:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OUTLANDER - SEIZOEN 1 DEEL 2
OUTLANDER - SEIZOEN 1 DEEL 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-09-05

SERIE
Zoals u kon lezen in de bespreking van het eerste deel vertelt Outlander het verhaal van Claire Fraser-Randall-Beauchamps (Caitriona Balfe), een verpleegster die kort na de Tweede Wereldoorlog bij een Schotse paganistische steenformatie naar het Schotland van de 18de eeuw wordt gekatapulteerd en daar trouwt met highlander Jamie Fraser (Sam Heughan), in een poging om uit de klauwen te blijven van Black Jack Randall (Tobias Menzies), de voorvader van haar echtgenoot Frank.

 

 


Op het einde van de midseason-finale zagen we hoe Claire op het nippertje door Jamie gered werd van Black Jacks sadistische fantasieën. Voor zover Jamie al niet Jacks vijand nummer één was, is dat gevoel nu alleen nog aangescherpt. Jamie plant om Jacks leenheer, de hertog van Sandringham (Simon Callow), te vragen dat hij Jack verplicht om de prijs op zijn hoofd in te trekken. Jamie heeft daarbij de hertog in de tang omdat hij weet heeft van diens Jacobitische sympathieën. De hertog stemt toe, maar vraagt in ruil dat Jamie hem secondeert bij een duel met een rivaliserende familie - ook niet dadelijk een sociale gelegenheid waar je vrienden voor het leven maakt. Nadat Jamie twee van de tegenstanders verwondt, beveelt laird Colum (Gary Lewis) Jamie om terug te keren naar zijn kasteel in Lallybroch. De huwelijksrelatie tussen Jamie en Claire valt echter niet in goede aarde bij Jamies vorige verloofde Laoghaire (Nell Hudson), die Claire en Geillis (Lotte Verbeeck), de minnares van Dougal MacKenzie (Graham McTavish) bij de autoriteiten aanklaagt voor hekserij, nadat die laatste zowel de echtgenote van haar eigen minnaar als haar eigen man om zeep heeft geholpen. Geillis overleeft het proces niet, maar Claire kan ternauwernood ontsnappen, evenwel pas nadat ze een vreselijk geheim over Geillis heeft vernomen, dat deze in haar graf meeneemt. Jamie redt haar op het laatste nippertje, en Claire kan niets anders doen dan hem opbiechten dat ze een tijdreizigster is, en in de 20ste eeuw met een nazaat van Black Jack getrouwd is.

 



In Lallybroch ontmoet Claire Jamies zus Jenny (Laura Donnelly), die zwanger is van Jamies oude jeugdvriend Ian Murray (Steven Cree). Jamie bekent tegen Claire dat de verwondingen op zijn rug zijn toegebracht toen Black Jack Jenny wilde verkrachten (maar op het cruciale moment zijn instrument niet paraat kreeg). Murray sympathiseert echter met The Watch, een militie die graag in de vrije tijd Engelse soldaten over de kling jaagt. Aangezien zijn pardon nog altijd niet is gearriveerd, wordt Jamie gechanteerd om deel te nemen aan de raids van de Watch. Van één van die raids komt Jamie echter niet meer terug. Samen met Jamies vertrouwensman Murtagh (Duncan Lacroix) reist Claire als kermisattractie het land rond, en verneemt uiteindelijk dat Jamie gevangen gehouden wordt in Wentworth Prison. In een poging haar man te bevrijden, wordt ze opnieuw gevangen genomen door Black Jack. Die gaat ermee akkoord om Claire vrij te laten, op voorwaarde dat Jamie toestemming geeft voor een welbepaalde onplezierige activiteit, die ineens verklaart waarom Black Jack eertijds er bij zijn zus niet in slaagde om zijn bajonet in staat van paraatheid te brengen...

 

 


De reden waarom de tweede helft van dit seizoen apart werd uitgebracht, mag nogal duidelijk zijn: tweemaal langs de kassa passeren. In zowat elk ander land werd het eerste seizoen van Outlander in één deel uitgebracht. Maar laat dat de pret niet drukken. Het verhaal van Outlander wordt in dit tweede seizoen bovendien een stuk grimmiger: de flashbacks over hoe Jamie aan de afschuwelijke verminkingen op zijn rug is gekomen, wordt in geuren en vooral in kleuren uit de doeken gedaan, en zeker voor de laatste aflevering, waarin [spoiler]Black Jack Randall het eerder voor de jongens dan voor de meisjes blijkt te hebben, en alleen maar in staat is om klaar te komen als hij zijn seksslaaf tegelijkertijd dood mag martelen[/spoiler], beschikt u best over een maag van gewapend beton. Ondanks het feit dat het gore-gehalte exponentieel schijnt toe te nemen (de dosis blote tieten blijft nagenoeg constant), blijft de reeks nog altijd een boeiende mengeling van geschiedenis, fantasy en romantiek die zowel het mannelijke als het vrouwelijke publiek zal kunnen bekoren. Laten we het er voor de rest op houden dat u al wat u al wilde weten over Outlander, reeds in de bespreking van het eerste deel kon lezen.




BEELD EN GELUID

Het eerste seizoen werd in Vlaanderen en Nederland zoals gezegd over twee delen gesplitst, waar zowat elk ander land heeft een seizoensbox kreeg. Intussen is er ook een rete-dure seizoensbox te koop, maar daarbij krijgt u wel een exclusief flesje parfum, waarschijnlijk om zelf eens te ruiken als een ongewassen Schotse Highlander. Waar het eerste deel duidelijk een release enkel en alleen voor het Nederlandstalig gebied was, delen we deze tweede helft met de Italianen en de Spanjaarden. Voor de rest kan ik gewoon de tekst van deel 1 knippen en plakken: De beeldvoering van Outlander is erg mooi en gracieus; er wordt gebruik gemaakt van verschillende kleurenpaletten om de twee tijdvakken weer te geven, maar het gros van de reeks speelt zich af in de 18de eeuw, en daar zien we de ietwat modderige maar donkergroene natuur afwisselen met grijze, spaarzaam verlichte interieurs van kastelen en kerkers. De hele atmosfeer voelt echter natuurlijk en levendig aan, met veel gevoel voor detail en textuur. De kleuren zijn stabiel en van fouten in de transfer is geen sprake. Het enige aanwezige geluidsspoor is goed uitgebalanceerd; er wordt aanvankelijk spaarzaam omgesprongen met surroundeffecten, maar naarmate de reeks vordert en er zich al eens een scène afspeelt in een gevulde zaal waarin de clans hun bijeenkomsten houden, klinkt dit zeer natuurlijk en komt ook de natuurlijke weergalm goed tot uiting. De dialogen zijn goed verstaanbaar, maar de stukken in het Gaelic zijn niet ondertiteld. Het is blijkbaar de bewuste keuze van de makers dat we in de leefwereld van Claire gezogen worden en bepaalde stukken dialoog niet vertaald krijgen omdat zijzelf ook niet weet wat er gezegd wordt. De voornaamste troef is echter de voortreffelijke soundtrack van Bear McCreary.

 



EXTRA'S

Elke aflevering wordt opnieuw voorzien van een recap, zodat ook de niet-bigewatchende medemens makkelijk na een onderbreking weer mee is met de gebeurtenissen. De set bevat 14 verwijderde scènes (46:52), die na elke aflevering worden gepresenteerd, voorzien van het nodige commentaar van Ron Moore. Het feit dat deze tweede set van acht afleveringen niet is verspreid over twee, maar over drie schijven, heeft alles te maken met het feit dat de eerste aflevering van het tweede deel, The Reckoning, er in twee verschillende cuts op staat, de uitgezonden aflevering (59:27) en een uitgebreide versie (1:11:13). Het grote verschil zit 'm in het feit of de gebeurtenissen verteld worden vanuit het standpunt van Jamie of Claire. Een inleiding hierbij wordt verschaft door Ronald D. Moore (2:15). De schijven bevatten ook acht podcastcommentaren, waarin telkens uitvoerend producent Ronald D. Moore, samen met één van de andere producers of scenaristen te horen was. De gimmick hiervan was dat deze al te downloaden waren bij de originele uitzending, zodanig dat de fans niet moesten wachten op de dvd-release om het commentaar te beluisteren.

 



In Diana Gabaldon tours Outlander (7:53) bezoekt niemand minder dan moeder kloek de auteur zelf de set, en zag dat het goed was. We vernemen bij die gelegenheid ook dat mevrouw Gabaldon een cameo heeft. De featurette Outlander cast & crew table read (5:44) is een klein beetje bedrieglijk: je verwacht hier een complete opname van een generale tekstrepetitie, in casu voor de aflevering The Way Out, maar het fragment duurt nog geen zes minuten. A triangle in time (9:14) onderzoekt de bizarre driehoeksverhouding tussen Claire, Jamie en Frank met interviews met producent Moore, auteur Gabaldon en de drie acteurs in kwestie. Weaving authentic: Making the fabrics of Outlander (5:12) besteedt aandacht aan het maken van de zo authentiek mogelijke kostuums. Ten slotte krijgen we nog een gag reel (4:44).




CONCLUSIE

Het tweede deel van het eerste seizoen van Outlander volgt nog steeds trouw het boek van Diana Gabaldon, met alle onplezierigheden van dien, want het idyllische plaatje van het Schotland van de 18de eeuw wordt danig naar onderen bijgesteld. Als u per se een versie wil met de twee helften samen, kan u nog een luxebox kopen met daarin onder meer een flesje Highland-parfum - we hopen evenwel dat u na het aanbrengen niet naar paardenurine stinkt, want de Schotten hebben rare voorkeuren...




cover



Studio: Sony Pictures HE

Regie: Richard Clark, Mike Barker, Metin Hüseyin, Anna Foerster John Dahl, Brian Kelly, Anna Foerster
Met: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Graham MacTavish, Duncan Lacroix, Grant O'Rourke, Stephen Walters, Gary Lewis, Lotte Verbeek, Laura Donnelly

Film:
10/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015

Leeftijd:
16

Speelduur:
536 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609602739


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Recaps
• 14 verwijderde scènes
• 8 podcastcommentaren
• Inleiding bij de extended edition van The Reckoning door Ronald D. Moore
• Documentaire "Diana Gabaldon tours Outlander"
• Documentaire "Outlander cast & crew table read"
• Documentaire "A triangle in time"
• Documentaire "Weaving authentic: Making the fabrics of Outlander"
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij