:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: MINOTAUR
PERSBERICHT: MINOTAUR
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2006-07-10 - Geplaatst door: Werner
MINOTAUR SPECIAL EDITION
In zijn doolhof leiden alle paden tot het graf

De koning van het eilandkoninkrijk Minos, Deucalion (een glansrol van Tony Todd), eist na de dood van zijn zoon dat de inwoners van een nabijgelegen dorp hem tribuut betalen. De omvang hiervan wordt duidelijk gespecificeerd: elke drie jaar zullen acht jonge dorpelingen geofferd worden aan de wrede beestengod Minotaurus. Theo (Tom Hardy) weigert de bescherming die zijn vader, de dorpsleider Cyrnan (Rutger Hauer), hem aanbiedt en neemt de plaats in van een jongere in de hoop zo zijn oude geliefde te kunnen terugvinden. Eenmaal Deucalion de ongelukkige Theo en diens ten dode opgeschreven metgezellen in het labyrint smijt, is het hek echter van de dam: in het doolhof lijkt het geluid van overal te komen, terwijl Minotaurus de jongelingen een voor een weet te verschalken...

Minotaur Special Edition is een dubbel-dvd vol extra's, zoals documentaires en een fotogallerij.

Op veertienjarige leeftijd hoorde Jonathan English op school de Griekse legende van Theseus en de Minotaurus en het eerste wat hij dacht was: daar zit een goede horrorfilm in. In 2005, nadat hij jaren het project van de grond probeerde te krijgen, was het eindelijk zover: Minotaur de film was een feit.

Nadat English en zijn echtgenote, filmproducent Kimberley Barnes, in 1995 de productiemaatschappij Meltemi Entertainment hadden opgestart, gingen ze op zoek naar geschikte projecten. Vreemd genoeg bleek het lastiger een horrorfilm als Minotaur van de grond te krijgen dan prestigieuze drama's als Emile (2003) met Ian McKellen, en A Good Woman (2004) met Helen Hunt en Scarlett Johansson.

Jonathan English legt uit: "Er worden maar weinig horrorfilms zoals Minotaur gemaakt in Europa. Amerikaanse studio’s draaien horrorfilms op Europese locaties en in Europese studio's, zoals de Pinewood Studio's in Engeland, maar het blijven Amerikaanse producties met enorme budgetten. Minotaur was altijd bedoeld als een kleine, onafhankelijke productie en het was lastig om investeerders ervan te overtuigen dat het mogelijk is om voor minder dan 10 miljoen dollar een horrorfilm te draaien met goede production values en overtuigende special effects. Bovendien staan alle Europese subsidiegevers erg wantrouwig tegenover horrorfilms. Ze vinden dat publiek geld naar sociaal relevante of kunstzinnige films moet gaan. Het grootste bezwaar dat subsidiegevers hadden was dat Minotaur een te commerciële film was!"

Om investeerders over de streep te trekken, bereidde English de film tot in de puntjes voor. Hij maakte gedetailleerde storyboards, produceerde een promotionele trailer en liet een miniatuur van de Minotaurus maken. Daarmee bezocht hij internationale filmmarkten, waar hij een aantal distributeurs en financiers wist te overtuigen om het project te steunen. Dat de film tien executive producers en negen co-producenten op de aftiteling heeft staan, is een indicatie van de ingewikkelde financiële constructie waarmee English en zijn vrouw Minotaur van de grond kregen.

Minotaur mag dan gebaseerd zijn op een Griekse legende, veel heeft de film niet van doen met oudere fantasy-films die zich op Griekse mythes baseerden, zoals Jason And The Argonauts of Clash Of The Titans. Veel eerder is Minotaur een ouderwetse monsterfilm. English is het daarmee eens: "Om investeerders zover te krijgen, noemde ik de film ook wel een prehistorische Alien. Ik wilde een film maken die duisterder en griezeliger is dan Clash of the Titans, hoewel ik de films van Ray Harryhausen als kind altijd geweldig vond en ze zeker een inspiratiebron vormden."

"Een andere sleutelfilm was Conan The Barbarian van John Milius. Ik probeerde de sfeer van die film te benaderen, met een groot monster en een heleboel bloedvergieten! Hopelijk vindt het publiek het leuk dat Minotaur een monsterfilm is, wat nogal afwijkt van wat tegenwoordig in de mode is. Ik hoop dat met Peter Jacksons King Kong de monsterfilm weer een nieuwe impuls krijgt."

Dat English een echte monsterfilm voor ogen had, blijkt ook wel uit de vormgeving van het titelmonster. English: "Ik wilde van de Minotaurus meer een beest maken dan de man met de stierenkop uit de legende. Zelf maakte ik al enkele schetsen van een monster met een skelet-achtige kop en enorme horens. Toen Gary Pollard aan boord kwam, verfijnde hij het ontwerp en maakte hij miniatuurtjes van klei. Zijn ontwerp bevatte alle kracht en woede die ik zocht in de Minotaurus. In onze film is de Minotaurus een dolgedraaid beest dat opgesloten zit in een donker labyrint. Toen het ontwerp definitief was, heeft Gary een levensgroot model gemaakt. Het was meer dan twee meter hoog en bijna drie meter lang. Met de bedieningspanelen aan de achterkant was het hele geval zo'n 5,5 meter lang, maar nog steeds heel goed verplaatsbaar."

De casting van Minotaur verdient ook een aparte vermelding. Hoewel de groep helden voornamelijk uit onbekende jonge acteurs bestaat, wist English ook enkele oudgedienden te interesseren, zoals Tony Todd, Rutger Hauer en Ingrid Pitt. Die laatste speelt een oude melaatse heks, wat nogal wat anders is dan de sexy vamps die het voormalige sekssymbool speelde in haar glorietijd bij de Hammer Studio's. English: "Het is voelt ongelooflijk aan als je een foto van Ingrid uit de jaren zestig naast haar rol in Minotaur houdt. Ik ben altijd een fan van haar Hammerfilms geweest, maar ik had geen idee waar ze uithing en of ze nog in films speelde. Ze bleek in Londen te wonen en nog steeds actief te zijn. Ze reageerde meteen enthousiast op het idee. Ik ben erg blij dat ze mee wilde doen en als je net als ik een fan van Hammer bent, zal het een kick zijn om haar terug te zien."

"Tony Todd was vroeg bij de film betrokken. In 2003 stuurde ik hem het script en hij zei meteen 'ja'. Todd is een genreheld en zijn naam helpt de film onder de aandacht te brengen bij horrorfans. Rutger kwam pas laat aan boord. We zochten iemand die het dorpshoofd kon spelen. Rutger was een perfecte keuze. Ik ben altijd een fan geweest van Blade Runner en The Hitcher, en net als Tony Todd is hij een bekende naam voor horrorliefhebbers."

"Rutger woont tegenwoordig in Nederland, dus het was relatief makkelijk voor hem om in Luxemburg te draaien. Ik denk dat hij er fantastisch uitziet in de film, met die volle baard. Hij geeft het verhaal gewicht en geloofwaardigheid voordat de handelingen zich verplaatsen naar het paleis en Tony zijn macabere opwachting maakt. Tijdens de eerste week van de opnamen gingen we een hapje eten met Rutger en Tony, die net was gearriveerd vanuit Los Angeles. Ik zat aan dat tafeltje met de Hitcher tegenover me en de Candyman naast me, terwijl ze enthousiast met elkaar in gesprek waren over de verschillende manieren waarop je een regisseur de stuipen op het lijf kunt jagen!"

Specificaties:
Cast: Tom Hardy (Black Hawk Down, Star Trek: Nemesis, Band Of Brothers), Rutger Hauer (Blade Runner, Batman Begins, Sin City), Ingrid Pitt (The Wicker Man, Octopussy, The Final Option), Tony Todd (Wishmaster, Final Destination, Candyman)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Actie / Spektakel
Speelduur: 88 Minuten
Leeftijd: 16, angst en geweld
DVD release: 22/08/2006

Extra's (disc 2):
• Building The Monster
• Building The Labyrinth
• Building The Set
• Scouting The Indoor Locations
• Scouting The Outdoor Locations
• Fotogallerij
• Liner Notes
• Trailer
• Ook of Binnenkort Verkrijgbaar
Meer Dan 60 Minuten Aan Extra's

Wat de pers schrijft:
"De monstereffecten zijn fantastisch ... [Het monster] zag er zeker echt uit." - Star C. Foster, Monsters at Play
"Wat me echt [het verhaal] inzoog, was de aanwezigheid van Tony Todd. In echte Shakespeare stijl zette hij een perfecte kwaadaardige, maar gepijnigde, koning neer." - Mad Dog Movies
"Het opwindende Minotaur biedtcoole actie via spanning en bloederige taferelen ... Als je van computergegenereerde wezens houdt, biedt [deze film] een elektrificerende Minotaurus waar fans van mythes van zullen smullen." - Kyle Braun, UndergroundOnline