:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PERCY JACKSON 2 - SEA OF MONSTERS
PERCY JACKSON 2 - SEA OF MONSTERS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-09-08
FILM
Jaren geleden trachtten de jonge Annabeth (Alisha Newton), Grover (Bjorn Yearwood), Luke (Samuel Braun) en Zeus' dochter Thalia (Katelyn Mager) Camp Half Blood te bereiken. Aangevallen door een cycloop heeft Thalia zich opgeofferd opdat de andere drie zich in veiligheid konden brengen. Zeus was zodanig aangedaan door de moed van zijn dochter dat hij haar veranderde in een boom, zodat ze eeuwig verder kon leven en voor de rest van haar dagen als schild voor Camp Half Blood kon dienst doen...




Percy Jackson (Logan Lerman) krijgt in Camp Half Blood het ietwat bizarre nieuws dat hij een halfbroer heeft: zijn vader, de god Poseidon, heeft blijkbaar naast zijn menselijke moeder ook nog wat liggen rampetampen met een nimf, en het resultaat is Tyson (Douglas Smith), een niet al te snuggere cycloop die zich niet meteen onopvallend kan mengen in een gezelschap. Het kamp wordt plots opgeschrikt als een metalen stier de barrière doorbreekt en er een verwoesting aanricht. De boom Thalia is aangetast en dreigt af te sterven, waardoor ook het kamp ten dode is opgeschreven. Kampleiders Chiron (Anthony Head) en Dyonisos (Stanley Tucci) besluiten om hun kampioen naar de Sea Of Monsters - de Bermuda-driehoek - te sturen om daar het Gulden Vlies te gaan bemachtigen, dat de eigenschap heeft om alle levende wezens te kunnen helen. En die kampioen is niét Percy, maar de redelijk snoevende Clarisse LaRue (Leven Rambin), de macho dochter van de oorlogsgod Ares. Het Orakel (Shoresh Aghdashloo) voorspelt echter dat het een nazaat van één van de drie oppergoden Zeus, Hades of Poseidon moet zijn die Luke Castellan (Jake Abel) zal bevechten om het Vlies. Percy, Grover en Annabeth sluipen dus uit het kamp en begeven zich naar de Stille Oceaan. Omdat het Gulden Vlies wordt bewaakt door de bloeddorstige cycloop Polyphemus (Robert Maillet, met de stem van veteraan Ron Perlman), meent Tyson dat hij absoluut mee moet op deze missie, al was het maar omdat hij misschien van cycloop tot cycloop een woordje met Polyphemus kan wisselen en een goed woordje kan doen. De missie krijgt een iets dwingender karakter als Grover wordt ontvoerd door de handlangers van Luke, en Percy, Annabeth en Tyson eerst en vooral hun vriend moeten redden. Luke heeft kwade plannen met het Vlies: hij wil namelijk Kronos (Robert Knepper) weer laten ontwaken, de vader van Zeus, Poseidon en Hades, die door zijn kinderen gedood werd nadat hij had geprobeerd hen om te eten. Dat hij Kronos op de wereld wil loslaten toont alleen aan dat Luke niet goed bij zijn verstand is, want deze Titaan op de aarde loslaten betekent geheid het einde van de wereld.




In dit tweede deel van de Percy Jackson-saga van Rick Riordan wordt stevig voortgebouwd op deel 1. Nadat enkele weglatingen uit de eerste film, zoals de aankomst van Annabeths gezelschap in Camp Half Blood, in de inleiding worden gestopt, kan het verhaal van start gaan. De moraliserende ondertoon speelt iets meer mee dan in de vorige film, waarbij het de voornaamste levensles schijnt te zijn dat Percy en Tyson als broers niet méér zouden kunnen verschillen, maar toch uiteindelijk op elkaar aangewezen zijn. De cast van jonge acteurs wordt weer aangevuld door oude rotten in het vak, veelal in een stemmencast van in CGI opgetrokken mythische wezens zoals het Orakel (Shoresh Ashdagloo, 24), de Cycloop (Ron Perlman, Hellboy) en Kronos (Robert Knepper, Prison Break). Alleen Pierce Brosnan ontbreekt na de eerste film en werd vervangen door Anthony Head. Alweer wordt er voor de plot vooral een blik Griekse mythen en sagen opengetrokken, met ditmaal referenties naar onder meer de Odyssee van Homerus, vermengd met referenties naar populaire cultuur. Zo is onder meer acteur Nathan Fillion gecast in een bijrol als Hermes en mag de man onrechtstreeks zijn ongenoegen uiten over het feit dat de cultreeks Firefly na één seizoen gecanceld werd door - oh ironie - Fox, dezelfde maatschappij die deze film op poten heeft gezet. En met de Percy Jackson-saga dreigt het dezelfde kant op te gaan. De films blijven gericht op een publiek van jongadolescenten en de eerder bescheiden recette maakt het onzeker of we deel drie, Percy Jackson And The Titan's Curse, ooit nog gaan zien (en over delen vier en vijf zullen we dan maar wijselijk zwijgen). De kinderen blijven ook niet eeuwig jong en onder meer Alexandra Daddario heeft intussen al aanbiedingen gekregen die niet meer bij haar jonge imago passen, zoals het neukvriendinnetje van Woody Harrelson in True Detective. Het dreigt allemaal een beetje dezelfde kant op te gaan als met The Chronicles Of Narnia: wie de afloop wil weten, zal de boeken moeten lezen.




BEELD EN GELUID
De haast dodelijke scherpte waarvan de Blu-ray van Percy Jackson And The Lightning Thief werd voorzien blijft hier een beetje uit. Het beeld ziet er een beetje soft uit, alhoewel dit als voordeel heeft dat bepaalde speciale effecten iets geloofwaardiger blijven. Typisch voorbeeld is de mechanische stier die in het begin van de film de barrière rond Camp Half Blood doorbreekt. Het kleurpalet is egaal en stabiel maar lichtjes (lees: redelijk wat) verschoven in de richting van blauw, waardoor sommige scènes wat kouder en minder organisch aanvoelen. Toch scoort Percy Jackson: Sea Of Monsters een ruime voldoende. De DTS-HD MA 7.1-geluidstrack is echter van een ander kaliber: extreem aggressief, omnipresent en loeiend hard. In een film waarin de natuurelementen een vitale rol spelen, de hoofdpersonages zich verplaatsen op de rug van een gigantische zee-worm, en in de finale een Titaan dreigt los te breken uit de diepste hellekrocht maakt de soundscape indruk. Klein puntje van kritiek daarbij is dat vooral in de eerste scènes je wat aan de relatief stille dialogen moet wennen; als je namelijk het volume volledig opendraait, komt het behang waarschijnlijk van de muur.




EXTRA'S
Om het bij Griekse mythologie te houden: de bonussectie is de Achillespees van deze release. De kortfilm Tyson Motion Comic (5:50) is een soort van halfgeanimeerd stripverhaal over Percy's broer. Deconstructing a Demigod (4:11) is een zeer promotioneel stukje elektronische persmap met interviewfragmenten en een korte samenvatting; in Back to Camp Half-Blood (2:39) lijkt het alsof de cast en de figuranten op scoutskamp zijn. It's All In the Eye (5:00) is eigenlijk nog de enige interessante featurette. Die gaat over de trucage die nodig was om Tyson te voorzien van maar één oog. Na 2 trailers (4:37) en een rijtje cross-promotionele trailers is het feest afgelopen en kan iedereen terug naar de slaapbarakken van Camp Half Blood.




CONCLUSIE
De Percy Jackson-reeks van Rick Riordan neemt in het youngadult-genre inhoudelijk een iets minder ernstige positie in dan pakweg The Hunger Games, maar is anderzijds een geweldige manier om de Griekse mythologie te herinterpreteren voor jongvolwassenen die op het punt staan om naar de eerste Latijnse te trekken. De Blu-ray van Fox mag er wezen.



cover



Studio: Fox

Regie: Thor Freudenthal
Met: Logan Lerman, Alexandra Daddario, Douglas Smith, Leven Rambin, Brandon T. Jackson, Jake Abel, Anthony Head, Stanley Tucci, Nathan Fillion, Robert Knepper

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Young Adult

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626064183


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Thais Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens,Noors,Fins,Zweeds,IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars,Roemeens, Kroatisch,Sloveens,Servisch, Chinees,Indonesisch, Koreaans,Maleisisch, Viëtnamees, Hebreeuws, Arabisch,Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Kortfilm Tyson Motion Comic
• Documentaire "Deconstructing a Demigod"
• Documentaire "Back to Camp Half-Blood"
• Documentaire "It's All In the Eye"
• 2 trailers
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij