisseld. De zaken gaan bij het autocarbedrijf overigens niet goed: directeur Jan Vandeberge (Arnold Willems) komt met de vreselijke mededeling dat iedereen een paar uur langer zal moeten rijden, ofwel vloeien er drie personeelsleden af... De harde wetten van de economische logica.
 
Disk 4:
102. Hondstrouw
Het is druk op het kerkhof: als de begrafenisondernemers de kist van de vader van Larissa (Joke De Bruyn) in de put willen laten  zakken, ligt daar al het lijk van haar man Marc-Henri. Het wordt overigens nog een gezellige boel, want Marc-Henri blijkt geen bigamist maar een trigamist te zijn. Hij heeft de vrouw van zijn leven ten huwelijk gevraagd en is snel-snel op een exotische plaats gaan trouwen, alleen heeft hij dat al minstens drie keer gedaan. Aan kandidaat-moordenaars dus geen gebrek. Wie heeft het gedaan, of hebben de echtgenotes misschien samengewerkt?

103. + 104. Natuurlijke selectie deel 1 & 2
Laborante Fanny Jacobs wordt in haar huis dood aangetroffen. Ze werkte op een centrum voor reproductieve geneeskunde en heeft kennelijk de diensten van haar eigen centrum gebruikt om voor de tweede keer dankzij kunstmatige inseminatie met anoniem donorsperma zwanger te worden. Alleen weet haar ex-echtgenoot, de nogal heetgebakerde Steven Daelemans (Geert Hunaerts), blijkbaar niet dat hij onvruchtbaar is en dat zijn zoontje dus niet van hem is. Het is overigens een zooitje in de infertiliteitskliniek: twee artsen, dokter Vanneste (Leslie De Gruyter) en dokter Claessens (Koen De Bouw) zijn allebei kandidaat om de directeur van het ziekenhuis, Karel Dubois (Jo De Meyere), op te volgen. Vanneste is echter heilig overtuigd van het groeipotentieel van de infertiliteitskliniek, terwijl Claessens een vernietigende studie heeft waaruit blijkt dat tegen het huidige tempo de afdeling binnen de twee jaar failliet is. Het lijkt evident dat die twee heethoofden elkaar naar het leven staan, maar dan wordt er een aanslag gepleegd op het leven van allebei.

BEELD EN GELUID
Seizoen 8 van Witse is een aangename verrassing qua beeldkwaliteit. De kleuren zijn levendig en vibrant, en in de beeldregie wordt mooi onderscheid gemaakt tussen de voorstadstuintjes van de upper middle class van Halle tot wat een groezelig Argentijns bordeel lijkt (in Paso Dramatico). De beeldregie is overigens vaak erg kunstig voor lokale normen, in afleveringen als Overdosis zelfs stijlvol, en vooral de goede scherpte van de aflevering Vrije Slag met onder meer scherpe onderwaterbeelden in een zwembad hebben me mild gestemd. De dialogen zijn in deze 2.0-uitvoering perfect verstaanbaar met de notoire uitzondering van de Nederlandse actrice Simone Milsdochter in de afsluitende dubbelaflevering die met een zwaar Hollands accent spreekt. Het aantal Noord-Nederlandse acteurs en actrices in deze serie is overigens opvallend, nochtans is de reeks in tegenstelling tot Flikken niet gecoproduceerd met de Tros.
 
EXTRA'S
Het is voor de achtste keer op rij op een houtje bijten.
 
CONCLUSIE
Alhoewel het "dit heb ik al eens gezien"-gevoel me meer dan eens bekroop, is dit natuurlijk een oud zeer voor het policier-genre op zich. Binnen die krijtlijnen is Witse best genietbaar. Qua technische kwaliteiten is deze dvd-set zelfs zeer goed.



cover




Studio: JustBridge

Regie: Luc Coghe, Melinda Van Berlo, Tom Goris
Met: Hubert Damen, Viv Van Dingenen, Daan Hugaert, Mark Stroobants, Dirk Tuypens, Günther Samson

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
6

Speelduur:
659 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983954465


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij