:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEANUTS - SNOW DAYS
PEANUTS - SNOW DAYS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-10-15
SERIE
Geen zinnig mens kan intussen nog aan de releases van Peanuts van Charles Schulz uit. In zowat alle regio's en alle subregio's zijn er onsamenhangende collecties te vinden van de vele, vele tekenfilms die er over Snoopy en Charlie Brown zijn geproduceerd. De éne keer bevat zo'n collectie Nederlandse ondertitels (Snoopy's Reunion), de andere keer weer niet (A Charlie Brown Valentine); ditmaal dus weer wel.

AFLEVERINGEN
The Charlie Brown and Snoopy Show: The Play / Sweet Babboo / Snoopy's Story (1985)
Het eerste filmpje uit de collectie is een aflevering uit The Charlie Brown And Snoopy Show die liep van 1983 tot 1985. Het segmentje bestaat uit drie kortfilmpjes. In The Play maakt Charlie Brown (Brett Johnson) voor school een opstel over het desastreuse kersttoneeltje van het jaar ervoor. Plankenkoorts, tekst vergeten, belachelijke kostuums... alles wat fout kon lopen deed dat ook en uiteraard kreeg Charlie van alles de schuld. Het tweede segmentje, Sweet Babboo, borduurt net als in de strips voort op de eeuwige verliefdheid van Charlies zus Sally (Stacy Ferguson, tegenwoordig zangeres bij de Black Eyed Peas) op buurjongen Linus Van Pelt (Jeremy Schoenberg), die van haar duidelijk niets moet weten. Charlies brievenbus zit intussen vol met valentijnskaartjes, maar ze zijn allemaal voor Snoopy én Woodstock. In Snoopy's Story schrijft Peppermint Patty (Gini Holtzman) een compleet ongeloofwaardig opstel over Snoopy, maar tot haar grote verbazing wint ze er de eerste prijs mee. De verhaaltjes zijn niet meer dan een aaneenrijgen van diverse klassieke cartoons van Schulz, maar ze weten we essentieel het poignante sarcasme van de auteur te vatten. Het aantal varianten waarop Linus bijvoorbeeld aan Sally diets tracht te maken dat hij niét haar sweet babboo is, is intussen niet meer te tellen.


     


She's a good skate, Charlie Brown (1980)
Dit filmpje bevat slechts één centraal thema. Peppermint Patty (Patricia Patts), de eeuwige outcast op school, die er niet in slaagt om een les uit te zitten zonder in slaap te vallen, heeft één ding waar ze wél in uitblinkt, en dat is schaatsen. Onder het toeziend oog van de eeuwig mopperende coach Snoopy traint Patty voor een schaatscompetitie. Haar sterren staan echter ongunstig: haar eeuwige acoliet Marcie (Casey Carlson) heeft herhaaldelijk aangegeven dat ze niet kan naaien, maar Patty heeft haar tóch een rol stof bezorgd om een schaatspak uit te stikken. Het pak ziet er ongeveer uit als een tentzeil. Bovendien geraakt de cassette met haar muziek (O Mio Babbino Caro van Puccini) geklemd in de cassettespeler; op het einde is het het gele vogeltje Woodstock dat haar opvoering kan redden. Eerder uitzonderlijk is dit een filmpje waarin de volwassen personages (die je nooit te zien krijgt) wel een gewone stem hebben, in plaats van het gekwetter van een trombone met een geluidsdemper, het handelsmerk van de meeste Peanutfilmpjes. De aflevering is gebaseerd op een reeks strips uit 1974, die overigens een compleet andere afloop kent; in plaats van de competitie te winnen wordt Patty nog eens extra vernederd als blijkt dat het niet om een ijsschaatscompetitie gaat, maar om een rolschaatscompetitie.


     


BEELD EN GELUID
Ai! Ai ai! Ai ai ai ai! De animatie uit de eerste aflevering is niet alleen minderwaardig - de lichaamsverhoudingen in het segment Sweet Babboo kloppen voor geen meter - ook is de transfer duidelijk een complete mislukking; het beeld wipt op en neer en staat geen moment stil. De geluidstrack is daarentegen wel van acceptabele kwaliteit. Bij het tweede filmpje is het net omgekeerd: de animatie is veel vloeiender en mooier, maar het geluid klinkt alsof het door een rioolbuis komt.

EXTRA'S
Que?

CONCLUSIE
Ik ben zelf enorm Schulz-fan en voor mij is deze schijf een essentieel hebbedingetje in mijn eeuwigdurende queeste naar al het Peanuts-materiaal dat ooit verschenen is. Occasionele kijkers laten deze schijf beter links liggen wegens de bijzonder slechte technische kwaliteit. Een complete Peanuts-anthologie is intussen verder af dan ooit. Misschien dat met de komst van de CGI-geanimeerde Peanuts-film van Blue Sky er ooit nog eens een distributeur werk van maakt, maar dan dringt een zéér intensieve remastering zich op.


cover



Studio: Warner

Regie: Bill Melendez & Phil Roman
Met: Patricia Patts, Casey Carlson, Arrin Skelley, Debbie Muller, Scott Beach, Tim Hall, Danny Colby, Stacy Ferguson, Gini Holtzman, Keri Houlihan, Brett Johnson, Jeremy Schoenberg, Carl Steven, Heather Stoneman

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1980,1985

Leeftijd:
0

Speelduur:
45 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051890045034


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij