:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Bridge Entertainment >> PERSBERICHT: SCHIPPER NAAST MATHILDE
PERSBERICHT: SCHIPPER NAAST MATHILDE
Bron: Bridge Entertainment - Datum: 2005-04-16 - Geplaatst door: Werner
Negen originele afleveringen van SCHIPPER NAAST MATHILDE vanaf 12 april verkrijgbaar op DVD

Met Schipper Naast Mathilde is de DVD-reeks "VRT Klassiekers" alweer aan een volgende uitgave toe. Schipper Naast Mathilde liep maar liefst 185 afleveringen lang, van 10 mei 1955 tot 19 juli 1963. Het is de meest populaire Vlaamse reeks die ooit op televisie te zien was. Schipper naast Mathilde, 9 afleveringen vol nostalgie en uniek beeldmateriaal. Nu verkrijgbaar in een mooie DVD verzamelbox waarin 9 afleveringen worden gebundeld op 3 dvd-schijfjes.

Schipper Naast Mathilde, uniek beeldmateriaal uit de beginjaren van de televisie

1955. Hoewel televisietoestellen nog lang niet in alle huiskamers te vinden waren, volgde zowat iedereen in Vlaanderen het verhaal van de gepensioneerde schipper Mathias, zijn zachtaardige zus Mathilde, de aangenomen dochter Marianneke, de bemoeizieke madam Krielemans en andere kleurrijke figuren als Hyppoliet Maréchal, Philidoor en Sander. Chris Lomme nam pas in 1959 de rol over van Francine De Weerdt in de gedaante van "Marieke", een weeskind en ver familielid van Marianneke.

In die beginjaren was televisie vooral een live gebeuren. Zo ging ook Schipper Naast Mathilde live op antenne, zonder opname of registratie. Dat is de reden waarom slechts heel weinig afleveringen van het legendarische feuilleton bewaard zijn gebleven. De weinige volledige afleveringen die nog bestaan, en die u allemaal op deze dvd-box terugvindt, hebben we te danken aan het occasionele gebruik van een kinescoop. Dit is een filmcamera die via op een televisiemonitor van hoge kwaliteit gericht werd om sommige belangrijke live uitzendingen op te nemen op film. Door deze onrechtstreekse manier van opname zijn de beeld- en klankkwaliteit verre van optimaal.

De 9 afleveringen op deze DVD-box zijn de enige opgenomen volledige uitzendingen die ooit hebben bestaan. Het is uniek beeldmateriaal, van grote historische én nostalgische waarde. Maar bovenal, het zijn pareltjes uit de pioniersjaren van de televisie die een goed idee geven waarom de reeks uitgroeide tot een legendarisch succes. Met o.a. Nand Buyl, Jet Cabanier, René Peters, Tuur Bouchez, Chris Lomme, Francine De Weerdt, Josée Puissant en Jan Reusens.

Samenstelling Schipper naast Mathilde-box:
• DVD 1: Schipper Viert Kerstmis (1958), 100-Alles loopt in het honderd (1959), Kerstgeschenk Marieke (1959) en extra’s.
• DVD 2: Kinderroof (1960), Côte d’Azur (1960) en Tour de France (1960)
• DVD 3: Soep... mmm (1960), De Grote Reis (1963), Het Afscheid (1963)

De speelduur van de Schipper Naast Mathilde-box bedraagt ongeveer 440 minuten. De verzamelbox is vanaf 12 april 2005 te verkrijgen in de reguliere handel.

UIT HET ARCHIEF

Recent nieuws van dezelfde bron