:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CODE, THE - SEIZOEN 1
CODE, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-03-04
SERIE
Ned Banks (Dan Spielman) is journalist - of wat daarvoor moet doorgaan - bij het rioolinternetkrantje Password. Na een tip van een kabinetsmedewerkster, Sophie Walsh (Chelsie Preston Crayford), kan Password uitpakken met een exclusief en smeuïg verhaaltje dat milieuminister Graeme Poulson (Ed Wightman) heeft liggen smossen met een dame die niet de zijne was. Tussen het bewijsmateriaal zit echter een snippertje papier dat er niet schijnt thuis te horen, met de naam Lindara op. In Lindara blijkt een tragisch verkeersongeval te zijn gebeurd waarbij twee aboriginalkinderen, Clarence Boyd (Aaron L. McGrath) en Sheyna Smith (Madeleine Madden) zijn verdwenen. Een paar dagen later arriveert de compleet bebloede Clarence bij schoolmeesteres Alex Wisham (Lucy Lawless), maar de jongen lijdt aan geheugenverlies en heeft dus geen flauw idee hoe hij in dergelijke toestand is verzeild geraakt. Alex steelt de gsm van de jongen, waarop een corrupt filmpje staat, en vraagt aan Ned of hij hier wijs uit raakt. Neds broer Jesse (Ashley Zukerman) is een deliquente hacker die al verschillende keren in aanraking is gekomen met het gerecht en als probatievoorwaarde heeft opgelegd gekregen dat hij niet meer online mag. In ruil voor toch een halfuurtje internet vraagt Ned aan Jesse om het filmpje zo goed mogelijk te restaureren, en daaruit blijkt dat het tweetal is overreden door een tankwagen met de naam Physanto op.

 


Jesse kan het uiteraard niet laten om in te breken in de computers van de schimmige organisatie waarover op het openbare web té weinig informatie te vinden is om niet verdacht te zijn. Zijn nieuwsgierigheid komt hem echter duur te staan: enkele agenten van de dienst computermisdaad pakken hem op en martelen hem om te zien hoeveel hij weet over de zaak, op een manier waarop ze zelfs in Guantanamo het schaamrood op de kaken zouden krijgen. Bij gebrek aan bewijs moeten ze hem uiteindelijk vrijlaten, maar zijn hackervriendinnetje, de Iraanse Hani Parande (Adele Perovic) krijgt van haar oversten de opdracht om uit te vinden welke files Jesse heeft gedownloaded en of hij de codering al heeft gekraakt. Niet alleen de staatsveiligheid zit echter achter de broek van de broers Banks; het tweetal is in een wespennest gekomen van spionage en de illegale verkoop van nucleaire geheimen aan schurkenstaten zoals Noord-Korea, en uiteindelijk weet Ned een dossier bij elkaar te harken dat de Australische politiek als een kaartenhuisje omver zou kunnen blazen. En natuurlijk willen ook de families van de verongelukte kinderen opheldering over de zaak, maar het is maar de vraag of Ned als witte ridder het hoofd kan bieden tegen één van Australië's grootste spionageschandalen ooit

 


De makers van The Code hebben zich duidelijk laten inspireren door Amerikaanse feuilletons als 24, en alhoewel de actie zich niet in real time afspeelt gaat het hier ook over een hoop parallelle verhaallijnen die op het einde van de reeks naar elkaar toe convergeren. Weliswaar wordt van de kijker een zekere inspanning gevraagd om een overzicht te behouden op de diverse complotten, tegencomplotten én als op het einde alles duidelijk schijnt te worden blijkt het nóg eens een complot te zijn waardoor de feiten én alle vorige complotten bij elkaar in een ander daglicht worden weergegeven. Australië is echter het land bij uitstek om een mooi contrast op de bouwen tussen het rurale en technologisch achtergestelde Broken Hill en het centrum van de politieke macht in Canberra waarin cybercriminaliteit om zich heen grijpt als wurgkruid. Dat Lumière deze reeks heeft uitgegeven in dezelfde Lumière Crime-reeks als pakweg Borgen en The Killing is uiteraard allesbehalve toeval want kijkers van voornoemde reeksen zullen The Code allicht wel naar waarde weten te schatten. Een vlotte cameravoering en interessante fotografie maken de reeks visueel best te smaken en het verteltempo blijft vrij hoog. Toch is de dikke laag complotten soms een beetje te compact en wat bij de haren gesleurd. Dit wordt dan weer deels gecompenseerd door de goeie acteerprestaties van een reeks bij ons nauwelijks bekende acteurs, waarbij vooral Ashley Zukerman - de man speelde een klein rolletje in Terra Nova - als hypersensitieve computernerd met een vorm van hoogbegaafd autisme in de kijker springt. De enige twee bekende namen op de affiche zijn Lucy Lawless (Xena, Warrior Princess) en David Wenham (The Return Of The King), en dan nog allebei in een bijrol, die duidelijk omwille van hun naambekendheid mogen opdraven; maar kijk: het is blijkbaar gelukt!

 


BEELD EN GELUID
The Code heeft een mooie transfer meegekregen met voldoende scherpte, duidelijk afgelijnde kleuren en de voornaamste visuele gimmick - al wat er op een computer- of telefoonscherm wordt getoont "zweeft" als het ware rond de personages - komt mooi uit de verf. Ook in de donkerdere scènes blijft het detailniveau overeind. De Engelse Dolby Digital 5.1-track ondersteunt perfect de nogal frequente actiescènes die de serie rijk is, en het pompende riedeltje uit de openingscredits zindert nog ettelijke tijd na.
 
EXTRA'S
Die blijven beperkt tot een paar cross-promotionele trailers. Voor de aanschafprijs van deze box zou het wat meer mogen geweest zijn.
 
CONCLUSIE
Maak alvast uw borst maar nat want er komt een tweede seizoen aan! Wie de outback van Australië alleen maar kent uit The Flying Doctors zal na het bekijken van deze reeks zijn mening grondig moeten herzien. Opnieuw een pluim voor Lumière dat ze oog schijnen te hebben voor beter, commercieel wat moeilijker liggend misdaadvoer uit het buitenland.



cover




Studio: Lumière

Regie: Shawn Seet
Met: Dan Spielman, Ashley Zukerman, Adele Perovic, Adam Garcia, Chelsie Preston Crayford, Paul Tassone, Dan Wyllie, Lucy Lawless, Aden Young, David Wenham, Aaron Pedersen, Aaron L. McGrath

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Spionage

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
334 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5425019008819


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij