:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIO
RIO (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-08-19
FILM
Blauwe ara Blu (Jesse Eisenberg) is, nadat hij van een vrachtwagen is getuimeld, feitelijk met zijn gat in de boter gevallen: hij verkeert in het sneeuwlandschap van Minnesota in het gezelschap van Linda (Leslie Hand), die hem al vijftien jaar vertroetelt en hem naar hartelust keet laat schoppen en hete chocolade met marshmallows laat drinken in haar boekhandeltje. Op een dag staat echter de Braziliaanse vogeldeskundige Tulio (Rodrigo Santoro) voor haar deur, die bijzondere interesse vertoont voor de vogel. Blu is namelijk het laatste mannetje van zijn soort, en Tulio zou hem maar wat graag meenemen naar Rio De Janeiro om hem te laten kruisen met een vrouwtje, Jewel (Anne Hathaway). Linda geeft uiteindelijk toe, ook al omdat er een gratis snoepreisje naar Brazilië aan vasthangt, en nog wel midden in de carnavalperiode. Wegens complete incompatibiliteit van karakters lukt het paren tussen Blu en Jewel echter niet zo, en tot overmaat van ramp worden ze ontvoerd in opdracht van een handelaar in exotische dieren (Carlos Ponce), voor wie enkel het aantal nullen op zijn cheque telt. Ondanks de strenge bewaking door de compleet psychotische kaketoe Nigel (Jemaine Clement) kan het duo ontsnappen. Ze zijn echter aan elkaar vastgeketend en er is één complicatie: de gedomesticeerde Blu kan niet vliegen...




Computeranimatiefilms nemen nog steeds een hoge vlucht en worden technisch exponentieel beter. Na Tangled en Up mocht echter de concurrentie nog eens wat van zich laten horen. Al bij het bezoek in de bioscoop had ik het gevoel dat het met deze film wel snor zat. Zelfs al vóór de bioscoop had de trailer met Jewel en Blu die aan het knoeien zijn met de deltavlieger me al gecharmeerd. Naast een zeer mooie animatie die met het beste van Pixar de concurrentie kan aangaan, waarin veel oog voor details zoals de gelaatsexpressie van de lieve knuffelbare vogeltjes en de mooi gedetailleerde decors, is dit een aangenaam en scherp aangeslepen verhaal dat mooi wordt opgebouwd, nergens te gehaast aanvoelt, en alhoewel er toch wat gemeenplaatsen worden gedeeld met andere films uit het genre, heeft de formulefilm Rio méér dan zomaar bestaansrecht. Ook wordt Brazilië er op vrij realistische manier in afgebeeld, voor zover ik met mijn éne reis naar het land zulks kan beoordelen; alleszins laat de film zich bekijken als een vakantiebrochure.




Het verschijnen van de film op Blu-ray heeft me in mijn eerste oordeel alleen maar gesterkt. Carlos Saldanha, coregisseur van Ice Age, heeft met deze prent nog maar eens aangetoond dat Blue Sky Studios een stevige speler op de markt is. Het fish out of the water-concept is zeker niet nieuw, zeker niet in een allegorie met dieren, en Rio is zeker niet de meest innovatieve film in zijn soort, maar alles wordt zodanig uitgekiend aan elkaar genaaid en zorgvuldig uitgewerkt, dat het een zeer attractieve film is die op meerdere niveaus tegelijk aanspreekt. Rio draait niet op flauwe schunnigheden of goedkope slapstick, en kan alleszins als voorbeeld dienen hoe goede animatiefilms moeten zijn: intern consistent, en op dat gebied is er tussen Rio geen speld te krijgen. Het helpt ook dat Saldanha zijn stemmencast met wijsheid heeft uitgekozen: Jesse Eisenberg (The Social Network) en Anne Hathaway (binnenkort in The Dark Knight Rises) vullen elkaar zeer goed aan als kibbelend koppel, en alhoewel tegenwoordig zelfs Tom Waes een single kan opnemen, ben ik toch aangenaam verrast door de vocale talenten van Jamie Foxx, die in een bijrol een muziekliefhebbende kanarie speelt. De show wordt echter nog maar eens gestolen door de slechterik, in dit geval de diep getraumatiseerde kaketoe Nigel, die zijn stem krijgt van de toch niet zo heel bekende acteur Jemaine Clement (tenzij u naar Flight Of The Conchords kijkt). Ook de romance die ontstaat tussen Linda en Tulio is zeer doordacht parallel gemonteerd met de belevenissen van onze twee voornaamste macau's.




BEELD EN GELUID
Het is me een genoegen om zowel voor beeld als geluid de maximale score toe te kennen. De computeranimatieprint is niet alleen compleet foutloos, de kleurrijke en smaakvolle composities zoals de bontgekleurde vogels in de Braziliaanse jungle of het kolkende massa carnavalvierders die zich rond de praalwagens verdringen zijn met hun breed kleurenpalet een lust voor het oog. De kleuren zijn zeer gesatureerd en aantrekkelijk, en ook liefhebbers van fijne details als de bewegingen van de veren zullen opmerken dat de kleurnuances goed uit de verf komen en de vogels levensecht maakt. Pijnpunt blijft natuurlijk bij dit soort films het renderen van mensen, maar er werd voor een cartooneske stijl gekozen die wat doet denken aan Cloudy With A Chance Of Meatballs, waardoor imperfecties zoals het gebrek aan huidtextuur minder opvalt. De DTS-HD MA 5.1-track valt op alle gebieden goed op: de zingende vogels in de openingsscène en de drums van het carnaval vol pompende sambaritmes klinken enorm diep door.




EXTRA'S
Er zitten nogal wat kwalitatief wisselvalige extra's op de disk; een echte goeie making of ontbreekt, en jammer genoeg ook een commentaartrack. Eerst en vooral vinden we één verwijderde scène terug, "Fruit Stand" (1:29), die tot op het niveau van handgetekende animatie is afgewerkt, maar waarvan bijvoorbeeld de stemmencasting en zo al ingeblikt was. In de scène zien we een uitgehongerde Blu die zich op het vers fruit stort, wat een hele prestatie is, gezien hij door zijn beschermde omgeving van oordeel is dat fruit in gedroogde vorm in een kartonnen doos thuishoort. Explore the World of Rio is een soort van interactieve featurette waarin je verschillende sfeerindrukken krijgt van Rio De Janeiro. De documentaire Saving the Species: One Voice at a Time (24:49) is een redelijk goede bijdrage van de stemacteurs aan het geheel, alhoewel we na een dergelijke reeks films nu ongeveer wel weten wat we in een dergelijke featurette mogen verwachten, namelijk dat iedereen zijn eigen personage geweldig vindt. In The Making of Hot Wings (8:02) zien we Will I Am en Jamie Foxx aan het werk in de studio, waar ze hun gezongen nummers voor de film instuderen. In Boom Boom Tish Tish: The Sound of Brazil (13:30) geeft regisseur Saldanha samen met enkele experts een bijdrage aan de in de film essentieel gebruikte muziek. Het Carnival Dance-o-Rama, enkele interactieve danspasinstructies, stelt niet zoveel voor. Dan volgen twee videoclips: eentje met het openingsnummer Welcome to Rio (1:37), nogal goed ingezongen door Jesse Eisenberg en Anne Hathawau, en Telling the World van Taio Cruz (1:54), het nummer op de aftiteling. De Rio de Jam-eiro Jukebox (8:34) laat je toe om de verschillende muzikale nummers uit de film apart te beluisteren. De documentaire The Real Rio (9:31), waarin we een kort sfeerbeeld krijgen van de echte lokatie en de voorbereidingen van de filmmakers die poolshoogte zijn komen nemen, is helaas veel te kort. Verder is er nog in het hoofdmenu een link naar Angry Birds Rio, een vreselijk commercieel getinte tie-in met een computerspelletje voor op een mobiele telefoon, waarvan u een trailer (1:32), een Nigel Mashup (2:17) en een video met een exclusieve hint (00:28) krijgt. De disk sluit waardig af met een trailer (2:26) en een BD Live-optie.

CONCLUSIE
In wat alweer een zeer goed jaar was voor de animatiefilm nestelt Rio zich alvast in 2011 stevig aan de top. Wie beter wil doen zal alvast veel spek moeten eten. Beeld en geluid van deze disk zijn van hoogwaardige kwaliteit.


cover



Studio: Fox

Regie: Carlos Saldanha
Met: Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, Leslie Hand, Rodrigo Santoro, Jemaine Clement, Jamie Foxx, Will I Am, George Lopez, Tracy Morgan

Film:
9,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626065043


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Arabisch
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Deleted Scene "Fruit Stand"
• Interactieve featurette "Explore the World of Rio"
• Documentaire "Saving the Species: One Voice at a Time"
• Documentaire "The Making of Hot Wings"
• Documentaire "Boom Boom Tish Tish: The Sound of Brazil"
• Carnival Dance-o-Rama
• Videoclip "Welcome to Rio"
• Videoclip "Telling the World" (Taio Cruz)
• Rio de Jam-eiro Jukebox
• Documentaire "The Real Rio"
• Angry Birds Rio
- Trailer
- Nigel Mashup
- Exclusive Clue Video
• Trailer
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij