:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUTURAMA - SEIZOEN 3
FUTURAMA - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-06-03
INLEIDING
Op het ogenblik dat U dit leest is voor de geweldige animatiereeks Futurama in de Verenigde Staten het doek al definitief gevallen. De kritieken waren nochtans lovend, en SF-liefhebbers konden bij elke aflevering duimen en vingers aflikken met de hopen referenties naar hun favoriete films, maar ook tal van steken naar populaire cultuur en kurkdroge humor waarmee je een tropisch zwemparadijs kan laten doen weg-eroderen. Helaas, het heeft niet mogen zijn. Hoofdschuldige in dit débâcle is FOX - en dan bedoelen we voor alle duidelijk de Amerikaanse televisiemaatschappij, die we in hoofdletters zullen noteren, en waarbij we duidelijk het verschil wensen te benadrukken met de DVD-distributeur, Fox (met kleine letters). Omdat het uitzendschema zo'n danig potje is geworden, geven we U hierbij een klein historisch overzicht.



Na het eerste seizoen van slechts dertien afleveringen 1ACV1 tot en met 1ACV13 - een vuurproef die elke nieuwe reeks moet doorstaan, kregen Matt Groening en David X. Cohen groen licht voor een tweede reeks, alhoewel er op het einde van seizoen 1 slechts negen afleveringen effectief waren uitgezonden. Tegen het einde van het dan lopende seizoen rees er een probleem: slechts 16 van de 19 2ACV-afleveringen van seizoen 2 haalden de uitzending, omdat de cultuurbarbaren van FOX programma's waarin de deelnemers voor héél veel geld live een prei door hun achterste duwen veel interessanter vonden, en Futurama op de gevreesde zondagavond meer wél dan niet moest wijken voor sport. Geen probleem, The Simpsons moeten al sinds het tweede seizoen hetzelfde lot ondergaan, en die zitten al aan seizoen 15, en het gebeurt dan vaak dat de resterende afleveringen aan het volgende seizoen worden toegevoegd.



Weer probleem, want naast die 3 resterende afleveringen van seizoen 2, zijnde afleveringen 2ACV17 (War Is The H-Word), 2ACV18 (The Honking), en 2ACV19 (The Cryonic Woman) waren er terzelfdertijd nog 22 nieuwe afleveringen in productie voor seizoen 3. Intussen bleef de programmatie in hetzelfde bedje ziek, want tegen het einde van het derde seizoen 3ACV waren er nog maar 15 van de 25 afleveringen die nog op het schap lagen, uitgezonden. Een vierde seizoen 4ACV met nog eens 18 afleveringen was intussen in productie, wat betekende dat van de in totaal 72 "bestelde" afleveringen er tegen het eind van het derde seizoen nog maar 44 van de oorspronkelijk bedoelde 4 seizoenen waren uitgezonden! Ook de makers begonnen nattigheid te voelen, en bij aanvang van het vierde seizoen viel dan het verdict: Futurama zou "op hiaat" geplaatst worden. Dat betekent dat er geen nieuwe afleveringen zouden worden bijgemaakt, terwijl FOX de kans kreeg de nog niet uitgezonden afleveringen te programmeren.



FOX heeft hierbij geen seconde nagedacht over het feit dat het personeel dat met hart en ziel vier jaar lang aan Futurama werkte, intussen naar een andere baan kon gaan uitkijken on hun sabattical year te overbruggen. Tekenfilms maken is plezierig, maar men moet natuurlijk ook kunnen leven. Maar naar het einde van het vierde seizoen was het probleem nog erger geworden, en tijdens dat jaar werden er nog maar 12 afleveringen, allemaal uit reeksen 3ACV en 4ACV uitgezonden, met de bedoeling van de 16 resterende afleveringen, waar zelfs nog een niet uitgezonden aflevering van seizoen 3 tussen zat, 3ACV12, The Route Of All Evil, uit te smeren als een "vijfde seizoen". De fans trokken aan de alarmbel, en op initiatief van de "onofficiële" Futurama-fanpagina www.gotfuturama.com werd een petitie opgestart om de reeks te behouden. Letterlijk honderdduizenden handtekeningen leverde het op, boze brieven naar de directie van FOX (waaronder één van ondergetekende). De Amerikaanse zender Cartoon Network had intussen de rechten voor "syndication" (heruitzending) overgekocht, en door meer promotie te voeren dan FOX ooit gedaan had, konden ze Futurama nog kunstmatig in leven houden.



Maar het mocht - alweer - niet baten. Ook in het vijfde "seizoen", dat nu officieel afgelopen is, werden van de 16 afleveringen er nog maar 8 uitgezonden. De rest heeft men bij FOX nog in reserve; gek genoeg, nu het zomer is en alle sportcompetities voorbij, plant FOX op zondagavond met regelmaat een "nieuwe" Futurama-aflevering. De productieschema's voor het volgende jaar zijn intussen gepubliceerd. Futurama is er niet meer bij... De makers, en dan vooral bedenker Matt Groening, die met The Simpsons FOX een belangrijk marktaandeel in Amerika heeft gegeven, waren natuurlijk woedend omdat hun geesteskindje op zo'n gevoelloze wijze de nek is omgedraaid. In weerwil van het gevecht dat het Futurama-team heeft moeten leveren om de show overeind te houden, heeft het programma op het laatste ogenblik nog enkele belangrijke awards mogen ontvangen, zoals de Emmy voor beste aflevering in een animatiereeks voor Roswell That Ends Well. Is Futurama nu een stuk patrimonium geworden? Wie zal het zeggen? Er is nog een waterkansje dat een ander TV-station de kwaliteit van de show inziet, en Matt Groening commissioneert om nieuwe afleveringen te maken; iets dergelijks is in de Verenigde Staten ook met Buffy The Vampire Slayer gebeurd. Natuurlijk zijn alle originale medewerkers al lang ergens anders gaan werken - hopelijk voor hen ergens waar hun talent meer naar waarde wordt geschat - dus het niet om ideeën verlegen zittende team, dat ons al die jaren Futurama bracht en naast de karakters van Leela, Fry, Bender en de hele ploeg ook een schitterende visie op de 31ste eeuw bracht, zo verschillend maar
ook zo herkenbaar.



Om een lang verhaal kort te maken: er zijn dus vijf (en een halve) uitzendings-seizoenen van Futurama, maar vier productie-seizoenen. De makers hebben gekozen om de afleveringen op DVD uit te brengen in productievolgorde, dat wil dus zeggen de volgorde waarin ze ons hadden willen tonen. Ook dat werd door FOX niet altijd gerespecteerd, wat onder meer inhield dat Dwight, de zoon van Hermes, pas officieel zijn eerste opwachting maakte in The Route Of All Evil, maar ook meespeelde in het eerder uitgezonden Anthology Of Interest II. Na dit hebben we dus hopelijk nog één DVD-seizoen Futurama te goed. En misschien als er ooit, heel ver in de toekomst, iemand nog eens enkele miljoenen dollar wil stoppen in een lousy business zoals tekenfilms, zoals Mom's Friendly Robot Corporation, zullen ze hopelijk het hoofd van Ome Matt op sterk water goed bewaard hebben. Maar laten we even in het heden blijven: U hab hier de kans om, na seizoen 1 met afleveringen 1ACV en seizoen 2 met afleveringen 2ACV de hand te leggen op het volledige productieseizoen 3ACV, in totaal 22 afleveringen en daarmee het langste Futurama-seizoen, en ontegenzeglijk ook het beste.



Het feit dat de reeks zo abrupt werd afgebroken, betekent dat deze nu pas op kruissnelheid kwam, en in dit derde seizoen enkele pareltjes afleverde. Ook sloegen de makers resoluut in somige afleveringen een ernstigere noot aan, zoals wanneer Fry het lot van zijn broer natrekt in The Luck of The Fryish, Fry zijn liefde voor Leela voor het eerst openbaart in Parasites Lost, en we éindelijk de ware toedracht achter de crash van Roswell te horen krijgen in Roswell That Ends Well. Verder mag John Goodman nog zijn rol van de Evil Santa Clause nog eens opnieuw opnemen in A Tale Of Two Santas, terwijl andere gastrollen onder meer worden vertolkt door Beck en Lucy Liu, bloeit er - ondanks de bemoeienissen van Zapp Brannigan - wat moois tussen Amy Wong en Kif Kroker in Where The Buggalo Roam, leren we enkele nieuwe figuren kennen zoals Hermes' zoon Dwight in The Route Of All Evil, Zoidbergs oom Harold Zoid in That's Lobstertainment! en Fry's grootouders (?) in het bekroonde Roswell That Ends Well, en keren ook figuren als nieuwslezers Morbo en Linda, TV-kok Elzar en de mottige Omicron Persei 8-aliens Lrrrr en zijn vrouw terug om de aardlingen te pesten. Verder zijn enkele hoogtepunten het absoluut weergaloze Anthology of Interest II en de twee top-afleveringen voor de Bender-fans, A Pharaoh To Remember en Godfellas.



1. Amazon Women In The Mood: Kif Kroker durft zijn gevoelens voor Amy not altijd niet uitspreken. Onder invloed van Zapp Brannigan arrangeert die een double date met zijn sergeant, tegenover Leela en Amy. Zapp maakt er natuurlijk weer een one-manshow van in zijn pathetische pogingen om Leela voor zich te winnen. Maar Zapp kan het romantische karaoke-restaurantschip, dat geëvacueerd moet worden na zijn zangpoging, niet besturen, en het viertal crasht op de planeet Amazonia. Daar worden ze belaagd door een bende vrouwelijke overgroeide amazone's, die de mannenhatende Femcomputer aanbidden, die Fry en de andere mannen ter dood veroordeelt... door SnuSnu!

Disclaimer: SECRETED BY THE COMEDY BEE

2. Parasites Lost: Fry eet een sandwich met ei uit een verkoopautomaat in een benzinestations. Hierdoor wordt hij vreemd genoeg met de minuut slimmer. Professor Farnsworth stelt als diagnose dat Fry enkele "intelligente wormen" heeft ingeslikt. Via de laxatieve weg geraken ze er niet uit - daar zijn ze te slim voor, dus moet de rest van de Planet Express-bemanning zich met behulp van mini-robotjes laten verkleinen om in Fry's lichaam op zoek te gaan naar de parasieten. Leela moet intussen Fry's aandacht trekken, maar voelt zich tegelijkertijd aangetrokken door de Fry nieuwe stijl.

Disclaimer: IF NOT ENTERTAINING, WRITE YOUR CONGRESSMAN

3. A Tale Of Two Santas: Kersttijd nadert, en in de 31e eeuw is dat alweer een synoniem voor terreur. De Planet Epress-crew moet een stapel brieven naar de Kerstman op Neptunus leveren; Leela probeert nog met een logische paradox de Evil Santa uit te
schakelen, maar ze moeten op de loop. Tijdens de vlucht geraakt Santa ingevroren in een blok ijs. Bender benoemt zichzelf tot nieuwe Kerstman en gaat de mensen geschenkjes brengen. De mensen weten echter niet dat de Kerstman niet langer vijandig is, en Bender wordt aangevallen. En dan ontsnapt de Santa-robot ook nog eens uit zijn ijsblok.

Disclaimer: THIS EPISODE PERFORMED ENTIRELY BY SOCK PUPPETS

4. The Luck Of The Fryish: Na een dramatische paardenkoers waarin hij bijna al zijn geld verspeelt denkt Fry terug aan een klavertje 7 dat hij ooit had gevonden, en waar zijn broer Yancy altijd met hem over ruzie maakte. Samen met Leela en Bender gaan ze op zoek in de ruines van New York, en ontdekken, naast het feit dat het klavertje vier verdwenen is, een standbeeld van Fry's broer, die de naam van Fry, Philip J. Fry, heeft overgenomen en alles in zijn leven heeft bereikt wat Fry zelf altijd wilde bereiken. De crew gaat op zoek naar het graf van Fry's broer om het klavertje 7 terug te halen, maar er wacht hen een verrassing...

Disclaimer: BROADCAST SIMULTANEOUSLY ONE YEAR IN THE FUTURE

5. The Bird-Bot Of Ice-Catraz: De crew moet een lading Zwarte Materie gaan afleveren, en komen hierbij, om een belastinghokje te ontwijken, gevaarlijk dicht in de buurt van het pinguïnreservaat op Pluto. Omdat Leela principieel weigert om door een kwetsbaar natuurgebied te vliegen, benoemt de professor Bender tot kapitein. En die veroorzaakt een natuurramp, waardoor al de pinguïns vol met een slijmerig goedje hangen. Bender moet als straf de pinguïns schoonmaken, en na een klap op het hoofd reboot hij in pinguïn-mode, waardoor hij zelf denkt een pinguïn te zijn.

Disclaimer: NOW WITH CHUCKLELIN

6. Bendless Love: Bender lijdt aan slaapwandelen, en begint 's nachts dingen te buigen. Om hem van die neiging af te helpen stuurt de professor hem terug naar de staalbuigerij. Daar ontmoet Bender zijn dubbelganger Flexo terug, en wordt verliefd op Anglelyne, een vrouwelijke robot.

Disclaimer: TORN FROM TOMORROW'S HEADLINES

7. The Day The Earth Stood Stupid: De aarde wordt aangevallen door vliegende breinen die zich op de mensen nestelen en hen daardoor in idioten verandert. De enige die de mensheid kan redden is Fry, want die is immuun voor de buitenaardsen, want hij is zo al idioot genoeg.

Disclaimer: 80% ENTERTAINMENT BY VOLUME

8. That's Lobstertainment!: Dr. Zoidberg wil een carrière beginnen als stand-up comedian. Alleen lust het publiek hem niet zo. Zoidberg gaat ten rade bij zijn oom, de voormalig bekende acteur Harold Zoid. Die adviseert hem om zijn talent in drama te steken in plaats van in comedy. In hun filmproject vragen ze aan Calculon om mee te spelen, in ruil voor een Oscar.

Disclaimer: DECIPHERED FROM CROP CIRCLES

9. The Cyber House Rules: Bij een reünie van het weeshuis ontmoet Leela een oude klasvriend, Adelai, die een gevierd plastisch chirurg is geworden. Hij opereert haar zodat ze in de toekomst, net zoals alle mensen twee ogen heeft. Wanneer Bender uitvindt dat adoptieouders gesubsidieerd worden, adopteert hij er meteen twaalf. Hij probeert toch een goede vader te zijn, maar wanneer blijkt dat de zaken hem meer kosten dan opbrengen houdt hij het voor bekeken. Leela en Adelai willen een kind adopteren, en willen er gerust ééntje van Bender overnemen. Wanneer Leela's keuze valt op een kind met drie oren, wil Adelai haar meteen opereren, maar Leela beseft dat die operatie onnodig is, en die van haarzelf feitelijk ook. Daarom eist ze dat de dokter haar haar oude uiterlijk teruggeeft.

Disclaimer: PLEASE RISE FOR THE FUTURAMA THEME SONG

10. Where The Buggalo Roam: De crew van de Planet Express brengt een bezoek aan de ouders van Amy op hun boerderij op Mars. Amy zal bij deze gelegenheid voor de eerst keer haar vriendje Kif Kroker voorstellen aan haar ouders, die echter niet zo opgezet zijn met haar keuze (en ook niet met Dr. Zoidbergs aanwezigheid). Wanneer in een storm al de bugallo's van de familie Wong gaan waaien, wil Kif op een goed blaadje komen en om de ouders te plezieren, de dieren terughalen.

Disclaimer: KRAFTED WITH LUV BY MONSTERS

11. Insane In The Mainframe: Fry en Bender worden per vergissing aanzien als bankovervallers, en ze worden opgesloten in een gevangenis voor robots. Het dieet van motorolie maakt dat Fry op de duur denkt dat hij een robot is. Bender probeert samen met zijn celmaat Roberto uit te breken, en samen overvallen ze een bank. Wanneer de politie hen blijkt op te wachten, verschuilen ze zich in de kantoren van de Planet Express, en nemen het personeel als gijzelaar.

Disclaimer: BENDER'S HUMOR BY MICROSOFT JOKE(tm) 12. The Route Of All Evil: Professor Farnsworth heeft een machine uitgevonden die zijn stem imiteert. Cubert en Hermes' zoon Dwight halen een grap uit en laten Planet Express een pizza bestellen op een niet bestaande planeet. De twee kwajongens beginnen een krantenronde, die zo succesvol is dat ze de gebouwen en het personeel van Planet Express overnemen. Wanneer blijkt dat ze de kranten niet geleverd krijgen, zwaait er wat voor de twee. Leela en Fry proberen intussen hun eigen merk bier te brouwen in Benders ingewanden.

Disclaimer: ANY RESEMBLANCE TO ACTUAL ROBOTS WOULD BE REALLY COOL

13. Bendin' In The Wind: Bender geraakt volledig verlamd bij een ongeluk met de gigantische blikopener. Met de hulp van zanger Beck probeert Bender tijdens de revalidatie een zangcarrière in folk uit de grond te stampen. Hij oogst vooral succes doordat hij als gehandicapte het aandurft op het podium te klimmen. De rest van de crew volgt hem op zijn tournee in een VW-busje dat Fry heeft gevonden bij een opgraving. Maar wanneer Benders handicap geleidelijk verdwijnt, vreest hij dat zijn succes ook gaat verdwijnen, en uit strategisch opzicht speelt hij nog even verder gehandicapte...

Disclaimer: FEDERAL LAW PROHIBITS CHANGING THE CHANNEL

14. Time Keeps On Slippin': In de 31e eeuw vernederen de Harlem Globetrotters elk ras dat het tegen hen durft opnemen in een basketbalmatch. Professor Farnsworth heeft enkele gemuteerde basketbalspelers gecreëerd om de uitdaging aan te gaan. Hij maakt gebruik van Chronitons, tijdsdeeltjes die in de Tempus Nebula terug te vinden zijn. De crew van de Planet Express veroorzaakt hierdoor een sprong voorwaarts in het tijd-ruimtecontinuüm.

Disclaimer: FOR PROPER VIEWING, TAKE RED PILL NOW

15. I Dated A Robot: Fry wordt verliefd op een virtuele vrouw, Liubot, die hij heeft gedownloaded. Leela en Bender keuren zijn relatie af en stelen het hoofd van de virtuele vrouw van het internetbedrijf Nappster.com, waar ze tegen haar wil gevangen gehouden wordt. Uit wraak laten de Nappsters een resem illegale downloads van Liubot los om de controle over de stad over te nemen.

Disclaimer: NO HUMANS WHERE PROBED IN THE MAKING OF THIS EPISODE

16. A Leela Of Her Own: De crew van Planet Express speelt een potje Blernsbal in het park met hun nieuwe buitenaardse buren. Leela valt op omdat ze al haar tegenstanders bewusteloos mept. De baas van de New New York Mets biedt haar een contract aan als eerste vrouwelijke professionele Blernsbal-speelster. Terwijl ze denkt dat ze hierbij een rolmodel is voor de jonge generatie, lokt ze eigenlijk hopen volk naar het stadion omdat ze de slechtste speelster aller tijden is. Ze probeert toch tenminste de op één na slechtste speelster te worden, en gaat te rade bij Hank Aaron de 24e, de tot dan toe slechtste Blernsbal-speler aller tijden.

Disclaimer: SCRATCH HERE TO REVEAL PRIZE

17. A Pharaoh To Remember: Bender worstelt al een tijdje met een crisis om niet erkend te worden. Zelfs zijn eigen begrafenisfeest kan hem niet opvrolijken. Wanneer Fry, Leela en Bender op een planeet die op het oude Egypte lijkt een steen moeten afleveren, worden ze slaven en moeten ze aan de pyramide van de farao werken. Wanneer die een ongelukje krijgt, werpt Bender zich op als nieuwe farao, en hij is nog wreedaardiger dan de vorige!

Disclaimer: PSST... BIG PARTY AT YOUR HOUSE AFTER THE SHOW

18. Anthology Of Interest 2: Professor Farnsworth haalt zijn "what-if"-machine weer van onder het stof, en we leren wat er zou gebeuren als...

  • I, Meatbag: De professor vindt een proces uit om van Bender een echte mens te maken. Tegen dat hij zijn vondst aan het Nobel-comité wil tonen heeft Bender echter al iets té hard van het leven geprofiteerd.
  • Raiders Of The Lost Arcade: Fry wil in een wereld leven waarin videospelletjes echt zijn. Prompt verklaart de planeet Nintendu 64 de oorlog tegen de aarde, en wanneer ambassadeur D. Kong amok maakt in de assemblee sturen de buitenaardse space invaders hun beste schepen op de aarde af.
  • Wizzin': Leela wil nog maar eens weten wat haar ware thuis is. Door een slag op het hoofd waant ze zich echter als Dorothy in het land van Oz, met Fry als de vogelschrik, Bender als de blikken man, en Dr. Zoidberg als... Dr. Zoidberg. (parodie op The Wizard Of Oz)

Disclaimer: HEY, TiVo! SUGGEST THIS!

19. Roswell That Ends Well: Door een ongeluk met een supernova belandt de crew in 1947, en crashen net in Area 51 in Roswell., Fry en het hoofd van Bender gaan op de militaire basis op zoek naar Benders lichaam en Dr. Zoidberg, die er gevangen worden gehouden. Fry ontmoet er zijn eigen grootvader, maar hij moet oppassen dat hij diens ontmoeting met zijn toekomstige grootmoeder niet verhindert, of Fry zal nooit geboren worden.

Disclaimer: FUN FOR THE WHOLE FAMILY EXCEPT GRANDMA AND GRANDPA

20. Godfellas: Bender komt bij een ontmoeting met ruimtepiraten per ongeluk terecht in de ruimte. Onderweg botst hij met een reeks kometen, en één daarvan blijft aan zijn lijf plakken. De komeet blijkt bevolkt te zijn met een bont allegaartje aan kleine mannetjes, die hem als een nieuwe god zien. Telkens Bender echter probeert in te grijpen in het leven van de mannetjes, loopt dat falikant af. Fry en Leela gaan intussen naar hun verloren vriend op zoek, en kloppen bij een orde van monniken aan die de ruimte afzoeken met een reuze-telescoop.

Disclaimer: PLEASE TURN OFF ALL CELL PHONES AND TRICORDERS

21. Future Stock: Bij een zelfhulpgroep voor voormalig ingevrozen personen ontmoet Fry een Wall Street yuppie uit de jaren '80. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Planet Express zorgt Fry ervoor dat professor Farnsworth door deze nieuwe directeur wordt vervangen. Die benoemt prompt Fry tot vice-directeur. Al snel heeft hij alle aandelen op zak, door die van Dr. Zoidberg te kopen voor een bedorven sandwich bijvoorbeeld. Wanneer de nieuwe baas het schip van Planet Express wil verkopen, moet Fry een keuze maken waar zijn loyauteiten liggen.

Disclaimer: LOVE IT OR SHOVE IT

22. The 30 % Iron Chef: Bender probeert chef-kok te worden, wat bij de andere leden van de Planet Express niet op applaus wordt onthaald. Hij wendt zich tot zijn grote voorbeeld, chef Elzar, maar ook daar vangt hij bot. Tussen een bende landlopers ontmoet hij echter voormalige chef-kok Helmut Spragel. Helmut traint Bender opdat die in een kookwedstrijd het tegen Elzar zou kunnen opnemen.

Disclaimer: IF ACCIDENTALLY WATCHED INDUCE VOMITING

BEELD EN GELUID
Net als bij de vorige twee boxen is ook hier weer het beeld van een onberispelijke kwaliteit, met scherp afgelijnde kleuren, een solide zwartniveau en zeer weinig aliasing; technisch gesproken kan Futurama als voorbeeld voor vele animatiefilms dienen als voorbeeld hoe het wel zou moeten. Zowel beeld als geluid zijn gewoon 4:3 respectievelijk 2.0 gebleven, en voor ons is dat meer dan voldoende, gezien deze Engelse Dolby Surround 2.0-track precies doet waar die voor gedesigneerd is: de dialogen van de geluidseffecten scheiden, af en toe wat bias links en rechts uidelen en dat is het dan zo'n beetje. Maar eigenlijk is dit toch nog steeds wat je van een TV-reeks verwacht. Vreemd is dat men voor deze derde uitgave heeft gekozen om 1 van de 3 audiotracks (de Italiaanse) te dumpen, en de ondertitelingsdatabase aan te vullen met... Deens, Zweeds, Fins en Noors. Met de Engelse CC-ondertitelingstrack garanderen we U echter een verstaanbaarheid van 100 % op de schaal van Bender.

VERPAKKING
Ook hier nog eens een woordje over de bijzonder stijlvolle verpakking: net als bij de eerste twee boxen, krijg je hier ook weer een stevige doos met een minder stevige plastic errond. De discs zitten allemaal in aparte Amarays, die, wanneer je ze naast elkaar legt, een mooie gehele tekening vormen. Ook wanneer je de ruggen naast elkaar legt, zie je Leela, Bender, Dr. Zoidberg en Fry op een vliegtuig zitten. De schijfjes, binnenhoezen en verpakkingen alsook alle geanimeerde menu's staan vol met rijke details die erg goed aansluiten bij de inhoud van de afleveringen.



EXTRA'S
Voor de derde maal op rij worden we geconfronteerd met een boxset waarbij alle afleveringen van een optionele commentaartrack voorzien zijn, wat de pret voor de echte fan nog eens kwadrateert. In deze telkens weer anders samengestelde panels van becommentarieerders ontmoeten we zowel de makers, de bedenkers (Matt Groening en David X. Cohen) als de altijd weer vrolijke gastoptredens verzorgende stemmencast. 17 van de afleveringen zijn voorzien van erg mooie afgewerkte verwijderde scènes, die al het pre-animatieproces door zijn. De discs zijn bovendien ruim voorzien van easter eggs. De bonusmaterialen zijn verspreid over de eerste en de laatste disc. Op disc 1 vinden we een gallerij tekeningen met storyboards voor de aflevering Parasites Lost terug, een en enkele easter eggs. Disc 2 en 3 zijn gevrijwaard van extra's, buiten dan de commentaartracks en de verwijderde scènes, maar op disc 4 is het weer prijs. In een tweede still gallery zien we enkele conceptschetsen voor enkele bijfiguren. Voorts is de aflevering Anthology Of Interest 2 er nog eens een tweede maal opgezet in animatics en heeft Roswell That Ends Well een 2e, alternatieve commentaartrack. In een internationale clip, een fragmentje uit Amazon Women In The Mood kan je met de audio-button switchen tussen vier talen. Verder krijgen we een zeer mooie tekengallerij waarin we leren hoe wel Fry en Leela moeten tekenen, de eerste als grafitti op de muur van een toilet, de tweede in een classy museum. Dan geeft Rough Draft nog in de sectie "3D Models" de animatietechniek prijs achter negen welbepaalde trick shots, zoals de zandstorm in Where The Buggalo Roam en de verschillende ruimteschepen. Tot slot krijgen we nog trailers voor de eerste twee Futurama-boxen en voor het Futurama-spel dat eerlang verschijnt op enkele consoleplatformen - jammer genoeg niet op PC. Allevier de discs bevatten nu ook een play all-button.



CONCLUSIE
Ondanks alweer het gebrek aan Nederlandse ondertiteling, toch kopen. Wie deze release laat schieten, mist een deel van het cultureel patrimonium. Told you so, meatbags!



cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, David X. Cohen
Met: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Lauren Tom, Phil LaMarr, Frank Welker

Film:
10/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
00-02

Leeftijd:
12

Speelduur:
470 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5039036013062


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Alle afleveringen met commentaartrack
• Trailer Season 1, Season Two & Futurama Game
• 9 korte animatics-documentaires
• Animatics "Anthology Of Interest 2"
• 2e commentaar voor "Roswell That Ends Well"
• 2 gallerijen met tekeningen
• Leer Fry en Leela tekenen
• 17 Verwijderde scènes
• Internationale clip
• 4 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij