:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAPTAIN MARVEL
CAPTAIN MARVEL (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-09-06
FILM
Vers (Brie Larson) behoort tot de Kree, een buitenaards ras dat voortdurend in oorlog is met de Skrulls, een ander ras dat expansiedrift hoog op zijn agenda heeft staan. Vers beschikt echter over de gave dat ze met haar armen sinds een jaar of zes na een freak accident fotonstralen kan laten ontsnappen. De prijs die ze daarvoor heeft moeten betalen, is dat ze haar geheugen kwijt is, en niets meer herinnert van de periode daarvoor. Haar mentor Yon-Rogg (Jude Law) probeert haar zo goed en kwaad mogelijk te instrueren, maar Vers is een beetje aan de koppige kant.




Tijdens een interventie op een planeet waar de Skrull zijn geïnfiltreerd, loopt een commando Kree in een hinderlaag, en ze moeten vluchten. Vers landt daarop op een voor haar onbekende planeet C-53 - de Aarde - midden in de jaren '90. Nirvana en Smashing Pumpkins vieren hoogtij, modems haperen voortdurend en de videoketen Blockbuster is nog een goeddraaiend bedrijf. Vers krijgt prompt een agent van de geheime dienst S.H.I.E.L.D. achter zich aan: een jonge Nick Fury (Samuel L. Jackson), die zalig onwetend is over het bestaan van aliens. Vers kan hem nochtans ervan overtuigen dat er vier Skrulls op Aarde zijn geïnfiltreerd, en omdat Skrulls gedaanteverwisselaars zijn, kunnen ze de plaats innemen van gelijk wie. Onder hen bevindt zich generaal Talos (Ben Mendelssohn), de leider van de Skrulls, die de gedaante heeft aangenomen van Fury's baas Keller. Terwijl Vers probeert om het viertal te vangen, komen de herinneringen van vroeger weer boven, en blijkt dat de Aarde Vers niet zo héél onbekend is...




Je moet maar zoals Marvel de pretentie hebben om één van hun superhelden naar zichzelf te vernoemen. Captain Marvel is een iets te doorzichtige poging van het bedrijf om ook vrouwelijke superhelden in de vergelijking te gooien om hun potentieel publiek te verruimen naar het vrouwelijke geslacht, net zoals het met Black Panther hetzelfde heeft gedaan voor de zwarte gemeenschap, nog zo'n demografie die in de 'klassieke' Marvelfilms te weinig aan bod kwam. Brie Larson uit Room casten als de vrouwelijke held van dienst was een gok die een beetje verkeerd heeft uitgepakt: Larson straalt géén charisma uit, en lijkt in grote delen van de film tegen haar zin te acteren. Gelukkig hebben de regisseurs als tegenspeler geopteerd voor Samuel L. Jackson zijn rol als jonge Nick Fury te laten hernemen, zij het met wat digitale make-up om hem jonger te laten lijken, en heeft men niet gekozen voor een andere acteur voor de jongere versie. Jackson heeft in tegenstelling tot Larson wél nog zin in een extra rondje Avenger-verse, en spuit de éne leuke oneliner na de andere. De film wordt voorts nog gered door de knoert van een plot twist halverwege, die het referentiekader compleet omkeert. Voor de rest is Captain Marvel een film met héél veel CGI-knokpartijen die er niet altijd even overtuigend uitzien, en een redelijk flauwe nineties-soundtrack die er just for the sake of it werd doorgeweven. De film werd strategisch gedropt tussen Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame, kwestie van nog een extra deus ex machina achter de hand te hebben in de finale mêlée van wat Phases One, Two and Three moet afsluiten. Voor de rest is Captain Marvel een zeer formulaïsche origin story met zeer weinig verrassingen, maar de film biedt voldoende vertier.




BEELD EN GELUID
De HD-presentatie voldoet aan de normen van een moderne blockbuster. De digitale transfer grossiert in primaire, heldere kleuren, mooie details in bijvoorbeeld de diverse elektronische gagdets van de Kree, en voldoende diep zwart in outer space. Problemen zoals aliasing of artefacts zijn niet aanwezig, alleen zijn de speciale effecten bij momenten te doorzichtig om overtuigend te zijn. Details in aangezichten, en onder meer het morphen van de gedaanteverwisselende Skrulls zijn netjes zichtbaar. Het geheel is echter nogal aan de donkere kant. De DTS-HD MA 7.1-geluidstrack is opnieuw typisch Disney: veel te stil, en als je het volume op je versterker oppompt, dan dreigt de dialoog te verzuipen in het actiegeweld. Gevoel van richting heeft de track anders wel, maar de subwoofer schiet op cruciale momenten net dat beetje tekort. Ook drukken de obligate nineties-riedeltjes, kwestie van Nirvana en No Doubt ook nog wat royalties uit te keren, te nadrukkelijk de rest van het soundscape in de verdrukking.




EXTRA'S
Waar het op het eerste zicht lijkt dat de Blu-ray van Captain Marvel stijf staat van het bonusmateriaal, blijken alle featurettes uiterst korte en nietszeggende stukjes film te zijn. Je kan de film bekijken met een inleiding door Anna Boden en Ryan Fleck (1:51), wat eerder een ultrasnelle kijk achter de schermen is, met enkele losse, onsamenhangende overpeinzingen over personages, speciale effecten en nog zo'n paar zaken die intrinsiek niets met elkaar te maken hebben. Wie wat meer vlees aan het een wil hebben, verwijzen we met graagte naar de audiocommentaartrack door Anna Boden & Ryan Fleck. In Becoming a Super Hero (6:40) vertelt Brie Larson over haar rol, en dan vooral de fysieke training die ze daarvoor heeft ondergaan. Ook in Big Hero Moment (3:31) is een karakterstudie van het personage. The Origin of Nicky Fury (3:33) omschrijft hoe dit in de interne chronologie van het Avengers-verse eigenlijk de 'eerste' verschijning van Nick Fury is. In deze film leren we overigens ook de origine van zijn gepatenteerde ooglapje. The Dream Team (2:44) smeert vooral een behoorlijke hoeveelheid stroop aan de baard van de regisseurs, en The Skrulls and the Kree (3:31) biedt ons een kijk op de twee oorlogvoerende rassen die in de film de dienst uitmaken. Hiss-Sterical Cat-Titude (3:23) focust in een faux filmpje-uit-de-oude-doos op de kat, pardon, de Flerken, uit de film. Daarnaast zijn er zes verwijderde scènes (8:47) en een stomme gag reel (2:02) aanwezig.

CONCLUSIE

Alhoewel Captain Marvel een essentieel puzzelstukje is naar de finale afwerking van Avengers: Endgame, is de film een eerder brave superheldenfilm die in geen enkel opzicht opmerkelijk te noemen valt. Wel is de Blu-ray netjes afgewerkt, alhoewel de geluidsmix wat beter mocht en de extra's wat substantiëler hadden mogen zijn.



cover



Studio: Disney

Regie: Anna Boden & Ryan Fleck
Met: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Djimoun Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch, Gemma Chan, Annette Bening, Clark Gregg, Jude Law

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418533335


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Duits Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door Anna Boden & Ryan Fleck
• Inleiding door Anna Boden en Ryan Fleck
• Documentaire "Becoming a Super Hero"
• Documentaire "Big Hero Moment"
• Documentaire "The Origin of Nicky Fury"
• Documentaire "The Dream Team"
• Documentaire "The Skrulls and the Kree"
• Documentaire "Hiss-Sterical Cat-Titude"
• 6 verwijderde scènes
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij