:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Standaard Uitgeverij >> PERSBERICHT: NIEUWE DOCUMENTAIRES
PERSBERICHT: NIEUWE DOCUMENTAIRES
Bron: Standaard Uitgeverij - Datum: 2005-08-31 - Geplaatst door: Werner
HIROSHIMA
Hiroshima, de indringende BBC-documentaire op dvd

Op 6 augustus 1945 om 8.15 u 's ochtends werd een atoombom gedropt op de Japanse stad Hiroshima. Het was de eerste atoombom die ooit in een conflictsituatie werd gebruikt. Bijna 100.000 mensen kwamen hierbij onmiddellijk om. Later overleden naar schatting nog eens zoveel mensen omwille van de radioactieve straling. Als gevolg van deze bom, en die op Nagasaki drie dagen later, capituleerde Japan en eindigde de Tweede Wereldoorlog. Deze anderhalf uur durende BBC-documentaire reconstrueert aan de hand van archiefbeelden en special effects de oorzaken, het verloop en de gevolgen van de atoomaanval. De gebeurtenissen worden belicht vanuit het oogpunt van de betrokkenen: de bemanning van de B39-bommenwerper Enola Gay, de hoogste Amerikaanse politieke en militaire gezagsvoerders die de beslissing namen en de verbijsterde inwoners van Hiroshima.

De documentaire werd op vrijdag 5 augustus uitgezonden op Canvas.

Praktische gegevens
Titel: Hiroshima
Uitvoering: dvd 5
Speelduur: 92 min.MICHAEL PALIN: HIMALAYA
Een avontuurlijke reis op het dak van de wereld

Nieuwe titel uit de boeiende reisdocumentairereeks van ex-Monthy Python Michael Palin.
Voor Palin was Himalaya een reis vol ontdekkingen. Dit gebied was volkomen nieuw voor hem en hij had bovendien nooit eerder een jak gemolken, een olifant gewassen of op ruim 4250 meter hoogte gezwommen. Nadat Palin eerder de uitdagingen van zeeŽn, polen, dhows en woestijnen aanging, vormen ditmaal 's werelds hoogste bergen voor hem een natuurlijk doel. Op een reis die zelden en misschien zelfs nog nooit eerder werd ondernomen, volgt Palin de Himalaya over de hele lengte van het gebergte. Hij trekt van de grens tussen Pakistan en Afghanistan door India, Nepal, Tibet en Yunnan in China, waarna hij opnieuw de bergen oversteekt naar Assam, Bhutan en Bangladesh. Beleef de intense avonturen van Palin en zijn team. Geniet van adembenemende uitzichten vanaf het basiskamp van de Mount Everest op 5330 meter hoogte tot op de laaggelegen, zonovergoten baai van Bengalen en maak kennis met de interessante bewoners van de bergketen waaronder de dalai lama, de koninklijke familie van Bhutan en de ooit zo gevreesde Naga-koppensnellers.

Deze documentairereeks werd eerder uitgezonden op Canvas.

Praktische gegevens
Titel: Michael Palin - Himalaya
Uitvoering: 3 x dvd 9
Speelduur: 352 min.PIRAMIDEN
Piramiden, het eerste wereldwonder

Reeds 4500 jaar houdt het mysterie van de piramiden ons bezig. Hoe en wanneer werden deze gigantische graftomben gebouwd? Veel mensen geloven dat wij, ondanks al onze technische mogelijkheden, niet in staat zouden zijn deze reusachtige constructies te bouwen. Nieuw onderzoek en nieuwe archeologische ontdekkingen vormen de bouwstenen van deze documentaire. Met realistische computeranimaties en filmopnamen op locatie reconstrueert deze kwaliteitsvolle BBC-documentaire de bouw van de grote piramide van Gizeh. Bij het bekijken van deze documentaire zie je met je eigen ogen het eerste van de zeven wereldwonderen oprijzen uit het niets.

Praktische gegevens
Titel: Piramiden
Uitvoering: dvd 5
Speelduur: 50 min.