:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 30, DE - OP STAP MET WILDE EN HIPPE
SMURFEN 30, DE - OP STAP MET WILDE EN HIPPE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-04-16
SERIE
Deze reeks Smurfenafleveringen draait rond twee eminente leden van de Smurfengemeenschap: Wilde Smurf en Hippe Smurf. Wilde Smurf werd voor het eerst in de tekenfilmreeks geïntroduceerd in het zevende seizoen. Het gaat om een Mowgli-achtig wezentje dat als baby verloren is geraakt in de natuur, en daar met behulp van een familie eekhoorns zichzelf heeft opgevoed. Na invoering van de Babysmurf, de Kleutersmurfen, Opa, Oma en nog een resem nieuwkomers zijn de Smurfen al lang niet meer met de oorspronkelijke honderd, en Wilde Smurf moet dan ook gezien worden als de zoveelste uitbreiding van de cast, ingegeven door de tekenfilmreeks. De stripreeks is die daarin gevolgd, want in 1998 werd in het twintigste album, zes jaar na de dood van Peyo, Wilde Smurf ook geïntroduceerd in het stripversum. Leuk is dat in de aflevering Het Wilde Smurfenleven we een jongere versie te zien krijgen van Grote Smurf, in een flashbackscène waarin alle andere Smurfjes nog baby's zijn. Hippe Smurf daarentegen is een creatie die reeds vanaf het begin meedraait. Zowel in de tekenfilm als in de strips is hij diegene die ervoor zorgt dat de Smurfen uiteindelijk met honderd zijn, wanneer zijn spiegelbeeld tot leven komt. Dit gegeven wordt overigens losjes hernomen in Een Huis Vol Spiegels, de vierde aflevering op deze compilatie. Van Hippe's tweelingsbroer hebben we nooit meer wat vernomen.

AFLEVERINGEN

Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er Smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bestaat uit één lange en vier kortere afleveringen.

Het wilde smurfenleven deel 1

De Smurfen ondervinden bij het plukken van noten dat er in het bos een wilde Smurf leeft, die nooit met de Smurfenbeschaving in contact is gekomen. Grote Smurf herinnert zich een incident waarbij een ooievaar met blauwe maan een levering van een babysmurf niet tot een goed einde heeft gebracht. Hij telt één en één op, en vermoedt dat de Wilde Smurf de verloren gewaande baby is, die opgevoed is geweest door de eekhoorns

Opmerking: er bestond nog een tweede deel van deze aflevering, maar dat is op deze disk alleszins niet terug te vinden.


Agatha's haargroeimiddel

Wilde Smurf is verdrietig omdat zijn eekhoornfamilie niet is uitgenodigd voor het Smurfendorpsfeest. De heks Agatha, die net een bad hair day heeft, is echter net bezig met een poging om zo veel mogelijk eekhoorns te vangen om ze in een speciale shampoo te verwerken.

Potige's rivaal

Potige Smurf is in een jaloerse bui omdat Wilde Smurf hem op verschillende terreinen met de vingers in de neus het nakijken geeft. Grote Smurf meent een oplossing te hebben om de rivaliteit voor eens en altijd te beslechten: hij stuurt de twee uit om een zeldzame bes te gaan plukken op de top van een berg, een bes die hij eigenlijk helemaal niet nodig heeft.

Een huis vol spiegels

's Avonds passeren de Smurfen een spookhuis dat vol met spiegels hangt. Hippe Smurf, die in beate bewondering staat voor zichzelf, kan het niet laten om er een kijkje te gaan nemen. Al zijn spiegelbeelden komen echter tot leven, en het Smurfendorp is in geen tijd vergeven van de Hippe Smurfen. Als Grote Smurf de betovering niet kan verbreken vóór middernacht, dreigt bovendien de echte Hippe te verdwijnen.

Hippe's beste vriend

Hippe Smurf maakt een nieuwe vriend, het elfje Winky. Winky is echter een aanhankelijk kereltje, en eens die zich op het hoofd van de onfortuinlijke Hippe heeft geinstalleerd, wil hij er niet meer af. De ander Smurfen gaan op zoek naar een middeltje om Winky te verdrijven, maar ze lopen in het bos Gargamel tegen het lijf, die experimenteert met een nieuwsoortig lijmkanon,

BEELD EN GELUID

Een disk produceren met een betere beeld-en geluidskwaliteit, het blijft toch moeilijk. Op deze disk is het voornaamste probleem dat opduikt dat er in de twee laatste afleveringen enkele witte horizontale lijnen zitten die in egale kleurvlakken schijnen door te dringen. De collectie Smurfendvd's kan intussen al stilaan dienen als demonstratiemateriaal om alle mogelijke artefacts te illustreren. De geluidstrack is beluisterbaar maar dat is het dan ook.

EXTRA'S

Que?

CONCLUSIE

Deze collectie bevat niet echt memorabele afleveringen; het introduceren van Wilde Smurf lijkt aanvankelijk een leuke gimmick, totdat blijkt dat het tweede deel van deze two-parter niet op deze schijf staat. Iemand bij Limelights heeft niet goed opgelet.



cover



Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
74 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012156975


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij