:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JACK RYAN - SHADOW RECRUIT
JACK RYAN - SHADOW RECRUIT (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-06-11
FILM
2001. Student economie Jack Ryan (Chris Pine) die aan de universiteit van Londen zijn doctoraat voorbereidt ziet tot zijn afgrijzen de Twin Towers in elkaar storten. Hij besluit zijn studies overboord te gooien en meldt zich voor het Amerikaanse leger.

2004. Tijdens een verkenningsvlucht boven Afghanistan wordt de helikopter met Ryan en twee van zijn medesoldaten uit de lucht geschoten. Ondanks zijn gebroken rug weet Ryan zijn twee kompanen uit de brandende helikopter te hijsen. Hij wordt naar de Verenigde Staten teruggevoerd als een held, maar hij kan niet meer lopen en een lange revalidatie staat hem te wachten. Gelukkig voor hem wordt hij redelijk vertroeteld door zijn verpleegster Cathy Muller (Keira Knightley). Tevens heeft hij de aandacht getrokken van CIA-kolonel Thomas Harper (Kevin Costner), die wel een analist kan gebruiken.

2014. Jack Ryan woont in New York en werkt als beursanalist in Wall Street. In opdracht van de CIA brengt hij de geldstromen in kaart waarmee terroristische groeperingen gefinancierd worden. Niemand is echter op de hoogte van zijn dubbelleven, ook Cathy niet, met wie hij intussen samenwoont. Als de Russen bakzeil halen in de Veiligheidsraad, wanneer de Amerikanen de aanleg van een pijpleiding door Turkije steunen, kan het Kremlin officieel niet reageren, maar ze activeren wel de duistere zakenmagnaat Viktor Cheverin (regisseur Kenneth Branagh zelf), die massaal Amerikaanse waardepapieren begint op te kopen. De transactie wordt opgemerkt door Ryan, die het aan Harper meldt, en zodra de stukjes van de puzzel samenvallen, blijkt dat Cheverin van plan is om de Amerikaanse economie ten gronde te richten door massaal dollars te gaan verkopen nadat de Verenigde Staten het slachtoffer zijn geworden van een terroristische aanslag. Alleen moet die laatste nog plaatsvinden. De CIA stuurt Ryan naar Moskou, zogezegd om een financiële audit in Cheverins bedrijf te verrichten, met de bedoeling dat Ryan zijn gegevens kan analyseren en daardoor kan voorspellen wanneer de aanslag gepland is. Ryans privéleven zit echter net in een dipje, en zonder zijn medeweten reist Cathy hem achterna naar Moskou, met de bedoeling om daarna voor een romantisch weekeindje door te reizen naar Parijs. De ontnuchtering is dan ook groot als ze erachter komt wat Ryans ware beroep is en tegelijkertijd kan ze het niet laten om hem te helpen in zijn missie: Cheverins zwakte is namelijk dat hij verzot is op vrouwen, en Cathy biedt zich vrijwillig aan als lokaas opdat Ryan de kans zou krijgen om in Cheverins kantoor in te breken...




Reboots zijn in. Na Spiderman is het de beurt aan de meesterspion uit het oeuvre van Tom Clancy. Na Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck is Chris Pine de vierde acteur die gestalte geeft aan doctor Ryan. De continuïteit van de vorige films wordt prompt overboord gegooid, want waar The Hunt For Red October, Patriot Games, Clear And Present Danger en The Sum Of All Fears zich respectievelijk afspeelden in de Koude Oorlog, tijdens de terreurcampagne van het IRA, tijdens de oorlog tegen de Colombiaanse drugkartels en na de val van de Berlijnse muur, is Jack Ryan: Shadow Recruit de eerste post-9/11-Jack Ryan-film, waarin het titelpersonage een verjongingskuur heeft ondergaan. De film is ook compleet niet gebaseerd op één van de boeken van Clancy, maar is hoogstens geïnspireerd op de personages die de auteur geschapen heeft. De beleefde en ietwat sullige analist uit het vroegere oeuvre maakt plaats voor een jonge Turk die zijn strepen in de CIA nog moet verdienen, maar die ondanks het feit dat hij nagenoeg compleet verlamd was, in staat is om met één hand een huurmoordenaar om te leggen en met de andere een terrorist onschadelijk te maken. Geloofwaardig is dit alleszins niet, en of Chris Pine na zijn reïncarnatie van de jonge kapitein Kirk in Star Trek al voldoende ontgroend is om ook nog eens de reïncarnatie van de jonge Jack Ryan te spelen, is me nog niet helemaal duidelijk. Het gevaar voor een overdosis Chris Pine is niet ondenkbeeldig. Ook nam regisseur Kenneth Branagh een gok door de rol van de slechterik van dienst, een met clichés overladen Rus, voor zijn rekening te nemen. Op zich is het niet slecht om de focus niet voortdurend op Chris Pine te richten, want hij heeft nog niet voldoende gravitas, zelfs niet om een jonge Ryan neer te zetten; Branagh twijfelt echter te zeer of hij een spionagethriller dan wel een actiefilm pur sang wil afleveren, en valt nu een beetje tussen twee stoelen. De plot is in elk geval een stuk minder ingewikkeld dan wat we van de andere Ryan-films gewoon zijn geworden, en neigt nu inhoudelijk soms meer naar een Die Hard.Kortom, het allemaal wat minder gelikt gemogen. Van een kijker die naar een Tom Clancy-thriller gaat kijken, mag je een zekere intellectuele bagage verwachten.

Anderzijds stelt de film op technisch vlak zeker niet teleur. De actiescènes zijn goed voorbereid, zijn ook niet té talrijk, en de premisse oogt minder stoffig dan de quasi onbegrijpelijke intriges in pakweg Red October, waardoor Jack Ryan: Shadow Recruit een perfecte synthese is van hoe een spionagefilm er in het nieuwe millennium hoort uit te zien. De romance tussen Jack en Cathy maakt de film een stuk minder steriel dan zijn voorgangers, en ondanks de hiervoor beschreven tekortkomingen leveren Chris Pine en Kenneth Branagh mooi werk af in elke scène waarin ze samen spelen en proberen elkaar de loef af te steken in een battle of wits. Kevin Costner komt een stuk geloofwaardiger over dan als Clark Kents pleegvader in Man Of Steel, en Keira Knightley is geknipt voor de benodigde sterke vrouwenrol, die ver af ligt van de Victoriaanse zwijmelrollen waar ze vaak voor getypecast wordt




Jack Ryan: Shadow Recruit is een verdienstelijke poging om het oeuvre van Tom Clancy, wiens brede geopolitieke blik we sinds zijn overlijden in 2013 missen, nieuw leven in te blazen na het eerder financieel bescheiden succes van The Sum Of All Fears. Het lijkt interessant om te kijken wat de rechthebbenden van de franchise nog willen doen met het personage, dat ze nu in de 21ste eeuw hebben gepositioneerd, waarmee verfilmingen van het oude werk van Clancy met Chris Pine gedoemd zijn om neer te stuiken onder de anachronismen.

BEELD EN GELUID
Deze voortreffelijke transfer van Paramount scoort hoge toppen: de beeldtransfer is zeer zuiver, met veel oog voor textuur, en zelfs in de donkere achterbuurten van Moskou blijven details rijkelijk zichtbaar. Er ligt een fijn laagje grain op de beeldband, wat niet echt stoort. Voor de audio werd gekozen voor een stevige DTS-HD MA 7.1-track, waarbij zowel aandacht werd geschonken aan het subtiele, zoals het geroezemoes op de campus in de openingsscène, als aan de bombastische actie als sin de scène daarop de helikopter met Ryan in door de Taliban uit de lucht wordt geschoten. Het contrast tussen de luide en stille scènes is echter te groot naar mijn smaak, en ik hou er eenvoudigweg niet van om voortdurend de volumeknop te moeten gebruiken om het niveau aan te passen.

EXTRA'S
Paramount laat het tegenwoordig erg afweten wat bonusmateriaal op catalogusreleases betreft, maar op recente titels wordt er wel altijd een inspanning gedaan om wereldwijd een gelijkaardig sectie materiaal aan te bieden. Vooreerst vinden we een audiocommentaar terug, intesproken door regisseur Kenneth Branagh en producent Lorenzo Di Bonaventura, een zeer eloquente en gevarieerde bedoening die geen zwakheden vertoont en eerder als betere in zijn soort kan worden aangeduid. De documentaire Jack Ryan: The smartest boy in the room (13:37) levert ons enige broodnodige commentaar bij de keuze om het personage Jack Ryan een verjongingskuur te laten ondergaan én in te passen in de internationale politieke context van vandaag. De documentaire Kenneth Branagh: The Tzar of Shadow Recruit (9:49) is naar mijn smaak iets te bewierokend voor de man: Branagh heeft zich weliswaar geëngageerd van zijn taak gekwijt, maar per slot van rekening heeft hij niet méér gedaan dan het warm water opnieuw uit te vinden. Jack Ryan: A thinking man of action (5:19) toont ons hoe men de sullige analist heeft omgetoverd tot een vechtersbaas die zich makkelijk met Bond zou kunnen meten en dit voornamelijk aan de hand van de scène waarin Ryan zich in de badkamer van een huurmoordenaar ontdoet. In Old enemies return (21:13) wordt lang en uitvoerig stilgestaan bij de reden waarom de keuze voor de bad guys eens te meer op de Russkies is gevallen. Deze featurette is veruit de interessantste, omdat die onderbouwd wordt met de mening van enkele academische experts ter zake. Tot slot ziet u nog 6 verwijderde en uitgebreide scènes (5:03) die u al dan niet met commentaar van Branagh en di Bonaventura kan bekijken




CONCLUSIE
Of Jack Ryan middels een nieuwe franchise een nieuw leven wordt gegund? De film neigt in elk geval meer naar een standaardactiefilm dan naar een doordachte spionagethriller. Aan Clancy kunnen we het niet meer vragen, dus zoals steeds primeert uw eigen oordeel. Als u bovendien een muur hebt waar dringend de bezetting af moet, kan u overwegen om deze Blu-ray even op maximaal volume af te spelen. Een onderonsje met uw buren voor het vredegerecht zal uw deel zijn.



cover



Studio: Paramount

Regie: Kenneth Branagh
Met: Chris Pine, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Keira Knightley

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Spionage

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582968149


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar door Kenneth Branagh en Lorenzo Di Bonaventura
• Documentaire "Jack Ryan: The smartest guy in the room"
• Documentaire "Kenneth Branagh: The Tzar of Shadow Recruit"
• Documentaire "Jack Ryan: A thinking man of action"
• Documentaire "Old enemies return"
• 6 verwijderde en uitgebreide scènes

Andere recente releases van deze maatschappij