:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Fox >> PERSBERICHT: SIDEWAYS
PERSBERICHT: SIDEWAYS
Bron: Fox - Datum: 2005-05-17 - Geplaatst door: Werner
SIDEWAYS
Talloze nominaties en awards voor een heerlijke komedie
Verkrijgbaar vanaf 14 juni

Laat tijdens deze intelligente komedie alvast je beste bordeaux of pinot noir in je wijnglas walsen, of beter nog, een Californische grand cru. Want Sideways is van aanzet tot afdronk een indrukwekkende filmervaring: geniet van dé filmsensatie van 2005!

Het verhaal
Miles (Paul Giamatti), een pas gescheiden en mislukte schrijver neemt zijn oude maatje Jack (Thomas Haden Church), eens een beroemd acteur, mee op een wijntour door Californië. Hier beproeven ze hun mislukte levens en relaties en proberen ze hun midlife-crisis te doorgronden. Miles wil zoveel mogelijk genieten van de Californische wijncultuur terwijl Jack het liefst achter de vrouwen aangaat. Als Jack onderweg twee vrouwen weet op te pikken loopt alles goed mis. De grondige uitwerking van elk van de personages geeft Sideways een bijzondere diepgang. Een aantal van de dialogen zijn zo ontroerend dat ze je recht in het hart zullen raken.

Sterke regie en vertolkingen
Sideways, geschreven door Alexander Payne en Jim Taylor, is gebaseerd op het boek van Rex Pickett. Payne heeft met zijn vorige films, Citizen Ruth, Election en About Schmidt, bewezen grote cinema te kunnen maken, met sterke en rake karaktertekeningen die de kijkers lang bijblijven. Zijn talent werd al gehonoreerd met een rits van prestigieuze filmprijzen. Maar in Sideways wordt ook heel sterk geacteerd: Paul Giamatti (The Truman Show, Saving Private Ryan, Planet Of The Apes I) en Thomas Haden Church (Rolling Kansas, The Badge, 3000 Miles To Graceland) zijn onvergetelijk, en de vrouwelijke hoofdrolspelers Sandra Oh (Under The Tuscan Sun, Big Fat Liar, The Princess Diaries) en Virginia Madsen (The Haunting, The Rainmaker) zetten eveneens een briljante prestatie neer. Ook aan de andere kant van de camera wordt prachtwerk geleverd. Cinematograaf Phedon Papamichael weet het zomerlicht van de Santa Ynez Valley in Californië schitterend in beeld te brengen en de muziek - een prim coole jazz-soundtrack in de stijl van de jaren vijftig - van de hand van Rolfe Kent draagt bij tot het indrukwekkende eindresultaat.

Wijnkenners
Wijn is een passie die ook via het woord wordt bedreven. Zo is het vocabularium waarmee wijnkenners het edele druivensap taxeren, ook tekenend voor hun karakter. Miles laat zich bij proeverijen alvast kennen als een ontzettende, lachwekkende snob. Maar overtuigende wijnliefhebbers zullen des te meer genoegen beleven aan Sideways, want de film betoont veel liefde voor de wijn.

Nieuwe klassieker
Zelden werd een film met zoveel superlatieven onthaald door filmcritici, waaronder gerespecteerde criticasters als Peter Bradshaw, Philip French en Roger Ebert. We laten ze even zelf aan het woord:

"New classics of American cinema don't come along that often, so grab this one with both hands. It's an occasion for the singing of hosannas from the roof of every cinema." - Peter Bradshaw, The Guardian/Observer

"Happiness is distributed where needed amd withheld where deserved, and at the end of the movie we feel like seeing it again." - Roger Ebert, Chicago Sun Times

"In addition to its wit and insight, Sideways is a lyrical film (...)" - Philip French, The Guardian/Observer

Bekroningen
Sideways is een prijsbeestje: de film won een Oscar voor beste scenario (op basis van vroeger gepubliceerd materiaal) en kreeg vier nominaties toegekend, respectievelijk voor beste regisseur (Alexander Payne), beste film, beste actrice in een bijrol (Virginia Madsen), en beste acteur in een bijrol (Thomas Haden Church). Ook in Groot-Brittanië knalden de champagnekurken toen de BAFTA-award voor beste scenario werd binnngehaald. Maar het aantal nominaties en de bekroningen loopt letterlijk in de vele tientallen, van de Golden Star van het Marrakech Film Festical tot en met de twee gewonnen Golden Globes, respectievelijk voor beste film en voor beste scenario.

Conclusie: deze film mag je gewoon niet missen!

Productinformatie
Titel: Sideways
Releasedatum: 14 juni 2005 (huur), 15 juni 2005 (koop)
Genre: komedie
Leeftijd: 12
Lengte: 126 min.
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1
Beeld: 16x9 / 1.85:1
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels

Extra's dvd (enkel koop):
• Audiocommentaar van hoofdrolspelers Paul Giamatti en Thomas Haden Church
• Een kijkje achter de schermen van Sideways
• 7 verwijderde scènes
• 3 verborgen verrassingen
• Een eerste blik op Kingdom Of Heaven


Recent nieuws van dezelfde bron