:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 50, DE - LIEFDE VOOR MUZIEK
SMURFEN 50, DE - LIEFDE VOOR MUZIEK
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-02-02
SERIE
Intussen zijn er maar liefst 50 (!) verschillende thematische dvd's op de markt met de avonturen van de Smurfen, die in de jaren 80 zijn geproduceerd door de Hanna-Barbera-studio's. In tegenstelling tot het buitenland blijven we nog steeds verstoken van seizoensboxen, dus moeten we het eens te meer stellen met een compilatie, ditmaal rond het thema muziek. Een belangrijke rol is daarbij meer dan eens weggelegd voor de Muzieksmurf, wiens muzikale talent door zowat iedereen in twijfel wordt getrokken, behalve dan uiteraard door hemzelf. Deze dwarsdoorsnede van afleveringen legt ineens ook de zwakste schakel van de reeks bloot: de relatief sterke eerste seizoenen worden gevolgd door zwakkere runs, waarin plots hopen toegevingen worden gedaan om demografisch gezien het doelpubliek te paaien. In twee van de afleveringen loopt er plots een stom elfenmeisje rond waarvan de introductie in de reeks niet is meegegeven doordat dit geen volledige seizoenen zijn. Het behouden van Smurfin als vast castlid zoals ik heb verklaard in deze bespreking, net zoals de Babysmurf, is nog te verantwoorden; de stortvloed aan nieuwe Smurfen zoals de Kleutersmurfen, de Wilde Smurf en vooral Opa en Oma Smurf hebben de reeks niet altijd even veel goed gedaan. En wat is het nut van een nieuwe schurk zoals de heks Chlorydris te introduceren als je dé schurk aller schurken, Gargamel, al aan boord hebt, en bovendien eerder al een soortgelijk personage - Hagatha - in de reeks hebt geschreven? Nevenpersonages met meer potentieel zoals Bolle Gijs, die in deze selectie slechts een korte cameo heeft, komen daardoor ietwat in de verdrukking. Er valt nochtans ook heel wat vóór de Nederland genasynchroniseerde versie te zeggen: stemregisseur Paul Van Gorcum, die zelf de stem van Gargamel voor zijn rekening nam, heeft één van de meest memorabele figuren uit zijn carrière mogen voicen, en ook wijlen Frans Van Dusschoten, de vaste pispaal van André Van Duin, zal altijd geassocieerd blijven met Brilsmurf. Het zou echter interessant zijn mocht IMPS, de wettelijke representant van de erfenis van Peyo, ook eens denken aan seizoenscomplete uitgaven, want met deze thematische missen we onder meer de verfilmingen van de Johan en Pirrewiet-verhalen, die historisch belangrijker zijn dan stomme elfjes of kolerieke heksen.
 
AFLEVERINGEN
Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er Smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bestaat uit zes kortere afleveringen.
 
1. Symfonie in C-Smurf
Deze eerste aflevering is op een klassiek album van Peyo zelf gebaseerd. Muzieksmurf mag niet meespelen in de uitvoering van Grote Smurfs nieuwe symfonie omdat hij, ongeacht welk muziekinstrument hij ter hand neemt, vals speelt. De als fee vermomde Gargamel geeft hem een exotisch instrument waarmee hij altijd toonvast mee zou moeten kunnen spelen. Zou, want het effect is helemaal anders: alle Smurfen vallen bewusteloos neer.

2. Muzieksmurf steelt de show
In deze smurfbewerking van Faust tekent Muzieksmurf, die compleet aan de grond zit als hij een symfonie moet componeren en het werk maar niet wil opschieten, een contract met Spookschrijver, een eigenaar van een louche muziekbar voor spoken. In ruil voor de symfonie heeft Muzieksmurf, die uiteraard het contract niét gelezen heeft vooraleer het te tekenen, de belofte gedaan om tot het einde van zijn dagen muziek te spelen in de bar. Grote Smurf eist en krijgt echter een rechtmatig proces.

3. Waar een smurf is, is een wil
Lolsmurfs grappen werken zoals gewoonlijk iedereen op de zenuwen. Hij sluit een weddenschap met Smulsmurf, IJdele Smurf, Luie Smurf, Moppersmurf en Muzieksmurf: als ze allemaal één dag hun onhebbelijke gewoontes laten varen, dan belooft Lolsmurf een jaar geen grappen meer uit te halen. Voor Muzieksmurf betekent dit: niet op zijn trompet blazen. Maar als hij in de val van Gargamel belandt is de trompet de enige uitweg om de Smurfen op de hoogte te brengen van het feit dat hij door de tovenaar gekidnapt is.
 
4. Ze smurfen ons lied
Sassette 'leent' een fluit van de elfen waarmee ze kwaadaardige personen op betere gedachten kan brengen, met de bedoeling Gargamel voor eens en altijd zijn hatelijke ingesteldheid te doen vergeten. De fluit komt echter in handen van de gemene tovenaar, en die keert de betovering van de fluit om: wie de muziek hoort wordt kwaadaardig.

5. Je kunt de muziek niet smurfen
De heks Chlorydris krijgt het zo genoegzaam op haar heupen van de vrolijke muziek waarmee de Smurfen het bos vullen. Ze haalt een magische hoorn uit de kast die muzieknoten absorbeert zoals een stofzuiger, en als het van haar afhangt zal de wereld nooit meer muziek te horen krijgen.
 
6. Een kleuterdeuntje
De moderne muziek van de Kleutersmurfen valt niet bij iedereen in de smaak, zodat ze noodgedwongen moeten gaan oefenen in een verlaten ravijn. Daar huist een monster, het Wildebeest, dat alleen kan gekalmeerd worden zolang er muziek speelt. De kleuters begaan de kapitale fout om het wezen mee naar het dorp te nemen. Maar ze kunnen toch niet eeuwig muziek blijven spelen?

BEELD EN GELUID
De Smurfendisks zijn héél goedkoop terug te vinden in de handel - alhoewel je even moet zoeken voor je de collectie compleet hebt. Dat ze goedkoop geproduceerd worden heeft zo zijn gevolgen voor de technische kwaliteit. De compressie is op zijn zachtst gezegd problematisch; de beelden zijn sterk vertroebeld door horizontale lijnvorming. Qua printbeschadigingen valt het nog mee, maar de disk heeft ongelofelijk veel last van colour bleeding. Het geluid is minimum minimorum en in het geval van het vijfde filmpje,Je kunt de muziek niet smurfen, klinkt alles zelfs hol en metaalachtig; een themadisk waarbij muziek het centrale thema is zou beter mogen verzorgd zijn.
 
EXTRA'S
Er waren extra's op deze disk, maar de Muzieksmurf speelde heel even op zijn trompet, waardoor ze zijn gaan lopen.
 
CONCLUSIE
Ik ben opgegroeid met de Smurfen en de nostalgie noopt mij telkens tot een aankoop, zij het dat de tand des tijds in dit geval wel érg hard heeft doorgebeten. De Smurfen dateren nog uit een tijd waarin u uw kinderen niet moest opvoeden tot ADHD-monstertjes met behulp van Lazytown en Kabouter "product placement" Plop. Deze disk is dan ook ofwel bestemd voor mensen die hun kinderen willen laten kennismaken met dit stukje cultureel erfgoed, ofwel voor nostalgici zoals ikzelf.



cover



Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1981-90

Leeftijd:
AL

Speelduur:
77 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412012165106


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij