:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> PERSBERICHT: BROTHER BEAR
PERSBERICHT: BROTHER BEAR
Bron: Buena Vista - Datum: 2004-08-20 - Geplaatst door: Werner
BROTHER BEAR
Een groots animatie avontuur, vol humor en liefde
Met vijf geweldige nieuwe liedjes van Academy Award-winnaar Phil Collins
Met op de DVD waanzinnig bonusmateriaal.
Vanaf 15 september 2004 te koop op DVD

Een fantastische ervaring voor het hele gezin.

Met meer dan 1.000.000 toeschouwers in de Benelux, is het grootse animatieavontuur van de Disney studio’s Brother Bear vanaf 15 september ook verkrijgbaar op dvd. In dit op oude mythen en legenden gebaseerde verhaal over volwassen worden, verandert een impulsieve jongen, Kenai, op magische wijze in een beer. Hij heeft geen andere keuze dan de wereld door de ogen van een ander te zien. Terwijl hij zijn uiterste best doet om weer mens te worden, leert hij een aantal waardevolle levenslessen.

In deze humorvolle, ontroerende, liefdevolle en spannende animatiefilm zijr maar liefst vijf geweldige nieuwe liedjes, waaronder de hitsongs Take A Look Through My Eyes en I’m On My Way, van Oscar-winnaar Phil Collins te horen. Tevens een lied van Tina Turner.

De legende komt nog extra tot leven met waanzinnig BONUSMATERIAAL op de DVD, waaronder het hilarische commentaar van de elanden Sam en Moes, bloopers, nog nooit eerder vertoonde scenes, spellen en meer.

Het verhaal
Tegen de schitterende achtergrond van de majestueuze natuur van het noordwesten van Amerika, vertelt de film het hartverwarmende en humoristische verhaal van de impulsieve jongen Kenai, die op magische wijze in een beer verandert. Terwijl hij zijn uiterste best doet om weer mens te worden, leert hij een aantal waardevolle levenslessen.

Heel lang geleden leefden er in het Hoge Noorden drie broers — Sitka, Denahi en Kenai - in de woeste natuur, die volgens de oude wijzen door de Grote Geesten wordt beheerst. Kenai, de jongste van drie broers, staat op het punt zijn totem te ontvangen. Dit symbool van de Grote Geesten zal hem als een gids begeleiden door zijn leven. Wanneer Tanana, de dorpsoudste, hem een afbeelding van een beer geeft - het symbool van de liefde — is hij heel erg teleurgesteld. Hij had op iets belangrijkers gehoopt. Zoals de arend die zijn oudste broer Sitka heeft gekregen en die het symbool van de leider is. Of de totem van de wijsheid, die zijn broer Denahi om zijn hals heeft hangen.

Als Kenai kort daarna ontdekt dat een beer zijn mand met vis gestolen heeft, zet hij snel de achtervolging in, op afstand gevolgd door zijn broers. Niet Kenai maar zijn oudste broer Sitka staat echter plotseling oog in oog met de beer. Bij het gevecht glijdt Sitka van de rots en stort in de rivier beneden, terwijl de beer ongedeerd ontsnapt. Overmand door twijfel — hij moet zich immers laten leiden door zijn berentotem, het symbool van de liefde - doodt Kenai uiteindelijk de beer die hij als hoofdschuldige ziet van de dood van zijn broer Sitka. Op dat moment besluiten de Grote Geesten hem op magische wijze te veranderen in het dier, dat hij zo veracht: een beer.

Aanvankelijk begrijpt Kenai niet wat er met hem gebeurd is. Dorpsoudste Tanana vertelt hem dat de geest van zijn broer Sitka hem in een beer heeft veranderd. Hij kan zijn broer vinden op de berg "waar het licht de aarde raakt." Samen met Koda, een moederloos jong beertje, gaat hij op zoek naar deze plek.

Tijdens hun reis maken ze in de adembenemende, prachtige natuur van alles mee. Zo komen ze in een bos vol wilde dieren terecht, waaronder de hilarische elanden Sam en Moes, wollige mammoeten, rumoerige rammen en nog veel meer! Omdat Kenai nu de wereld door de ogen van een ander ziet, ontdekt hij een aantal waardevolle levenslessen...

Over de productie
Brother Bear werd gemaakt door de animatiestudio Walt Disney in Florida — aan wie we ook Mulan en Lilo & Stitch te danken hebben.

Regisseurs Aaron Blaise en Bob Walker hebben zich op een origineel verhaal gebaseerd dat zich 10.000 jaar geleden op het einde van de ijstijd afspeelde in het noordwesten van Amerika. Om de majestueuze en prachtige landschappen te kunnen weergeven, zijn de filmmakers herhaalde keren naar Alaska, Californië en Wyoming getrokken. Zo hebben zij onder meer het Denali National Park, het Sequoia National Park en de "Valley of the 10.000 smokes", een vulkanische streek in het Katmai National Park bezocht. Het is deze vallei die als inspiratiebron heeft gediend voor de scène van de Vuurvallei.

Artistiek directeur Robh Ruppel, decorbouwer Barry Kooser, beeldcompositie-supervisor Jeff Dickson en een team kunstenaars zijn van hun kant een kijkje gaan nemen in de bergen van Wyoming en de nationale parken van Grand Tetons, Yosemite en Yellowstone.

Om het verhaal nog krachtiger te maken, hebben de filmmakers het beeld letterlijk "geopend": na de transformatie van Kenai in beer, hebben zij ervoor gekozen in Cinemascope-formaat te filmen. Het publiek ontdekt de wereld door de berenogen van Kenai: een nieuw beeldformaat, een nog rijker en voller kleurenpalet, andere en meer gesofistikeerde camerabewegingen en een rijkere klank. Dit zorgt ervoor dat je als publiek een beetje met Kenai meeverandert.

De personages
Kenai
Het is Byron Howard, al tien jaar lid van het animatieteam in Florida, die de supervisie kreeg voor de animatie van Kenai in zijn gedaante als beer. Howard tekende ook voor de personages van Nani en Cobra Bubbles in de animatiefilm Lilo & Stitch.

De Grote Geesten toveren de jonge indiaan Kenai om in een beer. In het begin probeert hij op zijn achterste poten te gaan staan en is hij erg onhandig. Dat houdt hij niet lang vol en besluit hij maar zich voortaan op vier poten voort te bewegen wat veel doeltreffender is. Kenai zal nog veel zaken moeten leren over het leven, de natuur,... vooraleer hij uiteindelijk zijn oorspronkelijke gedaante weer mag aannemen.

Koda
Alex Kupershmidt, die al meer dan twintig jaar bij Disney werkt, was verantwoordelijk voor de animatie van Stitch in Lilo & Stitch. Nu superviseerde hij de animatie van Koda, het niet in te tomen babbelziek beertje. In tegenstelling tot Kenai voelt Koda zich wel goed in zijn berenvel. Hij weet waar hij naartoe gaat, heeft zelfvertrouwen en is zeker van de manier waarop hij de dingen ziet en doet. Toch mist hij zijn moeder en wil hij zo graag vriendjes worden met Kenai...

Sam en Moes
De twee elanden Sam en Moes maken deel uit van de personages die voor de meeste humor in de film zorgen. Deze twee leukerds zijn echter niet alleen grappig, zij belichamen elk op hun manier de vriendschap en de ironie van het leven. Ondanks hun hilarische persoonlijkheid zullen zij Koda echt helpen tot op de top van de berg te geraken om Kenai te bevrijden. Ook al lijken de twee elanden erg op elkaar, toch hebben zij elk hun eigen karakter. Moes heeft eerder de neiging om wat droevig te zijn; hij loenst ook een beetje en is iets kleiner van gestalte. De wenkbrauwen van Sam zijn dan weer voortdurend in beweging en hij denkt dat hij de baas is.

De Muziek
Vijf geweldige nieuwe liedjes van Oscar-winnaar Phil Collins maken Brother Bear tot een fantastische kijkervaring. De score componeerde Phil Collins samen met Mark Mancina.

Titel: Great Spirits / Broeders van Elkaar
Muziek: Phil Collins, Mark Mancina
Gezongen door:Barbara Dex

Titel: On My Way / Ik ben onderweg
Muziek: Phil Collins
Gezongen door:Ronny Mosuse, Arent Jaspaert

Titel: Welcome / Welkom
Muziek: Phil Collins
Gezongen door: Ronny Mosuse, Stef Caers, Luc Smets, Edward Reekers, Pim Roos

Titel: No Way Out / Geen uitweg
Muziek: Phil Collins
Gezongen door: Ronny Mosuse

De stemmen
Vlaamse versie:
Kenai - Staf Coppens
Koda - Arent Jaspaert
Denahi - Frederik Imbo
Sam - Stany Crets
Moes - Peter van den Begin
Sitka - Tom van Landuyt
Tanana - Lea Couzin
Ted - Hans Royaards
Ram 1, Eekhoorn 2 - Ronny Mosuse
Ram 2 - Peter van Gucht
Oude Berm - Nora Tilley
Verliefde beer - Nico Sturm
Verliefde berm - Mieke Laureys
Kroatische beer - Darko Cesar
Eekhoorn 1 - David Verbeeck
Eekhoorn 1 - David Davidse
Verteller - Paul Codde

Brother Bear op dvd - Vlaamse versie
Vanaf 15 september te koop op dvd
Buena Vista Home Entertainment brengt Brother Bear uit op dvd met een uitzonderlijke beeld- en geluidskwaliteit en met een heleboel leuke extra’s.

Talen: Dolby Digital 5.1: Vlaams/ Engels; Dolby DTS: Engels (en dus niet Vlaamse zoals eerder verkeerdelijk gemeld!
Ondertitels: Frans / Nederlands / Engels / Engels voor slechthorenden
Technische kenmerken: 1.66:1 / 16x9
Distributeur: Walt Disney Pictures
Duur: 82 minuten (exclusief bonusmateriaal)
Leeftijd: Vanaf 6 jaar.

Bonusmateriaal:
• De bloopers van Koda
• Toelichting van Sam en Moes - De inzichten van Sam en Moes bij hun eerste speelfilm
• "Look through my eyes" - de hitclip van Phil Collins
Brother Bear—Spellen
- Bottenpuzzel
- Onthul jouw totem
- Tanana leidt je op de weg naar ontdekking
• Berenlegendes - Verhalen van de indianen
• Geluiden maken — de Foley-studio
• Het tekenproces
• Niet eerder vertoonde scenes
• "Fishing song"
• "Transformation song"
Speciaal voor de transformatiescène schreef Phil Collins een lied vanuit het perspectief van de Grote Geesten. Voor de film werd dit lied vertaald in het inuit en uitgevoerd door het Bulgarian Women’s Choir. Een verslag van de opnamesessies, samen met de originele tekst van Phil Collins