:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> MGM >> PERSBERICHT: BATTLE OF BRITAIN
PERSBERICHT: BATTLE OF BRITAIN
Bron: MGM - Datum: 2004-05-21 - Geplaatst door: Werner
De landing in Normandië was onmogelijk zonder

BATTLE OF BRITAIN

"Nooit in de geschiedenis had een handvol mannen het lot van zoveel mensen in handen" - Winston Churchill

Met de dubbel dvd Battle of Britain Collector Edition ontdek je vanaf 1 juni een meesterlijke en historische reconstructie van een allesbepalende strijd in de Tweede Wereldoorlog. Guy Hamilton, dé specialist in actiefilms, zette de film schitterend in scène, bovendien bestaat de cast voor een deel uit enkele van de grootste Britse acteurs. Battle of Britain is een unieke kijk op een luchtgevecht dat volgens heel wat historici het verloop van de Tweede Wereldoorlog heeft bepaald en de landing in Normandië mogelijk maakte.

Battle of Britain: een doorslaggevende kentering in de Tweede Wereldoorlog
In de zomer van 1940 besluit Hitler om de Britse strijdkrachten de genadestoot toe te brengen… Zo hoopt hij. Zijn doel: Engeland bezetten. Zijn enige uitweg: de lucht. Hoewel Duitsland heel wat meer bommenwerpers, jachtvliegtuigen en piloten kan inzetten, lopen de Duitsers al snel vast op een buitengewone moed, een onvoorstelbaar patriottisme en mannen die tot alles bereid zijn om de vijand uit hun land te houden. Dat is de start van onverbiddelijke luchtgevechten. Al snel moet de Duitse strijdmacht het onderspit delven voor de volhardende Britse piloten die worden geholpen door piloten uit andere landen, waaronder 13 Franse piloten. Dankzij die helden zou Groot-Brittannië de strijd om Engeland winnen.

"Dit is niet het einde, dit is zelfs niet het begin van het einde, maar misschien het einde van het begin." - Winston Churchill over de Strijd om Engeland

Een dubbele dvd met voortreffelijke beeld- en geluidskwaliteit voor een uitzonderlijke film
Beeld en geluid van de film zijn volledig geremasterd. Het geluid is beschikbaar in 5.1 in het Engels en in DTS en 5.1 in het Frans. Het beeld wordt op 16:9-formaat weergegeven.

Dvd 1
• Audiocommentaar

Guy Hamilton (regisseur) Bernard Williams (producer en verantwoordelijke voor de luchtgevechten) en Paul Annett geven uitgebreid commentaar bij de Making of.
• Soundtrack: Kies uw soundtrack!
Tot groot genoegen van alle liefhebbers is de originele filmmuziek beschikbaar op deze Collector Edition. De oorspronkelijke muziek werd gecomponeerd door Sir William, maar bleek iets te kort uit te vallen voor de film. Slechts één fragment werd gebruikt voor een luchtgevechtscène. Uiteindelijk zou Ron Goodwin de muziek voor deze film schrijven. De muziek van William Walton was jarenlang zoek, maar werd als bij wonder teruggevonden in een garage. Die originele muziek staat eveneens op deze Collector Edition, zodat je zelf kan kiezen welke filmmuziek je wil horen.

Militaire geheimen: buitengewone bonussen
Dvd 2
• 5 documentaires:
- Battle for The Battle of Britain (50')
Een documentaire tussen de Making of en een les geschiedenis, oorspronkelijk geschreven voor de Britse televisie voor de release van de film. Deze middellange documentaire van 50 minuten, ingesproken door de flegmatieke Michael Caine, combineert archiefbeelden, gesprekken met hoofdrolspelers tijdens de opnames, exclusieve interviews met de anonieme helden van deze mijlpaal en reportages over de bouw van de diverse decors (waaronder de reconstructie van de metroscène, opgenomen in het echte station van Aldwych).

- Eerbetoon aan de mannen die ons lot bepaalden (20')
Een documentaire samengesteld uit opnamebeelden en recente interviews met de verschillende medewerkers van deze buitengewone opnames. Exclusieve interviews met Guy Hamilton (regisseur), Bernard Williams (producer en verantwoordelijke voor de luchtgevechten), Garth Thomas (assistent-regisseur voor de luchtgevechtscènes), Paul Annett (medewerker van de film en verantwoordelijke voor de documentaire Battle for The Battle of Britain), Susannah York (actrice), Ed McManus (lid van de Battle of Britain Historical Society) en Dave Ross (historicus gespecialiseerd in deze periode). Anekdotes, reconstructies en bouw van de decors, je ontdekt werkelijk alles wat zich achter de schermen van deze epische film afspeelde.

- Authenticiteit in de lucht (24')
Een blik op de nauwgezette voorbereiding van de talrijke luchtgevechten, dankzij exclusieve interviews met de technische ploeg.

- Herinneringen van een escadrilleleider van de Royal Air Force (8')
Een speciaal voor deze editie gemaakt portret van een overlevende veteraan van deze strijd: Basil Gerald Stapelton, jachtpiloot in het zegevierende RAF. Een kleurrijke held die model stond voor bepaalde bijrollen in de film.

- Fotogalerie – luchtfoto's (4')
Een collage van foto's gemaakt tijdens de opnames van de film en bedoeld voor de promotie. Adembenemende en grotendeels onuitgegeven beelden in nagedachtenis van een doorslaggevende kentering in het verloop van de 20ste eeuw.

De Generaals

Guy Hamilton (regisseur)
Aan het hoofd van deze oorlogsfilm vinden we een van de grootste specialisten in actie- en genrefilms: Guy Hamilton. Met zijn geduchte efficiëntie was hij de ideale regisseur om de legende van Engelands beroemdste geheim agent, James Bond, gestalte te geven. Samen met Bond beleefde hij vier van zijn meest bloedstollende en meesterlijke missies. Hij maakte evenwel enkele zijsprongen toen hij de regie verzorgde voor Funeral in Berlin (1966). Ook bleef hij niet doof voor de oorlogsroep en draaide twee mythische films: Force 10 from Navarone (1978) en Battle of Britain (1969). Hij was daarnaast te vinden voor bloedstollende mysteries en tekende voor twee gigantische kaskrakers The Mirror cracked (1980) en Evil under the Sun (1982).

Harry Saltzman (producer)
De naam van deze briljante producer is nagenoeg onlosmakelijk verbonden met die van Guy Hamilton, aangezien ze maar liefst zes films draaiden samen: Battle of Britain, vier episodes uit de James Bond-saga en Funeral in Berlin. Een ijzersterk duo voor internationale kassuccessen.

De Officiers: een ongenaakbaar eskadron

Michael Caine (Eskadronleider Canfield)
Niemand blijft ongevoelig voor het ongedwongen charisma en de aangeboren elegantie van deze Britse acteur. Hij maakte vele opmerkelijke films, waaronder Danger Within, Funeral in Berlin en Billion Dollar Brain. Daarnaast prijken ook op zijn erelijst: Sleuth van Joseph L. Mankiewicz, The Italian Job van Peter Collinson, The Man who would be King van John Huston, Dressed to kill van Brian de Palma, Hannah and her sisters van Woody Allen en onlangs nog The Quiet American van Philip Noyce.

Sir Laurence Olivier (Maarschalk Sir Hugh Dowding)
Hij werd geboren in Munchen en overleed onlangs in Wenen. Deze acteur van Duitse origine kan na een internationale en vruchtbare carrière van 40 jaar een indrukwekkend palmares voorleggen: 150 films plus bijkomend regiewerk. Je ziet hem onder andere in Et Dieu créa la femme van Roger Vadim, Michel Strogoff van Carmine Gallone, Les Espions van Henri-Georges Clouzot, The Longest Day van Richard Brooks of ook in The Spy who loved me van Lewis Gilbert.

Curd Jurgens (Baron Von Richter)
Hij is ongetwijfeld één van de bekendste acteurs, zowel op het grote doek als op de planken. Deze Shakespeare-acteur bij uitstek speelde ook in films als Rebecca van Alfred Hitchcock, Hamlet en Henry V die hij zelf regisseerde, Spartacus van Stanley Kubrick, Sleuth van Joseph L. Mankiewicz, Marathon man van John Schlesinger, A Bridge too far van Richard Attenborough en The Jigsaw Man van Terence Young.

Dit ijzersterke trio krijgt de steun van een fenomenale cast: Robert Shaw, Christopher Plummer, Trevor Howard, Ian McShane, Harry Andrews, Michael Redgrave, Susannah York.

Een waarheidsgetrouwe historische reconstructie
Guy Hamilton, die zich ruimschoots inspireerde op toenmalige archiefbeelden, neemt ons mee in het heetst van de strijd. We voelen letterlijk de spanning en uiteindelijk de opluchting als de vijand is verslagen. De productieleiding besteedde heel wat aandacht aan de reconstructie van de luchtaanvallen en de gevechten. Op de filmset waren zoveel vliegtuigen aanwezig dat ze de 35ste grootste luchtmacht ter wereld vormden! Zevenentwintig Spitfires in uiteenlopende staten van bewaring werden ingezet in de film, naast amper vijf Hurricanes waarvan er nog drie luchtwaardig waren. De Messerschmitts en Heinkels werden uitgeleend door de Spaanse luchtmacht. In de film werd meer – uiteraard losse – munitie gebruikt dan in de hele Strijd om Engeland, voornamelijk omdat de meeste scènes meerdere keren werden opgenomen. Om de historische feiten zo getrouw mogelijk weer te geven, rekende de productieleiding op technisch adviseur Adolf Galland, piloot van de Luftwaffe die in de gevechten meestreed en later, op z'n 29ste, tot generaal werd gepromoveerd.

Opmerkelijk is ook de zorg waarmee de "gronddecors" werden uitgevoerd, zoals het controlecentrum (identiek nagebouwd) of de Dantesiaanse nazi-meeting in Berlijn.

Ook de bijzonder sterke personages "dragen" deze film. De helden zijn bovenal mensen met hun fouten, hun kwaliteiten, hun angsten… Dat alles afgewerkt met een snufje typisch Britse humor dat volstrekt geen afbreuk doet aan de plot, maar integendeel een doordacht tegenwicht vormt. De perfecte finishing touch voor de natuurlijke flair van de personages en de regie.

De Strijd om Engeland is een grootse epische en menselijke film. In tegenstelling tot andere oorlogsfilms vermijdt dit oeuvre een beperkend dualisme, maar zoekt in het lot, de moed en de solidariteit de redenen voor deze buitengewone overwinning.


Recent nieuws van dezelfde bron