:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 29, DE - VERHALEN VAN OPA EN OMA
SMURFEN 29, DE - VERHALEN VAN OPA EN OMA
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-03-22
SERIE
Daar zijn de blauwe critters weer! Ditmaal betreft het een compilatie uit de recentere seizoenen 7 en 8 waarin er plots een Oma en Opa Smurf rondlopen. Als grondige kenner van de strips kan ik het duo noch hun achtergrond duiden, maar het moge duidelijk zijn dat na invoering van de Babysmurf en de Kleutersmurfen de Hanna-Barbera-studio's voortdurend trachtten om nieuwe elementen in de verhalen te stoppen, waaraan dan plots ook alle subplots aan moesten worden opgehangen. Tegenover de echte Smurfklassiekers is het niet echt een goeie beslissing, vind ik. De manier waarop (telkens dezelfde) klassieke muziek wordt gebruikt ter ondersteuning van de actie kan dan wel weer mijn goedkeuring wegdragen: enkele klassieke thema's zoals Schubert, Moussorgsky en Grieg zullen kinderen op latere leeftijd herinneren als "dat liedje uit de Smurfen", en een klein beetje culturele inkleding kan nooit kwaad.

De afleveringen uit deze compilatie zijn allemaal uit latere seizoenen geplukt, bevatten een nogal afwijkende stemmencast, en alhoewel er in meer dan één aflevering naar gehint wordt, is het niet duidelijk waar Oma en Opa precies vandaan komen (uit het bejaardentehuis voor incontinent geworden stripfiguren?)

AFLEVERINGEN

Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bevat twee halve afleveringen en één volledige aflevering.

Een lang verhaal van Opa

Het Smurfendorp wordt onder de voet gelopen door een luizensoort die maar eens om de 800 jaar gaat eten, maar dan wel danig zijn kas volvreet. Opa is echter zo druk bezig met verhalen te vertellen aan de kleine Smurfjes dat hij het brouwsel met bestrijdingsmiddel laat overkoken. Een lange zoektocht naar een essentieel ingrediënt dringt zich op.

Pronken met Opa's veren

Oma moet Opa en Wilde Smurf redden die in de handen van een jager zijn gevallen. Gelukkig is de jager in kwestie niet al te slim.

Oma's manier

Niet iedereen is even zeer gediend van de goede raad van Oma. De ouwe taart is zelfs redelijk bemoeizuchtig, en wanneer ze een bak kritiek over zich heen krijgt, verlaat ze het Smurfendorp. De Smurfen gaan naar haar op zoek, maar lopen in een val van Gargamel.

Een huis voor Oma

Smurfin is het een klein beetje kotsbeu om onder hetzelfde dak te wonen als Oma, want dat betekent elke morgen een lekker glas spinaziethee (yummie yummie). De Smurfen slaan de handen in elkaar om voor Oma een eigen droomhuis te bouwen. Omdat ze een plant nodig heeft waarmee ze haar huis kan verwarmen trekken Oma en Smurfin de Zwavelberg op. De verstandhouding tussen de twee kwetterende wijven is echter niet dadelijk geweldig.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit is geweldig gedateerd, ondanks het feit dat het om de laatste reeks afleveringen uit de reeks gaat. Er zit behoorlijk wat aliasing in de laatste aflevering. Wat echter compleet niet door de beugel kan is dat er op 3:23 van de aflevering Pronken met Opa's veren plots een fractie van een seconde dít te zien is in het beeld:




Het is onvoorstelbaar dat een dergelijke flater aan de kwaliteitscontrole is ontsnapt. Het is niet omdat het 'maar' voor de kleintjes is dat zulke dingen geen kwaad kunnen. Een dikke buis. De geluidskwaliteit is aanvaardbaar maar niet geweldig, maar dateert wel nog uit het tijdperk dat een Noord-Nederlandse dubbing nog min of meer beluisterbaar was.

EXTRA'S

Normaal zou Brilsmurf u hier alles over de extra's hebben verteld. Brilsmurf is echter het dorp uitgeslingerd en we hebben hem nog niet teruggevonden. Het laatste wat hij riep was echter "Dat ga ik aan Grote Smurf zeggen!"

CONCLUSIE

Dit is zeker niet de interessantste Smurfcompilatie, maar for the sake of completeness - ik heb nog steeds de ambitie om de hele reeks hier op DVD Info te krijgen - is hier het volgende deel van deze redelijk chaotisch uitgegeven reeks. Ik probeer ze te nummeren in de volgorde waarin ze verschenen zijn; een seizoensgebonden aanpak was echter beter geweest.


cover



Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
2/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012156968


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij