:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RESCUERS, THE
RESCUERS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-02-28
FILM
In New York, onder de gebouwen van de Verenigde Naties, huist een muizenorganisatie, genaamd de Rescue Aid Society. De RAS biedt hulp aan al wie erom vraagt, en ze hebben net een noodoproep in een fles van een weesmeisje, Penny (Michelle Stacy), ontvangen. De RAS zet hun agente, miss Bianca (Eva Gabor) op de zaak, geassisteerd door de moedige maar o zo bijgelovige conciërge Bernard (Bob Newhart). Ze ontdekken dat Penny ontvoerd is door het lelijke creatuur Madame Medusa (Geraldine Page), verdacht goed op Mieke Vogels gelijkend, die naarstig in een moeras op zoek is naar de Pirate's Eye, een joekel van een diamant. Hierbij wordt ze geassisteerd door haar handlanger Mr. Snoops (Joe Flynn) en twee vervaarlijke krokodillen, Nero en Brutus. Penny is klein genoeg om in de smalle opening van de grot te kunnen kruipen om naar de diamant te zoeken, alhoewel ze daarmee elke keer bij hoog water haar leven riskeert. Elke ontsnappingspoging wordt bovendien door Nero en Brutus in de kiem gesmoord. Na een dolle rit op de rug van Orville (Jim Jordan), een albatros die een vliegtuigmaatschappij uitbaat, arriveren Bernard en Bianca ook in het moeras, en staan de kleine helden voor de moeilijke taak om Penny te bevrijden.




The Rescuers
is een Wolfgang Reithermann-prent - de derde na de dood van Disney, naast The Aristocats (1970) en Robin Hood (1973) - die eens te meer bewijst dat een eenvoudig verhaal gecombineerd met verzorgde en fantasierijke animatie een formule is voor succes. Het aardige aan deze film is het perspectief waarmee de kleine dieren de grote mensenwereld beschouwen, en enkele zeer geslaagde gags die allemaal draaien rond mensenuitvindingen op muizenformaat, zoals een albatros die fungeert als vliegtuig en een kolibrie (met een trui!) als buitenboordmotor. Wat resulteert in een film die na vijfendertig jaar nog niets van zijn charme heeft verloren: de animatie is zeer degelijk, de decors - het naargeestige moeras en de troosteloze grootstad - zijn rijk gedetailleerd en de figuurtjes hebben karakter; vooral Eva Gabor als Bianca geeft haar figuurtje een flair van stijl mee. De film bevat enkele zeer goede uitbundige scènes, zoals die waarin de twee krokodillen Medusa's orgel naar de vernieling helpen omdat de muizen er zich in verstopt hebben, en de wilde achtervolging op het einde van de film. Zoals alle Disneyfilms barst ook deze van de karikaturen en de voorspelbare situaties, maar ze zijn wel allemaal met zeer veel zorg en in een zwierige stijl uitgewerkt. De hiaten in het scenario - Penny is de enige die met dieren kan praten, en de schildpad is ongeveer even groot als de muizen - neem je er natuurlijk voor lief bij.

BEELD EN GELUID

The Rescuers is één van de vele releases die Disney recent heeft uitgebracht buiten de Platinum-reeks, wat niet betekent dat de beeld-of geluidskwaliteit ondermaats zouden zijn. De ouderdom straalt wel af van de animatie, maar buiten een grondige restauratie heeft men geen aardigheidjes ondernomen zoals de kleuren bijtweaken. De transfer is zo foutloos als met dergelijk oud materiaal mogelijk is: de kleine imperfecties in de animatie worden hierdoor zichtbaar maar ook niet verdoezeld, wat de puristen onder ons blij moet stemmen. Zaken als contrast en kleurpalet zijn natuurlijk niet te vergelijken met de huidige standaarden. De transfer van deze sombere film is erg donker. De 1.66:1-verhouding benadert het origineel bedoelde 1.75:1 beter dan de 1.33:1 pan en scan-versie die we vroeger kregen opgelepeld, en stemt overeen met het formaat van de negatieven. De DTS-HD MA 5.1-geluidstrack is leuk en immersief; er zijn enkele schriele pogingen gedaan om uit het vlakke geluidsbeeld van de frontspeakers te breken, vooral in de scènes in het moeras, maar ook hier geldt dat teveel teveel zou zijn en de originele filmbeleving zou verstoren.




EXTRA'S

Niet alle extra's van de dvd zijn hier overgenomen. Nieuw is de verwijderde song "Peoplitis" (4:41), waarmee men de completisten aan boord wil trekken. Cartoons over muizen hebben ze uiteraard genoeg bij Disney (where else?), en daarom krijgen we hier Three Blind Mousketeers (8:46) uit de oude doos voorgeschoteld. Het gekke is dat ook de documentaire "Water Birds - A Walt Disney True Life Adventure" (30:42) bewaard is. De National Geograhpic-achtige natuurfilm gaat over watervogels, maar heeft geen rat's ass te maken met de film. Dan volgt een karaoke-versie van "Someone's Waiting for You" (2:13), en het inmiddels al doodvervelend geworden promofilmpje "Discover Blu-ray 3D with Timon & Pumbaa" (4:25) waarin het zwijn en het stokstaartje zich weer eens commercieel mogen komen prostitueren. De tegenover de dvd weggelaten extra's zijn overigens niet veel waard: een spelletje en het slijmfilmpje Under The Heat; de enige waardevolle extra die verdwenen is is de galerij met concepttekeningen.

CONCLUSIE

The Rescuers is een simpele maar zeer aanstekelijke prent uit het post-Walt Disney tijdperk in de jaren 70. De bonussectie is maar minimaal en overbodig, maar u wil waarschijnlijk deze disk vooral voor de verbeterde technische specificaties, en gelijk hebt u.


cover



Studio: Disney

Regie: Wolfgang Reitherman
Met: Bob Newhart, Eva Gabor, Geraldine Page, Joe Flynn, Jeanette Nolan, Pat Buttram, Jim Jordan, John McIntire, Michelle Stacy, Bernard Fox, Larry Clemmons, James MacDonald, Bill McMillian, Dub Taylor, John Fiedler

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1977

Leeftijd:
AL

Speelduur:
77 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418370985


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Spaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Deleted song "Peoplitis"
• Cartoon "Three Blind Mouseketeers"
• Documentaire "Water Birds - A Walt Disney True Life Adventure"
• Karaoke-nummer "Someone's Waiting for You"
• Reclamefilmpje "Discover Blu-ray 3D with Timon & Pumbaa

Andere recente releases van deze maatschappij