:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AVENTURAS DE TADEO JONES, LAS (TAD, THE LOST EXPLORER)
AVENTURAS DE TADEO JONES, LAS (TAD, THE LOST EXPLORER) (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-11-28
FILM
Tad is voor de archeologie wat Cara-pils is voor bier. Als kleine jongen heeft hij in de achtertuin op een dag een manchetknoop opgegraven, en sindsdien spiegelt hij zich aan 's werelds bekendste archeologen, en niet in het minst aan de pretentieuze playboy Max Mordon (Adam James). In werkelijkheid werkt Tad als bouwvakker op een werf in Chicago, en wordt hij voor de zoveelste keer ontslagen wegens grove incompetentie. Wanneer zijn mentor, de oudheidkundige professor Humbert (Mac Macdonald) door een ongelukje niet op expeditie kan gaan naar Peru, waar zijn collega Lavrof (ook Mac Macdonald) de andere helft van een sleutel heeft gevonden, neemt Tad zijn plaats in en doet zich voor als de assistent van Humbert, professor Tad Stones. Ondanks het feit dat hij een dikke nul is op het gebied van archeologie heeft de dochter van Lavrof, Sara (Fiona Glascott), niet door dat de archeoloog een schertsfiguur is. Haar vader werd gekidnapt door de paramilitaire organisatie Odysseus, die met behulp van de twee helften van de sleutel de toegang wil verschaffen tot de legendarische verloren stad Paititi van de Inca's en een gouden beeld dat de eeuwige jeugd verschaft. De sleutel is echter in handen van Sara en Tad, dus zal het geheel uitdraaien op een spelletje welke van de twee partijen het eerst een fout maakt in de race naar de stad. En met een weliswaar goedbedoelende stuntel als Tad in het vaarwater worden de kansen van Sara al op voorhand gedecimeerd... en tot overmaat van ramp blijkt Sara, voor wie Tad een boon begint te hebben, verloofd te zijn met Max Mordon!



Tad, The Lost Explorer is een tekenfilm van Spaanse makelij, die duidelijk op een internationale markt gericht is, getuige daarvan het feit dat de lipsynchronisatie naadloos aansluit bij de Engels gesproken tekst, alhoewel het origineel een Spaans gesproken film is. Het personage van Tad verscheen eerst in twee geanimeerde shorts, Tadeo Jones in 2004 en Tadeo Jones Y El Sótano Maldito (Tadeo Jones And The Basement Of Doom) in 2007, en is sindsdien een eigen leven beginnen leiden. De Amerikaanse benaming, Tad Stones, is zonder twijfel een knipoog naar de Disneyproducer die onder meer ontelbare tv-cheapquelspinoffs als Aladdin en Hercules produceerde. Deze Indiana Jones-parodie heeft scenariogewijs een laag soortelijk gewicht in verhouding tot de gigantische golf aan CGI-geweld die de laatste tien jaar op ons werd afgevuurd, maar is technisch volkomen in orde en een leuk en gezellig tussendoortje met het hart op de juiste plaats. De personages zijn echter zeer stereotiep, zo is de lokale gids Freddy een karikatuur van een luie Zuidamerikaan die niets beters heeft te doen dan de hele tijd spullen trachten te versjacheren. De film faalt echter niet in zijn voornaamste (en enige) doelstelling, en dat is om grappig te zijn. De hele plot draait zowat om de Guust Flater-achtige strapatsen van Tad, perfect op maat gesneden voor het jongere publiek, aan wie de schaarse Indiana Jones-referenties ongetwijfeld voorbij zullen gaan.

BEELD EN GELUID
Belga Home Video levert een mooie transfer af, die zoals het computeranimatiefilms betaamt vrij is van technische onrechtmatigheden. De kleuren zijn vibrant en aangenaam om naar te kijken, en de tekenstijl sluit technisch aan bij een film als Cloudy With A Chance Of Meatballs of die andere Europese productie, Bibo Bergeron's Un Monstre À Paris, waarbij Tad wat de gelaatstrekken vertoont van een plasticinefiguur waar een regisseursduo als Nick Park en Peter Lord (Wallace And Gromit, The Pirates: Band Of Misfits) zonder problemen zou voor getekend hebben. In hogedefinitie komt de tekenstijl goed tot haar recht, én de boel wordt nog eens mooi gerenderd. Ook invloeden van een film als The Emperor's New Groove zijn nooit veraf: de achtergronden zoals de Maya-piramides zijn mooi vormgegeven, en de flashbackscènes waarin professor Humbert de geschiedenis van Paititi vertelt worden in een andere animatiestijl weergegeven. De DTS-HD MA 5.1-track is levendig en leuk, en de Engelse nasynchronisatie is gesynchroniseerd, wat deze track de meest geschikte maakt om de film mee te beluisteren; de Vlaamse en Nederlandse dubbingen lijken nergens op. Jammer alleen dat de Spaanse originele track niet te selecteren valt.Het menu bevat geen optie om de Engelse versie af te spelen, dit moet u via de afstandsbediening van de speler regelen.



EXTRA'S
De disk bevat een deftige maar korte making of-documentaire (15:57) waarbij de interviews in het Spaans en de filmfragmenten in het Engels worden weergegeven, en een trailer (2:20).
 
CONCLUSIE
Las Aventuras De Tadeo Jones is voor een productie van een compleet onbekende Spaanse maatschappij een verrassend goede animatiefilm waar met liefde is aan gewerkt, die als subtopper niet misstaat in het pantheon van de grote studio's. Een mooie transfer en inhoudelijk fun for everyone.




cover



Studio: Belga Home Video

Regie: Enrique Gato
Met: Kerry Shale, Fiona Glascott, Adam James, Mac Macdonald, Bruce Mackinnon, Lewis Macleod, Liza Ross

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412370848512


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Making of-documentaire
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij