:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Sony Pictures HE >> PERSBERICHT: RAY HARRYHAUSEN-BOX
PERSBERICHT: RAY HARRYHAUSEN-BOX
Bron: Sony Pictures HE - Datum: 2007-01-16 - Geplaatst door: Werner
RAY HARRYHAUSEN-BOX
Voor de kenners: de Ray Harryhausen DVD box.
Een 6-disc met de filmhits van special effects-artiest Ray Harryhausen boordevol extra's

Nadat hij op dertienjarige leeftijd het visuele meesterwerk King Kong (1933) had gezien, wist Ray Harryhausen welke richting hij uit wou met zijn leven. Enkele jaren later legde hij zich dan ook volledig toe op speciale filmeffecten. Hij toonde zich al gauw als een grootmeester in stop motion-animatie, de techniek waarbij per frame het voorwerp een beetje wordt verplaatst zodat de illusie van beweging wordt opgewekt als men de verschillende frames snel achter elkaar afspeelt. Maar hij verwierf vooral faam door zijn 'Dynamation'-techniek die stop motion combineert met live actie door het gebruik van split screen - meerdere beelden tegelijk op het scherm - en speciale projectiemethoden. Enkele mooie staaltjes van deze 'Dynamic Animation" zijn te vinden in deze unieke filmbox. Gedurende maar liefst dertig jaar behoorde hij tot de crème de la crème van de special F/X-vaklui. Als een waar vakman zocht hij steeds naar spectaculairdere visuele stunts en besteedde hij geduldig zijn tijd aan de uitvoering ervan. In 1992 viel de legendarische Harryhausen eindelijk in de prijzen bij de Academy Awards en sleepte hij de Gordon E. Sawyer-Award in de wacht voor Technical Achievement.

The 7th Voyage Of Sinbad (Juran, 1958) vertelt het verhaal van de stoere Sinbad die op een queeste vertrekt om de vloek ongedaan te maken die op zijn geliefde rust. Maar op weg naar de duivelse tovenaar Thatcher moet hij tal van mythische monsters overwinnen. De prent met Kerwin Mathews in de hoofdrol werd een echte kaskraker, niet in het minste dankzij de spectaculaire visuele effecten van Harryhausen.

Jason And The Argonauts (Chaffey, 1963) is dan weer de film die Harryhausen zelf als zijn beste prent beschouwt. In deze avonturenfilm gaat Jason (Todd Armstrong) op zoek naar het gulden vlies om zo zijn koninkrijk terug op te kunnen eisen. Maar tijdens deze zoektocht kruisen heel wat hindernissen zijn pad. Dat geduld een deugd van Harryhausen is, bewijst de fantastische scène waarin Jason en zijn kompanen de strijd aanbinden met zeven skeletten. Het fragment van enkele minuten heeft maar liefst 4 maanden van Harryhausens tijd in beslag genomen.

Met The Golden Voyage Of Sinbad (Hessler, 1974) kwam er een vervolg op de avonturen van Sinbad in de bioscoopzalen, ditmaal met John Philip Law in de hoofdrol. In deze prent vindt Sinbad een intrigerende kaart en trekt hij weer op avontuur. De boosaardige tovenaar Koura wil Sinbads plannen echter dwarsbomen... Ook hier komen de vaardigheden van Harryhausen weer aan te pas: een tot leven gewekt boegbeeld en gevechten met een zesarmig standbeeld en een eenogige centaur, spanning verzekerd!

Sinbad And The Eye Of The Tiger (Wanamaker, 1977), waarin Patrick Wayne de rol van Sinbad vertolkt, vervolledigt de Sinbad-trilogie. Nogmaals slaagt Harryhausen erin om verbluffende special effects te creëren en kijkers aan het scherm te kluisteren.

Naast deze vier avontuurlijke filmklassiekers bevat de nieuwste Ray Harryhausen Box ook The Early Years Collection: 2 discs boordevol interviews, features en fragmenten uit zijn eerdere werk! De eerste disc bevat de allereerste filmpjes en uitprobeersels van Harryhausen waarvan velen nooit eerder werden vertoond aan het grote publiek. Met deze disc kan je ook genieten van de opgepoetste Mother Goose Stories en de making of van The Tortoise And The Hare. De tweede disc is een unieke verzameling van nog nooit eerder vertoonde documentaires. Om het helemaal compleet te maken, bevat deze disc ook een ode aan Harryhausen, waarbij Hollywoods meest respectabele filmmakers en visual effectskunstenaars hun respect voor de meester tonen. Kortom: deze Ray Harryhausen box is een echte aanwinst voor je filmcollectie!

Release DVD koop: 1 februari 2007