:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDERWORLD 4 - AWAKENING
UNDERWORLD 4 - AWAKENING (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-07-12
FILM
Twaalf jaren geleden werd het bestaan van de vampiers en de Lycan-weerwolven aan de wereld bekend. Die reageerde afwijzend op hun aanwezigheid en kosten noch moeite werden gespaard om de beide speciës, die werden beschouwd als een epidemie, uit te roeien. Ook Selene (Kate Beckinsale), geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, is niet door de mazen van het net geglipt, en samen met haar vriendje, de hybride vampier-Lycan Michael (Scott Speedman, in de film echter alleen te zien op archiefbeelden), werd ze ingevroren door wetenschappers onder leiding van dr. Lane (Stephen Rea), die aan het hoofd staat van een farmaceutische multinational die een vaccin tegen de vampiers en de Lycans tracht te ontwerpen. De wetenschappers zijn erin geslaagd om nageslacht van Selene te klonen, en zijn in het bezit van een meisje van een jaar of twaalf (India Eisley) dat ook alle genetische tekenen van een hybride vertoont. De poppen gaan echter aan het dansen wanneer Eve op een dag de ontdooiknop van Selenes diepvriezer omdraait, en Selene uit haar winterslaap ontwaakt. In wat een compleet onlogische turn of events lijkt, blijken sommige van de wetenschappers én de top van de politie Lycans te zijn, die werden geacht nagenoeg uitgeroeid te zijn, maar ze staan op het punt door gebruik van het DNA van Selenes kind een soort van onuitroeibare super-Lycan te kweken die nagenoeg onkwetsbaar is. Selene vormt een ongemakkelijke alliantie met een speurder, Sebastian (Michael Ealy), die hier niet van op de hoogte blijkt te zijn. Selene is het enkel te doen om haar dochter terug te krijgen...

Als een totale verrassing werd aangekondigd dat er in 2012 nog een vervolg op de Underworld-franchise zou verschijnen, met in de hoofdrol niemand minder dan Kate Beckinsale, wat verwonderlijk is aangezien ze voor het derde deel, Underworld: Rise Of The Lycans, verstek liet gaan. Ze is dan ook het enige personage dat uit de oude films wordt opgevist, en met dit verhaal dat zich twaalf jaar na Underworld: Evolution afspeelt, probeerden de bedenkers alvast een doorstart te maken. Die is overigens niet helemaal geslaagd: Underworld: Awakening is best goed popcornvertier, dat teert op hetzelfde imago als hetgeen in de vorige films is opgebouwd - Kate Beckinsale in een nauwsluitend leren pak die in slowmotion haar uzi's leegpompt - maar zowat alle banden met wat de trilogie zo speciaal maakte schijnen verbroken te zijn. Van de ingewikkelde maar redelijk goed onderbouwde vampiermythe zoals die in de vorige films geschetst werd, blijft nagenoeg niets meer over. Bill Nighy, Michael Sheen en Scott Speedman (de archiefbeelden tellen niet!) zijn van het podium verdwenen, en alhoewel de regisseur van de oorspronkelijke film, Len Wiseman, aan boord is gebleven als scenarist, is continuïteit ver te zoeken. Dat er maar liefst vier scenaristen en twee (nobele onbekende Zweedse) regisseurs aan te pas kwamen om de film op de rails te zetten, is een veeg teken aan de wand. Underworld: Awakening bevat genoeg munitieverbruik om een firma als FN in Herstal minstens twee jaar werkzekerheid te verschaffen, maar aan karakteropbouw wordt er compleet niet meer gedaan, en zelfs Beckinsale schijnt niet geheel in topvorm te zijn om nog eens in de huid van Selene te kruipen, alhoewel ze best nog impressionante salto mortale's kan opvoeren. Wél van de partij zijn liters bloed en gore - bij True Blood is er als afwisseling af en toe nog wat stomende seks bij, heel wat anders dan Kate Beckinsale bij wie de handen altijd juist voor de cruciale plaatsen "vallen". Met als gegeven de op handen zijnde uitroeiing van de vampiers en de Lycans was anders best wel iets interessants te bedenken, maar blijkbaar was voor het weer tot leven wekken van de franchise het verkopen van de 3D-gimmick interessanter dan het bedenken van een beklijvend scenario. Oh well...

BEELD EN GELUID

Al is de film zelfs maar een samenraapseltje van half afgewerkte ideeën, dan kan niet hetzelfde gezegd worden van de transfer. Het 1080p-beeld is van excellente makelij met een overdaad aan zwarte en blauwe tinten, geheel in overeenstemming met de vorige delen van de franchise. De vele bloedspatters neigen eerder naar het zwarte toe. De hele film voelt koud en afstandelijk aan. Er wordt grote moeite gedaan om de beelden te onderscheiden van archiefbeelden, die onvermijdelijk met veel kunstmatige storingen, ruis en antennebeschadigingen worden getoond. De scènes in de "echte wereld" zijn onberispelijk. Vooral de verschillende schakeringen van zwart, zoals goed te zien in Selenes kostuums, laten niet veel aan de verbeelding over. De huidskleuren zijn wit en ongezond, tenminste toch bij dat deel van de bevolking dat wordt geacht besmet te zijn. Aangezien iemands huidstint ook een aspect van het verhaal wordt, moest dit uiteraard goed zitten, en je kan werkelijk zó op het zicht bepalen wie er vampiers en Lycans zijn en wie niet. De enige lichtere scène, waarin Selene tracht het hoofdkwartier van de farmaceutische firma binnen te dringen, is dan weer mooi helder en genuanceerd, met veel gevoel voor diepte. De DTS-HD MA 5.1-track levert prima werk af en is quasi nonstop aanwezig in deze film waarin er amper nog tijd is voor verklarende woordenschat. De mix klinkt groots en agressief, maar hierdoor dreigt er al wel eens wat detaillering van de dialoog verloren te gaan. De kogels en vlammenwerpers vliegen in het rond, de manier waarop deze geluiden onder water zich voortplanten is zeer creatief opgelost, en vooral de vele explosies van zilvergranaten, zij het boven het water of onder het water, maken indruk.

EXTRA'S

Voor een vierde film in een franchise werd er toch nog redelijk wat moeite gestoken in het zoeken naar waardig bonusmateriaal. En dat schijnt gelukt te zijn. Eerst en vooral is er de audiocommentaartrack waarin producenten Richard Wright en Gary Lucchesi, regisseur Måns Mårlind & Björn Stein en uitvoerend producent James McQuaide het over een hoop details hebben, zoals het samenvatten van de eerste twee films in een paar minuten, het werk in 3D, het budget, de lokaties, de plot en nog veel meer. Ongeveer dezelfde inhoud vind je in de Picture-in-picture track "Cracking the Underworld" waarmee we uitzonderlijk eens een streepje voor hebben op onze Amerikaanse vrienden.

Dan volgen er vijf documentaires. In "Selene Rises" (12:14) gaat het over de terugkeer van Beckinsale naar de set, haar typische manier van kleden als Selene en haar karakterontwikkeling (in deze film dus: nul). "Casting the future of Underworld" (12:33) focust op de casting van twee van de nieuwe acteurs in de reeks: Theo James - een nieuwe bondgenoot voor Selene - en India Eisley - het meisje dat Selenes dochter speelt. Aangezien de film niet te lang duurt lijkt het me dat beide acteurs, indien er nog geld kan worden gevonden, ook in volgende Underworld-delen zullen mogen opdraven."Resuming the action" (8:52) gaat meer over de vele stunts in de film, en dan in het bijzonder hoe deze in een 3D-film worden geïntegreerd. "Building a better Lycan" (10:20) gaat over de creatie van de super-weerwolven. Interessantste is echter "Awaking a franchise: building a brutal new world" (18:53) waarin we zien hoe de sets voor de film en de technieken worden heropgebouwd in Vancouver - ja ja, de productiekosten moeten omlaag. Naast een Blooper Reel, (3:21) die in een horrorfilm past als een tang op een varken, zien we de videoclip "Heavy Prey" van Lacey Sturm en Geno Lenardo (3:25), een typisch nummer dat bij de gotische sfeer van de film past. Dan vinden we nog een leuke featuette terug in de vorm van 3 tekenfilms "Underworld: Endless War" (17:26) waarmee nog enkele hiaten in het verhaal worden opgevuld. Tot slot krijgen we onvermijdelijk nog een Cross-promotionele trailer opgelepeld.

CONCLUSIE

Underworld: Awakening is bekijkbaar maar het is niet de grootse feestelijke terugkeer van Selene en haar clan waar we op hebben zitten wachten. Om ergens voort te kunnen met het verhaal had bijvoorbeeld minstens Scott Speedman moeten terugkeren. De Blu-ray is echter onberispelijk en ook het bonusmateriaal mag er eigenlijk zijn. 



cover



Studio: Sony Pictures HE

Regie: Måns Mårlind & Björn Stein
Met: Kate Beckinsale, Stephen Rea, Michael Ealy, Theo James, India Eisley, Charles Dance

Film:
6/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609654608


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Japans DTS-HD MA 5.1
Portugees DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommenaartrack
• Picture-in-picture track "Cracking the Underworld"
• Documentaire "Selene rises"
• Documentaire "Casting the future of Underworld"
• Documentaire "Resuming the action"
• Documentaire "Building a better Lycan"
• Documentaire "Awaking a franchise: building a brutal new world"
• Blooper reel
• Videoclip Lacey Sturm & Geno Lenardo "Heavy Prey"
• 3 tekenfilms "Underworld: Endless War"
• Cross-promotionele trailer

Andere recente releases van deze maatschappij