:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PATRIOT GAMES
PATRIOT GAMES (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-01-31
FILM
Ex-CIA agent dr. Jack Ryan (Harrison Ford) brengt zijn werkvakantie door in Engeland, samen met zijn vrouw Cathy (Anne Archer) en dochter Sally (Thora Birch), waar hij enkele wetenschappelijke lezingen koppelt aan wat sightseeing rond Buckingham Palace. Toevallig is hij getuige hoe een IRA-commando probeert om de adellijke minister voor Noord-Ierland, Lord Holmes (James Fox) om zeep te helpen; hierbij doodt hij één van de overvallers, de jonge Patrick Miller (Karl Hayden), broer van de gezochte terrorist Sean Miller (Sean Bean). Dit levert hem naast een eremedaille ook een hoop ongewenste aandacht van de media op. Tijdens het proces, waarop Jack moet getuigen, ontvangt hij bedreigingen van Sean, die zijn broer wil wreken. Millers vrienden laten hun strijdgenoot uiteraard niet in de steek, en bij een overplaatsing tussen twee gevangenissen wordt Miller op uiterst gewelddadige wijze (toch vanuit het standpunt van de bewakers) weer bevrijd. Hij tracht uit wraak Cathy en Sally te vermoorden, maar alhoewel ze door zijn toedoen een ernstig auto-ongeval hebben, overleven ze de klap. De IRA, bij monde van politicus Paddy O'Neil (Richard Harris) beweert dat de daders een op hol geslagen commando vormen, en dat ze er geen controle meer over hebben; Jack zweert echter dat als zijn familie iets overkomt, zijn wraak ook niet te controleren zal zijn. Jack komt weer bij de CIA werken, en na enig speurwerk vindt hij dat Sean Miller intussen is ondergedoken in een Libisch IRA-commandokamp. Alhoewel de inlichtingendienst meent met een "surgical strike" het kamp in kwestie te kunnen liquideren, is Jack er niet gerust in dat Miller werkelijk is omgekomen. En dat hij gelijk heeft...

Na The Hunt For Red October was dit de eerste verfilming dat een Jack Ryan-boek van Tom Clancy werd verfilmd met Harrison Ford in de rol van Ryan. Later zou hij dat nog eens doen in Clear And Present Danger, en Ben Affleck zou voor The Sum Of All Fears de rol overnemen. Achter elkaar bekeken klopt de chronologie van de films langs geen kanten: in deze film is Ryan getrouwd, heeft hij een dochter, en is hij al niet meer bij de CIA werkzaam, terwijl hij in The Sum Of All Fears, wat zich in wereldpolitieke zin duidelijk later afspeelt, nog een groentje is, en zijn vriendin nog maar pas heeft leren kennen. Dit anachronisme heeft natuurlijk alles te maken met de volgorde waarin Clancy zijn boeken schrijft, en deze daarna worden verfilmd; we menen dan ook dat we de film best los van de drie andere verfilmingen bekijken, en op zijn eigen merites beoordelen. Patriot Games is onderhoudend en volgens de regels van de kunst gemaakt, maar erg voorspelbaar. Alhoewel het uitgerekend in deze film is waarin men wat dieper wil ingaan op de persoonlijke levenssfeer van Jack Ryan, slaagt regisseur Phillip Noyce er niet in om zijn karakters, noch de helden, noch de schurken, enige diepgang mee te geven, en wordt de lade met clichés over het Noordierse conflict nog maar eens over de vloer uitgekieperd. De paar ogenblikken waarin het scenario zowaar in humor tracht te vervallen, zijn eerder als krampachtig te bestempelen dan als een goede vondst. Anderzijds is in vergelijking met het andere werk van Tom Clancy dit eens geen epos waarbij je eerst een paar cursussen wereldpolitiek moet blokken. Naar een film als deze ga je natuurlijk maar kijken voor de schietpartijen, explosies en achtervolgingen, en in dat opzicht is Noyce dan weer wél met onderscheiding geslaagd. Desalniettemin heeft men de poort voor een solide achtergrond in te bouwen, open laten staan, en bevat de film niet de politieke finesses als laten we zeggen The Sum Of All Fears.

BEELD EN GELUID

De high definition-transfer ziet er best filmisch uit, maar is een klein beetje aan de gedateerde kant. De zwarttonen zijn mooi en diep maar overstemmen hier en daar wat de scènes die wat levendiger gekleurd hadden mogen zijn. Ook zien zaken als huidtinten en haarkleuren er soms een beetje kunstmatig uit, maar niets van wat er te zien valt is werkelijk buitensporig onaanvaardbaar. Details zitten hem onder meer in de kostuums van de paleiswachten aan de ingang van Buckingham Palace en in het heldere zonlicht waarin de mariniersschool van Maryland baadt. De DTS-track van op de dvd is verdwenen ten voordele van een Engelse Dolby TrueHD 5.1-track, die best wel stevig doorklinkt maar duidelijk nog steeds afkomstig is van een originele stereotrack. Vooral de muziek van James Horner met fijne Ierse accenten en percussie en de muziek uit Harry's Game van Clannad die op gegeven moment op TV wordt afgespeeld, zijn zeer genietbaar. Er is voldoende ruimte voor geluidseffecten zoals remmen die piepen, motorboten die scheuren en het minibusje waarin Sean Miller vervoerd wordt dat onder vuur wordt genomen.

EXTRA'S

De extra's zijn dezelfde als bij de zogenaamde Special Editions die eerder op dvd verschenen. Hoofdmoot is een making of-documentaire "Patriot Games Up Close" (25:14), die wel de kwaliteit van de gemiddelde promo-documentaire overstijgt, maar daarmee ook de enige relevante extra is. De enige andere extra is een trailer (2:24).

CONCLUSIE

Net als bij The Hunt For Red October zijn de dvd-versie en de Blu-ray nagenoeg inwisselbaar. Voor een Tom Clancy-film heeft deze prent een redelijk rechtlijnige plot waar je je niet te hard op moet concentreren. 



cover



Studio: Paramount

Regie: Phillip Noyce
Met: Harrison Ford, Anne Archer, Patrick Bergin, Sean Bean, Thora Birch, James Fox, James Earl Jones, Richard Harris, Samuel L. Jackson

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1992

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582872156


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Making of documentaire
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij